Nemirna tla pod Naklim

Ta teden so se v okolici Naklega tla kar petkrat stresla, sicer šibko, a še vedno dovolj, da so se nekateri ustrašili, da gre za napoved večjega potresa.

Naklo - »Takšni potresi so tudi v Sloveniji nekaj običajnega, saj pri nas povprečno čutimo od trideset do petdeset potresnih sunkov na leto. Razloga za bojazen ni, na podlagi teh potresov ne moremo napovedovati večjega potresa,« pomirja dežurna seizmologinja Ina Cecič. Potresnih sunkov je bilo sicer v teh dneh še več, a so bili tako šibki, da jih prebivalci niso čutili. Samo v ponedeljek so seizmografi po vsej Sloveniji zabeležili 22, v torek pa trinajst potresnih sunkov.

Žarišče vseh petih potresov, ki so jih ta teden čutili tudi prebivalci, je bilo v okolici Naklega, so sporočili z Urada za seizmologijo. Kar štirje potresi so bili v ponedeljek. Prvič so se tla zatresla ob 7.16, ocenjena magnituda potresa je bila 2,0, čutili pa so ga prebivalci Podbrezij ter Zgornjih in Spodnjih Dupelj. Drugi potresni sunek z magnitudo 2,5 so istega dne ob 19.25 začutili prebivalci Kranja, Tržiča in okoliških krajev. Tla so se znova zatresla ob 21.48, potresni sunek z magnitudo 1,9 pa so čutili predvsem v Zgornjih Dupljah. Četrti potresni sunek z magnitudo potresa 2,0 so najbolj čutili v Naklem in okolici. Seizmografi državne mreže potresnih opazovalnic so ga zabeležili ob 22.26. Peti potres je sledil v torek ob 21.09, njegova magnituda je bila 1,9, najbolj pa so ga čutili v Naklem in okolici.

Intenziteta prvih dveh potresov po ocenah seizmologov ni presegla IV. stopnje po dvanajststopenjski evropski potresni lestvici (EMS), kar pomeni, da so ga občutili mnogi ljudje v stavbah, zunaj pa le redki. Ob takšnih potresih se nekateri zbudijo, okna, vrata in posoda pa so tedaj marsikje zaropotala. Intenziteta zadnjih treh potresov ni presegla III. stopnje po EMS, torej ga je občutilo nekaj ljudi v zgradbah, mirujoči ljudje pa so čutili zibanje ali lahno tresenje.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gospodarstvo / ponedeljek, 28. maj 2012 / 07:00

Zavod za gozdove v hudih škripcih

Ljubljana - Zavod za gozdove Slovenije bo na podlagi rebalansa državnega proračuna letos prejel za izvajanje javne gozdarske službe 2,7 milijona evrov manj denarja kot lani, tako...

Objavljeno na isti dan


Prosti čas / petek, 19. februar 2010 / 07:00

Ema je odskočna deska

Pred Emo smo se pogovarjali z Darjo Švajger, edino slovensko pevko, ki ji je kar dvakrat uspelo zmagati na tem izboru in zastopati našo državo na Eurosongu. Na Eurosongu je bila posebej uspešna leta 1...

Kronika / petek, 19. februar 2010 / 07:00

Nemirna tla pod Naklim

Ta teden so se v okolici Naklega tla kar petkrat stresla, sicer šibko, a še vedno dovolj, da so se nekateri ustrašili, da gre za napoved večjega potresa.

Škofja Loka / petek, 19. februar 2010 / 07:00

Vsi niso izpadli iz evropskih virov

Gorenjski projekti gradnje vodovodov in kanalizacij ter čistilnih naprav iz evropskih kohezijskih virov so pod vprašajem, vendar ne vsi. Iz projektnega sveta kohezijskega projekta na Škofjeloškem nam...

Kultura / petek, 19. februar 2010 / 07:00

Svetoduški veseli Matiček

Pretekli teden je igralska skupina KUD Ivan Cankar od Sv. Duha premierno uprizorila Linhartovo komedijo Ta veseli dan ali Matiček se ženi v režiji Matija Milčinskega.

Humor / petek, 19. februar 2010 / 07:00

A uganeš, kdo sem jaz?

Letošnji pust je bil živahen tudi med slovenskimi politiki. Nekateri izmed njih so si nadeli različne maske, Mali brat sem jih znal odkriti, kaj pa vi.