Jedi na žaru

Pred nami so topli dnevi in marsikdo se bo odločil za piknik v naravi z žarom, v kakšni senci nekje ob vodi in omamnih vonjavah jedi z žara, ki se širijo po okolici.

Pečena zelenjava, meso in ribe, ob spremljavi različnih solat in prilog so prava popestritev poletnega jedilnika in priložnost za prijateljska druženja. Ne pravijo zaman, da je žar praznik preprostih jedi, saj je priprava in izvedba piknika lahko povsem enostavna, a le, če prej poskrbimo za nekaj osnovnih stvari. Brez čevapčičev in pleskavic si žar težko predstavljamo. Da bodo še bolj slastni in rahli, v maso za čevapčiče oziroma pleskavice zamešamo nekaj jedilne sode ali pa kombinacijo pecilnega praška in mineralne vode, za še boljši okus pa lahko dodamo nekaj sesekljane čebule in nariban sir. Za pečenje na žaru pa je poleg najrazličnejšega mesa primerna tudi različna zelenjava, od paprike, kumare, bučk, paradižnika, radiča, jajčevcev do mlade koruze. Zelenjavo narežemo na tanke kose, malce posolimo in že je pripravljena za pečenje, lahko pa jo celo mariniramo v zmesi iz zelišč, malce vode in limonovega soka, peteršilja, olja in soli. Če imate možnost izbire, raje uporabite navaden žar kot plinskega ali električnega, saj da hrani tisti pravi okus prav oglje. Tudi ribe, pečene na oglju, so veliko okusnejše. Za pečenje na žaru so najbolj primerni na tanko narezani ribji fileji s kožo in raki v oklepu ali brez na nabodalu, ki jih pred peko prav tako kot ribe nekaj časa mariniramo v mešanici oljčnega olja, limonovega soka in soli. Da ne bo hrana z žara preveč "dolgočasna", lahko pripravimo tudi različne omake, ki se bodo nadvse dobro prilegle predvsem k mesu.

Pečen mladi sir z bučkami in paradižnikom

Za 4 osebe potrebujemo: 40 dag mladega ovčjega ali kozjega sira za peko, 1 žličko mešanega popra, 1 bučko, 1 paradižnik, oljčno olje, sol in svež sesekljan žajbelj.

Sir narežite na osem rezin in vsako rezino posebej natrite z grobo zdrobljenim poprom, nanjo položite rezino paradižnika, potresite s sesekljanim žajbljem, ovijte z vzdolžno rezino bučke, pokapljajte z oljčnim oljem ter specite na vročem žaru.

Nabodala z mladim krompirjem in slanino

Za 6 oseb potrebujemo: 1 kg drobnega mladega krompirja, 1 rdečo papriko, 1 bučko, 6 šampinjonov, 15 dag mesnate slanine narezane na tanke rezine, 3 žlice oljčnega olja, sol in sveže mlet poper.

Krompir pod tekočo vodo temeljito operite in ga 10 minut kuhajte v slani vodi. Na pol kuhan krompir odcedite in vsakega drugega ovijte v rezino slanine. Šampinjone očistite, zelenjavo narežite na večje kose in vse skupaj s krompirjem vred izmenično nabadajte na nabodala ali vejice rožmarina. Vsa nabodala solite in popoprajte in jih premažite z oljčnim oljem ter jih specite na vročem žaru.

Kunčja jetra z bučko in slanino

Za 4 osebe potrebujemo: 50 dag kunčjih ali puranjih jetrc, 2 bučki, 20 dag tankih rezin slanine, sol in sveže mlet poper.

Kunčja jetra narežite na manjše podolgovate koščke, jih solite in popoprajte ter vsako rezino ovijte najprej z vzdolžno tanko rezino bučke, nato pa še s slanino. Tako pripravljena jetra specite na vročem žaru.

Ribje nabodalo

Za 4 osebe potrebujemo: 30 dag svežih sardel, 30 dag fileja morske žabe, 30 dag škampovih repkov, 5 dag tanko narezane slanine, sol, sveže stisnjen sok polovice limone in 6 žlic ekstra deviškega oljčnega olja.

Ribe očistite, morsko žabo narežite na rezine in vsako ovijte v rezino slanine. Sardele škampe in žabo izmenično nabadajte na nabodalo ali rožmarinovo vejico, solite in pokapljajte z oljčnim oljem in limonovim sokom ter specite na žaru.

Pečene smokve s pršutom

Za 3 osebe potrebujemo: 5 svežih smokev, 30 tankih rezin pršuta in malo oljčnega olja.

Smokve dobro operite, vsako narežite na šest krhljev in vsak krhelj posebej ovijte z rezino pršuta ter pokapljajte z oljčnim oljem. Tako pripravljene smokve z vseh strani hrustljavo zapecite na vročem žaru.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Nasveti / četrtek, 17. avgust 2017 / 08:00

Tanja odgovarja

Rada prebiram vašo rubriko in bi tudi jaz kaj rada izvedela. Se mi obeta sprememba financ in kaj kaže glede zdravja? Zanima me tudi za hčerino prihodnost, zdravje, služba in družina.

Objavljeno na isti dan


Radovljica / ponedeljek, 17. avgust 2020 / 14:42

Priznanja za najboljše dijake

Radovljiški župan Ciril Globočnik je sprejel letošnje zlate maturante in dijake, ki so bili odlični v vseh letnikih srednje šole.

GG Plus / ponedeljek, 17. avgust 2020 / 14:39

Stari grad mu je prirasel k srcu

Metod Ferbar iz Smlednika, ki je širši javnosti znan tudi kot nekdanji načelnik Upravne enote Kranj, je novi častni občan občine Medvode.

Zanimivosti / ponedeljek, 17. avgust 2020 / 14:34

Poleti posežemo po lahkotnejših knjigah

Knjižnice v poletnem času beležijo povečano izposojo knjig, saj dopustniki prosti čas radi preživijo ob prebiranju tako strokovne literature kot klasičnega ali lahkotnejšega leposlovja. Katere knjige,...

Gorenjska / ponedeljek, 17. avgust 2020 / 14:33

Za maturo vsi (še) niso plesali

Nekaj plesov so maturanti letos imeli, v nekaterih srednjih šolah so se odločili, da jih zaradi epidemije covida-19 prestavijo na september, nekateri pa so se morali maturantskemu plesu odpovedati.

Tržič / ponedeljek, 17. avgust 2020 / 14:32

Zaključujejo sanacijo deponije

Konec letošnjega leta bodo na Komunali Tržič zaključili sanacijo deponije Kovor, strošek sanacije bo okrog dva milijona evrov.