Slanikova pojedina
Slanikova pojedina se po tradiciji pripravlja na pepelnično sredo, to je po pustnih gostijah, ko naj bi se po verskih običajih postili vse do velike noči. Na ta dan se že po tradiciji pripravljajo takšne in drugačne ribe, morski sadeži in seveda razne zelenjavne ter moknate jedi.
Slanikove pojedine so se pri nas začele pojavljati po mestih v začetku 20. stoletja, nanje pa so vabile vse bolj znane gostilne. Danes je sicer slanikova pojedina bolj čislana v tujini kakor pri nas, vam bo pa zagotovo koristila kakšna ideja za pripravo rib.
Lososov tatarec
Za 4 osebe potrebujemo: 40 dag svežega lososovega fileja brez kosti in kože, 5 dag čebule, 5 dag črnih oliv, 2 žlici najboljšega oljčnega olja, 1 strok česna, 1 žlico sveže sesekljanega peteršilja, sol in sveže mleti poper.
Lososov file fino sesekljajte, dodajte sesekljano čebulo, česen in olive in začinite z oljčnim oljem, peteršiljem, soljo ter poprom. Vse skupaj dobro premešajte in postrezite s popečenim ali svežim kruhom.
Zelena rižota z gorgonzolo in kozicami
Za 4 osebe potrebujemo: 16 oluščenih repkov orjaških kozic, 50 dag svežih špinačnih ali blitvinih listov, 1 čebulo, 1 strok česna, 4 žlice oljčnega olja, 20 dag riža za rižote, 10 dag gorgonzole, 5 dag masla, sol in sveže mleti poper.
Špinačne ali blitvine liste dobro operite in jih oparite v slanem kropu ter odcedite. Repke kozic solite in po štiri nabodite na palčke, ki jih uporabljamo za ražnjiče. Na oljčnem olju posteklenite čebulo, dodajte riž in ga popražite, da postekleni. Dodajte še strt česen in zalijte s 4 dl vode. Rižoto premešajte in pustite vreti 15 minut. Dodajte zmlete špinačne ali blitvine liste, solite in popoprajte po okusu ter kuhajte še nekaj minut ter po potrebi zalivajte z vodo. Nazadnje na rahlo umešajte maslo in zdrobljeno gorgonzolo, pustite stati nekaj minut ter postrezite s pečenimi kozicami na nabodalu.
Brancinov file na zelenjavi
Za 2 osebi potrebujemo: 50 dag brancinovega fileja, 1 korenček, 2 stebli stebelne zelene, 1 vitlof (belgijski radič), 1 čebulo, 1 paradižnik, 3 žlice oljčnega olja, sol in 1 dl belega vina.
Brancinov file razdelite na več delov in jih opecite na oljčnem olju. Preložite jih na krožnik in na preostalem olju prepražite na kockice narezano zelenjavo. Dodajte na kocke narezan paradižnik, zalijte z vinom ter dušite do mehkega. V omako vrnite rezine brancina, začinite in prevrite. Na krožnik najprej naložite zelenjavno omako in nanjo rezine fileja ter postrezite s pire krompirjem.
File morskega lista z gobami
Za 4 osebe potrebujemo: 80 dag filejev morskega lista, sveže stisnjen sok polovice limone, 3 žlice ostre moke, 5 dag masla, 30 dag svežih gob (šampinjonov, šitak, ostrigarjev …), 5 žlic kisle smetane, 2 strta stroka česna, 1 žlico sesekljanega peteršilja, sol in sveže mleti poper.
Fileje morskega lista solite, popoprajte in jih pokapajte z limonovim sokom. Povaljajte jih v moki in jih z obeh strani specite na vročem maslu. Preložite jih na ogret krožnik in postavite na toplo. Na preostalem maslu prepražite očiščene in narezane gobe, dodajte česen, kislo smetano, in zavrite ter tako pripravljeno omako prelijte preko ribjih filejev, jih posujte s peteršiljem in postrezite.
Ribji fileji v omaki iz rukole
Za 4 osebe potrebujemo: 80 dag ribjih filejev (škarpene, osliča, brancina,…), 2 žlici oljčnega olja, 3 mlade čebulice, 2 šopa rukole, 2 stroka česna, 5 žlic ribje juhe ali vode, 2 žlici pinjol, 1 žlico limonovega soka in sol.
Na štedilnik postavite ponev in v njej segrevajte oljčno olje. Ribje fileje solite in popoprajte ter jih na vročem olju z obeh strani opecite. Zložite jih na krožnik in postavite na toplo. Na preostalem olju prepražite pinjole, dodajte na kolobarje narezano čebulo in česen ter pražite še nekaj minut. Dodajte še sesekljano rukolo in ribjo juho ter vse skupaj počasi dušite še nekaj minut. Tako pripravljeno omako zmeljite s paličnim mešalnikom in jo začinite s soljo, poprom in limoninim sokom. Ribje fileje preložite na štiri krožnike, jih prelijte z omako in takoj postrezite.