Jedi za zimske dni

Pašteta iz ocvirkov

Sestavine: 60 dag nemastnih ocvirkov, 2 jajci, 3 kisle kumare, 1 žlička gorčice, sol, poper.

Priprava: V mesoreznici dvakrat ali trikrat zmeljemo ocvirke, trdo kuhana jajca in kisle kumare. Dodamo gorčico, sol, poper ter vse skupaj dobro premešamo. Če so ocvirki presuhi, dodamo še 2 žlici majoneze. Pašteto dekorativno naložimo na krožnik. Toast kruh opečemo na plošči štedilnika in še toplega ponudimo s pašteto ter čebulo.

Ohrovtova juha malo drugače

Sestavine: 0,60 kg ohrovta, 1,5 l kostne juhe ali vode, 4 dag margarine ali masla, 3 dag moke, 1 rumenjak, pol dl kisle smetane, kis ali sok limone, sol, poper.

Priprava: V juho ali vodo damo kuhat narezan ohrovt. Ohrovt pretlačimo. Iz margarine ali masla naredimo prežganje, dodamo pretlačeni ohrovt in zalijemo s tekočino, v kateri se je kuhal. Juho solimo, popramo in kuhamo približno tri četrt ure. Pred serviranjem juho legiramo z rumenjakom in smetano. Nazadnje jo še okisamo z limonovim sokom. Postrežemo jo s svežim, na kocke narezanim kruhom. Če želimo, da bo juha izdatnejša, ji dodamo na kolobarje narezano hrenovko.

Piščančje prsi v gobovi omaki

Sestavine: 60 dag piščančjih prsi, 12 dag gob, 8 dag čebule, 25 dag drobnega paradižnika, pol dl oljčnega olja, 1 dl belega vina, 1 vejica sesekljanega peteršilja, sesekljana sveža bazilika, sol, poper.

Priprava: Očiščene gobe operemo in narežemo na lističe. Piščančje prsi narežemo na enake kose in odstranimo kožo, čebulo sesekljamo, opran paradižnik narežemo na kolobarje. V ponvi segrejemo maščobo, dodamo sesekljano čebulo in jo prepražimo, da postekleni. Dodamo kose piščanca in ga nekoliko popečemo. Prilijemo vino, dodamo peteršilj, baziliko, narezane paradižnike in gobe. Jed premešamo in pokrito dušimo še 15 minut. Tik pred koncem jo začinimo. Poleg ponudimo ajdovo kašo s porom in zeleno solato.

Ajdova kaša s porom

Sestavine: 25 dag ajdove kaše, 1 dl sezamovega olja, 20 dag pora, 2 dag česna, sol, poper.

Priprava: Ajdovo kašo operemo in skuhamo v vreli slani vodi. Kuhano kašo oplaknemo s toplo vodo. Česen sesekljamo. V ponvi segrejemo maščobo, dodamo česen in na kolobarje narezan ter dobro opran por. Začinimo in narahlo premešamo. Še toplo ponudimo k različnim mesnim in brezmesnim jedem.

Zdravilni kolač

Sestavine: 20 dag bio margarine, 10 dag medu, 5 jajc, četrt l mleka, 50 dag moke, 2 žlici sode bikarbone, 1 zavitek vanilin sladkorja, 15 dag sladkorja.

Priprava: Margarino penasto umešamo, dodamo med in rumenjake in še naprej mešamo. Ko masa naraste, prilijemo mleko, dodamo moko s sodo bikarbono, vanilin sladkor in trd sneg beljakov, v katerega smo vtepli preostali sladkor. Vse skupaj narahlo premešamo. Testo vlijemo v pomaščen rebrast pekač in ga v pečici pečemo pri 180 stopinj Celzija. Pecivo lahko postrežemo h kavi.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

GG Plus / torek, 28. avgust 2018 / 11:02

Na Latoku spisali zgodovino

Alpinistično javnost je te dni razveselil nov izvrsten uspeh slovenskih alpinistov – v zgodovino sta se zapisala Kranjčan Aleš Česen in Ljubljančan Luka Stražar, ki sta skupaj z Britancem Tomom Living...

Objavljeno na isti dan


Zanimivosti / četrtek, 27. december 2012 / 07:00

Žive jaslice v ledenih slapovih

Tudi letos se v čudovitem ambientu ledenih slapov v slikoviti soteski Mlačca pri Mojstrani obeta tradicionalna, že enajsta postavitev predstave živih jaslic, tokrat poimenovana Spektakel v ledu.

Prosti čas / četrtek, 27. december 2012 / 07:00

En sam je bil Franc Košir

Na prvi zimski večer je bil pod Avsenikovo marelo v Begunjah v sklopu osmih koncertnih večerov Avsenikovega zlatega abonmaja Večer Franca Koširja, čigar trobenta je bila eden najbolj razpoznavnih znak...

Avtomobilizem / četrtek, 27. december 2012 / 07:00

Izpopolnjena tretja generacija Mitsubishija Outlanderja

Osveženi Outlander je s 4,65 metra le za centimeter krajši kot doslej, zunanjost in notranjost pa sta bili deležni evolucijskih sprememb. V notranjosti je lahko pet ali sedem sedežev, pri čemer s...

Avtomobilizem / četrtek, 27. december 2012 / 07:00

Dacia Sandero in Sandero Stepway v drugi krog

Romunska Dacia pod okriljem Renaulta postaja vse pomembnejši igralec na svetovnem avtomobilskem zemljevidu, njihovi modeli pa vse bolj resni tekmeci. Prenovljeni duet Sandero in povišani Sandero...

Avtomobilizem / četrtek, 27. december 2012 / 07:00

Na kratko

Iveco: Iveco in italijanski del logističnega koncerna TNT sta podpisala pogodbo za dobavo 115 lahkih gospodarskih vozil Iveco Daily s pogonom na zemeljski plin. Vozila, ki bodo d...