Jedi za zimske dni
Pašteta iz ocvirkov
Sestavine: 60 dag nemastnih ocvirkov, 2 jajci, 3 kisle kumare, 1 žlička gorčice, sol, poper.
Priprava: V mesoreznici dvakrat ali trikrat zmeljemo ocvirke, trdo kuhana jajca in kisle kumare. Dodamo gorčico, sol, poper ter vse skupaj dobro premešamo. Če so ocvirki presuhi, dodamo še 2 žlici majoneze. Pašteto dekorativno naložimo na krožnik. Toast kruh opečemo na plošči štedilnika in še toplega ponudimo s pašteto ter čebulo.
Ohrovtova juha malo drugače
Sestavine: 0,60 kg ohrovta, 1,5 l kostne juhe ali vode, 4 dag margarine ali masla, 3 dag moke, 1 rumenjak, pol dl kisle smetane, kis ali sok limone, sol, poper.
Priprava: V juho ali vodo damo kuhat narezan ohrovt. Ohrovt pretlačimo. Iz margarine ali masla naredimo prežganje, dodamo pretlačeni ohrovt in zalijemo s tekočino, v kateri se je kuhal. Juho solimo, popramo in kuhamo približno tri četrt ure. Pred serviranjem juho legiramo z rumenjakom in smetano. Nazadnje jo še okisamo z limonovim sokom. Postrežemo jo s svežim, na kocke narezanim kruhom. Če želimo, da bo juha izdatnejša, ji dodamo na kolobarje narezano hrenovko.
Piščančje prsi v gobovi omaki
Sestavine: 60 dag piščančjih prsi, 12 dag gob, 8 dag čebule, 25 dag drobnega paradižnika, pol dl oljčnega olja, 1 dl belega vina, 1 vejica sesekljanega peteršilja, sesekljana sveža bazilika, sol, poper.
Priprava: Očiščene gobe operemo in narežemo na lističe. Piščančje prsi narežemo na enake kose in odstranimo kožo, čebulo sesekljamo, opran paradižnik narežemo na kolobarje. V ponvi segrejemo maščobo, dodamo sesekljano čebulo in jo prepražimo, da postekleni. Dodamo kose piščanca in ga nekoliko popečemo. Prilijemo vino, dodamo peteršilj, baziliko, narezane paradižnike in gobe. Jed premešamo in pokrito dušimo še 15 minut. Tik pred koncem jo začinimo. Poleg ponudimo ajdovo kašo s porom in zeleno solato.
Ajdova kaša s porom
Sestavine: 25 dag ajdove kaše, 1 dl sezamovega olja, 20 dag pora, 2 dag česna, sol, poper.
Priprava: Ajdovo kašo operemo in skuhamo v vreli slani vodi. Kuhano kašo oplaknemo s toplo vodo. Česen sesekljamo. V ponvi segrejemo maščobo, dodamo česen in na kolobarje narezan ter dobro opran por. Začinimo in narahlo premešamo. Še toplo ponudimo k različnim mesnim in brezmesnim jedem.
Zdravilni kolač
Sestavine: 20 dag bio margarine, 10 dag medu, 5 jajc, četrt l mleka, 50 dag moke, 2 žlici sode bikarbone, 1 zavitek vanilin sladkorja, 15 dag sladkorja.
Priprava: Margarino penasto umešamo, dodamo med in rumenjake in še naprej mešamo. Ko masa naraste, prilijemo mleko, dodamo moko s sodo bikarbono, vanilin sladkor in trd sneg beljakov, v katerega smo vtepli preostali sladkor. Vse skupaj narahlo premešamo. Testo vlijemo v pomaščen rebrast pekač in ga v pečici pečemo pri 180 stopinj Celzija. Pecivo lahko postrežemo h kavi.