Sindikati so takojšen dvig minimalne plače zahtevali tudi s protestom pred vladnim poslopjem. (Foto: T. K.)

Minimalna plača bo višja

Vlada bo aprila sama predlagala nujne spremembe zakonodaje s področja trga dela, če do konca marca socialni partnerji ne bodo sklenili socialnega sporazuma.

Ljubljana - Vlada bo najkasneje do konca januarja sprejela zakon o minimalni plači in spremembe dohodnine, na podlagi katerih bodo minimalno plačo dvignili na 562 evrov neto, kolikor znašajo minimalni življenjski stroški. Če do konca marca letos ne bo sklenjen nov socialni sporazum o najnujnejših ukrepih na trgu dela, je še sklenila vlada, bodo v aprilu sami predlagali nujne spremembe zakonodaje s področja trga dela.

Ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve je že aprila lani pridobilo izračun minimalnih življenjskih stroškov oziroma oceno vrednosti košarice minimalnih življenjskih potrebščin, ki je lani znašala 562 evrov. Ministrstvo je ob tem ocenilo, da je razkorak med veljavnim zneskom minimalne plače, ki znaša 459 evrov neto, in minimalnimi življenjskimi stroški prevelik, saj bi morala minimalna plača za polni delovni čas znašati najmanj znesek, ki ustreza oceni vrednosti košarice minimalnih življenjskih potrebščin. Zato se bo po predlogu zakona, ki ga bo vlada predvidoma obravnavala že ta teden, minimalna plača s 1. januarjem letos zvišala na nekaj več kot 721 evrov bruto oziroma 562 evrov neto. Pri določitvi bruto zneska bo država z davčno olajšavo prispevala k nižjim stroškom dela, in sicer bodo plače do bruto zneska, ki ustreza znesku 510 evrov neto, oproščena plačila dohodnine. Delodajalci, katerih obstoj bi bil zaradi takojšnjega dviga minimalne plače ogrožen oziroma bi jim to povzročilo velike izgube ali zahtevalo odpuščanja, pa bodo minimalno plačo lahko v dogovoru s sindikati dvignili postopoma, a najkasneje do začetka leta 2012.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Prosti čas / petek, 19. junij 2009 / 07:00

Skandinavci ogreli publiko

Skandinavska zasedba Röyksopp, ki se trenutno mudi na veliki evropski turneji, je na nedeljskem koncertu v Križankah navdušila. Norveškemu dvojcu sta se na odru pridružila tudi basist in pevka.

Objavljeno na isti dan


Zanimivosti / sreda, 20. januar 2010 / 07:00

Vsakemu "talesenemu" leseni žebelj

Kar 76 smučarjev na lesenih smučeh se je v soboto zbralo v Kropi, kjer so tekmovali v veleslalomu in skokih. Med gledalci sta bila tudi dva župana.

Zanimivosti / sreda, 20. januar 2010 / 07:00

Anketa: Najboljša je iz pipe

V koprskem zavodu za zdravstveno varstvo so minuli teden zasejali precej dvoma o ustreznosti pitne vode iz tako imenovanih vodomatov. Pitje te vode naj bi celo ogrožalo zdravje ljudi. Zato nas je zani...

Slovenija / sreda, 20. januar 2010 / 07:00

Minimalna plača bo višja

Vlada bo aprila sama predlagala nujne spremembe zakonodaje s področja trga dela, če do konca marca socialni partnerji ne bodo sklenili socialnega sporazuma.

Gospodarstvo / sreda, 20. januar 2010 / 07:00

Žirovska poslovalnica Nove KBM v novih prostorih

Nova KBM je poslovalnico v Žireh preselila v nove poslovne prostore na Loški cesti 15.

Žirovnica / sreda, 20. januar 2010 / 07:00

Nov upravljavec v Vrbi

Prešernovo in Finžgarjevo hišo bo prihodnja štiri leta upravljal Zavod za turizem in kulturo Žirovnica. Z dosedanjim upravljavcem Gorenjskim muzejem nameravajo sodelovati tudi v prihodnje.