Ekipa Jezerska ovčka je postala zmagovalka prvega Svetovnega festivala tržiških bržol. (Foto: Tina Dokl)

V Tržiču dišalo po bržolah

Minulo soboto je v Tržiču potekal prvi svetovni festival tržiških bržol. Najboljše so presenetljivo skuhali Jezerjani.

Tržič – V soboto je dogajanje v Tržiču zaznamoval prvi Svetovni festival tržiških bržol. »Gre za nekakšno ovčjo obaro, ki je edinstvena specialiteta, zato je škoda, da jih ne bi ponesli v širni svet,« je poudarila Marjana Zupan, predsednica tržiškega turističnega društva, ki je bržoljado pripravilo v sodelovanju z občino in Prostovoljnim gasilskim društvom Tržič. Tradicija kuhanja tržiških bržol sega v 17. stoletje, o njih je pisal že Valvasor. »Marsikje jih še kuhajo, a večinoma le ob Šuštarski nedelji, zato je namen festivala tudi, da bržole ne bi šle v pozabo in da pokažemo bogato kulinarično dediščino. Premalo cenimo tisto, kar je naše,« je dodala Zupanova.

V atriju občine Tržič je bilo pestro vso soboto. V sklopu prve bržoljade je namreč potekal sejem starih predmetov, predstavili so se različni rokodelci, pod vodstvom slikarja Saša Gantarja je potekala slikarska delavnica, izkupiček od prodanih slik namenili gluhi študentki Petri Čanak iz Zvirč, atrij so krasila otroška likovna dela na temo ovc in bržol, tržiški muzealci so pripravili delavnico izdelovanja predpasnikov, podljubeljski šolarji pa so prevzeli delavnico izdelovanja ovčk ter prikaz pletenja in predenja.

Obiskovalci so z velikim zanimanjem spremljali tudi pet ekip, ki so se pomerile v kuhanju bržol v kotličkih na odprtem ognju. Tričlanska strokovna komisija pod vodstvom kuharskega mojstra Andreja Kuharja je imela težko delo. Poudarila je, da bi bili zmagovalci lahko prav vsi, prvo mesto in prehodni pokal pa je dodelila ekipi Jezerske ovčke, ki so jo sestavljali Silvo in Matej Plaznik ter Mici Soklič in Majda Gašperlin. »Na voljo smo imeli dva kilograma mesa, dober kilogram krompirja, kilogram čebule, poper, sol, brinove jagode, od začimb pa mora prevladovati šetraj, a ne preveč. Bržole je nato naša kuharica Mici še malo 'zacoprala', vse skupaj pa se počasi na zmernem ognju kuha tri ure,« je razložil Silvo Plaznik. Kot je dejal, so pri njih doma bržole na jedilniku vsaj dvakrat na mesec: »Mladina ni pretirano navdušena nad njimi, a starejši jih imamo zelo radi, pa še zdrave so.« Drugo mesto je komisija dodelila ekipi Turističnega društva Tržič, tretje pa ekipi Peka. Poleg že omenjenih sta tržiške bržole kuhali še ekipi Modri dirkač iz Tržiča in medobčinskega društva gluhih in naglušnih Auris Kranj.

Jezerjani pa ne slovijo le po kuhanju tržiških bržol, pač pa so očitno tudi zelo dobri jedci. V igri Naj jedec je namreč porcijo bržole najhitreje – v minuti in štirih sekundah - pojedla Helena Plaznik z Jezerskega, drugi je bil Tržičan Boštjan Močnik, tretji pa Kranjčan Andrej Osterman.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gorenjska / petek, 30. junij 2017 / 06:00

Gorenjski glas, št. 52

Gorenjski glas, 30. junij 2017, št. 52

Objavljeno na isti dan


Kamnik / ponedeljek, 26. julij 2010 / 07:00

Zmanjšujejo ogljični odtis

Občina Kamnik je predstavila rezultate izračuna ogljičnega odtisa, ki so ga v okviru projekta CO2 NeuTralp opravili predstavniki Centra za razvoj Litija skupaj z nevladno organizacijo za trajnostni ra...

Zanimivosti / ponedeljek, 26. julij 2010 / 07:00

Hilarij na polovici svojega podviga

Snovik - Ultramaratonski kolesar Radovan Skubic Hilarij, ki se je prvega junija podal na devetdesetdnevno kolesarjenje – projekt, ki ga je poimenoval 90 dni kolesarjenja za zelen...

Komenda / ponedeljek, 26. julij 2010 / 07:00

Za kanalizacijo zmanjkalo denarja

Po Križu in Mostah je komendski župan Tomaž Drolec zbor krajanov sklical tudi v Komendi. Na dnevnem redu kanalizacija, vrtci, medgeneracijsko središče ...

Gospodarstvo / ponedeljek, 26. julij 2010 / 07:00

Podpisi za ohranitev čebel

Jesenice - Prek tri tisoč Slovenk in Slovencev se je doslej že podpisalo pod peticijo za ohranitev čebel, s katero želi Čebelarska zveza Slovenije s problematiko čebel in čebelar...

Zanimivosti / ponedeljek, 26. julij 2010 / 07:00

Gasilci imajo novo prikolico

Žabnica - Ob letošnji tradicionalni gasilski veselici v Žabnici so minulo soboto pripravili srečanje gasilk, najbolj slovesno pa je bilo v nedeljo, ko so namenu predali novo gasi...