Velikonočna potica

Na praznični mizi ne sme manjkati velikonočna potica. Če je še niste spekli, jo lahko še danes, po receptu kuharskega mojstra Janeza Štruklja.

Sestavine za testo: 4 dag kvasa, 8 dag sladkorja, bela namenska moka, mleko 3,5 dl, 4 dag masla ali margarine, 1 dl olje, 3 vrečke vanilin sladkorja, limonina lupina, 5 rumenjakov, 3 žlice ruma.

Sestavine za nadev: 80 dag orehov, 20 dag sladkorja, 2 vrečki vanilin sladkorja, 4 žlice ruma, limonina lupina, 2 dl sladka smetana, 3 beljaki, 1 jajce, sladkor v prahu.

Priprava testa: V posodo nadrobimo kvas, dodamo žličko sladkorja, žlico moke in malo mlačnega mleka. Premešamo in postavimo na toplo, da nastane kvasec. Moko presejemo. Maslo ali margarino raztopimo, dodamo preostalo mleko, preostali sladkor, olje, vanilin sladkor, limonino lupino, rumenjake, sol, in rum. Vse skupaj premešamo in dodamo k moki. K moki dodamo tudi dobro vzhajan kvas. Vse sestavine dobro pognetemo v rahlo testo. Testo pomokamo in ga pustimo vzhajati, da je testa enkrat več. Nato ga še enkrat pognetemo in pustimo, da testo spet vzhaja. Testo zvrnemo na pomokan kuhinjski prt in ga razvaljamo na 1 cm debel pravokotni.

Priprava nadeva: Orehe zmeljemo, jim dodamo sladkor, vanilin sladkor, limonino lupino, rum, sladko smetano, sol in trd sneg beljakov. Nadev enakomerno razmažemo po testu, nato testo zvijemo. Pekač namažemo in vanj damo pripravljeno zvito testo. V višino sme segati le do tri četrtine pekača. Jajce stepemo in z njim premažemo potico. Prebodemo jo do dna z leseno paličico, da kasneje skorja ne odstopi. Potico postavimo na toplo, da počasi vzhaja. Ko sega potica do roba pekača, jo v srednje vroči pečici pečemo kakšno uro. Ko se potica ohladi, jo potresemo s sladkorjem v prahu.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Zanimivosti / ponedeljek, 18. april 2011 / 07:00

Anketa: Nenavadno aprilsko vreme

Letošnje spomladansko vreme je res nenavadno. Temperature so se že dvignile krepko nad dvajset stopinj Celzija, pred dnevi se je spet ohladilo, v torek in sredo močno pihalo ... In kaj o takšnem vreme...

Objavljeno na isti dan


Šport / ponedeljek, 5. marec 2007 / 06:00

Domača tekma je nekaj posebnega

Tako pravi dolgoletni reprezentant Mitja Valenčič, ki je bil s 17. mestom v slalomu in 26. mestom v veleslalomu naš najboljši na 46. Pokalu Vitranc.

Železniki / ponedeljek, 5. marec 2007 / 06:00

Letos največ za ceste

V četrtek so svetniki v Železnikih sprejeli proračun.

Gorenja vas-Poljane / ponedeljek, 5. marec 2007 / 06:00

Obiski po krajevnih skupnostih

Gorenja vas - Milan Čadež, župan občine Gorenja vas–Poljane, je pred slabim mesecem začel obiskovati krajevne skupnosti. »Že v volilni kampanji sem poudaril, da želim de...

Gorenja vas-Poljane / ponedeljek, 5. marec 2007 / 06:00

Unitech v prostorih rudnika

Todraž - V teh dneh bodo v nekdanjih prostorih Rudnika Žirovski Vrh začeli urejati prostore za škofjeloški TCG Unitech. »Prek našega podjetja Bioenergetika bomo sedaj za...

Kultura / ponedeljek, 5. marec 2007 / 06:00

Razpis za kulturo

Šenčur - Občina Šenčur je že objavila letošnji javni razpis za sofinanciranje kulturnih dejavnosti, na katerega se morajo kulturna društva prijaviti do 16. marca. Za sof...