Velikonočna potica

Na praznični mizi ne sme manjkati velikonočna potica. Če je še niste spekli, jo lahko še danes, po receptu kuharskega mojstra Janeza Štruklja.

Sestavine za testo: 4 dag kvasa, 8 dag sladkorja, bela namenska moka, mleko 3,5 dl, 4 dag masla ali margarine, 1 dl olje, 3 vrečke vanilin sladkorja, limonina lupina, 5 rumenjakov, 3 žlice ruma.

Sestavine za nadev: 80 dag orehov, 20 dag sladkorja, 2 vrečki vanilin sladkorja, 4 žlice ruma, limonina lupina, 2 dl sladka smetana, 3 beljaki, 1 jajce, sladkor v prahu.

Priprava testa: V posodo nadrobimo kvas, dodamo žličko sladkorja, žlico moke in malo mlačnega mleka. Premešamo in postavimo na toplo, da nastane kvasec. Moko presejemo. Maslo ali margarino raztopimo, dodamo preostalo mleko, preostali sladkor, olje, vanilin sladkor, limonino lupino, rumenjake, sol, in rum. Vse skupaj premešamo in dodamo k moki. K moki dodamo tudi dobro vzhajan kvas. Vse sestavine dobro pognetemo v rahlo testo. Testo pomokamo in ga pustimo vzhajati, da je testa enkrat več. Nato ga še enkrat pognetemo in pustimo, da testo spet vzhaja. Testo zvrnemo na pomokan kuhinjski prt in ga razvaljamo na 1 cm debel pravokotni.

Priprava nadeva: Orehe zmeljemo, jim dodamo sladkor, vanilin sladkor, limonino lupino, rum, sladko smetano, sol in trd sneg beljakov. Nadev enakomerno razmažemo po testu, nato testo zvijemo. Pekač namažemo in vanj damo pripravljeno zvito testo. V višino sme segati le do tri četrtine pekača. Jajce stepemo in z njim premažemo potico. Prebodemo jo do dna z leseno paličico, da kasneje skorja ne odstopi. Potico postavimo na toplo, da počasi vzhaja. Ko sega potica do roba pekača, jo v srednje vroči pečici pečemo kakšno uro. Ko se potica ohladi, jo potresemo s sladkorjem v prahu.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kranjska Gora / četrtek, 25. avgust 2011 / 07:00

Vse več turistov v Mojstrani

Izjemne naravne lepote, odlično obiskani Slovenski planinski muzej in številne prireditve Mojstrano vse odločneje postavljajo na turistični zemljevid Zgornjesavske doline.

Objavljeno na isti dan


Naklo / nedelja, 29. marec 2015 / 12:31

Pomagajo, tekmujejo in potujejo

Društvo upokojencev Naklo ima 884 članic in članov, ki so dejavni v življenju občine.

GG Plus / nedelja, 29. marec 2015 / 15:00

Slovensko znanje v Dohi

Kranjčan Iztok Kraševec je že vse svoje življenje povezan s športom, v domačih logih je še najbolj znan iz vaterpola in nogometa. Zdaj je v Dohi, kjer na kliniki za medicino športa in rehabilitacijo s...

Razvedrilo / nedelja, 29. marec 2015 / 11:45

Iskali bodo drznost in kreativnost

Ljubitelji kuharskih televizijskih šovov bodo po prvem aprilu spet prišli na svoj račun. Na Pop TV namreč prihaja prvi slovenski MasterChef (Kuharski mojster), ki ga bodo predvajali ob sredah in če...

Medvode / nedelja, 29. marec 2015 / 11:16

Manj denarja za vse, tudi za svetnike

V Medvodah so sprejeli proračun za letošnje leto. Zadolževanja ne bo, prav tako tudi ne večjih novih investicij. Sredstva na razpisih v primerjavi z lansko realizacijo zmanjšana za petintrideset odsto...

Kamnik / nedelja, 29. marec 2015 / 11:14

Jubilejno leto za kamniško keramiko

V Hiši keramike na Šutni so odprli razstavo Od vrča do majolike, do konca leta pa pripravljajo še vrsto drugih dogodkov.