Jedi za spomladanske dni

Grahova juha s porom in brokolijem

Sestavine: 1 sesekljana čebula, 20 dag narezanega pora, 25 dag olupljenega in na kocke narezanega krompirja, 1 l jušne osnove, 1 lovorov list, 20 dag brokolijevih cvetov, 15 dag graha, sesekljani peteršilj, listi peteršilja za dekoracijo.

Priprava: Čebulo, por, krompir, jušno osnovo in lovorov list damo v veliko kozico in premešamo. Zavremo, pokrijemo in na nizki temperaturi kuhamo nekaj minut. Na pol kuhani zelenjavi dodamo še brokoli in grah. Jed pokrijemo in kuhamo še nekaj minut. Večkrat premešamo. Juho odstavimo, odstranimo lovorov list, in pretlačimo v gladko krmno juho. Dodamo še sesekljan peteršilj, po okusu še osolimo in popopramo.

Kodrasta solata z rdečo lečo

Sestavine: 12 dag rdeče leče, 4 pomaranče, šopek mlade čebule, 1 rdeči feferon, 1 glava kodraste solate, 12 dag sira.

Priprava: Lečo operemo, stresemo v vrelo slano vodo in počasi kuhamo 5 minut. Kuhano odcedimo in oplaknemo. Medtem olupimo pomaranče, jim odstranimo belo kožico, zrežemo na pomarančne krhlje (fileje), sok pa shranimo. Pomarančne fileje damo na cedilo, da se osušijo. Mlado čebulo očistimo, operemo, bele in zelene dele narežemo na tanke rezance. Feferon očistimo semenja in narežemo na drobne kocke. Zmešamo jih s čebulo in pomarančnimi fileji. Kodrasto solato očistimo, operemo, osušimo in na drobno narežemo. Sir narežemo na kocke. Zmešamo pomarančni sok, gorčico, sol in poper ter dodamo olje. Solato zmešamo z mlado čebulo in pomarančnimi fileji. Lečo in sir zmešamo. Preliv prelijemo po solati in postrežemo. Solato ponudimo z opečenimi polnozrnatimi rezinami kruha.

Polpete iz čičerke

Sestavine: 25 dag posušene čičerke, 2 strta stroka česna, 1 očiščen in drobno sesekljan rdeč feferon, po 1 žlička mletega koriandra in kumine, 1 žlica sesekljane sveže mete in peteršilja, 2 srednje debeli čebulici, 1 stepeno jajce, nekaj sezamovega semena za oblogo, olje za peko, sol in sveže mleti poper.

Sestavine za omako: 2 žlici svetle omake s tahinijem (sezamovo pasto), 2 dl probiotičnega jogurta, 1 žlica kajenskega popra, 1 žlica sveže mete, 1 drobno narezana mlada čebula.

Priprava: Čičerko stresemo v skledo, jo prelijemo s hladno vodo in pustimo namočeno čez noč. Odcedimo jo, oplaknemo, pretresemo v kozico in prilijemo hladno vodo. Kuhamo približno uro in pol do mehkega.

Medtem pripravimo jogurtovo omako s tahinijem. V skledi zmešamo jogurt, tahini, kajenski poper in meto. Potresemo z mlado čebulico, kajenskim poprom in sesekljano meto ter postavimo v hladilnik.

Zmešamo čičerko, česen, feferone, mlete začimbe, zelišča in mlado čebulo, solimo, popopramo in nato primešamo jajce. Stresemo v mešalnik in obdelamo v grobo zmes. Če je morda premehka, jo za krajši čas postavimo v hladilnik. Iz mešanice oblikujemo z rokami dvanajst polpet in vsako dobro povaljamo v sezamovih semenih. Segrejemo dovolj olja za peko v ponvi. Polpete pečemo nekaj minut na vsaki strani. Poleg ponudimo cvetačo po dunajsko s peso.

Kolerabice po dunajsko

Sestavine: 50 dag kolerabic, slan krop, 3 dag masla ali margarine, 2 dag moke, sol, poper, zelen peteršilj, 2 žlici kisle smetane.

Priprava: Nadzemnim kolerabicam odstranimo slabe in stare liste, zdrave in mlade osmukamo, jim odstranimo žile in peclje, srčne liste pustimo cele. Vse liste nato razrežemo na rezance. Oprane glavice kolerabic olupimo in z olupkom odstranimo vse olesenele dele. Olupljene glavice zrežemo na drobne kocke ali rezine.

V slan krop damo narezane liste in pripravljene kocke ali rezine kolerabic. Vode sme biti le toliko, da so kolerabice pokrite. Solimo in kuhamo. Na maslu svetlo zarumenimo moko, prilijemo pol l hladne vode in prežganje gladko razkuhamo ter zlijemo h kolerabicam. Nato naj vre še vsaj nekaj časa, da se moka razkuha in izgine okus po prežganju. Kolerabice po okusu popopramo in solimo. Nazadnje jim primešamo še sesekljan zelen peteršilj in kislo smetano. Prikuha mora biti gostljata. Tako lahko pripravimo tudi kumare, sladko zelje, cukine in ohrovt.

Sladki sirovi štruklji

Sestavine: 25 dag namenske moke, mlačna slana okisana voda po potrebi, 2 dag olja, 1 jajce, 6 dag masla ali margarine za pokapljanje.

Nadev: 8 dag margarine ali masla, 2 jajci, 10 dag sladkorja, 1 zavitek vanilina, limonina lupina, 40 dag skute, 1 dl kisle smetane, 4 dag rozin, nekaj drobtin za potresanje in praženje.

Priprava testa: Moko presejemo, v sredini naredimo jamico, vanjo vlijemo olje in solimo. Prilijemo še mlačno vodo, vse razmešamo, nato pognetemo v gladko testo in ga obdelamo v hlebček in premažemo z oljem, da se ne naredi skorjica. Pustimo ga počivati kakšne pol ure. Nato ga razvlečemo na pomokanem prtiču. Obrežemo debelejše robove in dve tretjini testa premažemo z nadevom. Ostalo tretjino testa pa premažemo z maščobo. Zvijemo v štrukelj, narahlo zvijemo še v prtič ali pa v pomaščeno in z drobtinami potreseno alufolijo. Kuhamo ga v slanem kropu 30 minut. Kuhanega vzamemo iz vode in naj malo stoji, da se nekoliko ohladi. Nato ga zrežemo na kose in jih zabelimo z na maščobi prepraženimi drobtinami.

Nadev: K razmešani maščobi dodamo rumenjake, polovico sladkorja in začimbe. Rahlo umešamo, dodamo pretlačeno skuto in trd sneg beljakov, v katerega smo vtepli preostali sladkor. Nadevu lahko dodamo tudi kakšno žlico kisle smetane, da bo nadev bolj mazav.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Razvedrilo / ponedeljek, 20. julij 2020 / 23:48

Nova resničnost družabnega življenja

Z novim koronavirusom se je marca v Sloveniji družabno življenje ustavilo praktično čez noč. Po končani epidemiji so se razmere sicer začele počasi vračati v (recimo) normalne tirnice, ven...

Objavljeno na isti dan


Zanimivosti / torek, 4. september 2007 / 07:00

Uredili so si nove prostore

Vodiški upokojenci bodo danes slovesno odprli nove društvene prostore.

Šport / torek, 4. september 2007 / 07:00

Iztok in Luka sta svetovna prvaka

Blejska veslača Iztok Čop in Luka Špik sta na svetovnem prvenstvu v Münchnu v dvojnem dvojcu v soboto ugnala vse tekmece, Bled pa je včeraj dobil svetovno prvenstvo 2011.

Prosti čas / torek, 4. september 2007 / 07:00

Etno Rock po ulicah

Letošnji že 11. Etno Rock festival je prvič potekal na več prizoriščih po Domžalah.

Prosti čas / torek, 4. september 2007 / 07:00

Studor v Bohinju

V soboto so se z nastopom irske skupine Ceolinn zaključili že sedmi Večeri na Ranču Mrcina, ki nosijo tudi naslov Takle mamo. Letošnji program je bil izredno pester. Vanj je bilo vklju...

Prosti čas / torek, 4. september 2007 / 07:00

Slovenska popevka 2007

V nedeljo, 9. septembra 2007, ob 19.55 bodo na prvem programu Televizije Slovenija, prvem programu Radia Slovenija, Radiu Maribor in Radiu Koper neposredno prenašali Slovensko popevko, ki letos pra...