Velikonočna potica
Na praznični mizi ne sme manjkati velikonočna potica. Če je še niste spekli, jo lahko še danes, po receptu kuharskega mojstra Janeza Štruklja.
Sestavine za testo: 4 dag kvasa, 8 dag sladkorja, bela namenska moka, mleko 3,5 dl, 4 dag masla ali margarine, 1 dl olje, 3 vrečke vanilin sladkorja, limonina lupina, 5 rumenjakov, 3 žlice ruma.
Sestavine za nadev: 80 dag orehov, 20 dag sladkorja, 2 vrečki vanilin sladkorja, 4 žlice ruma, limonina lupina, 2 dl sladka smetana, 3 beljaki, 1 jajce, sladkor v prahu.
Priprava testa: V posodo nadrobimo kvas, dodamo žličko sladkorja, žlico moke in malo mlačnega mleka. Premešamo in postavimo na toplo, da nastane kvasec. Moko presejemo. Maslo ali margarino raztopimo, dodamo preostalo mleko, preostali sladkor, olje, vanilin sladkor, limonino lupino, rumenjake, sol, in rum. Vse skupaj premešamo in dodamo k moki. K moki dodamo tudi dobro vzhajan kvas. Vse sestavine dobro pognetemo v rahlo testo. Testo pomokamo in ga pustimo vzhajati, da je testa enkrat več. Nato ga še enkrat pognetemo in pustimo, da testo spet vzhaja. Testo zvrnemo na pomokan kuhinjski prt in ga razvaljamo na 1 cm debel pravokotni.
Priprava nadeva: Orehe zmeljemo, jim dodamo sladkor, vanilin sladkor, limonino lupino, rum, sladko smetano, sol in trd sneg beljakov. Nadev enakomerno razmažemo po testu, nato testo zvijemo. Pekač namažemo in vanj damo pripravljeno zvito testo. V višino sme segati le do tri četrtine pekača. Jajce stepemo in z njim premažemo potico. Prebodemo jo do dna z leseno paličico, da kasneje skorja ne odstopi. Potico postavimo na toplo, da počasi vzhaja. Ko sega potica do roba pekača, jo v srednje vroči pečici pečemo kakšno uro. Ko se potica ohladi, jo potresemo s sladkorjem v prahu.