Jedi na žaru

Pred nami so topli dnevi in marsikdo se bo odločil za piknik v naravi z žarom, v kakšni senci nekje ob vodi in omamnih vonjavah jedi z žara, ki se širijo po okolici.

Pečena zelenjava, meso in ribe, ob spremljavi različnih solat in prilog so prava popestritev poletnega jedilnika in priložnost za prijateljska druženja. Ne pravijo zaman, da je žar praznik preprostih jedi, saj je priprava in izvedba piknika lahko povsem enostavna, a le, če prej poskrbimo za nekaj osnovnih stvari. Brez čevapčičev in pleskavic si žar težko predstavljamo. Da bodo še bolj slastni in rahli, v maso za čevapčiče oziroma pleskavice zamešamo nekaj jedilne sode ali pa kombinacijo pecilnega praška in mineralne vode, za še boljši okus pa lahko dodamo nekaj sesekljane čebule in nariban sir. Za pečenje na žaru pa je poleg najrazličnejšega mesa primerna tudi različna zelenjava, od paprike, kumare, bučk, paradižnika, radiča, jajčevcev do mlade koruze. Zelenjavo narežemo na tanke kose, malce posolimo in že je pripravljena za pečenje, lahko pa jo celo mariniramo v zmesi iz zelišč, malce vode in limonovega soka, peteršilja, olja in soli. Če imate možnost izbire, raje uporabite navaden žar kot plinskega ali električnega, saj da hrani tisti pravi okus prav oglje. Tudi ribe, pečene na oglju, so veliko okusnejše. Za pečenje na žaru so najbolj primerni na tanko narezani ribji fileji s kožo in raki v oklepu ali brez na nabodalu, ki jih pred peko prav tako kot ribe nekaj časa mariniramo v mešanici oljčnega olja, limonovega soka in soli. Da ne bo hrana z žara preveč "dolgočasna", lahko pripravimo tudi različne omake, ki se bodo nadvse dobro prilegle predvsem k mesu.

Pečen mladi sir z bučkami in paradižnikom

Za 4 osebe potrebujemo: 40 dag mladega ovčjega ali kozjega sira za peko, 1 žličko mešanega popra, 1 bučko, 1 paradižnik, oljčno olje, sol in svež sesekljan žajbelj.

Sir narežite na osem rezin in vsako rezino posebej natrite z grobo zdrobljenim poprom, nanjo položite rezino paradižnika, potresite s sesekljanim žajbljem, ovijte z vzdolžno rezino bučke, pokapljajte z oljčnim oljem ter specite na vročem žaru.

Nabodala z mladim krompirjem in slanino

Za 6 oseb potrebujemo: 1 kg drobnega mladega krompirja, 1 rdečo papriko, 1 bučko, 6 šampinjonov, 15 dag mesnate slanine narezane na tanke rezine, 3 žlice oljčnega olja, sol in sveže mlet poper.

Krompir pod tekočo vodo temeljito operite in ga 10 minut kuhajte v slani vodi. Na pol kuhan krompir odcedite in vsakega drugega ovijte v rezino slanine. Šampinjone očistite, zelenjavo narežite na večje kose in vse skupaj s krompirjem vred izmenično nabadajte na nabodala ali vejice rožmarina. Vsa nabodala solite in popoprajte in jih premažite z oljčnim oljem ter jih specite na vročem žaru.

Kunčja jetra z bučko in slanino

Za 4 osebe potrebujemo: 50 dag kunčjih ali puranjih jetrc, 2 bučki, 20 dag tankih rezin slanine, sol in sveže mlet poper.

Kunčja jetra narežite na manjše podolgovate koščke, jih solite in popoprajte ter vsako rezino ovijte najprej z vzdolžno tanko rezino bučke, nato pa še s slanino. Tako pripravljena jetra specite na vročem žaru.

Ribje nabodalo

Za 4 osebe potrebujemo: 30 dag svežih sardel, 30 dag fileja morske žabe, 30 dag škampovih repkov, 5 dag tanko narezane slanine, sol, sveže stisnjen sok polovice limone in 6 žlic ekstra deviškega oljčnega olja.

Ribe očistite, morsko žabo narežite na rezine in vsako ovijte v rezino slanine. Sardele škampe in žabo izmenično nabadajte na nabodalo ali rožmarinovo vejico, solite in pokapljajte z oljčnim oljem in limonovim sokom ter specite na žaru.

Pečene smokve s pršutom

Za 3 osebe potrebujemo: 5 svežih smokev, 30 tankih rezin pršuta in malo oljčnega olja.

Smokve dobro operite, vsako narežite na šest krhljev in vsak krhelj posebej ovijte z rezino pršuta ter pokapljajte z oljčnim oljem. Tako pripravljene smokve z vseh strani hrustljavo zapecite na vročem žaru.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Škofja Loka / sreda, 31. oktober 2007 / 07:00

Trati manjka parkirnih mest

Škofja Loka – Da se Frankovo naselje duši v pločevini, da ni dovolj parkirnih mest, da stanovalci puščajo avtomobile na pločnikih in jih potem preganjajo komunalni redarji, smo ž...

Objavljeno na isti dan


Prosti čas / torek, 12. februar 2013 / 07:00

Obudili povojni običaj

V Dražgošah so na pustno soboto tako kot vsako leto obudili star povojni običaj, v nedeljo pa so otrokom pripravili pustni sprevod, igrico in vsako pustno šemo obdarili s simboličnim darilom. Brez kro...

Gospodarstvo / torek, 12. februar 2013 / 07:00

Ponudba za odkup družbe Iskra Telekom Holding

Kranj - Družba Iskratel je v četrtek objavila ponudbo za odkup delnic družbe Iskra Telekom Holding. Prevzemna ponudba se nanaša na 258.042 delnic Iskre Telekom Holding, ki so nav...

Prosti čas / torek, 12. februar 2013 / 07:00

Povej, kaj sanjaš

»V sanjah večkrat igram karte. Danes sem v rokah držala asa in več karovih desetk.« Marjana Draga Marjana, igralne karte interpretiramo večinoma kot simbol nevarnosti. Če...

Škofja Loka / torek, 12. februar 2013 / 07:00

Naj ne bo nikoli več vojne

To je eno od pomembnih sporočil prireditve, ki so jo v spomin petdesetim ustreljenim talcem pod Kamnitnikom pripravili v Škofji Loki.

GG Plus / torek, 12. februar 2013 / 07:00

Študenti delili izkušnje z dijaki

Neformalni informativni dan Študenti dijakom je tudi letos obiskalo okrog petsto prihodnjih študentov.