Jedi za zimske dni

Hobotnica v solati

Sestavine: 50 dag hobotnice, pol dl oljčnega olja, pol dl jabolčnega kisa, 3 stroki česna, 1 vejica peteršilja, sol, poper.

Priprava: Hobotnici odstranimo drobovino, v vreli vodi jo kuhamo tako dolgo, da se zmehča (če dodamo plutast zamašek se prej zmehča). Še topli odstranimo kožo in pustimo, da se ohladi. Narežemo jo na kolobarje, dolijemo oljčno olje, kis, dodamo sveže sesekljan peteršilj, stisnjen česen, ter solimo in popramo. Hobotnico lahko nekaj časa pustimo stati v tej marinadi ali pa jo ponudimo takoj. Poleg ponudimo sveži kruh.

Juha iz buče

Sestavine: 6 dag masla ali margarine, 6 dag čebule, 2 stroka česna, 70 dag jedilne buče, sol, poper, vejica peteršilja, na kocke narezan kruh, naribani parmezan, sladka smetana po okusu.

Priprava: Na maslu ali margarini prepražimo sesekljano čebulo in česen, peteršilj in na kocke narezano jedilno bučo. Juho nekaj časa kuhamo, jo začinimo s soljo in poprom. Kuhano zmiksamo s paličnim mešalnikom in zgostimo s smetano. Potresemo z naribanim parmezanom ali kakšnim drugim sirom, s kruhovimi kockami in juho gratiniramo, da se sir lepo zapeče.

Goveji ptički esterhazy

Sestavine: 4 goveji zrezki (notranje goveje stegno, lahko tudi rostbif), sol, poper.

Nadev: malo svinjske masti ali margarine, 1 srednje velika čebula, 8 dag prekajene slanine, nekaj kaper, 4 drobne kisle kumarice, sardelni fileti ali sardelna pasta, 1 žlica gorčice, 1 žlica moke, 5 dag masti, malo juhe, osminka l kisle smetane, 2 srednje debela korenčka.

Priprava: Goveje zrezke potolčemo in jim porežemo žile, jih solimo, popramo ter obložimo z nadevom.

Za nadev čebulo drobno sesekljamo in na hitro prepražimo na masti. Druge dodatke narežemo po dolgem in jih položimo na zrezke. Zrezke zvijemo in jih zvežemo z močno nitjo. Povaljamo jih v moki in na hitro opečemo z vseh strani. Nato jih zalijemo z juho ali vodo. Dušimo jih do polovice, nato dodamo še na tanko narezano korenje. Nato jih dušimo do mehkega. Posoda naj bo pokrita. Ko so rulade mehke, izgotovimo omako, tako da jo pomokamo, zalijemo, dodamo smetano in nekaj rdečega vina. Omako povremo. Ruladice razvežemo in jih damo na krožnike, prelijemo s pripravljeno omako. Ponudimo jih s širokimi rezanci ali s krompirjevimi štruklji.

Krompirjevi štruklji s praženimi drobtinami

Sestavine: krompirjevo testo - 50 dag kuhanega in pretlačenega krompirja, 20 dag ostre moke, 4 dag margarine, 5 dag zdroba, 2 jajci, sol.

Nadev: 10 dag margarine, 10 dag presejanih drobtin, 2 jajci.

Priprava: Krompir še topel olupimo in takoj pretlačimo. Ohlajenemu dodamo margarino ali olje, jajca in sol. Dodamo še ostro moko in zdrob ter pognetemo v krompirjevo testo. Pustimo ga počivati krajši čas. Spočitega razvaljamo, ga premažemo s stepenim jajcem in z na maščobi prepraženimi drobtinami. Testo zvijemo v štrukelj, ki ga zavijemo v pomaščeno alufolijo. Kuhamo ga v slanem kropu 30 minut, odvisno od debeline samega štruklja.

Jabolčni zavitek malo drugače

Sestavine: testo za zavitek: 1,5 dl mleka, 25 dag moke, 1 jajce, 2 žlici olja, 1 žlička belega vina, olje za premaz.

Nadev: 5 dag mandljevih lističev, 10 dag masla ali margarine, 6 dag drobtin, 15 dag sladkorja, 1 limona, 80 dag kislih jabolk, malo calvadosa, malo ruma, 5 dag rozin, malo mletega cimeta, sladkor za potresanje.

Vanilijeva omaka: 1 vanilijev strok, 2,5 dcl mleka, 2,5 dcl sladke smetane, 6 rumenjakov, 8 dag sladkorja v prahu.

Priprava testa: Mleko segrejemo. Iz moke, jajc, olja, belega vina, ščepa soli in mleka zamesimo gladko testo. Premažemo ga z oljem, pokrijemo s toplo krpo in pustimo počivati kakšno uro.

Nadev: Mandljeve lističe v ponvi zlato rumeno prepražimo. 5 dag masla ali margarine raztopimo v ponvi, dodamo drobtine, sladkor in vse skupaj nekoliko prepražimo, nato ohladimo. Jabolka olupimo, jih narežemo na četrtine, izrežemo koščišče, nato jih narežemo na tanke lističe. Jabolkom dodamo limonov sok, sladkor, calvados ali maraskino, v rumu namočene rozine, cimet in mandlje. Vse skupaj zmešamo. Preostalo maščobo razpustimo in jo postavimo na strani. Testo damo na pomokano krpo in ga razvlečemo. Premažemo ga z maslom ali margarino. Na sredino testa potresemo s praženimi drobtinami. Jabolčni nadev potresemo po testu in ga zvijemo v zavitek. Premažemo ga z maščobo in položimo v pomaščen pekač. Pečemo ga v segreti pečici najprej pri 200 stopinjah Celzija, nato še pri 180 stopinjah Celzija, približno 25 minut. Zavitek potresemo s sladkorjem v prahu.

Vanilijeva krema: Vanilijev strok razpolovimo, sredino potegnemo ven in vse skupaj kuhamo z mlekom in smetano. Strok odstranimo iz mleka. Rumenjake in sladkor penasto umešamo, dodamo vroče mleko in kuhamo nad ognjem, da se krema nekoliko zgosti.

Zavitek serviramo toplega ali hladnega in ga prelijemo s pripravljeno kremo.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gospodarstvo / sobota, 26. december 2020 / 16:19

Zdaj še prenos računov

Nova KBM načrtuje prenos računov nekdanje Abanke v sistem Nove KBM med 31. decembrom in 4. januarjem.

Objavljeno na isti dan


Razvedrilo / ponedeljek, 19. februar 2018 / 13:09

Slovenec med zvezdami elektronske glasbe

Čeprav svetovno znani izvajalec elektronske glasbe DJ Avadox prihaja iz občine Šenčur, pa večina slovenskih oboževalcev sploh ne ve, da je njihov rojak. Tako na primer po vsakem odmevnem nastopu v...

Zanimivosti / ponedeljek, 19. februar 2018 / 12:59

Vsak kostum ima v hiši svoj poseben prostor

Pust se je poslovil. A poleg kopice otroških smo na pustni torek srečali tudi nekaj odraslih pustnih maškar. Sem ter tja nam je ušel glasen vzdih občudovanja. Nekateri so se res prepustili domišljiji,...

GG Plus / ponedeljek, 19. februar 2018 / 12:53

Ekologinja, barmanka, popotnica

Alma Nuhić je sedemindvajsetletna Jeseničanka, diplomirana ekologinja in naravovarstvenica, dekle, katere dom je v resnici ves svet.

Kronika / ponedeljek, 19. februar 2018 / 12:44

Prejela nižjo odpravnino

Nekdanji vodilni na Ljudski univerzi Kranj Darja Kovačič in Barbara Šmid sta na sodišču zanikali očitke tožilstva o zlorabi položaja in goljufiji.

Mengeš / ponedeljek, 19. februar 2018 / 12:43

Soseska naj bi le zaživela

Stanovanjsko poslovno sosesko Glavni trg Mengeš, ki že vrsto let sameva, je kupila družba Evio, ki sodi v sklop družbe Prva hiša. Težko pričakovana trgovina naj bi se odprla jeseni, prodaja stanovanj...