Jedi na žaru

Pred nami so topli dnevi in marsikdo se bo odločil za piknik v naravi z žarom, v kakšni senci nekje ob vodi in omamnih vonjavah jedi z žara, ki se širijo po okolici.

Pečena zelenjava, meso in ribe, ob spremljavi različnih solat in prilog so prava popestritev poletnega jedilnika in priložnost za prijateljska druženja. Ne pravijo zaman, da je žar praznik preprostih jedi, saj je priprava in izvedba piknika lahko povsem enostavna, a le, če prej poskrbimo za nekaj osnovnih stvari. Brez čevapčičev in pleskavic si žar težko predstavljamo. Da bodo še bolj slastni in rahli, v maso za čevapčiče oziroma pleskavice zamešamo nekaj jedilne sode ali pa kombinacijo pecilnega praška in mineralne vode, za še boljši okus pa lahko dodamo nekaj sesekljane čebule in nariban sir. Za pečenje na žaru pa je poleg najrazličnejšega mesa primerna tudi različna zelenjava, od paprike, kumare, bučk, paradižnika, radiča, jajčevcev do mlade koruze. Zelenjavo narežemo na tanke kose, malce posolimo in že je pripravljena za pečenje, lahko pa jo celo mariniramo v zmesi iz zelišč, malce vode in limonovega soka, peteršilja, olja in soli. Če imate možnost izbire, raje uporabite navaden žar kot plinskega ali električnega, saj da hrani tisti pravi okus prav oglje. Tudi ribe, pečene na oglju, so veliko okusnejše. Za pečenje na žaru so najbolj primerni na tanko narezani ribji fileji s kožo in raki v oklepu ali brez na nabodalu, ki jih pred peko prav tako kot ribe nekaj časa mariniramo v mešanici oljčnega olja, limonovega soka in soli. Da ne bo hrana z žara preveč "dolgočasna", lahko pripravimo tudi različne omake, ki se bodo nadvse dobro prilegle predvsem k mesu.

Pečen mladi sir z bučkami in paradižnikom

Za 4 osebe potrebujemo: 40 dag mladega ovčjega ali kozjega sira za peko, 1 žličko mešanega popra, 1 bučko, 1 paradižnik, oljčno olje, sol in svež sesekljan žajbelj.

Sir narežite na osem rezin in vsako rezino posebej natrite z grobo zdrobljenim poprom, nanjo položite rezino paradižnika, potresite s sesekljanim žajbljem, ovijte z vzdolžno rezino bučke, pokapljajte z oljčnim oljem ter specite na vročem žaru.

Nabodala z mladim krompirjem in slanino

Za 6 oseb potrebujemo: 1 kg drobnega mladega krompirja, 1 rdečo papriko, 1 bučko, 6 šampinjonov, 15 dag mesnate slanine narezane na tanke rezine, 3 žlice oljčnega olja, sol in sveže mlet poper.

Krompir pod tekočo vodo temeljito operite in ga 10 minut kuhajte v slani vodi. Na pol kuhan krompir odcedite in vsakega drugega ovijte v rezino slanine. Šampinjone očistite, zelenjavo narežite na večje kose in vse skupaj s krompirjem vred izmenično nabadajte na nabodala ali vejice rožmarina. Vsa nabodala solite in popoprajte in jih premažite z oljčnim oljem ter jih specite na vročem žaru.

Kunčja jetra z bučko in slanino

Za 4 osebe potrebujemo: 50 dag kunčjih ali puranjih jetrc, 2 bučki, 20 dag tankih rezin slanine, sol in sveže mlet poper.

Kunčja jetra narežite na manjše podolgovate koščke, jih solite in popoprajte ter vsako rezino ovijte najprej z vzdolžno tanko rezino bučke, nato pa še s slanino. Tako pripravljena jetra specite na vročem žaru.

Ribje nabodalo

Za 4 osebe potrebujemo: 30 dag svežih sardel, 30 dag fileja morske žabe, 30 dag škampovih repkov, 5 dag tanko narezane slanine, sol, sveže stisnjen sok polovice limone in 6 žlic ekstra deviškega oljčnega olja.

Ribe očistite, morsko žabo narežite na rezine in vsako ovijte v rezino slanine. Sardele škampe in žabo izmenično nabadajte na nabodalo ali rožmarinovo vejico, solite in pokapljajte z oljčnim oljem in limonovim sokom ter specite na žaru.

Pečene smokve s pršutom

Za 3 osebe potrebujemo: 5 svežih smokev, 30 tankih rezin pršuta in malo oljčnega olja.

Smokve dobro operite, vsako narežite na šest krhljev in vsak krhelj posebej ovijte z rezino pršuta ter pokapljajte z oljčnim oljem. Tako pripravljene smokve z vseh strani hrustljavo zapecite na vročem žaru.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Zanimivosti / ponedeljek, 10. september 2018 / 14:21

Naučili so se veliko novega

Kranj – Z zabavnimi igrami in odprtjem razstave so v petek v Medgeneracijskem centru Kranj (MCK) sklenili letošnje počitniške aktivnosti. Vse delovne dni od 26. junija dalje so imeli otroci priložn...

Objavljeno na isti dan


Kronika / sreda, 28. september 2016 / 13:14

Škofjeloškega župana zbili na kolesu

Škofja Loka – Škofjeloški župan Miha Ješe je bil danes okoli 8.30 kot kolesar udeležen v prometno nesrečo, smo izvedeli iz neuradnih virov. Ali se je v nesreči tudi poškodoval, za zdaj ni znano, st...

Kranjska Gora / sreda, 28. september 2016 / 12:21

Umrla je Marica Globočnik, Teta Pehta iz Kranjske Gore

Kranjska Gora – Konec prejšnjega tedna je v 99. letu umrla Marica Globočnik, desetletja znana kot Teta Pehta iz Kranjske Gore. Rodila se je na Vandotovi domačiji in že kot mlado dekle sodelovala v...

Kronika / sreda, 28. september 2016 / 12:11

Prečesali triglavsko pogorje, a brez uspeha

Bled – Gorski reševalci so v petek izvedli iskalno akcijo na območju Triglava, kamor se naj bi podal 27-letni nemški državljan Ilya Kozlovskiy, ki ga pogrešajo od 9. septembra, ko so ga nazadnje vi...

Rekreacija / sreda, 28. september 2016 / 12:11

Kaj vse nosimo na hrbtu

Kaj vse nosi naš hrbet? Bremena vsakdana in stil življenja vplivajo na našo držo, stanje hrbta pa ni odvisno zgolj od tega. Formula zdravja naše hrbtenice je vse prej kot enostavna. Samo z gibanjem...

Domžale / sreda, 28. september 2016 / 12:10

Med nagrajenci tudi OŠ Preserje pri Radomljah

Žalec – Javni sklad RS za kulturne dejavnosti (JSKD) je na zaključni prireditvi v Domu II. Slovenskega tabora v Žalcu razglasil imena 56 osnovnih šol, ki so si letos prislužile naziv kulturna šola....