Jedi za velikonočne dni

Svinjska ribica v testu

Sestavine: 40 dag domače kuhane prekajene svinjske ribice, za testo 25 dag bele namenske moke, malo kvasa, olje, 2 jajci, sol, 1 mala žlička sladkorja, 15 dag nastrganega hrena.

Priprava: Kuhano meso ohladimo kar v vodi, v kateri se je kuhalo. Nato zavijemo v kvašeno testo, ki smo ga naredili iz moke, kvasa, mleka, 1 jajca in soli. Zavitega v testo lepo okrasimo. Premažemo ga s stepenim jajcem. Pečemo 35 minut v srednje vroči pečici pri temperaturi 180 stopinj Celzija. Pečeno ribico narežemo in ponudimo z nastrganim hrenom.

Domača goveja juha z doma narejenimi rezanci

Sestavine za juho: 60 dag govejih reber ali prsi, 1,50 l vode, 8 dag jušne zelenjave (korenje, peteršiljeve korenine, malo gomolja zelene), list ohrovta in košček pora, sol, 2 dag čebule, poper, muškatni orešček in cvet, malo žafrana, drobnjak ali peteršilj.

Priprava: Meso s kostmi operemo pod tekočo vodo, kosti nasekamo na primerno velikost in tudi na hitro prevremo. Zelenjavo očistimo. Gomolj zelene, peteršiljevo korenino in korenje grobo narežemo ali naribamo.

Na meso nalijemo vodo, pristavimo in pustimo zavreti. Počasi naj vre kako uro, nato dodamo zelenjavo in začimbe, solimo. Čebulo pa poprej zapečemo na štedilnikovi plošči. Juha naj vre prikrito še kako uro. Kuhana naj stoji kakšnih petnajst minut, da se očisti. Čisti juhi dodamo še narezan drobnjak ali sesekljan peteršilj. Nekateri juhi dodajo z zelenjavo vred še posušeno grahovo stročje. Juha je znatno boljša, če v njej kuhamo nekoliko govejih jeter. Kadar uporabljamo za juho mozgove kosti, mozeg vedno prepražimo in na njem še naribano zelenjavo, da bo juha okusnejša. Za dobro juho pristavimo meso vedno v hladno vodo, če hočemo sočnejše, pristavimo meso v vročo vodo.

Domači rezanci

Sestavine: 1 jajce, 10 dag moke, nekaj kapelj vode.

Priprava: Moko presejemo na desko, naredimo vdolbinico in vanjo ubijemo jajce, dodamo malo vode. Zmešamo z vilicami z dvema rogljema in pognetemo v čvrsto testo. Testo gnetemo tako dolgo, da postane elastično in se ne prijemlje prstov in deske. Če ga prerežemo, mora biti testo brez luknjic in gosto. Nato naredimo iz testa hlebček, ki ga premažemo z oljem, da se na vrhu ne naredi skorjica. Pustimo ga počivati kake pol ure.

Spočiti hlebček razvaljamo v testeno krpo, ki mora biti enakomerno debela. Testo posušimo in narežemo na tanke rezance. Rezance vedno kuhamo v slani vreli vodi. Odcejene in oplaknjene rezance damo v precejeno govejo juho.

Pečeno jagnječje stegno s slivami in rožmarinom

Sestavine: 1 jagnječje stegno, težko okoli 2 kg, 12 dag suhih sliv, sol, rožmarin, šalotka, česen, česnovi stroki v lupini, maščoba za peko, belo vino.

Priprava: Stegno očistimo, natremo s soljo, v sredino stegna potisnemo kuhane in razkoščičene suhe slive. Pečenko prelijemo s segretim oljem. Počasi pečemo s svežim rožmarinom, šalotko in česnovimi stroki. Med peko polivamo z vinom in vodo, da se v pekaču naredi pečenkin sok, ki mu pred uporabo odstranimo maščobo. Ponudimo ga na dušenem vinskem zelju s pečenimi krhlji mladega krompirja, obložimo pa s pečeno šalotko in česnovimi stroki. Okrasimo s svežim rožmarinom.

Dušeno rdeče zelje

Sestavine: 40 dag rdečega zelja, limonov sok, 4 dag maščobe, ščep sladkorja, 6 dag čebule, 10 dag jabolk, sol, rdeče vino po okusu, malo juhe za zalivanje.

Priprava: Oprano zelje narežemo na tanke rezance in ga pokapljamo z limonovim sokom ali kisom. Na maščobi zarumenimo sladkor. Dodamo sesekljano čebulo in jo zlato rumeno prepražimo. Dodamo zelje, naribano jabolko, prilijemo vino in solimo. Pokrito dušimo. Med dušenjem prilivamo po potrebi še malo juhe ali vode, da se jed ne prismodi. Nato zelje nekoliko pomokamo in zalijemo, nekoliko prevremo, po okusu še začinimo.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Zanimivosti / torek, 19. julij 2016 / 07:00

Vojaška vadba za prihodnost

Na vadišču Mačkovec pri Bohinjski Beli je potekal že sedemnajsti Vojaški tabor, na katerem se študenti in dijaki seznanjajo z vojaškim načinom življenja. Med več kot petdesetimi udeleženci...

Objavljeno na isti dan


Jesenice / četrtek, 19. julij 2018 / 22:28

Obnova Ruardove graščine

V teh dneh poteka zahteven projekt selitve muzejskih zbirk, na pomoč so z dvigalom priskočili celo jeseniški gasilci. Obnovljena graščina naj bi vrata spet odprla leta 2020.

Kranjska Gora / četrtek, 19. julij 2018 / 22:27

Namesto term vendarle obnovljen počitniški dom

Slovenske železnice namenjajo milijon evrov za obnovo Železničarskega doma, nekdanjega počitniškega doma za otroke in mladino v središču Kranjske Gore. Obnova bo po načrtih zaključena do konca leta.

Razvedrilo / četrtek, 19. julij 2018 / 22:26

Gostovali v Franciji

Folklorno društvo Bled in Duo Nota iz Tržiča sta v družbi pevcev s Krasa gostovala v francoskem Amillyju, kjer so uspešno predstavili Slovenijo. Francozi so v čast gostujoči državi pripravili poseben...

Škofja Loka / četrtek, 19. julij 2018 / 20:32

Evropska unija in varovanje okolja

Pod okriljem informacijske točke Evropske unije (EU), ki deluje v okviru Razvojne agencije Sora, so pretekli teden v Škofji Loki pripravili Poletno šolo EU za otroke.

Zanimivosti / četrtek, 19. julij 2018 / 20:30

»Gomazeča« razstava na Bledu

Na Bledu si je do konca avgusta mogoče ogledati razstavo največjih ptičjih pajkov in škorpijonov na svetu, razstavljene so tudi različne vrste črnih vdov in strupenih strig.