Jedi za zimske dni

Beluši z vinaigretsko omako

Sestavine: 60 dag belih belušev, pol glavice čebule, kapre, kreša po okusu, 1 kisla kumarica, sok limone, 2 žlici olja, sol, poper, 1 limona, 2 trdo kuhani jajci, peteršilj, 1 dl vinskega kisa, 1 žlička gorčice.

Priprava: Beluše odcedimo in jih nadevamo na krožnike, jih okrasimo z limonovimi kolobarji, peteršiljem, prelijemo pa jih s pripravljeno vinaigretsko omako.

Priprava omake: Čebulo, peteršilj, kapre, krešo, kisle kumarice in trdo kuhano jajce dobro sesekljamo. Dodamo sol, poper, gorčico, olje in kis. Dobro zmešamo.

Kremna juha iz koruze in graha

Sestavine: 50 dag graha, sol, poper, 1,5 l vode ali zelenjavne juhe, 40 dag koruze, 2 žlički škroba, 1 žlička sladke paprike, 1 dl goste kisle smetane, 1 šopek sesekljanega drobnjaka.

Priprava: Grah kuhamo v slani vodi v nepokritem loncu nekaj časa. Koruzna zrna v mešalniku zmešamo ali pretlačimo skozi cedilo. Dodamo koruzno kašo. Po potrebi prilijemo malo vode in vse skupaj prevremo. Škrob zmešamo s papriko v prahu in malo hladne vode. S to mešanico juho zgostimo, ji izboljšamo okus s kislo smetano in potresemo z drobnjakom.

Morski list s slanino in šampinjoni

Sestavine: 4 morski listi, sol, poper, 1 limona, 12 dag prekajene slanine, 20 dag čebule, 12 dag šampinjonov, 4 dag moke, četrt l belega vina, četrt l kisle smetane, 1 vejica žajblja, 1 šopek peteršilja.

Priprava: Morske liste posolimo, popopramo, pokapljamo z limonovim sokom in pustimo nekaj časa počivati. Na maščobi prepražimo na kocke narezano čebulo in slanino. Ko zarumeni, dodamo grobo sesekljane šampinjone. Vse to dodamo k pomokanim in svetlo pečenim morskim listom. Zalijemo z vinom in z vodo razredčeno kislo smetano, začinimo z žajbljem, rožmarinom, solimo, popramo, potresemo s sesekljanim peteršiljem. Serviramo s slanim krompirjem.

Svinjska zarebrnica po domače

Sestavine: 4 svinjske zarebrnice, 4 dag masla ali margarine, 1,5 dl kisle smetane, sok limone, 4 jabolka, peteršilj, sol, poper, sok pečenke po okusu.

Priprava: Zarebrnice potolčemo, solimo in popramo, na eni strani pomokamo. Spečemo jih na maščobi, pečene prelijemo z juho ali vodo, dodamo kislo smetano, sok limone in dobro prevremo. Posebej na maslu ali margarini prepražimo olupljena in na lističe narezana jabolka. Na segreti krožnik damo pečene zarebrnice, jih prelijemo s pripravljeno omako in okrasimo s pečenimi krhlji jabolk. Vse skupaj potresemo s peteršiljem. Poleg ponudimo krompirjeve štruklje.

Krompirjevi štruklji: 50 dag krompirja skuhamo v olupkih, kuhanega še toplega olupimo, pretlačimo, dodamo 2 rumenjaka, 10 dag masla ali margarine, sol in nazadnje 50 dag moke. Iz vseh sestavin naredimo testo, ga na tanko razvaljamo, premažemo s stepenim jajcem in potresemo z na maslu ali margarini prepraženimi drobtinami. Zvijemo v pomaščeno alufolijo in kuhamo v slanem kropu 30 minut. Kuhane odvijemo in narežemo na enakomerne kose, jih damo na krožnik in prelijemo z vročo maščobo.

Ocvirkova potica

Sestavine: 1 kg moke, 4 dag kvasa, 10 dag masla ali margarine, mleko po potrebi, sol, 15 dag sladkorja, ocvirki za nadev.

Priprava: Pripravimo kvašeno testo tako, da damo v posodo malo mlačnega mleka, 2 žlici sladkorja in 3 žlici moke, vanj zdrobimo kvas. Zmešamo in pustimo, da vzhaja. V skledo presejemo moko, jo potresemo s soljo, ji dodamo vzhajan kvas in maščobo. Stepemo jo z nekoliko mleka in sladkorja. Vse dobro stepemo s kuhalnico in postavimo na toplo, da vzhaja. Ko bo testa enkrat več, ga razvaljamo, premažemo z jajcem in s prepraženimi ocvirki. Ocvirke potresemo s sladkorjem in potico zvijemo v štrukelj. Štrukelj damo v pomaščen pekač in ga pustimo spet vzhajati. Dobro vzhajanega premažemo z jajcem in v pečici zlato rumeno spečemo. Še toplo ocvirkovo potico narežemo na kose in ponudimo. Lahko jo potresemo še s sladkorjem v prahu.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gospodarstvo / ponedeljek, 2. julij 2018 / 17:11

Avstrijska nadvlada v Lipu Bohinj

Skupina Hasslacher je nedavno prevzela stoodstotno lastništvo podjetja Lip Bohinj.

Objavljeno na isti dan


Zanimivosti / nedelja, 28. marec 2010 / 07:00

V nedeljo bomo prešli na poletni čas

V nedeljo ob dveh ponoči se bo začelo obdobje poletnega časa. Ure bomo takrat pomaknili za eno uro naprej, čas ob drugi uri pa se bo štel kot tretja ura. Noč bo torej eno uro krajša.

Kranj / nedelja, 28. marec 2010 / 07:00

Fundaciji Vincenca Drakslerja certifikat kakovosti

Kranj - Fundacija Vincenca Drakslerja si je kot prva nevladna organizacija na Gorenjskem prislužila certifikat kakovosti za opravljanje svojih dveh dejavnosti, in sicer preprečev...

Zanimivosti / nedelja, 28. marec 2010 / 07:00

V butarici je devet vrst lesa

Na Koroški Beli je eden redkih, ki še izdeluje butarice ali begance, 75-letni Anton Konič. V belsko cerkev bo v nedeljo večina faranov prinesla prav njegove mojstrovine.

Prosti čas / nedelja, 28. marec 2010 / 07:00

Z glasbo obogateni prazniki

Marca so bili prazniki kar na gosto posejani. Ženam, materam, gasilcem in pomladi pa je bilo pestro glasbeno dogajanje še posebej naklonjeno.

Kultura / nedelja, 28. marec 2010 / 07:00

Prijezdil legendarni Lucky Luke

Pri založbi Graffit so izšle štiri knjige legendarne stripovske serije Lucky Luke. Scenarist zgodb o najbolj "kul" kavboju divjega zahoda je veliki Rene Goscinny, tudi "oče" Asteriksa in Iznoguda.