Ciplji

Ciplji so družina okrog 80 vrst morskih rib, ki je razširjena v obalnih vodah zmernega in tropskega pasu.

V Jadranskem morju živi šest vrst cipljev: debelousti cipelj, zlati cipelj, dolgonosi cipelj, glavati cipelj, tenkoustni cipelj in sivi cipelj. Najpogostejši med njimi je zlati cipelj. Vsi ciplji imajo podolgovato telo, ki je ob straneh stisnjeno in okroglo ter pokrito z velikimi luskami. Njihova repna plavut je velika in močna, zato so spretni in hitri plavalci. Vse vrste cipljev imajo majhna usta z izbočenimi ustnicami. Skupna jim je tudi sivkasta barva telesa z različnimi odtenki v zgornjem delu in s prehodom v belo-srebrno ter s temnimi vodoravnimi progami po boku. Telo cipljev je čokato, bočno rahlo stisnjeno, pokrivajo pa ga velike luske, ki segajo tudi na glavo. Ciplji se razlikujejo po velikosti. Zlati cipelj zraste do največ 45 centimetrov in enega kilograma. Najmanjši je sivi cipelj, ki zraste do 25 centimetrov in 20 dekagramov, največji glavati cipelj pa zraste do 75 centimetrov in 6 kilogramov. Ciplji se ponavadi zadržujejo v jatah, hranijo pa se večinoma z nitastimi algami, pa tudi z raznimi nevretenčarji. Ciplji so v prodaji največkrat pozimi in niso najbolj cenjene ribe, ker se velikokrat zadržujejo v pristaniščih imajo lahko tudi vonj po »nafti«. Meso je dobro in okusno, največkrat pa jih pripravljamo na žaru, jih kuhamo, pražimo, manjše pa tudi ocvremo.

Cipljeva pašteta

Potrebujemo: 50 dag cipljevih filejev, 1 majhno čebulo, 5 žlic najboljšega oljčnega olja, 0,5 dl suhega belega vina, 2 žlici kisle smetane, 1 žlico majoneze, 1 žlico sveže sesekljanega peteršilja, sol in sveže mlet poper.

V veliki ponvi segrejete oljčno olje, dodajte narezane cipljeve fileje in sesekljano čebulo ter pražite nekaj minut. Prilijete vino in kislo smetano, začinite s soljo in poprom ter kuhajte približno 5 minut. Odstavite in zmeljite v električnem mešalniku skupaj z majonezo ter primešajte še sesekljan peteršilj. Pašteto stresite v primerno posodo, jo pokrijete in postavite za nekaj ur v hladilnik, da se ohladi.

Ciplji z zelišči v foliji

Za 4 osebe potrebujemo: 4 ciplje težke po 40 dag, šopek nežnih svežih zelišč (peteršilja, rukole, krebuljice, kopra …), 2 stroka česna, sveže stisnjen sok pol limone, 10 dag masla, sol in sveže mlet poper.

Ciplje očistite, jim odrežite glavo in rep ter jih solite in popoprajte. Zelišča in česen sesekljajte ter zmešajte s stopljenim maslom in limoninim sokom. Vsako ribo položite na primeren kos aluminijaste folije, prelijte z nekaj zeliščnega masla, zavijte in pecite 15-20 minut na žaru ali v na 220 stopinj Celzija ogreti pečici. Pečene ribe pustite še 10 minut v foliji, potem pa jih odvijte in postrezite s kuhanim krompirjem.

Pečeni ciplji s slanino

Za 4 osebe potrebujemo: 4 ciplje težke po 40 dag, 10 dag nežnejše slanine, sveže stisnjen sok pol limone, 4 žlice najboljšega oljčnega olja, 3-4 žlice ostre moke, sol in sveže mlet poper.

Ciplje očistite, solite ter popoprajte, povaljajta v ostri moki in jih zložite na pekač. Potresite jih z na kocke narezano slanino in prelijte z mešanico limoninega soka in oljčnega olja. Postavite v na 200 stopinj Celzija ogreto pečico in pecite 25-30 minut.

Cipljev file na špargljih s paradižnikom

Za 4 osebe potrebujemo: 8 cipljevih filejev, 50 dag poljubnih špargljev, 1 manjšo čebulo, 2 paradižnika, 5 žlic najboljšega oljčnega olja, sol in 1 dl belega vina.

Cipljeve fileje razdelite na več delov in jih opecite na oljčnem olju. Preložite jih na krožnik in na preostalem olju prepražite sesekljano čebulo skupaj z očiščenimi in na kose narezanimi šparglji. Dodajte na kocke narezan paradižnik, zalijte z vinom ter dušite do mehkega. V omako vrnite fileje, začinite in prevrite. Na krožnik najprej naložite šparglje v omaki in nanjo rezine fileja ter postrezite s pire krompirjem ali rižem.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kamnik / sobota, 25. december 2021 / 09:13

Telekom Slovenije doniral tudi zavodu Cirius

Kamnik – Ob zaključku leta je Telekom Slovenije donacijo v skupni višini 30 tisoč evrov namenil petim organizacijam, ki pomagajo starejšim, ki živijo sami, ter otrokom in mladostnikom, ki potrebuje...

Objavljeno na isti dan


Zanimivosti / nedelja, 23. julij 2023 / 20:40

Čist konj je srečen konj

Biotehniški center Naklo (BCN) že vrsto let skrbi, da se med počitnicami v štirih terminih otroci lahko pobliže spoznajo s konji ter njihovo oskrbo. Dopoldanski termini so rezervirani za Konjičkove de...

Cerklje na Gorenjskem / nedelja, 23. julij 2023 / 20:39

Prejemniki priznanj že znani

Cerklje – Cerkljanski občinski svet je na predpočitniški seji potrdil tudi predlog za podelitev letošnjih priznanj ob občinskem prazniku v mesecu septembru. Komisija za nagrade in priznanja je pred...

Škofja Loka / nedelja, 23. julij 2023 / 20:37

Prenova malce zamuja

Prenova Osnovne šola Jela Janežiča v Škofji Loki naj bi bila končana do začetka novega šolskega leta, izvajalec pa je pri gradbenih delih v manjši zamudi, saj so se pokazale potrebe po dodatnih delih,...

Gospodarstvo / nedelja, 23. julij 2023 / 20:36

Novi predlog za bančne razlaščence

V javni obravnavi je nov predlog zakona o bančnih razlaščencih, a ti z njim niso zadovoljni.

Zanimivosti / nedelja, 23. julij 2023 / 20:36

Po nevihti

(Pre)vroči poletni dnevi z nevihtami v zadnjem času naši državi niso prizanesli. Narava včasih pokaže zobe, včasih pa se razbohoti v vsej svoji lepoti. Pokazala jo je pred dnevi, ko so družbena omr...