Škampi

Škampi so morski raki, ki sodijo med najbolj priljubljene morske jedi in jih lovijo povsod po svetu.

Ločimo na stotine različnih vrst, vendar jih v grobem delimo v dve skupini: na toplovodne in na hladnovodne. Staro pravilo pravi, da so škampi iz bolj hladnih voda manjši, a bolj mesnati, glede na veliko število vrst pa so raznovrstni tudi glede svojih barv. Lahko so rdečkasti do svetlo rjavi, roza, močno rdeči, sivo-beli ali sivo-zeleni ali rumeni. Nekateri med njimi imajo lahko na svojem oklepu tudi nekakšne vzorce. Pri prodajni klasifikaciji se delijo glede na svojo velikost in pravilo je, da škampom z velikostjo raste tudi cena, pri čemer moramo vedeti, da je končni izkoristek mesa pri kuhanih škampih od polovice do treh četrtin skupne teže škampa. Škampi so na voljo skozi vse letne čase. Na trgu boste našli vse vrste škampov z oklepom ali brez, surove ali kuhane, sveže ali zamrznjene. Ko kupujete sveže, morajo dišati po morju, izogibajte se tistih, pri katerih zaznate vonj po amoniaku. Skuhani pa morajo biti na pogled polni in mesnati. Preden shranite sveže škampe, jih splaknite z mrzlo vodo in osušite. Neprodušno zaprite in jih pustite v hladilniku za največ dva dni, skuhane lahko tam pustite do tri dni. Izogibajte pa se škampov, ki so zamrznjeni že več kot tri mesece. Škampe lahko pečemo na žaru, jih kuhamo, pečemo, dušimo ali pražimo. Lahko mariniramo surove, jih cvremo, napravimo v buzari, v brodetu, rižoti, potem je tu še škampova juha, omaka iz škampov, solata iz škampov, škampi s krompirjem, pašteta iz škampov in sendvič s škampi. Skratka, s škampi je moč početi skoraj vse.

 

Solata s škampi

Za 2 osebi potrebujemo: 1 avokado, 30 dag očiščenih škampovih repkov, 10 dag mešanih kalčkov, 2 paradižnika, 1 papriko, sok ene limone, sol, sveže mlet poper, oljčno olje in balzamični kis.

Očiščene škampove repke na hitro opecite na oljčnem olju in pustite, da se ohladijo. Medtem olupite in na rezine narežite avokado in ga pokapljajte z limonovim sokom. Dodajte na kocke narezana paradižnika, papriko in oprane kalčke. Vse skupaj po okusu začinite z oljčnim oljem, balzamičnim kisom, soljo in poprom ter premešajte. Na tako pripravljeno solato naložite še ohlajene škampove repke ter takoj postrezite.

 

Česnova juha s škampi

Za 4 osebe potrebujemo: 5 dag masla, 3 dag moke, 8 strokov česna, 1 l mesne juhe ali vode, 1 dl sladke smetane, 10 dag očiščenih škampovih repkov, sol in sesekljan peteršilj.

Na stopljenem maslu prepražite moko. Preden porumeni, dodajte na kolobarje narezan česen in ko ta zadiši, zalijte z ribjo juho ali vodo. Juho dobro prevrite, jo zalijte s sladko smetano in jo posolite. Škampove repke solite in jih v ponvi z malce masla na hitro popecite. Juho razdelite po krožnikih in jo potresite s škampovimi repki ter s sesekljanim peteršiljem.

 

Rižota s škampi

Za 4 osebe potrebujemo: 1 čebulo, 2 žlici oljčnega olja, 20 dag riža za rižote, 1 paradižnik, 20 dag očiščenih škampovih repkov, 1 dl suhega belega vina, 4 dl zelenjavne juhe ali vode, 5 dag masla, 3 dag naribanega parmezana, sol, sveže mleti poper in 1 žlico svežega sesekljanega peteršilja.

Na oljčnem olju prepražite čebulo. Dodajte riž, ga posteklenite, primešajte na kocke narezan paradižnik, škampove repke ter zalijte z vinom. Premešajte, postopoma zalivajte z juho in dušite, dokler riž ne vpije vse tekočine. Primešajte peteršilj, maslo, parmezan in solite ter popoprajte po okusu. Odstavite, pustite stati nekaj minut in postrezite.

 

Ribji file s škampi

Za 4 osebe potrebujemo: 8 poljubnih ribjih filejev težkih po 10 dag, 10 dag očiščenih škampovih repkov, 6 žlic oljčnega olja, 1 manjšo čebulo, 2 stroka česna, 2 velika paradižnika, 1dl suhega belega vina, 1 žlico pinjol, 1 žlico zlatih rozin, 1 žlico sesekljanega peteršilja in sol.

Na oljčnem olju prepražite sesekljano čebulo in strt česen. Dodajte na manjše kocke narezana paradižnika in zalijte z belim vinom. Pokrijte, dušite 10 minut, dodajte ribje fileje, škampove repke, solite, potresite z rozinami, pinjolami in sesekljanim peteršiljem ter pokrito dušite 10 minut. Dušene fileje previdno vzemite iz posode, jih porazdelite na krožnike, prelijte z nastalo omako ter postrezite.

 

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Radovljica / torek, 21. november 2023 / 12:51

Intervencijska dela končana, sledi sanacija

Avgustovska vodna ujma je na območju občine Radovljica najbolj prizadela Begunje z okolico, kjer sta poplavljala potoka Zgoša oziroma Begunjščica, kot se imenuje v zgornjem toku, in Blatnica. Večino n...

Objavljeno na isti dan


Razvedrilo / torek, 16. december 2014 / 15:00

Plesni ognjemet

Kulturno društvo Qulenium ob petnajstletnici delovanja pripravlja tri plesne dogodke: performans Urše Dubravica v Stolpu Škrlovec ter plesni predstavi Amar Nat in Ptičja demenca v Prešernovem gledališ...

Gospodarstvo / torek, 16. december 2014 / 14:53

V Seawayu stavko po štirih dneh prekinili

Dvajset od skupaj 120 delavcev podjetij Seaway Yachts in Seaway Design je v sredo začelo stavkati, ker še niso dobili izplačanih septembrskih plač. Včeraj so stavkajoči z delodajalci podpisali stavkov...

Zanimivosti / torek, 16. december 2014 / 14:44

Označevanje živil

V soboto so začele veljati nekatere novosti pri označevanju živil – črke na označbah morajo biti večje, posebej pa morajo biti v živilih označeni alergeni. Mimoidoče smo povprašali, ali so...

Nasveti / torek, 16. december 2014 / 14:42

Kaj po izgubi dohodka

To je precej pogost pojav. Naj bo zaradi izgube položaja v službi ali upokojitve, slabših rezultatov podjetja, kjer delamo, in znižanja plač ali kadar nastopi brezposelnost – to je precejšen ekonom...

Razvedrilo / torek, 16. december 2014 / 14:13

Glasbena zgodba, v kateri se vsak lahko najde

Elefant je ime glasbene skupine, ki je na slovenski glasbeni sceni prisotna od leta 2010. Njena pevka Simona Glavan Tušek pove, da se je v sicer štirih letih nekoliko spremenila postava skupine, a nje...