Najboljši pustolovci v cilju po dobrih 25 urah: Mojca Flerin, Anže Šenk, Tilen Potočnik, Klemen Udovič

Pustolovščina v ekstremnih pogojih

Okrog 270 kilometrov športne pustolovščine v vročini, mrazu in nevihtah ... To je bilo letošnje slovensko pustolovsko tekmovanje.

Kranj – Adventure race Slovenia je pustolovsko tekmovanje, ki je potekalo od petka do nedelje. Tekmovalci so lahko nastopili v dveh kategorijah: raziskovalec s predvideno progo v dolžini 320 km in popotnik na progi, dolgi 200 km. Prijavljenih je bilo 35 ekip iz desetih držav. Start je bil v petek dopoldne v Ljubljani, cilj pa v Velenju. Kar precejšen del proge je letos potekal po Gorenjskem.

Po vročem petku, ko so nekatere ekipe odstopile predvsem zaradi dehidriranosti, je sledila hladna in deževna sobota z nevihtami, zaradi česar je organizator kategoriji raziskovalec skrajšal progo za okrog 50 km. Oba zmagovalca tekmovanja, ki je štelo za evropsko prvenstvo, sta bila tako v cilju že po dobrem dnevu pustolovščine na kolesu, teku, veslanju in spuščanju po vrvi. Ni bilo kanjoninga, plavanja po Savinji in rolanja, tudi ne vzpona na 2109 m visoko Peco, kjer so bile razmere zares ekstremne. Rezultatsko so letošnjo slovensko pustolovščino zaznamovali Gorenjci. V kategoriji raziskovalec je bila s časom 25 ur in 29 minut najboljša ekipa Lima salomon adventure team s tremi Gorenjci Anžetom Šenkom z Jezerskega, Klemenom Udovičem s Prebačevega in Kamničanko Mojco Flerin, poleg njih je bil v štiričlanski ekipi, v kateri mora biti vsaj ena ženska, še Tilen Potočnik iz Šoštanja. V krajši preizkušnji popotnik je bila najhitrejša ekipa PDRIU - Športna enota SV, za katero sta nastopila biatlonca iz Ihana Klemen Bauer in Peter Dokl. V cilju sta bila v 25 urah in 16 minutah. »Tekmovanje je letos zaznamovalo ekstremno vreme. V petek je bilo zelo vroče, v soboto pa zelo hladno, viharji, strele ... Moral si se res dobro organizirati, da te ni preveč zeblo. V tem smo bili boljši od letos drugouvrščenih Čehov, lanskih zmagovalcev. Bili so že pred nami, pa smo jih potem v dežju in mrazu prehiteli. Sicer pa je na takšnih preizkušnjah pomembna vzdržjivost, seveda tudi hitrost, enakovrednost ekipe, pa tudi dobra organiziranost, da na menjavah s seboj vzameš dovolj hrane, pijače, opremo. Nahrbtniki so kar težki,« je povedal Klemen Udovič, ki je na Adventure race Sloveniia nastopil prvič.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gospodarstvo / četrtek, 15. julij 2021 / 15:31

Zakon o ukrepih po pozebi

Državni zbor je potrdil zakon o ukrepih za odpravo posledic spomladanske pozebe.

Objavljeno na isti dan


Železniki / sobota, 27. november 2021 / 18:34

Nov način zbiranja papirja

V Dolenji vasi ga že zbirajo »od vrat do vrat«, nov sistem pa naj bi kmalu uvedli tudi na Godešiču.

Domžale / sobota, 27. november 2021 / 18:34

Šumberk privlačen tudi za kolesarje

Priljubljen hrib nad Domžalami je dobil poligon za gorske kolesarje, ki bodo odslej lahko vozili ločeno od poti za pešce.

Jesenice / sobota, 27. november 2021 / 17:07

Most čez Savo na Javorniku bo zaprt za promet

Jesenice – Od ponedeljka, 29. novembra, do predvidoma sobote, 4. decembra, bo zaradi gradnje plinovoda zaprta državna cesta, ki vodi z Lipc proti Jesenicam oziroma obratno. »Ker gradbenih del oziro...

Gospodarstvo / sobota, 27. november 2021 / 17:06

Nova lestvica stoterice najpremožnejših

Stoterica najpremožnejših Slovencev je premoženje povečala in še nikoli doslej ni bila premožnejša.

GG Plus / sobota, 27. november 2021 / 17:05

Inženirka z dušo igričarke

Kandidatka za inženirko leta Lea Naglič opravlja delo testerke v šenčurskem podjetju NiceLabel. Prosti čas ji kroji vrsta zanimivih in ustvarjalnih konjičkov.