Jedi za pomladne dni

Solata z olivami

Sestavine: 4 žlice majoneze, 20 dag mladega sira, 20 črnih oliv, 2 naribana korenčka, 2 srednje velika paradižnika narezana na krhlje, 2 mladi čebuli, 1 srednje velika blanširana zelena – narezana na tanke rezance, 4 listi zelene solate, pol dl balzamičnega kisa, pol dl oljčnega olja, 4 tanki krispiji, sol, poper, malo omake tabasko ali čilija, mali šopek drobnjaka in peteršilj za dekoracijo.

Priprava: Majonezo, sesekljano mlado čebulo, narezano zeleno, sol, poper, olje, pekočo omako, kis in drobno sesekljan drobnjak zmešamo v skledi. Dodamo na kocke narezan sir in del naribanega korenja ter narahlo premešamo. Serviramo na krožniku, na katerega smo prej položili list oprane in osušene zelene solate in preostanek korenja, po solati pa zložimo črne olive in na krhlje narezan paradižnik. Okrasimo s krispijevimi rezinami in vejicami peteršilja ter listi zelene.

Kremna juha iz ohrovta

Sestavine: 30 dag svežega ohrovta, 20 dag krompirja, 1 žlica margarine, 1 srednje velika čebula, 2 stroka česna, sol, poper, mala vejica rožmarina, belo vino po okusu, 1,50 l vode, 4 rezine polnozrnatega kruha.

Priprava: Na maščobi prepražimo sesekljano čebulo in česen, očiščen, opran in poljubno narezan ohrovt ter olupljen in narezan krompir. Nekaj ohrovtovih listov očistimo in narežemo na tanke rezance ter jih skuhamo posebej. Prepražene sestavine zalijemo z vodo in vinom, solimo, popopramo, dodamo rožmarin in kuhamo do mehkega. Zelenjavo pretlačimo s paličnim mešalnikom, popravimo okus, dodamo odcejene kuhane liste ohrovta in ponudimo s popečenimi kruhovimi kockami.

Paradižniki z gobovim nadevom

Sestavine: 8 srednje velikih paradižnikov, 4 dag olja, sol.

Nadev: 30 dag mešanih gob, 3 dag masla ali margarine, 7 dag čebule, juhe po potrebi, sol, poper, sesekljani peteršilj, 1 jajce, 8 rezin sira.

Priprava: Obrisane paradižnike pri peclju odrežemo. Izdolbemo sredico, paradižnike pa pokapljamo z oljčnim oljem, solimo in nadevamo. Po vrhu položimo rezine sira, zložimo jih v z maslom pomaščeno posodo in v pečici pečemo okoli 12 minut, da se sir dobro zapeče.

Nadev: Očiščene gobe narežemo na lističe. Na olju prepražimo sesekljano čebulo, gobe in nekaj juhe ali omake, lahko dodamo malo kisle smetane. Dušimo nekoliko časa, nazadnje dodamo še jajce, solimo, popopramo in dodamo sesekljan peteršilj. Vse skupaj dobro premešamo.

Zapečene telečje zarebrnice

Sestavine: 4 telečje zarebrnice s kostjo, 4 rezine telečjih ledvičk, 8 rezin prekajene slanine, 4 jabolčne rezine brez koščic, sol, poper, pol dl olja, 2 dl goveje juhe, timijan po okusu.

Priprava: Zarebrnice začinimo z začimbami, ob kosti jih malo zarežemo, nato jih na vročem olju opečemo z obeh strani. Pečene poberemo iz maščobe in jih postavimo nad soparo, da se ne ohladijo. Na preostali maščobi opečemo rezine ledvičk, liste slanine in rezine jabolk. Zalijemo z juho in začinimo. Zarebrnice vrnemo v omako in jih še nekoliko podušimo. Poleg ponudimo ajdove štruklje s skuto in primerno sezonsko solato.

Ajdovi štruklji s skuto

Za ajdovo testo: 10 dag ajdove moke, 8 dag bele namenske moke, malo kvasa, 1 jajce, malo olja, vroča slana voda.

Priprava testa: Ajdovo moko nekoliko poparimo, vendar ne preveč, da preveč ne razredčimo testa. Dodamo razdrobljen kvas, belo moko, olje, jajce in po potrebi še mlačno slano vodo. Iz sestavin naredimo ne preveč trdo testo, ki ga pustimo nekoliko časa počivati.

Nadev: 30 dag skute, 6 dag margarine, 3 jajca, sol, poper.

Priprava: Testo razvaljamo, ga pokapljamo z raztopljeno margarino in premažemo s stepenim jajcem. Ostalo margarino umešamo, dodamo rumenjaka, in pretlačeno skuto. Iz beljakov stepemo sneg, ga solimo rahlo primešamo k skuti. Nadev premažemo po testu in zvijemo v štrukelj. Zavijemo ga v pomaščeno in z drobtinami potreseno alufolijo. Kuhamo ga v slanem kropu 30 minut (odvisno od debeline štruklja). Kuhane odvijemo in narežemo na primerne kose. Prelijemo jih s stopljeno margarino.

Zavitek z jabolki, grozdjem in skuto

Sestavine: 40 dag namenske moke za vlečeno testo, okisana slana voda po potrebi.

Nadev: 8 dag masla ali margarine, 20 dag sladkorja, 20 dag grozdja, 60 dag dušenih jabolk, 12 dag pretlačene skute, rum, drobtine, kisla smetana, vanilin sladkor.

Priprava: Iz moke in mlačne okisane vode naredimo čvrsto vlečeno testo, ga dobro obdelamo in premažemo z oljem, da se po vrhu ne naredi skorjica. Pustimo ga počivati približno pol ure. Grozdne jagode prerežemo na pol in odstranimo koščice, jih nekoliko prepražimo na sladkorju in v rumu. Jabolka olupimo, jih naribamo in nekoliko prepražimo na sladkorju, skuto pa pretlačimo. Posebej na maščobi prepražimo presejane drobtine. Na pomokanem prtu testo razvlečemo, premažemo s praženimi drobtinami, pretlačeno skuto in prepraženimi jabolki ter prepraženimi grozdnimi jagodami. Testo zvijemo v štrukelj in ga damo na pomaščen pekač. Pečemo v pečici pri 180 stopinj Celzija 40 minut. Pečenega narežemo in potresemo s sladkorjem v prahu.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Izleti GG / četrtek, 11. januar 2018 / 19:15

Park in pivo

Glavno mesto avstrijske zvezne dežele Štajerske ob Muri Gradec je že več let ponosno na svoj nenavadni naziv, ki ga je prejelo kot prvo mesto v Avstriji: glavno mesto užitkov (GenussHauptstadt). Tu...

Objavljeno na isti dan


Nasveti / četrtek, 10. marec 2016 / 14:04

Ingverjevi piškoti in energijske kroglice

Vsak piškot, narejen doma, je nekaj posebnega. Če zamenjamo nekaj sestavin, jih lahko naredimo še bolj posebne in veliko bolj zdrave ter hranljive. V obliki kroglic pa naredimo hitre energijske pri...

Kranj / četrtek, 10. marec 2016 / 14:00

Čas za sistemske rešitve

V okviru projekta Stičišče Prehod so v preteklih dveh letih mladim s posebnimi potrebami v savinjski in gorenjski regiji nudili podporo pri prehodu iz šole v svet dela.

Kranjska Gora / četrtek, 10. marec 2016 / 13:47

Blaž Veber novi direktor

Vodenje kranjskogorskega zavoda za turizem je pred kratkim prevzel Blaž Veber. Več poudarka daje povezovanju, spletnemu trženju in blagovni znamki Julijske Alpe, posebno pozornost pa poletni sezoni.

Kronika / četrtek, 10. marec 2016 / 13:26

Policija drugače kot sodišče

Policijska uprava Kranj je zaradi domnevne goljufije pri prenosu lastništva v družbi Born v letih 2008 in 2009 kazensko ovadila tri osebe in podjetje iz Tržiča. Kranjsko sodišče je pred kratkim v prav...

Rekreacija / četrtek, 10. marec 2016 / 13:24

Dvajseti šolski pokljuški maraton

Na Pokljuki se je zbralo več kot tisoč dvesto otrok iz več kot petdesetih osnovnih in srednjih šol. Največ, 109 udeležencev, je bilo z OŠ Livada Ljubljana.