Kranjska je šla za med
Bil je običajen petek. V Mercator Centru na Jesenicah pa je potekala degustacija kranjske klobase.
Za dobro voljo obiskovalcev so skrbeli zvoki harmonike in Franc Pestotnik Podokničar, pripravo klobase pa je prikazovala gospa Nuša, ki pravi, da je predvsem pomembno, kako klobaso skuhamo.
Praviloma jo damo v hladno vodo, jo kuhamo do vrelišča, pustimo vreti minuto in odstavimo za deset minut. Ponudimo jo toplo na krožniku v želeni kombinaciji, največkrat v družbi s krompirjem, zeljem ali repo.
Pri Nuši se je ustavil tudi Željko Veretin iz okolice Jesenic, ki se je ravno vračal z vsakodnevnih nakupov: »Rad imam kranjsko klobaso. Pri nas doma se velikokrat znajde na krožniku. K sreči smo Slovenci kranjsko klobaso zaščitili kot slovenski izdelek, saj so se oziroma naj bi se za to potegovali tudi Avstrijci.«
Podokničar pa se je degustacije na Jesenicah zelo veselil, saj imajo ravno Gorenjci vodilno vlogo v pridelovanju kranjske klobase: ''Nasploh je degustacija zelo uspešna po vsej Sloveniji. Odziv je odličen. Ljudje jo zelo radi jedo. Zavedajo se, da kupujejo kakovosten slovenski izdelek.''
Mimoidoči, ki so pravilno odgovorili na Podokničarjeva vprašanja, pa so si mimogrede s pravilnimi odgovori klobaso prislužili celo za nagrado.