Srnina zarebrnica z zeliščno skorjico v šalotkini omaki, ajdov krapec z zelišči, bela polenta in zelenjava (Foto: Tina Dokl)

Pozdrav iz silvestrske kuhinje

Ker se moje kuharsko ustvarjanje začne in konča največkrat pri pečenem piščančjem fileju ter hrenovkah, sem se tokrat odpravila po silvestrski nasvet h kuharskemu mojstru, vodji gostinstva Hotela Triglav Bled Urošu Štefelinu.

Največkrat kuharski mojstri svojih receptov ne izdajajo, sploh pa je za ljubitelje in poznavalce kuhanje umetnost in pri umetnosti gre za kreativnost in ustvarjanje, zato sem se prepustila razlagam mojstra in tiho prisluhnila.

Uroš Štefelin je domačin, iz okolice Bleda, in živi v kuharskem svetu že več kot petnajst let. Delal je doma, izobraževal pa se je tudi v tujini. Rad kuha vse, med priljubljene pa šteje pripravo toplih jedi, ki se postrežejo hladne. Te mu predstavljajo pravi kuharski izziv. Podobno je zadnja leta tudi s sladicami.

Pozdrav iz kuhinje, potem jastogov creme brulee s kraljevim rakom, dimljeni losos v ovoju in Jakobova pokrovača na marinirani morski travi; pa curryjeva penasta juha z limonino travo in zelenjavnim zavitkom; gosja jetra na rezancih z mavrahi s karameliziranimi jabolki; limetin sorbet z rožmarinom; srnina zarebrnica z zeliščno skorjico v šalotkini omaki, ajdov krapec z zelišči, bela polenta in zelenjava; čokoladna tortica s kavo in malinovo omako, sladoled iz kisle smetane, pa še kava s tartufovim pralinejem. In za konec - na dnu jedilnika, najdemo še sarmice.

Precej obsežna silvestrska večerja. Toliko hrane … Pa vendar, gre za manjše število jedi, mi je smeje razložil Uroš.

»Trend novega leta je, da naj bi bila ob polnoči ali malo pred polnočjo sladica že na mizi, tako da ljudje novo leto pričakajo neobremenjeni. Potem pa se po eni uri zjutraj postrežejo še kakšne obare ali kaj podobnega. Mi smo se tu odločili za sarmice. Drugače pa smo jedilnik prilagodili gostom. Začeli bomo s Pozdravom iz kuhinje v obliki 'finger fooda' v baru, s koktajli, pozdravno pijačo in potem bomo goste počasi povabili v restavracijo. Prvi krožnik bo hladna predjed, sledila bo juha, pa topla predjed ali prva glavna jed, ki je tokrat zelo specifična in bomo okus nevtralizirali s sorbetom, ki bo sledil – pa še večerja se s tem lepo 'razbije'. Nato prideta na vrsto še glavna jed in sladica, po polnoči kava in v nadaljevanju sarmice.«

Sledilo je laično spoznanje. Ugotovila sem, da vsako jed s silvestrskega jedilnika lahko naredim tudi sama, se pa moram zavedati, da so ključnega pomena najprej sestavine, potem moj kuharski talent, pa prepoznavanje okusov, kombiniranje in glede na mojo kuharsko prakso verjetno milijonti poskus, ki bo dejansko ustvaril (morda) nekaj podobnega, kar Urošu danes uspe že s prve.

   

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Šport / torek, 10. september 2013 / 11:02

Kraglju pripadel tudi Brnik

Na Brniku se je v soboto na peti letošnji dirki v cross countryju zbrala vsa slovenska motoristična off-road smetana. Sašo Kragelj si je že privozil naslov državnega prvaka.

Objavljeno na isti dan


Gorenjska / četrtek, 28. maj 2015 / 14:22

Na Gorenjskem blažja oblika stavke

V Splošni bolnišnici Jesenice so na delovnem mestu vsi razpoložljivi zdravniki, od katerih stavkajoči opravljajo delo v skladu z usmeritvami. V gorenjskih zdravstvenih domovih pa bolniki skorajda ne o...

Kronika / četrtek, 28. maj 2015 / 13:40

Roparja tudi streljala

V sredo zvečer sta neznanca oropala varnostnika na Laborah, v streljanju pa ni bil nihče poškodovan.

Rekreacija / četrtek, 28. maj 2015 / 13:35

Humanitarstvo kot rekreacija

Maj in junij sta meseca, ko pošten športni rekreativec izgubi kompas. Prireditev, tekmovalnega ali netekmovalnega značaja, je toliko, da človek porabi ves regres za startnine in ne za dopu...

Kranj / četrtek, 28. maj 2015 / 13:29

V soboto drugi KR'art

Kranj – V društvu Kali to soboto, 30. maja, pripravljajo drugi KR'art. Med 9. in 16. uro bo potekal na Poštni ulici v središču Kranja. Poleg izdelkov, ki jih bodo ponujali na unikatni tržnici, prip...

Radovljica / četrtek, 28. maj 2015 / 13:29

Mavrične preje na panjskih končnicah

Radovljica – Na Linhartovem trgu v Radovljici so učenci desetih slovenskih osnovnih šol v sredo ustvarjali panjske končnice. Ustvarjalne delavnice že šestnajst let pripravlja Osnovna šola Antona Ja...