Dvom o prihrankih

Ugotovitvam nadzornega odbora o nesmotrni porabi proračunskih sredstev v občini Gorje je pritrdilo tudi finančno ministrstvo, a na občini odgovarjajo, da so mnenje pripravili na osnovi nepopolne dokumentacije.

Gorje – Pravilnosti ugotovitev nadzornega odbora občine Gorje, da občina pri projektu zamenjave javne razsvetljave ni ravnala v skladu z načelom smotrne porabe proračunskih sredstev, je pritrdilo tudi ministrstvo za finance. Kot so zapisali, sklenjena pogodba za občino vsebuje škodljive sestavine, zato so predlagali, da jo spremenijo oziroma razveljavijo. Novo pogodbo bi morala občina ministrstvu predložiti najkasneje do 20. maja. Župan Peter Torkar pa nam je pojasnil, da so pri ministrstvu za finance mnenje pripravili izključno na podlagi ugotovitev nadzornega odbora. »Nadzorni odbor je verjetno 'pomotoma' pozabil priložiti predmetno pogodbo in tudi nekatere druge dokumente, tako da ministrstvo za finance sploh ni razpolagalo z vsemi bistvenimi informacijami,« je prepričan Torkar.

Zadevo je na včerajšnji redni seji obravnaval tudi nadzorni odbor. Pričakujejo, je ob tem poudarila predsednica nadzornega odbora Milena Šimnic, da bo občina odpravila po njihovem škodljivo pogodbo in s tem negospodarno in nesmotrno ravnaje s proračunskimi sredstvi oziroma z davkoplačevalskim denarjem občanov. »Nadzorni odbor bo te postopke spremljal in pregledal tudi novo pogodbo,« je še dodala. Na nepravilnosti v zvezi s projektom javne razsvetljave so opozorili že v svojem poročilu konec lanskega leta, v katerem ugotavljajo, da s podpisano pogodbo o predelavi cestne razsvetljave za zagotavljanje prihranka električne energije ne dosegajo rezultatov, ki bi jih morali. Po pregledu dokumentacije, ki jim jo je posredoval nadzorni odbor, so se tudi na ministrstvu za finance strinjali, da učinki sklenjenega pravnega posla ne zagotavljajo prihrankov, ki jih je mogoče pričakovati iz tovrstnih poslov. »Vsi predvideni prihranki dejansko pripadajo zasebniku, občina pa si je s podpisom pogodbe samo še povečala tekoče stroške javne razsvetljave,« so zapisali v svojem mnenju. Ob tem pa je župan poudaril, da jih ministrstvo pred objavo mnenja ni zaprosilo, da predstavijo tudi svoje stališče oziroma jim posredujejo dokumente v zvezi s tem. Zato se po županovih besedah že dogovarjajo za sestanek, na katerem jih bodo lahko seznanili z vsemi dejstvi. Kot kaže njihov izračun, je poudaril Torkar, bo občina na podlagi pogodbe za posodobitev javne razsvetljave, ki jo je sklenila z zasebnim podjetjem, v petnajstih letih prihranila več kot petdeset tisoč evrov. Toliko več bi namreč plačali, poudarja župan, če bi sami izpeljali naložbo. »O pravilnosti ugotovitev in izračunov nadzornega odbora so podvomili tudi občinski svetniki, zato so na marčevski redni seji sklenili, da celotno zadevo preveri tudi zunanji neodvisni strokovni revizor,« je še pojasnil župan.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Nasveti / torek, 10. junij 2008 / 07:00

Maratoni, maratoni ...

Kolesarska sezona je v polni formi in tisti, ki bi radi prevozili prav vse vsak vikend, smo v tem času nekoliko živčni.

Objavljeno na isti dan


Splošno / sreda, 19. marec 2008 / 07:00

Uspehi gasilcev so odlični

Predsednik PGD Preddvor Ciril Zupin je na volilnem občnem zboru v mesecu februarju predal mesto predsednika Marku Bohincu. Franci Dolinšek pa je prevzel poveljniško mesto od Branka Koširja.

Splošno / sreda, 19. marec 2008 / 07:00

Dogovorjena pravila obnašanja na kmetijskih zemljiščih

Vzpodbudno pismo Zavoda za gozdove nas seznanja s pravili obnašanja lovcev na kmetijskih zemljiščih.

Preddvor / sreda, 19. marec 2008 / 07:00

S kresničkami smo (pre)vidnejši

Preddvorska šola in občinski svet za preventivo in vzgojo v cestnem prometu (SPV) sta tudi letos pripravila skupno preventivno akcijo.

Splošno / sreda, 19. marec 2008 / 07:00

Velik uspeh kegljačev

Kegljaški klub Bela, ki v okviru našega Športnega društva Storžič Preddvor nastopa v medobčinski ligi, v letošnjem prvenstvu nastopa s povprečnim uspehom.

Splošno / sreda, 19. marec 2008 / 07:00

Turisti pohvalijo, a tudi grajajo

Študentke, zaposlene v turistični poslovalnici, so posredovale obiskovalcem informacije po telefonu in po e-pošti.