Gorenjska čebelarja izdelujeta medeno penino

Žirovnica - Slovenski čebelarji so znani po pridelavi kakovostnega medu in tudi po izdelavi medenih pijač, predvsem medice in medenega likerja. Ko so pred leti v Mariboru ustanovili sekcijo za izdelavo medenih pijač, ki naj bi še razširila ponudbo medenih pijač, se je porodila tudi zamisel o medeni penini. Precej znanja različnih strokovnjakov je bilo potrebno, da so v Mariboru prvo steklenico napolnili z medeno penino, pridelano na klasični način. Danes jo v Sloveniji izdeluje petnajst čebelarjev, od tega dva na Gorenjskem – Čebelarstvo Boštjan in Anton Noč s Sela pri Žirovnici in Čebelarstvo Drago Kotnik iz Bohinja. Postopek izdelave traja najmanj leto in pol, penina pa vsebuje od deset do petnajst odstotkov alkohola. Za izdelavo penine najpogosteje uporabljajo cvetlični med, predvsem kostanjev in lipov med, ki daje penini poseben vonj.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

GG Plus / petek, 20. julij 2007 / 07:00

Med sosedi 47

»Čeprav me v politiko ne vleče več, saj sem bil deset let predsednik Zveze slovenskih organizacij na Koroškem, šest let pa njen tajnik, mi ni vseeno, kaj se dogaja med Slovenci na Koroškem. Trudim...

Objavljeno na isti dan


Razvedrilo / četrtek, 9. julij 2015 / 15:53

Hvala za pravljično poroko!

Poročila sta se Ana Devayani Kersnik in Jernej Žvab. Civilni del poroke je bil v Preddvoru, cerkveni v Mojstrani, očka in mamico pa je na poroki spremljal tudi njun Jaka.

Gospodarstvo / četrtek, 9. julij 2015 / 15:41

Minister verjame v Peko

Minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek je v petek obiskal Tržič, kjer je z lokalnimi in regijskimi gospodarstveniki beseda tekla o aktualnih izzivih pa tudi problemih v gospo...

Nasveti / četrtek, 9. julij 2015 / 15:35

Jogurtova torta v skledi

Jogurtova torta je edina sladica, po kateri v poletnih dneh raje posežem kot po sladoledu. Prepriča me predvsem s svojo osvežilno močjo in lahko prebavljivostjo. Že sama priprava je zabavna, saj jo...

Kronika / četrtek, 9. julij 2015 / 14:54

Pogojna kazen za cukanje učenca

Na Okrožnem sodišču v Kranju se je končalo ponovljeno sojenje cerkljanski učiteljici Lilijani Skubic, obtoženi surovega ravnanja z učencem. Prvič oproščena, tokrat pogojno tri mesece zapora.

Rekreacija / četrtek, 9. julij 2015 / 14:20

Turizem smo Gorenjci, 6. del

»Nisi še slišal za Zeleno kartico gosta Gorenjske? Sram naj te bo!« Ponižno sem poslušal gospoda Janeza, ki mi je pridigal po ugotovitvi, da jaz kot raziskovalec turizma na Gorenjskem pojm...