Civilne iniciative

Ko prebira bralec članek z zgornjim naslovom (Deželne novice, 23. januar 2009), dobi vtis, da so vseh nesreč, vseh problemov, celo za brezposelnost v občini krive civilne iniciative z gospodom Urbancem na čelu.

Če že piše o brezposelnosti, bi se pisec moral najprej vprašati, kdo je "potopil" Almiro, Sukno, Verigo - imenitne tovarne, ki so dajale kruh številnim družinam, ter kdo se tako kriminalno "igra" z ostankom Elana. Kot mi je znano, je res gospod Urbanc predlagal drugačno izvedbo avtoceste, vendar s svojim predlogom ni uspel; če bi, bi bila avtocesta drugačna, morda še boljša. Res pa je, da je predvsem njegova zasluga, da je DARS odstranil večji del stare avtoceste na Brezjah, s čimer so Brezje ogromno pridobile.

 

Kar se tiče platoja na Predtrškem polju, je bil glavni namen Društva za varstvo okolja ohraniti kar največji del Predtrškega polja, vendar društvo tu ni bilo uspešno. Zmagala je občina in danes sta platoja tu. Ker Petrol ni interesent za gradnjo črpalk, je na občini, da tem platojem da vsebino, sicer ju bo prerasel plevel. Na tem lepem razglednem mestu se ponuja idealen prostor za gradnjo turistične infrastrukture; informacijski center, gostilne, motel in podobno, prav gotovo za več kot 30 novih delovnih mest.

 

Da pa je cesta poglobljena, ni za turizem nobena tragedija. Tujec, ki se pripelje v Slovenijo, v naši občini namesto značilne podobe Lesc najprej zagleda stekleno kockasto stavbo igralnice, zraven pa trgovino Hofer, k sreči pa zaradi nasipa ne vidi arhitekturnega zmazka Spara, ki zakriva enkratno silhueto Radovljice.

 

Zadnje čase je vse več govora o tem, "da se za civilno iniciativo skrivajo osebni interesi", kar je popolnoma normalno. Da pa nastane civilna iniciativa, je potrebno veliko oseb s podobnimi interesi, ki si po pravilu izberejo verodostojne in poštene voditelje, zato priporočam županom in vsem, ki z "levo roko" obravnavajo civilne iniciative, da jim prisluhnejo in z njimi poizkušajo najti kompromisne rešitve.

 

Avgust Mencinger,

občinski svetnik N.Si

 

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kamnik / sreda, 27. julij 2011 / 07:00

Spomin ob 70. obletnici upora na Kamniškem

Kamnik - Člani območnega združenja borcev in udeležencev NOB Kamnik so minulo soboto ob spomeniku pri Titanovi brvi pripravili slovesnost v spomin na 70-letnico začetka upora pro...

Objavljeno na isti dan


Mularija / torek, 16. september 2008 / 07:00

Otroci uživali na bazarju

Letošnji Otroški bazar je privabil veliko število otrok, mladih in pa družin, ki so se zabavali na zanimivih delavnicah in se družili med seboj ...

Prosti čas / torek, 16. september 2008 / 07:00

Slovenska popevka ostala doma

Iz leta v leto slovensko pop-festivalsko dogajanje spremljajo škandalčki, zmagujejo (najmanj) pričakovane skladbe, denarne nagrade so največkrat majhne.

Gospodarstvo / torek, 16. september 2008 / 07:00

Priznanja za kakovosten med

Čebelarsko društvo Naklo je devetič povabilo slovenske čebelarje na oceno medu. Podelili so enajst zlatih priznanj.

Šport / torek, 16. september 2008 / 07:00

SAM je zahtevna preizkušnja

Petdeset kilometrov na Slovenskem alpskem maratonu je najhitreje pretekel Avstrijec Reinhold Pototschnig. V težkih razmerah je ženski rekord na 35 km postavila Valerija Mrak.

Gorenja vas-Poljane / torek, 16. september 2008 / 07:00

Boljša hrana v novi kuhinji

Gorenja vas - Tako pravijo Tilen, Peter in Aljoša iz 8.a razreda Osnovne šole Ivana Tavčarja v Gorenji vasi, ki so sredi tedna malicali pred novo kuhinjo. To je občina med počitn...