Štedientje so bili kar malo presenečeni nad veliko naklonjenostjo publike. (Foto: Gorazd Kavčič)

Vandrovček Štedientom

Na večeru narečnih viž v Škofji Loki je prvo nagrado strokovne komisije osvojil Kvintet Dori, publika pa je največ glasov namenila zasedbi Štedientje iz Poljanske doline.

Minuli petek je na Mestnem trgu v Škofji Loki potekal 9. Večer slovenskih viž v narečju. V tekmovalnem delu je nastopilo deset ansamblov z devetimi polkami in le enim valčkom, publika pa je bila najbolj naklonjena zasedbi Štedientje, ki so se predstavili s skladbo Veselak v poljanskem narečju. »Zelo smo veseli, pa tudi malo presenečeni. Na začetku smo imeli malo treme, a se je na koncu vse dobro izteklo. Zelo fino je bilo videti toliko ljudi, ki navijajo zate,« je po festivalu dejal David Mohorič, eden od poljanskih Štedientov, ki so v enoletno varstvo prejeli prehodni pokal Vandrovčka. Zasedbo poleg Mohoriča (harmonika) sestavljajo še Peter Čadež (kitara, pevec), Marko Peternel (pevec), Jure Dolenc (bas kitara, bariton), Boštjan Peternel (pevec) in Sebastjan Krek (pevec). Njihovi začetki segajo v leto 2003, ko so pevske vaje začeli kot člani Etno sekcije Kluba študentov Poljanske doline, prisegajo pa na skladbe v pristnem poljanskem narečju. Lani so izdali prvo zgoščenko z naslovom Preliepa dolina.

Strokovna komisija pod vodstvom Tomaža Tozona, glasbenega producenta in dolgoletnega člana Slovenskega okteta in kvarteta Do, je prvo nagrado za izvedbo dodelila Kvintetu Dori, drugo nagrado je osvojil ansambel Krajcarji, tretjo pa ansambel Modri val. Nagrado za najlepše novo narečno besedilo je prejel Matjaž Vrh za skladbo Ku pride huda ura, za najboljšo melodijo pa so nagradili Bojana Lavriča in Igorja Podpečana za skladbo Prve maj. Kot novost so podelili še Vodovnikovo nagrado, ki jo na pobudo Društva pesnikov slovenske glasbe podeljuje Občina Zreče, za dolgoletno kvalitetno pisanje besedil za slovensko glasbo pa jo je prejel France Žnidaršič.

Na festivalu sta sicer Gorenjce zastopala še Trio Šubic iz Škofje Loke in ansambel Zarja iz Tržiča, poleg že omenjenih pa so nastopili še Sijaj, ansambel Roka Žlindre, Minutka in Orion. Gosta večera, ki sta ga povezovala Saša Pivk Avsec in Jure Sešek, sta bila ansambel Igor in Zlati zvoki ter Trio Quartet. Festival je priredil Radio Sora v sodelovanju z agencijama Media Butik in Geržina videoton.

 

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gospodarstvo / ponedeljek, 24. julij 2017 / 11:04

Stolp Messerjeve kisikarne že stoji

Minuli teden so v Škofji Loki postavili stolp kisikarne, ki so ga v podjetju Messer z veliko natančnostjo sestavljali vse od začetka leta.

Objavljeno na isti dan


Tržič / ponedeljek, 4. julij 2016 / 13:49

Uničili klop pod jablano

Prijatelja Jure in Peter sta blizu stojišč za čebelje panje v Senožetih postavila klop za vsakogar, ki bi prišel tod mimo, da bi se lahko usedel, spočil in si nabral moči. Čez nekaj dni pa šok: klopi...

Gospodarstvo / ponedeljek, 4. julij 2016 / 13:43

Podobna letina žit kot lani

Pridelovalci žit pričakujejo podobno letino kot lani. Letos za razliko od preteklih let niso občutili suše.

Šport / ponedeljek, 4. julij 2016 / 13:41

Priprave z novim trenerjem

Smučarski tekači so uvodni del priprav na novo sezono opravili v Planici. Bili pa so tudi že na snegu na ledeniku Dachstein. Največja novost v ekipi je novi glavni trener, Italijan Stefano Sarraco.

Zanimivosti / ponedeljek, 4. julij 2016 / 13:08

Kaktus z več kot sto cvetovi

Naklo – Magda Štilec je potaknjenec kaktusa dobila od svoje mame pred mnogimi leti in zrasel je v mogočno rastlino. Ampak toliko živopisnih cvetov, kot jih ima letos, kaktus še ni imel. Magda Štile...

GG Plus / ponedeljek, 4. julij 2016 / 13:07

Pisal je poln energije in zanosa

»Nesi Andreju na Cankarjevo,« je Jasminu B. Frelihu po tem, ko je prebral njegov roman Na/pol, svetoval profesor na oddelku primerjalne književnosti Filozofske fakultete v Ljubljani Tomo Virk. In ga j...