Jedi za zimske dni

Pašteta iz ocvirkov

Sestavine: 60 dag nemastnih ocvirkov, 2 jajci, 3 kisle kumare, 1 žlička gorčice, sol, poper.

Priprava: V mesoreznici dvakrat ali trikrat zmeljemo ocvirke, trdo kuhana jajca in kisle kumare. Dodamo gorčico, sol, poper ter vse skupaj dobro premešamo. Če so ocvirki presuhi, dodamo še 2 žlici majoneze. Pašteto dekorativno naložimo na krožnik. Toast kruh opečemo na plošči štedilnika in še toplega ponudimo s pašteto ter čebulo.

Ohrovtova juha malo drugače

Sestavine: 0,60 kg ohrovta, 1,5 l kostne juhe ali vode, 4 dag margarine ali masla, 3 dag moke, 1 rumenjak, pol dl kisle smetane, kis ali sok limone, sol, poper.

Priprava: V juho ali vodo damo kuhat narezan ohrovt. Ohrovt pretlačimo. Iz margarine ali masla naredimo prežganje, dodamo pretlačeni ohrovt in zalijemo s tekočino, v kateri se je kuhal. Juho solimo, popramo in kuhamo približno tri četrt ure. Pred serviranjem juho legiramo z rumenjakom in smetano. Nazadnje jo še okisamo z limonovim sokom. Postrežemo jo s svežim, na kocke narezanim kruhom. Če želimo, da bo juha izdatnejša, ji dodamo na kolobarje narezano hrenovko.

Piščančje prsi v gobovi omaki

Sestavine: 60 dag piščančjih prsi, 12 dag gob, 8 dag čebule, 25 dag drobnega paradižnika, pol dl oljčnega olja, 1 dl belega vina, 1 vejica sesekljanega peteršilja, sesekljana sveža bazilika, sol, poper.

Priprava: Očiščene gobe operemo in narežemo na lističe. Piščančje prsi narežemo na enake kose in odstranimo kožo, čebulo sesekljamo, opran paradižnik narežemo na kolobarje. V ponvi segrejemo maščobo, dodamo sesekljano čebulo in jo prepražimo, da postekleni. Dodamo kose piščanca in ga nekoliko popečemo. Prilijemo vino, dodamo peteršilj, baziliko, narezane paradižnike in gobe. Jed premešamo in pokrito dušimo še 15 minut. Tik pred koncem jo začinimo. Poleg ponudimo ajdovo kašo s porom in zeleno solato.

Ajdova kaša s porom

Sestavine: 25 dag ajdove kaše, 1 dl sezamovega olja, 20 dag pora, 2 dag česna, sol, poper.

Priprava: Ajdovo kašo operemo in skuhamo v vreli slani vodi. Kuhano kašo oplaknemo s toplo vodo. Česen sesekljamo. V ponvi segrejemo maščobo, dodamo česen in na kolobarje narezan ter dobro opran por. Začinimo in narahlo premešamo. Še toplo ponudimo k različnim mesnim in brezmesnim jedem.

Zdravilni kolač

Sestavine: 20 dag bio margarine, 10 dag medu, 5 jajc, četrt l mleka, 50 dag moke, 2 žlici sode bikarbone, 1 zavitek vanilin sladkorja, 15 dag sladkorja.

Priprava: Margarino penasto umešamo, dodamo med in rumenjake in še naprej mešamo. Ko masa naraste, prilijemo mleko, dodamo moko s sodo bikarbono, vanilin sladkor in trd sneg beljakov, v katerega smo vtepli preostali sladkor. Vse skupaj narahlo premešamo. Testo vlijemo v pomaščen rebrast pekač in ga v pečici pečemo pri 180 stopinj Celzija. Pecivo lahko postrežemo h kavi.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Humor / petek, 5. avgust 2011 / 07:00

Ta je dobra

Obisk s pogrebnega »Vsako razburjenje lahko pri vašem možu povzroči smrt,« opozori zdravnik mlado čedno ženo. »Hvala za nasvet!« reče žena in plane v bolni...

Objavljeno na isti dan


Slovenija / petek, 3. maj 2019 / 18:14

Žurman novi poveljnik sil

Minister Karl Erjavec je za novega poveljnika sil Slovenske vojske imenoval brigadirja Milana Žurmana, nekdanjega poveljnika Logistične brigade v Kranju.

Zanimivosti / petek, 3. maj 2019 / 18:10

V čast delavcem zagoreli kresovi

Večer pred praznikom dela so tradicionalno zagoreli kresovi. Kresovanje na slovenskih tleh predstavlja kulturno dediščino, ki sega v čase poganov, danes pa ima predvsem družaben značaj. Ka...

Kamnik / petek, 3. maj 2019 / 18:07

Tradicije ni lahko ohranjati

Ob prazniku dela je bilo na proslavi v Kamniški Bistrici slišati pozive k ohranjanju delavskih pravic ter tudi tradicije zbiranja in druženja delavcev.

GG Plus / petek, 3. maj 2019 / 18:02

Vsak človek je lahko v življenju uspešen

Uspeh je v življenju mogoče doseči, če imaš jasen cilj, namen in strast. O tem je prepričana Iza Login, znana in uspešna Slovenka, ki je z možem Samom pred leti ustanovila podjetje za zabavne mobilne...

Kronika / petek, 3. maj 2019 / 14:56

V enem mesecu skoraj trideset povoženih divjadi

Kranj – Gorenjski policisti so aprila obravnavali kar 28 primerov povoženja divjadi. Največ se jih je zgodilo na območju občin Tržič, Radovljica, Kranj, Šenčur, Cerklje, Škofja Loka ter Gorenja vas...