Gorenjska čebelarja izdelujeta medeno penino
Žirovnica - Slovenski čebelarji so znani po pridelavi kakovostnega medu in tudi po izdelavi medenih pijač, predvsem medice in medenega likerja. Ko so pred leti v Mariboru ustanovili sekcijo za izdelavo medenih pijač, ki naj bi še razširila ponudbo medenih pijač, se je porodila tudi zamisel o medeni penini. Precej znanja različnih strokovnjakov je bilo potrebno, da so v Mariboru prvo steklenico napolnili z medeno penino, pridelano na klasični način. Danes jo v Sloveniji izdeluje petnajst čebelarjev, od tega dva na Gorenjskem – Čebelarstvo Boštjan in Anton Noč s Sela pri Žirovnici in Čebelarstvo Drago Kotnik iz Bohinja. Postopek izdelave traja najmanj leto in pol, penina pa vsebuje od deset do petnajst odstotkov alkohola. Za izdelavo penine najpogosteje uporabljajo cvetlični med, predvsem kostanjev in lipov med, ki daje penini poseben vonj.