Kaki

To je povsem neužitno, sem se zmrdoval ob prvem zelo trpkem srečanju s kakijem.

Kasneje mi je prišel v roke izraelski križanec sharon, ki sploh ni trpek, tudi ko je še povsem kompakten, in všeč mi je postal tudi kaki, le da sem ugotovil, da mora biti povsem dozorel. Pri povsem dozorelem kakiju se mora tanka lupina stekleno svetlikati, na rahel pritisk pa se mora ugrezniti. Tak kaki je zelo sladek in mu samo odtrgamo čašo ter želeju podobno meso pojemo z žlico. Iz kakija lahko pripravljamo najrazličnejše omake, z njim lahko aromatiziramo kis, ga sušimo ali iz njega napravimo marmelado. Najboljši pa je sam po sebi, če je seveda dovolj zrel, saj ni boljšega kot rajsko sladek okus zrelega kakija v času, ko je jesen že pometla listje z dreves in se v naravi pojavijo prve slane ali celo sneg. Kaki kupimo nepoškodovan, lep na pogled, lahko tudi trši na otip. Shranimo ga v hladen prostor, kjer odvisno od zrelosti počaka tudi 14 dni. V hladilniku shranjujemo sadje in zelenjavo v plastičnih neprodušnih posodah zaradi dehidracije. Zorenje kakijev pa pospešimo tako, da ga prestavimo v toplejši prostor skupaj z jabolki. Ima pa kaki še eno dobro lastnost, je zelo odporen za razne škodljivce, tako da se ne škropi po plodovih z različnimi kemijskimi pripravki, razen če pridelovalci iz svojega neznanja ne škropijo preventivno, tako da je smiselno kakije pred uporabo vseeno splakniti s toplo vodo in tiste tanke prosojne olupke pustiti na krožniku.

Sadni koktajl s kakijem

Za 4 osebe potrebujemo: 3 kakije, 0,5 dl konjaka, 25 dag svežega ananasa, 25 dag belega grozdja, pol melone, 1 banano, sveže stisnjen sok pol limone in metine lističe za okras.

Ananas olupite in narežite na koščken velike za grižljaj, dodajte razpolovljeno grozdje in narezano banano. Polovici melone odstranite semena in z nožem za dolbenje izdolbite kroglice. Vse sadje pokapljajte z limonovim sokom in premešajte. Kakijem odstranite čašo in jih skupaj s konjakom zmiksajte v preliv. S tako pripravljenim prelivom prelijte sadje in postrezite v koktajl kozarcih.

Svinjina s kakijem

Za 5 oseb potrebujemo: 5 svinjskih zarebrnic, 2 žlici sezamovega olja, 1 sesekljano čebulo, 2 očiščeni in na trakove narezani rumeni papriki, 2 žlički curry praška, 1 žlico moke, 2,5 dl mesne juhe, 2 kakija, sol in sveže mlet poper.

Zarebrnice z obeh strani rjavo zapecite. Dodajte čebulo in papriko ter pet minut dušite. Primešajte curry in moko, premešajte ter zalijte z juho. Dodajte kakija, solite in popoprajte po okusu, pokrijte in dušite še 15 minut. Takoj postrezite z rižem ali pire krompirjem. Po želji lahko dodate tudi malo tabasca ali kisle smetane.

Kakijeva krema z jogurtom

Za 4 osebe potrebujemo: 40 dag kakija, 1 žlico konjaka ali vinjaka, 2 dag v vodi namočene želatine, 1 navaden jogurt in 2 žlici mandljevih lističev.

Kakije operite, odstranite čaše in jih skupaj s konjakom ali vinjakom zmiksajte v mešalniku. Dodajte segreto želatino, dobro premešajte in naložite v štiri visoke kozarce menjaje po žlico sadja in žlico jogurta. Pri tem vsakič z žlico spiralno potegnite, da dobite lep vzorec. po vrhu potresite prepražene mandlje in postavite za nekaj ur v hladilnik. Ko se strdi, postrezite.

Zdrobova strjenka s kakijevim prelivom

Za 4 osebe potrebujemo: 2,5 dl mleka, 0,5 zavitka vanilin sladkorja, 4 dag pšeničnega zdroba, 2 lista želatine, sok pol pomaranče, 2 beljaka, 5 dag sladkorja in 30 dag kakija.

V mleko dajte vanilin sladkor, zavrite, zakuhajte zdrob in kuhajte, da se povsem zgosti. Odstavite in primešate v vodi namočeno in ožeto želatino. Napol ohlajeni masi primešajte pomarančni sok in sneg iz beljakov, v katerega ste vtepli sladkor. Narahlo premešajte in preložite v poljuben model, da se masa strdi. Strjeno maso narežite na rezine, postavite na krožnike in prelijte z opranim in zmiksanim kakijem.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kultura / ponedeljek, 6. marec 2017 / 16:08

Ohcet, na katero so povabili za polno dvorano svatov

Kulturno-umetniško društvo Triglav iz Srednje vasi v Bohinju je v Kulturnem domu Joža Ažmana v Bohinjski Bistrici organiziralo že osmi folklorni večer, kjer so skozi pesem in ples poskušali ljudem v d...

Objavljeno na isti dan


Nasveti / četrtek, 26. november 2009 / 07:00

Mi za srečo, sreča za nami

Zdrav človek ima tisoč različnih želja, bolan eno samo: ozdraveti. Kdo je to misel prvi izrekel, ne vem, vsekakor drži.

Kronika / četrtek, 26. november 2009 / 07:00

Kriminal

Prijeli nepopravljivega tatu Škofja Loka - Škofjeloški policisti so prijeli 27-letnika iz Železnikov, ki ga utemeljeno sumijo, da je v zadnjem mesecu...

Slovenija / četrtek, 26. november 2009 / 07:00

Nagradili ljudi odprtih rok

Ljubljana - S podelitvijo priznanj ljudem odprtih rok se je končal letošnji izbor v eni najstarejših dobrodelnih akcij na Slovenskem, ki jo revija Naša žena vodi že od leta 1994....

Gospodarstvo / četrtek, 26. november 2009 / 07:00

Mešetar

Cene klavnih polovic prašičjega mesa Agencija za kmetijske trge in razvoj podeželja je v okviru tržno informacijskega sistema pripravila tržno po...

Gospodarstvo / četrtek, 26. november 2009 / 07:00

Škoda poplačana, rešujejo še pritožbe

Ljubljana - Vlada je na četrtkovi seji sprejela poročilo o izvedbi programa odprave posledic škode v kmetijstvu zaradi naravnih nesreč v letu 2007. Kot je razvidno iz poročila, j...