Berta in Jaka Primožič, Rančehova iz Podgore, sta praznovala zlati jubilej.

Ponosna na šest otrok in kmetijo

Berta in Jaka Primožič, Rančehova iz Podgore v Poljanski dolini, sta skupaj s svojimi šestimi otroki, vnuki in pravnuki praznovala zlati jubilej.

Podgora – »Tudi ko sva se pred petdesetimi leti poročila, najprej v soboto v Gorenji vasi in nato v nedeljo še v cerkvi v Oselici, je sijalo sonce in je bilo lepo vreme, kot je danes,« se še dobro spominja Berta Primožič, ki je takrat moža Jaka iz bližnje Trebije po poroki pripeljala na domačo kmetijo k Rančeh v Podgoro. »Jaku sprva ni bilo najbolj prav, da bova pri nas doma, meni pa pravzaprav ni preostalo drugega, ker sta brata že odšla od doma. Ostala je le mama, saj so mi očeta kot talca že leta 1942 ubili v Brodeh,« pravi mama Berta, ki se je pogumno spopadla s kmetijo in povila kar šest otrok: Marka, Silvo, Bogdana, Marijo, Janeza in Petra. Ko so zrasli, je šla tudi v službo, najprej v Termopol, nato v Kladivar. Jaka je vsa leta, do upokojitve, kot mizar delal v škofjeloški Jelovici, velikokrat je moral na delo v tujino, največ v Nemčijo. »Najhuje mi je bilo takrat, ko je zbolel kakšen od otrok. Treba je bilo negovati mamo, avta ni bilo pri hiši in dostikrat nisem vedela, kako bi se obrnila. A so otroci zrasli, vsi so zdravi, pridni, vsi imajo svoje družine. Moram pa priznati, da nama je bilo z Jakom hudo vsakič, ko je kdo šel od doma. Prav za vsakim sem jokala,« prizna Berta, ata Jaka pa rad pove, da je težko čakal tudi vnuke in da je prvo vnukinjo, Katjo, dobil prav za petdeseti rojstni dan. Sedaj imata kar šestnajst vnukov in tudi prva pravnuka.

»Najbolj srečna sva, ko otroci prihajajo domov. Vesela sem, ker kmetija, ki jo je prevzel Peter z družino, napreduje, midva pa po svojih močeh pomagava v štali. Jaka še vedno tišlari, jaz rada klekljam, pa tudi Gorenjski glas rada bereva. Jaka si je izboril pravico, da ga prelista prvi, zame pa so rezervirane križanke,« tudi dodaja mama Berta in prizna, da zlate poroke sprva sploh nista hotela praznovati. A so ju otroci prepričali in v nedeljo sta prerezala poročno torto – na prvi poroki jo namreč sploh nista imela.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

GG Plus / ponedeljek, 29. februar 2016 / 12:31

S prastaro tehniko naredi sodoben izdelek

Ko je Anja Musek, krajinska arhitektka in prostorska načrtovalka, spoznala polstenje, je začutila, da jo bo ta dejavnost izpolnila bolj kot delo v njenem prvotnem poklicu. Pred tremi leti se je v roko...

Objavljeno na isti dan


Splošno / petek, 16. november 2007 / 07:00

Katera lepotica bo merila vaš čas?

V Baslu se lahko spet pohvalijo z rekordnim obiskom. Na 35. sejmu ur in nakita so našteli 101.700 obiskovalcev (osemodstotno povečanje glede na lani). Sprehodili smo se skozi zavidljiv arhiv posame...

Jesenice / petek, 16. november 2007 / 07:00

Po Dunaju znova Dunaj

Potem ko so hokejisti Acronija Jesenic prejšnji petek v dramatičnem obračunu premagali ekipo Vienne Capitals, jih nov obračun z Dunajčani čaka že danes zvečer.

Splošno / petek, 16. november 2007 / 07:00

Jeseniški planinci obnavljajo postojanke

V prihodnje jih čaka velika ekološka investicija - gradnja čistilne naprave pri eni od postojank v Julijskih Alpah, najverjetneje pri Erjavčevi koči.

Splošno / petek, 16. november 2007 / 07:00

Razgibano leto za folkloriste

KUD Triglav Slovenski Javornik-Jesenice že 16 let skrbi za kvalitetno ljubiteljsko ustvarjalnost.

Jezersko / petek, 16. november 2007 / 07:00

Celo na Jezerskem oporečna voda

Oktobra so morali na Jezerskem teden dni prekuhavati vodo, ker je bilo zajetje Anclovo onesnaženo.