Janez Štrukelj

Jedi za zimske dni

Korenčkova juha

Sestavine: 40 dag korenja, 12 dag krompirja, 1 čebula, 1 žlica olja, 1 žlička curry praška, 1 naribana limeta, pol l zelenjavne juhe, 1 dl kokosovega mleka, 1 strok česna, pol stroka rdečega popra, pol stroka koriandra, sol, poper.

Priprava: Korenje in krompir olupimo in narežemo na centimeter velike kose. Čebulo narežemo in jo spražimo na segreti maščobi. Dodamo korenje in krompir in na hitro prepražimo. Dodamo še curry prašek, zalijemo z zelenjavno juho pokrijemo in kuhamo 20 minut. Medtem operemo limeto z vročo vodo, jo osušimo in lupino na tanko olupimo ali pa naribamo. Česen drobno sesekljamo. Poprov strok razpolovimo, razkoščičimo in drobno narežemo. Zmešamo z limetino lupino in česnom. Koriander sesekljamo in ga damo v juho. Juho drobno spasiramo, dodamo sol, poper in brizg limetinega soka. Dodamo še mešanico limetine lupine in česna. Juho še po okusu začinimo in serviramo.

Gobe v smetanovi omaki s cmoki

Sestavine za cmoke: 15 dag en dan starega kruha, 8 dag šalotke, 2 stroka česna, 1 šopek peteršilja, 20 dag masla, 1,25 dl mleka, sol, poper, muškatni orešček, 2 jajci, 6 dag drobtin.

Sestavine za omako: 2 dag posušenih smrčkov, 15 dag lisičk, 15 dag ostrigarjev, 15 dag jurčkov, 6 dag šalotk, 5 dag masla, 2,5 dl sladke smetane, 3 dl mleka, sol, poper.

Priprava: Kruhu odstranimo skorjo ter ga narežemo na manjše kocke in damo v skledo. Na drobno sesekljamo šalotko, česen in peteršilj. V posodi segrejemo maslo in pri srednji temperaturi prepražimo šalotko in česen. Dodamo mleko ter začinimo s soljo, poprom in muškatnim oreščkom. Toplo mleko polijemo po kruhu in narahlo zmešamo. Dodamo peteršilj, stepena jajca in drobtine. Vse skupaj dobro zgnetemo, pokrijemo z vlažno krpo in pustimo počivat nekaj minut. Medtem namočimo smrčke v 1 dl mlačne vode, da se omehčajo. Lisičke očistimo in na hitro operemo ter osušimo na kuhinjskem prtiču. Jurčkom odstranimo peclje in na grobo narežemo klobuke. Šalotko narežemo na drobne kocke, jo stresemo na razpuščeno maslo in prepražimo. Prilijemo smetano in mleko ter na srednji temperaturi kuhamo nekaj minut. V loncu zavremo vodo in jo osolimo. Iz mase naredimo male cmoke, ki jih kuhamo 15 minut. Smrčke odcedimo. Ostanek masla razpustimo v ponvi in na njem prepražimo gobe, jih solimo in popramo. Gobe stresemo k smetanovi omaki in pustimo, da znova zavre. Moko zmešamo v malo vode ter vmešamo med gobe in spet prevremo. Na krožnik damo po dva cmoka in prelijemo s smetanovo omako.

Puranja rulada

Sestavine: 1 puranje bedro, rezina mortadele, dve jajci, nariban parmezan, česen, rožmarin, mleko, belo vino, deviško oljčno olje, sol, poper v zrnju.

Priprava: Puranjemu bedru odstranimo kožo in z nožem ločimo meso od kosti. Meso ostrgamo s kosti. Kost potegnemo in izrežemo preostale kite. Bedro brez kosti položimo na desko, ga potolčemo in sploščimo. Začinimo s poprom, soljo in koščki narezanega česna. V posodo ubijemo jajca, dodamo žlico parmezana, mleko, solimo, popramo in stepemo. Iz jajčne mase naredimo v ponvi omleto, ki jo spečemo z obeh strani. Na purana položimo najprej rezino mortadele in pripravljeno omleto, tesno zvijemo in zvežemo z vrvico. V ponvi na vročem olju opečemo najprej šopek rožmarina, dodamo rulado, ki jo opečemo z vseh strani. Zalijemo z vinom in pečemo v pečici 45 minut. Odstranimo vrvico in serviramo z mesno omako. Kot prilogo ponudimo pečen krompir s papriko in zelenjavo na maslu.

Motovilec s kruhki

Sestavine: 24 dag motovilca, 2 hruški, 4 rezine popečenega kruha, 12 dag gorgonzole.

Preliv: oljčno olje, sesekljani lešniki, sol, poper, paprika v prahu.

Priprava: Motovilec operemo in damo na krožnike. Rezine kruha popečemo na žaru, ga premažemo z maslom in obložimo z rezinami gorgonzole. Nekoliko zapečemo v salamandru. Motovilec prelijemo s prelivom in obložimo s popečenimi kruhki. Solato okrasimo s češnjevimi paradižniki

Ananasova strnjenka

Sestavine: 1 l ananasovega kompota ali 50 dag svežega ananasa, 2,5 dl vode, 3 dag jedilnega škroba, 2 dl mleka, 4 dag želatine.

Sok: 1 l pomarančnega soka, sneg 4 beljakov ali 3 dl sladke smetane, 6 dag sladkorja pri kompotu, 12 dag sladkorja pri svežem ananasu.

Priprava: V mešalcu zmešamo ananas s sokom iz kompota, sveži ananas pa z vodo. Segrevamo na štedilnikovi plošči in med mešanjem dodamo v mleku razmešan škrob. Ko zavre, odstavimo. Dodamo posebej namočeno in ožeto želatino. Razmešamo, da se razpusti. Prilijemo pomarančni sok. Vse skupaj ohladimo do mlačnega. Primešamo še trd sneg, v katerega smo vtepli sladkor. S strnjenko napolnimo modelčke, ki jih prej natanko namažemo z maščobo. Namesto modelčkov lahko uporabimo primerne kozarce. Postavimo jih v hladilnik, da se masa strdi. Strnjenko zvrnemo na krožnik in jo poljubno okrasimo.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gospodarstvo / / 07:00

Narava kaznuje slabo delo

"Če v gozdu gostih sestojev ne razredčimo mi, to naredi narava sama," pravi Jože Soklič in poudarja, da so posledice naravnih ujm veliko hujše v gozdovih, ki niso negovani.

Objavljeno na isti dan


Jesenice / sobota, 22. december 2018 / 18:50

Božični koncert in dobrodelni bazar

Dijaki Gimnazije Jesenice so tudi letos pripravili božično-novoletni koncert in dobrodelni bazar.

Kranjska Gora / sobota, 22. december 2018 / 18:49

Potrdili proračun za prihodnje leto

Kranjskogorski občinski svet je v sredo potrdil dvanajstmilijonski proračun za prihodnje leto. Poudarek cestni infrastrukturi in urejanju parkirišč, sredstva tudi za začetek gradnje novega vrtca v Moj...

Radovljica / sobota, 22. december 2018 / 18:49

Nova vodstva krajevnih skupnosti

Radovljica – Od dvanajstih krajevnih skupnosti občine Radovljica jih bodo v novem mandatu le pet vodili isti predsedniki kot v prejšnjem: Izidor Arih ostaja predsednik sveta KS na Brezjah, Dušan Be...

Gospodarstvo / sobota, 22. december 2018 / 18:47

Od letal do posla s štruklji

Gost nedavnega Kreativnega podjetniškega večera v Tržiču je bil Miro Cerkovnik, direktor in lastnik podjetij Consult Commerce in Fine Culinar, ki je najbolj znano po domačih, ročno izdelanih štrukljih...

Gospodarstvo / sobota, 22. december 2018 / 18:46

Priprave na licitacijo vrednejšega lesa

Kranj – V Društvu lastnikov gozdov Mislinjske doline in Zveze lastnikov gozdov Slovenije se ob pomoči Zavoda za gozdove Slovenije že pripravljajo na trinajsto licitacijo vrednejših sortimentov lesa...