Jedi za zimske dni

Pašteta iz ocvirkov

Sestavine: 60 dag nemastnih ocvirkov, 2 jajci, 3 kisle kumare, 1 žlička gorčice, sol, poper.

Priprava: V mesoreznici dvakrat ali trikrat zmeljemo ocvirke, trdo kuhana jajca in kisle kumare. Dodamo gorčico, sol, poper ter vse skupaj dobro premešamo. Če so ocvirki presuhi, dodamo še 2 žlici majoneze. Pašteto dekorativno naložimo na krožnik. Toast kruh opečemo na plošči štedilnika in še toplega ponudimo s pašteto ter čebulo.

Ohrovtova juha malo drugače

Sestavine: 0,60 kg ohrovta, 1,5 l kostne juhe ali vode, 4 dag margarine ali masla, 3 dag moke, 1 rumenjak, pol dl kisle smetane, kis ali sok limone, sol, poper.

Priprava: V juho ali vodo damo kuhat narezan ohrovt. Ohrovt pretlačimo. Iz margarine ali masla naredimo prežganje, dodamo pretlačeni ohrovt in zalijemo s tekočino, v kateri se je kuhal. Juho solimo, popramo in kuhamo približno tri četrt ure. Pred serviranjem juho legiramo z rumenjakom in smetano. Nazadnje jo še okisamo z limonovim sokom. Postrežemo jo s svežim, na kocke narezanim kruhom. Če želimo, da bo juha izdatnejša, ji dodamo na kolobarje narezano hrenovko.

Piščančje prsi v gobovi omaki

Sestavine: 60 dag piščančjih prsi, 12 dag gob, 8 dag čebule, 25 dag drobnega paradižnika, pol dl oljčnega olja, 1 dl belega vina, 1 vejica sesekljanega peteršilja, sesekljana sveža bazilika, sol, poper.

Priprava: Očiščene gobe operemo in narežemo na lističe. Piščančje prsi narežemo na enake kose in odstranimo kožo, čebulo sesekljamo, opran paradižnik narežemo na kolobarje. V ponvi segrejemo maščobo, dodamo sesekljano čebulo in jo prepražimo, da postekleni. Dodamo kose piščanca in ga nekoliko popečemo. Prilijemo vino, dodamo peteršilj, baziliko, narezane paradižnike in gobe. Jed premešamo in pokrito dušimo še 15 minut. Tik pred koncem jo začinimo. Poleg ponudimo ajdovo kašo s porom in zeleno solato.

Ajdova kaša s porom

Sestavine: 25 dag ajdove kaše, 1 dl sezamovega olja, 20 dag pora, 2 dag česna, sol, poper.

Priprava: Ajdovo kašo operemo in skuhamo v vreli slani vodi. Kuhano kašo oplaknemo s toplo vodo. Česen sesekljamo. V ponvi segrejemo maščobo, dodamo česen in na kolobarje narezan ter dobro opran por. Začinimo in narahlo premešamo. Še toplo ponudimo k različnim mesnim in brezmesnim jedem.

Zdravilni kolač

Sestavine: 20 dag bio margarine, 10 dag medu, 5 jajc, četrt l mleka, 50 dag moke, 2 žlici sode bikarbone, 1 zavitek vanilin sladkorja, 15 dag sladkorja.

Priprava: Margarino penasto umešamo, dodamo med in rumenjake in še naprej mešamo. Ko masa naraste, prilijemo mleko, dodamo moko s sodo bikarbono, vanilin sladkor in trd sneg beljakov, v katerega smo vtepli preostali sladkor. Vse skupaj narahlo premešamo. Testo vlijemo v pomaščen rebrast pekač in ga v pečici pečemo pri 180 stopinj Celzija. Pecivo lahko postrežemo h kavi.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kronika / petek, 5. december 2014 / 12:22

Trčil v otroka

Lesce – Gorenjski policisti so v ponedeljek popoldne v Lescah obravnavali prometno nesrečo, v kateri je voznik trčil v otroka in ga pri tem lažje poškodoval. Otrok, imel je spremstvo, je okoli 17....

Objavljeno na isti dan


Gospodarstvo / sreda, 20. julij 2022 / 12:51

Za bone največ v hotele

Večino turističnih bonov so upravičenci unovčili v hotelih, povprečna vrednost unovčenega bona pa je znašala skoraj 142 evrov. Te in še nekatere zanimive statistične podatke so posredovali s Finančne...

Zanimivosti / sreda, 20. julij 2022 / 12:49

V nedeljo je bil dan sladoleda

Kranj – Vsako tretjo nedeljo v juliju praznujejo ljubitelji sladoleda, saj zaznamujemo svetovni dan sladoleda. Po podatkih Statističnega urada Republike Slovenije si povprečen Slovenec doma privošč...

Kronika / sreda, 20. julij 2022 / 12:47

Pogrešanega Kranjčana našli mrtvega

Kranj – S Policijske uprave Kranj so preklicali iskanje Igorja Sajovica iz Kranja, ki so ga pogrešali od 15. maja. V nedeljo so ga našli mrtvega. Na kraju ni bilo sumljivih okoliščin, policisti pa...

Kultura / sreda, 20. julij 2022 / 12:40

V spomin vsem kristinam

V nedeljo je v Šmelovem vrtu v Kropi prvič »zasvetila« nova pesniška nagrada kresníce, ki so jo pripravili v gibanju Kultura – Natura Slovenija. Za pesniško zbirko Sled ognjenega svinčnika jo je preje...

Zanimivosti / sreda, 20. julij 2022 / 12:30

Koruzni labirint tudi v Kranju

Obiskali smo koruzni labirint, ki so ga letos prvič postavili tudi v Kranju. Prvi koruzni labirint je nastal pred petimi leti na Štajerskem kot projekt aktivnega preživljanja prostega časa v naravi.