Dobra mora špricn`t
V Sori je potekal prvi festival kranjske klobase. Izbrali s(m)o najboljše, ki so jih potem stregli tudi na veselici s Čuki. Kranjska klobasa je bila tri dni ´ta glavna´.
Praznik kranjske klobase v Sori pri Medvodah je letos prerasel v festival. Dvema dnevoma dogajanj so dodali še enega. Začelo se je v četrtek z ocenjevanjem kranjskih klobas, ki ga je Hiša kulinarike Jezeršek pripravila skupaj s Športnim društvom Sora in GIZ-om Kranjska klobasa. Kranjske klobase desetih proizvajalcev je najprej ocenila strokovna komisija, nato pa še ljubiteljski ocenjevalci, med katerimi smo bili tudi predstavniki medijev. Zanimanje za kranjsko klobaso je očitno veliko, saj je odziv vsako leto večji, in kot se je pošalil Franc Jezeršek iz Hiše kulinarike Jezeršek, je festival postal tako pomemben, da je bila udeležba celo več kot stoodstotna. Zbralo se je namreč kar okrog 150 ljubiteljskih ocenjevalcev. Kako oceniti, kateri vzorec je najboljši? Navodila so bila jasna: upoštevati je treba videz (obliko, barvo), okus, vonj in teksturo (sočnost, čvrstost, mastnost). »Naša miza« je imela podoben okus in skorajda vsi smo za najboljšo izbrali isto, ki pa ni bila zmagovalna, je pa bila blizu zmagi. Izbrali smo kranjsko klobaso Mesnin dežele kranjske, drugo na ljubiteljskem ocenjevanju. Podobnega okusa nas je bilo 28, dva glasova več pa je dobila kranjska Košaki, zmagovalka ljubiteljskega ocenjevanja. Tretja je bila Krasova. Strokovna komisija je ocenila drugače. Za najboljšo je izbrala kranjsko klobaso Mesarije Arvaj, doslej največkrat nagrajeno, očitno najboljšo. Druga je bila Krasova, tretja pa od Mesnin dežele kranjske. Zanimivo taktiko so si izbrali nekateri, ki so vzorce najprej poskusili, potem pa jih še razvrstili na krožnik. Pogled na deset koščkov klobase desetih proizvajalcev je bil zanimiv. To taktiko je izbral tudi moj sosed na ocenjevanju Uroš Slak, voditelj Trenj, ki je letošnji festival kranjske klobase vzel zelo zares. Udeležil se je namreč tudi kolesarske dirke na Osolnik, ki je potekala v okviru festivala. Dirka je bila v soboto, dan prej pa so v čast kranjske klobase, zašpiljeno dobre od 1896, organizirali veliki koncert Avsenikove glasbe v izvedbi ansambla Gregorji in Simfoničnega orkestra, ki je privabil več kot tisoč obiskovalcev, ki so bili navdušeni. Festival kranjske klobase se je končal v soboto s kolesarsko dirko na Osolnik in veliko veselico Športnega društva Sora, igrali so Čuki, kjer je imela glavno vlogo znova kranjska klobasa. Rok Jezeršek je pojasnil, da računajo, da jih bodo prodali okrog osemsto, v gostinski ponudbi pa so imeli še krompirjevo solato, kranjsko klobaso, premazano z gorčico, in pečeno v testu, ocvrte miške, blejske rezine, koruzo. Drugače torej kot na drugih veselicah, kjer imajo glavno vlogo čevapčiči in pleskavice. Festival kranjske klobase je nekaj posebnega in takšnega obljubljajo tudi v prihodnje.