Tuji kupci (iz EU) so na Gorenjskem v zadnjih šestih letih kupili 34 nepremičnin, v zadnjih dveh letih le eno (simbolična fotografija). (Foto: Tina Dokl)

Tujcev Gorenjska ne zanima več

Še nekaj let nazaj so tujci, predvsem Angleži in Irci, z nakupi dvigovali ceno nepremičnin na Gorenjskem, zadnji dve leti pa jih ni več na spregled.

Tujci so v Sloveniji od 1. maja 2004, ko je naša država vstopila v Evropsko unijo, da konca prejšnjega leta kupili 3313 (rabljenih) nepremičnin. Med vsemi so prevladovali kupci iz Velike Britanije (1179 nepremičnin), sledijo Italijani (921), izstopajo še kupci iz Avstrije (355). Tudi na Gorenjskem je bilo v zadnjih letih podobno.

Leta 2004 so le štirje tujci kupili nepremičnino na Gorenjskem, leto kasneje se je število povzpelo na sedem, rekordnega leta 2006 so jih kupili 16, leta 2007 pa šest. Predlani se ni našel niti en kupec, lani le eden iz Madžarske. Naj ob tem poudarimo, da kupci, ki ne prihajajo iz držav članic EU, pri nas težje kupujejo nepremičnine – tako morajo, na primer, Rusi v Sloveniji odpreti podjetje (in tudi poslovati), sicer nepremičnine ne morejo kupiti. Vendarle pa to pomeni, da nepremičnina ni bila prodana tujemu državljanu, ampak slovenskemu podjetju.

Tuji kupci na obisku vsak dan

»Podatki Davčne uprave držijo, saj so Britanci takoj, ko so iz Združenih držav prišle napovedi o finančni krizi, prenehali kupovati. Sledil je še padec funta v primerjavi z evrom in naš nepremičninski trg se je za tujce ustavil,« pravi Borut Kordež iz nepremičninskega podjetja Makler Bled, ki pove tudi, da so bili v njihovi pisarni potencialni tuji kupci od leta 2004 do oktobra 2007 vsak dan, od takrat do konca lanskega leta pa skupaj morda pet.

»Da, nakupi tujcev so lani povsem presahnili, še več, lani smo veliko nepremičnin v lasti tujcev prodajali nazaj,« pa pravi Tomaž Piber iz podjetja Trg Bled. Razlogov za to je več, poleg padca vrednosti funta in gospodarske krize tudi - po mnenju tujcev - zbirokratizirana Slovenija. »Angleži ne razumejo, zakaj se pri nas tako vleče postopek pridobivanja gradbenega dovoljenja ali pa, zakaj je tako težko oddajati sobe v njihovi nepremičnini. Veliko jih zato sedaj prodaja,« pojasnjuje Piber.

Veliko jih je že odšlo

Tuji kupci so kupovali vse, kar se je pojavilo na trgu, veliko jih je špekuliralo z naložbo v nepremičnino v mladi evropski državi. Dostop do Slovenije je bil nekaj časa zelo enostaven in poceni, marsikateri Anglež je povedal, da je bila večerja v Sloveniji cenejša (kljub letalski vozovnici) kot v Londonu. »Situacija se je drastično obrnila, nekateri so, drugi pa bi še radi prodali, vendar ponavadi pretiravajo s ceno,« pojasnjuje Kordež.

Po podatkih Tomaža Pibra je skoraj polovica tujcev, ki so v slabih šestih letih kupili nepremičnino na Gorenjskem, svoje stanovanje, hišo ali zemljišče že prodala in odšla. Največkrat so bili cilji njihovih nakupov enodružinske hiše, vredne od sto do dvesto tisoč evrov, med vsemi je bilo največ Angležev in Ircev. Po Kordeževih besedah so bile tujim kupcem najbolj zanimive nepremičnine na Bledu in v Bohinju, nekateri so iskali le poceni nepremičnino. Približno polovica je bilo zgolj špekulantov, ki so tudi dobro zaslužili, saj se je cena v nemških markah marsikje po uvedbi evra zgolj prelila v enakoštevilčno evrsko vrednost (prej je bilo stanovanje vredno sto tisoč nemških mark, čez dve leti sto tisoč evrov).

»Seveda pa so se nekateri preselili in na Gorenjskem z družinami tudi živijo. Za mnoge Otočane je bil to zelo lahek nakup. Pred desetletjem so cene njihovih nepremičnin v Veliki Britaniji poskočile od sto do dvesto odstotkov, zato so z lahkoto najeli kredite in kupovali po Evropi, hkrati pa je bilo tudi razmerje med funtom in evrom zelo dobro (1 proti 1,5), zato so kar hitro zbrali denar za hišico na Gorenjskem,« pravi Kordež.

Cene novogradenj rastejo

V preteklih letih so cene nepremičnin na Gorenjskem delno rasle tako hitro tudi zaradi tujcev, po drugi strani pa njihovo nezanimanje v zadnjih letih (delno) povzroča tudi padce cen (lani skoraj devetodstotni padec cen hiš). Po drugi strani je zanimiv podatek Statističnega urada, da cene novozgrajenih stanovanj ne padajo več, nasprotno, za malenkost so se v zadnjem obdobju celo zvišale (v primerjavi z letom 2008 pa so še vedno nižje za približno petino), naraslo je tudi število transakcij.

V zadnjem četrtletju leta 2009 je bilo v Sloveniji prodanih 395 novogradenj, kar je skoraj trikrat toliko kot v enakem obdobju leto prej (156). Primerjava podatkov po četrtletjih v zadnjih letih kaže, da so le tri četrtletja v letu 2007 in prvo četrtletje v letu 2008 beležili boljšo prodajo kot zadnje četrtletje lanskega leta. To morda kaže, da se je nepremičninska kriza pri novogradnjah že poslovila. Nepremičninski agenti tako ali tako pravijo, da je bilo mogoče tudi v času najhujše krize za 'pametno' ceno prodati vse. Pri rabljenih nepremičninah je treba poudariti, da trenutna cena stanovanj na trgu dosega višje vrednosti kot konec leta 2006, najvišje cene pa so bile dosežene konec leta 2007 in v začetku leta 2008.

Prodane rabljene nepremičnine tujcem na Gorenjskem (DU Kranj)

Država/leto

2004

2005

2006

2007

2008

2009

Avstrija

 

1

 

 

 

 

Irska

1

2

2

1

 

 

Madžarska

 

 

 

 

 

1

Nizozemska

 

 

1

1

 

 

Velika Britanija

3

4

12

4

 

 

Drugi

 

 

1

 

 

 

Skupaj

4

7

16

6

0

1

Vir: Davčni urad RS

 

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Splošno / četrtek, 17. april 2008 / 07:00

Policistka z odličnim glasom

Anja Petrošanec je policistka. Takšna prava, v uniformi. Je pa tudi odlična pevka. Poje v skupini Arrow, pred kratkim pa je zasedla tudi drugo mesto na nedavnem Prvem glasu Gorenjske.

Objavljeno na isti dan


Gospodarstvo / ponedeljek, 27. april 2009 / 07:00

Cenejše gorivo tudi za avtobuse

Tarifna lestvica za izračun cen vozovnic ni bila spremenjena že skoraj tri leta, vendar bodo vrnjene trošarine na gorivo porabljene za višje cestnine.

Prosti čas / ponedeljek, 27. april 2009 / 07:00

Tiho in lahkotno

V gostišču Arvaj v Kranju je sredi aprila potekal večer slovenske narodne glasbe, s pomočjo Metke Štok in pianista Marka Petrušiča so se obiskovalci naučili, da je te pesmi potrebno peti tiho in...

GG Plus / ponedeljek, 27. april 2009 / 07:00

OF

Ker je pred nami praznični teden, zapišimo še katero o praznikih.

Bled / ponedeljek, 27. april 2009 / 07:00

Na jezeru tudi plastični čolni

Odlok o plovnem režimu na Blejskem jezeru je znova razdelil občinske svetnike.

Kranj / ponedeljek, 27. april 2009 / 07:00

Pas naj najprej zategnejo pri sebi

Kranjski svetniki so na sredini seji sprejeli odlok o rebalansu proračuna za letošnje leto, vodilne na občini pa so opozarjali predvsem, da naj bodo zgled pri zategovanju pasu.