Jedi za jesenske dni

Lisičke s prekajeno ribo

Sestavine: 60 dag lisičk, 15 dag solate, 8 češnjevih paradižnikov, 30 dag prekajene ribe (lahko postrvi), 40 dag krompirja.

Marinada: pol dl goveje juhe, 3 žlice balzamičnega kisa, 3 žlice sezamovega ali olivnega olja, sol, poper, 4 dag drobno sesekljane prekajene slanine, 3 srednje velike šalotke, 2 šopka kreše.

Priprava: Juho, kis, sol, poper, dobro premešamo. Slanino na malo olja dobro prepražimo, dodamo sesekljane šalotke in jih tudi malce popražimo. Maščobo od praženja odcedimo, krešo očistimo, jo drobno sesekljamo in primešamo slanini. Lisičke očistimo, operemo in osušimo. Skuhamo jih v vodi in okisamo ter spet osušimo. Prelijemo jih z marinado. Solato razdelimo na liste. Prekajeno ribo narežemo na rezance. Krompir olupimo in ga skuhamo v slani vodi ter narežemo na lističe. Skupaj z lisičkami ga naložimo na krožnik, obložimo s solatnimi listi, prelijemo z marinado, obložimo ga s paradižnikom in okrasimo s krešo.

Juha iz pečene zelenjave

Zaradi pečene zelenjave dobi jed prav poseben okus. Uporabimo lahko tudi drugo zelenjavo glede na trenutno izbiro ali pa prilagodimo količine.

Sestavine: 2 žlici olivnega olja, 1 olupljena, očiščena in na kocke narezana majhna muškatna buča, 2 narezana korenčka, 1 na kocke narezana mala koleraba, 2 na tanko narezana pora, 1 na štiri dele narezana čebula, lovorov list, 4 vejice timijana, 3 vejice rožmarina, 1,2 l zelenjavne juhe, sol, poper, kisla smetana po okusu.

Priprava: Pečico segrejemo na 200 stopinj Celzija. V veliko skledo nalijemo olivno olje in v njem temeljito premešamo zelenjavo, da se dobro namasti. Zelenjavo razprostremo v eni plasti, dodamo lovorov list, vejice timijana in rožmarina. Zelenjavo pečemo 40-50 minut, da se zmehča in enakomerno zapeče. Nato odstranimo zelišča, zelenjavo damo v večjo kozico. Prilijemo jušno osnovo in zavremo, znižamo temperaturo, začinimo in počasi kuhamo kakšnih 10 minut. Nato juho prelijemo v električni mešalnik in jo zmeljemo v gosto gladko zmes. Prelijemo jo nazaj v kozico in dobro prevremo, juho po okusu še začinimo, primešamo smetano in okrasimo z vejico timijana.

Kaneloni z mesom

Sestavine: 40 dag moke, 4 jajca, ščep soli, 3 žice vode.

Preliv: paradižnikova omaka, nariban sir.

Nadev: 4 dag olja, 8 dag čebule, 40 dag kuhane govedine ali pečenke, 5 dag gnjati, 4 dag moke, sol, poper, sveža bazilika, muškatni orešček, naribani sir.

Priprava: Zamesimo testo za rezance, ga pustimo nekaj časa stati, da se odpočije. Nato ga razvaljamo in narežemo na pravokotnike v velikosti 10-krat 10 centimetrov. Postopno jih skuhamo v slanem kropu. Nadev po žličkah polagamo na testo, ga zavijemo v rulade in položimo drugo poleg druge v namazan pekač. Prelijemo jih s paradižnikovo omako, potresemo pa jih z naribanim parmezanom in koščki masla ali margarine. Pečemo v pečici pri temperaturi 180 stopinj Celzija, da se sir stopi.

Paradižnikova omaka: Sladkor na maščobi raztopimo. Dodamo mehko moko, paradižnikovo mezgo in zalijemo. Omako začinimo s soljo, poprom, baziliko, jo nekoliko posladkamo ali po okusu tudi okisamo. Omaka bo boljša, če ji bomo na koncu dodali malo belega ali rdečega vina.

Pečena raca

Sestavine: 20 dag jurčkov, 10 dag prekajene slanine, 1 čebula, 2 žlici masla ali margarine, vejica pehtrana, 4 žlice konjaka, sol, poper, 4 žlice drobtin, 1 srednje velika raca, osminka l kokošje juhe, osminka l belega vina, 30 dag kuhanega kostanja.

Priprava: Gobe narežemo na lističe, polovico slanine narežemo na tanke rezine, drugo polovico na kocke, čebulo sesekljamo. Maslo ali margarino raztopimo, na njem opečemo kocke slanine, nato čebulo, da postekleni, dodamo gobe in jih popražimo, primešamo pehtran, sol, poper in konjak. Praženemu nadevu dodamo še olupljen kostanj in ga vežemo z drobtinami. Raco napolnimo, prelijemo z vročim oljem in jo damo peči v segreto pečico. Peče naj se kakšno uro, vmes jo pridno polivamo z lastnim sokom. Jabolka olupimo, narežemo na osminke, odstranimo peščišče in damo k raci, hkrati pa ji prilijemo še juho. Pečeno raco pustimo na toplem. Omako precedimo in začinimo. Raco razrežemo jo naložimo na krožnik, obložimo pa jo z dušenimi jabolki. Omako pa ponudimo posebej.

Sadna solata

Sestavine: 1 srednje velika melona, 4 žlice maraskina, sladkor po okusu, 30 dag različnega sadja, 24 dag sladoleda.

Priprava: Melono na vrhu odrežemo, vrh pokrova uporabimo za dekoracijo. Meloni z žlico odstranimo peščišče, meso pa lahko uporabimo za solato. Sadje narežemo na kocke, ga mariniramo z likerji, ki jih uporabljamo v kuhinji (maraskino, mentolov liker, vanilijev liker, rum). Z narezanim sadjem napolnimo melono. Sladoled pa ponudimo posebej ali pa ga damo na dno melone. K sadni solati ponudimo tudi stepeno sladko smetano.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gospodarstvo / četrtek, 2. julij 2020 / 09:25

Zbolelo je tudi gospodarstvo

Pred dnevi, ko je Agencija za javnopravne evidence in storitve (Ajpes) predstavila rezultate lanskega poslovanja slovenskega gospodarstva, se je še enkrat več potrdilo, da pandemija covida...

Objavljeno na isti dan


Prosti čas / sobota, 19. november 2011 / 07:00

Se počasi daleč pride tudi v Škofji Loki

Adi Smolar letos praznuje tridesetletnico zelo plodnega glasbenega ustvarjanja in je nedvomno najbolj priljubljeni slovenski kantavtor, ki je sredi avgusta izdal novo zgoščenko z...

Prosti čas / sobota, 19. november 2011 / 07:00

Ko je poroka zanimivejša od Karađorđevićev

Ko sem zadnjič obiskala Beograd, me je pot vodila tudi do Šumadije. Obiskala sem Oplenac, si ogledala mavzolej znamenite dinastije Karađorđevićev, s čudovitimi mozaiki v cerkvi sv. Jurija, potem...

Zanimivosti / sobota, 19. november 2011 / 07:00

Tjaša se je rodila 11. 11. ob 11.11

"Babice in ginekolog, vsi so že pogledovali na uro, ali bo ...," teden dni po porodu pripoveduje mamica Andreja Stele. In je res bilo, saj v Tjašinem rojstnem listu piše, da je rojena 11. 11. ob 11.11...

Zanimivosti / sobota, 19. november 2011 / 07:00

Anketa: Preventivne zdravstvene meritve

Zdravje je naše največje bogastvo, zato moramo zanj skrbeti predvsem sami. Ob mednarodnem dnevu sladkorne bolezni smo mimoidoče vprašali, ali opravljajo kakšne preventivne zdravstvene meritve in kako...

GG Plus / sobota, 19. november 2011 / 07:00

Virant je vrnil denar

V času pred volitvami se zgodijo prav neverjetne stvari. Takšna je tudi poteza kandidata Gregorja Viranta, ki je v državni proračun vrnil denar, ki ga je dolgoval davkoplačevalcem za čas, ko je prejem...