Jedi za velikonočne dni

Svinjska ribica v testu

Sestavine: 40 dag domače kuhane prekajene svinjske ribice, za testo 25 dag bele namenske moke, malo kvasa, olje, 2 jajci, sol, 1 mala žlička sladkorja, 15 dag nastrganega hrena.

Priprava: Kuhano meso ohladimo kar v vodi, v kateri se je kuhalo. Nato zavijemo v kvašeno testo, ki smo ga naredili iz moke, kvasa, mleka, 1 jajca in soli. Zavitega v testo lepo okrasimo. Premažemo ga s stepenim jajcem. Pečemo 35 minut v srednje vroči pečici pri temperaturi 180 stopinj Celzija. Pečeno ribico narežemo in ponudimo z nastrganim hrenom.

Domača goveja juha z doma narejenimi rezanci

Sestavine za juho: 60 dag govejih reber ali prsi, 1,50 l vode, 8 dag jušne zelenjave (korenje, peteršiljeve korenine, malo gomolja zelene), list ohrovta in košček pora, sol, 2 dag čebule, poper, muškatni orešček in cvet, malo žafrana, drobnjak ali peteršilj.

Priprava: Meso s kostmi operemo pod tekočo vodo, kosti nasekamo na primerno velikost in tudi na hitro prevremo. Zelenjavo očistimo. Gomolj zelene, peteršiljevo korenino in korenje grobo narežemo ali naribamo.

Na meso nalijemo vodo, pristavimo in pustimo zavreti. Počasi naj vre kako uro, nato dodamo zelenjavo in začimbe, solimo. Čebulo pa poprej zapečemo na štedilnikovi plošči. Juha naj vre prikrito še kako uro. Kuhana naj stoji kakšnih petnajst minut, da se očisti. Čisti juhi dodamo še narezan drobnjak ali sesekljan peteršilj. Nekateri juhi dodajo z zelenjavo vred še posušeno grahovo stročje. Juha je znatno boljša, če v njej kuhamo nekoliko govejih jeter. Kadar uporabljamo za juho mozgove kosti, mozeg vedno prepražimo in na njem še naribano zelenjavo, da bo juha okusnejša. Za dobro juho pristavimo meso vedno v hladno vodo, če hočemo sočnejše, pristavimo meso v vročo vodo.

Domači rezanci

Sestavine: 1 jajce, 10 dag moke, nekaj kapelj vode.

Priprava: Moko presejemo na desko, naredimo vdolbinico in vanjo ubijemo jajce, dodamo malo vode. Zmešamo z vilicami z dvema rogljema in pognetemo v čvrsto testo. Testo gnetemo tako dolgo, da postane elastično in se ne prijemlje prstov in deske. Če ga prerežemo, mora biti testo brez luknjic in gosto. Nato naredimo iz testa hlebček, ki ga premažemo z oljem, da se na vrhu ne naredi skorjica. Pustimo ga počivati kake pol ure.

Spočiti hlebček razvaljamo v testeno krpo, ki mora biti enakomerno debela. Testo posušimo in narežemo na tanke rezance. Rezance vedno kuhamo v slani vreli vodi. Odcejene in oplaknjene rezance damo v precejeno govejo juho.

Pečeno jagnječje stegno s slivami in rožmarinom

Sestavine: 1 jagnječje stegno, težko okoli 2 kg, 12 dag suhih sliv, sol, rožmarin, šalotka, česen, česnovi stroki v lupini, maščoba za peko, belo vino.

Priprava: Stegno očistimo, natremo s soljo, v sredino stegna potisnemo kuhane in razkoščičene suhe slive. Pečenko prelijemo s segretim oljem. Počasi pečemo s svežim rožmarinom, šalotko in česnovimi stroki. Med peko polivamo z vinom in vodo, da se v pekaču naredi pečenkin sok, ki mu pred uporabo odstranimo maščobo. Ponudimo ga na dušenem vinskem zelju s pečenimi krhlji mladega krompirja, obložimo pa s pečeno šalotko in česnovimi stroki. Okrasimo s svežim rožmarinom.

Dušeno rdeče zelje

Sestavine: 40 dag rdečega zelja, limonov sok, 4 dag maščobe, ščep sladkorja, 6 dag čebule, 10 dag jabolk, sol, rdeče vino po okusu, malo juhe za zalivanje.

Priprava: Oprano zelje narežemo na tanke rezance in ga pokapljamo z limonovim sokom ali kisom. Na maščobi zarumenimo sladkor. Dodamo sesekljano čebulo in jo zlato rumeno prepražimo. Dodamo zelje, naribano jabolko, prilijemo vino in solimo. Pokrito dušimo. Med dušenjem prilivamo po potrebi še malo juhe ali vode, da se jed ne prismodi. Nato zelje nekoliko pomokamo in zalijemo, nekoliko prevremo, po okusu še začinimo.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Škofja Loka / ponedeljek, 23. oktober 2017 / 08:23

Kulturna dediščina bo bližja mladim

V Škofji Loki je potekal mednarodni tematski seminar Digitalizacija nesnovne kulturne dediščine. Z odprtjem digitalizirane Romualdove poti bo mogoče Škofjo Loko in njen zgodovinski biser, Škofjeloški...

Objavljeno na isti dan


Gospodarstvo / petek, 10. april 2009 / 07:00

Za tretje (razvojno) soglasje

Na prvi konferenci razvojnega dialoga so razpravljali predvsem načelno o tem, kako najti pot iz krize. Potrebna bo sprememba vrednot.

Zanimivosti / petek, 10. april 2009 / 07:00

Velikonočno sporočilo veselja

Le redek praznik je med Slovenci ostal tako priljubljen in spoštovan kot velika noč, največja in najbolj radostna nedelja.

Prosti čas / petek, 10. april 2009 / 07:00

Vroča žemljica

Prvoaprilske šale so na nekaterih spletnih portalih povzročile kar nekaj odziva. Med njimi se je znašla tudi namišljena poroka Atomične Špele in njenega izbranca iz minulega ljubezensk...

Zanimivosti / petek, 10. april 2009 / 07:00

Najboljšo pijačo je zmešal Leon Marinič

Bled - Na višji strokovni šoli za gostinstvo in turizem Bled je prejšnji teden potekalo 4. mednarodno študentsko barmansko tekmovanje za pokal G & T. Mladi barmani so se med drug...

Zanimivosti / petek, 10. april 2009 / 07:00

Odprava v Himalajo

Kranj - Planinska zveza Slovenije organizira ob 30-letnici našega prvega vzpona na Mount Everest odpravo v Himalajo, kamor odhaja jutri dopoldne z letališča Jožeta Pučnika devet...