Furec s svojo hčerko 60 ur pred usmrtitvijo

Na smrt obsojeni Furi

Tomo Križnar prinesel v Slovenijo fotografije na smrt obsojenih Furcev 60 ur pred njihovo usmrtitvijo

Tomo Križnar: "Furce so obsodili brez dokazov in tudi pričanje polnoletnega sina novinarja in urednika časopisa, ki naj bi ga Furci obglavili, češ da to niso bili Furci, ampak ljudje svetlejše polti, ni pomagalo." - Gre za maščevanje sudanskega predsednika Omarja Al Baširja - Tomo Križnar: "Izvleči iz žepa fotoaparat je skoraj nevarnejše, kot če bi izvlekel pištolo."

Ljubljana, N' Djamena - "V ponedeljek, 13. aprila, so v Kartumu, glavnem mestu Sudana, obesili devet pripadnikov afriškega staroselskega darfurskega plemena Fur, ker naj bi jeseni 2006 obglavili sudanskega novinarja in urednika lokalnega časopisa Mohamatha Taha Mhamatha Ahmeda," je nekaj ur po včerajšnjem prihodu iz Čada in Sudana dejal svetovni popotnik in humanist ter velik borec za pravice Furcev v Darfurju, Tomo Križnar, in dejal, da ni bilo nikakršnih dokazov, da so obsojeni resnično izvršili zločin. "Novico sem skušal posredovati že iz Afrike, vendar so vedno znova nagajale telekomunikacijske zveze," je še povedal Tomo Križnar.

Sojenje in izvršitev sodbe je pred poltretjim letom pritegnilo veliko pozornost domače in tuje javnosti, saj tožilstvo ni predstavilo nobenega dokaza, da so aretirani res storili zločin."Polnoletni sin ubitega novinarja je pod prisego pričal, da je videl tiste, ki so odvlekli njegovega očeta in da so bili ti svetle polti, skoraj beli in z dolgimi bradami, vsi obsojenci pa so iz afriškega črnskega plemena Fur iz Darfurja, koder sudanska vojska in plačanci že od leta 2003 izvajajo etnično čiščenje, po mnenju večine poznavalcev pa genocide," je povedal Tomo Križnar in dodal, da je bil prav zaradi tega sudanski predsednik Omar Al Bašir s strani Mednarodnega kazenskega sodišča v Haagu obtožen zločinov proti človeštvu.

"Pripadniki večinskega darfurskega plemena Fur, ki je največja žrtev vojne, množično protestirajo in trdijo, da je obešenje še eden od trikov, s katerimi jih pred očmi velikih sil iztreblja vlada z območij bogatih z vodo in nafto," je dejal Tomo Križnar. Kot pravi, poznavalci obešenje devetih Furcev povezujejo z maščevanjem sudanskega predsednika, ki je pred mesecem in pol zaradi tiralice haaškega sodišča ukazal izgnati iz Darfurja večino humanitarnih organizacij, kar pomeni novo kriminalno dejanje proti več kot štirim milijonom beguncev v taboriščih. "Zadnja poročila iz taborišč tako na vladni kot na uporniški strani navajajo nove izbruhe bolezni, propadanje tradicionalnih socialnih vezi in vsesplošen obup, za katere mednarodna skupnost ne najde rešitve," je še povedal Tomo Križnar, ki je od svojcev obešenih pridobil fotografije, ki so bile posnete 60 ur pred njihovo usmrtitvijo: "Fotografije so na skrivaj posneli člani družin obsojencev, k temu pa je pripomogla tehnologija, ki smo jo prinesli iz Slovenije, in sistem obveščanja, ki se imenuje po nekdanjem predsedniku Slovenije - "Antena dr. Janeza Drnovška".

Po besedah Toma Križnarja je tako v Čadu kot v Sudanu zelo nevarno imeti v rokah fotoaparat, še posebej, če si tujec: "Izvleči iz žepa fotoaparat je skoraj nevarneje, kot če bi izvlekel pištolo."

Usmrtili so naslednjih devet Fur:

Is-haq Elsunussy Djumma

Abdul-haye Umar

Mustapha Adam

Muhammad Abdul –nabie Adam

Scabire Zakaria

Hassan Adam Khamis

Adam Ibrahim Al-hadje

Djamal Eldine Issa

Abdulmagide Ali Abdulmagide

   

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Rekreacija / četrtek, 23. april 2015 / 12:43

V soboto Pomladni kros v Gorjah

Gorje – Športno društvo Gorje je organizator Pomladnega krosa, ki bo v soboto, 25. aprila, v Gorjah. Začetek bo ob 13.30. Tekmovalci bodo nastopili v različnih starostnih kategorijah na progah dolž...

Objavljeno na isti dan


Tržič / sreda, 5. september 2007 / 07:00

Baronica daruje za Tržičane

Elizabeta Ortner Born bo poklonila iz družinskega premoženja 22 tisoč evrov za reševalno vozilo v Tržiču.

Radovljica / sreda, 5. september 2007 / 07:00

Zaplet s spomenikom

V Kamni Gorici so nameravali odkriti spomenik rojaku Matevžu Langusu, vendar za postavitev v bližini Langusove kapelice niso dobili soglasja zavoda za varstvo kulturne dediščine.

Kranj / sreda, 5. september 2007 / 07:00

Odprli katoliški vrtec v Stražišču

Nove prostore Baragovega vrtca je blagoslovil kardinal Franc Rode. V dveh oddelkih je enaintrideset otrok, starih od enega do šest let.

Kamnik / sreda, 5. september 2007 / 07:00

Eko tržnica na tradicionalnem sejmu

Motnik - V Motniku so v nedeljo organizirali že 23. Motniški sejem, ki pa je bil letos v znamenju eko tržnice in odprtja nove kolesarske poti od Vasenega do Motnika. Kot je poved...

Kamnik / sreda, 5. september 2007 / 07:00

O šolah bo odločala stroka

Kamnik - Kamniška občinska uprava je pred zahtevno nalogo in težko odločitvijo, ali namesto pretesnih in dotrajanih osnovnih šol Frana Albrehta in Toma Brejca v mestu na novo zgr...