Franc Pestotnik Podokničar in Nuša

Kranjska je šla za med

Bil je običajen petek. V Mercator Centru na Jesenicah pa je potekala degustacija kranjske klobase.

Za dobro voljo obiskovalcev so skrbeli zvoki harmonike in Franc Pestotnik Podokničar, pripravo klobase pa je prikazovala gospa Nuša, ki pravi, da je predvsem pomembno, kako klobaso skuhamo.

Praviloma jo damo v hladno vodo, jo kuhamo do vrelišča, pustimo vreti minuto in odstavimo za deset minut. Ponudimo jo toplo na krožniku v želeni kombinaciji, največkrat v družbi s krompirjem, zeljem ali repo.

Pri Nuši se je ustavil tudi Željko Veretin iz okolice Jesenic, ki se je ravno vračal z vsakodnevnih nakupov: »Rad imam kranjsko klobaso. Pri nas doma se velikokrat znajde na krožniku. K sreči smo Slovenci kranjsko klobaso zaščitili kot slovenski izdelek, saj so se oziroma naj bi se za to potegovali tudi Avstrijci.«

Podokničar pa se je degustacije na Jesenicah zelo veselil, saj imajo ravno Gorenjci vodilno vlogo v pridelovanju kranjske klobase: ''Nasploh je degustacija zelo uspešna po vsej Sloveniji. Odziv je odličen. Ljudje jo zelo radi jedo. Zavedajo se, da kupujejo kakovosten slovenski izdelek.''

Mimoidoči, ki so pravilno odgovorili na Podokničarjeva vprašanja, pa so si mimogrede s pravilnimi odgovori klobaso prislužili celo za nagrado.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gospodarstvo / sreda, 14. november 2007 / 07:00

Še brez odločitve o klavnici

V stečajnem postopku za Jeseniške mesnine tudi v petek ni bilo odločitve, nov narok bo 14. decembra. Stroški postopka naraščajo, objekt pa propada.

Objavljeno na isti dan


Prosti čas / četrtek, 18. marec 2010 / 07:00

Mi plešemo

Slovenci so se že navadili, da enkrat letno v Ljubljani pripravijo dan aerobike, Plesna zveza Slovenije je podelila priznanja, pred časom so nam predstavili vrhunski izdelek, ki je vseboval zlato, sed...

Mularija / četrtek, 18. marec 2010 / 07:00

Učenke s pisateljsko žilico

Med zmagovalci literarnega natečaja Gradim svet iz besed so bile tudi tri gorenjske učenke: Tina Malenšek iz Preske, Petra Piber z Bleda in Ana Krajšek z Jesenic.

Prosti čas / četrtek, 18. marec 2010 / 07:00

Čemaž, naravno zdravilo

Čemaž, ki ga poznamo tudi pod imenom divji česen, gozdni česen, kačji lek, štrkavec ter medvedji česen, ima številne zdravilne učinke, lahko pa ga uporabite tudi za spomladansko očiščevalno sredstvo,...

Prosti čas / četrtek, 18. marec 2010 / 07:00

Smučarska avantura z radiem

Radio Si - Radio Slovenia International, ki kot 4. nacionalni radijski program deluje v okviru RTV Slovenija, je organiziral smučanje izpod Mont Blanca, ki je potekalo od 22. do 27. februarja v franco...

GG Plus / četrtek, 18. marec 2010 / 07:00

Za vsak okus ena

V Komendi smo tokrat spraševali, kako dobro poznate kranjsko klobaso, kako pogosto in s čim najraje jo jeste in ali se Slovenci z njo primerno ponašamo.