Jedi za zimske dni

Pašteta iz ocvirkov

Sestavine: 60 dag nemastnih ocvirkov, 2 jajci, 3 kisle kumare, 1 žlička gorčice, sol, poper.

Priprava: V mesoreznici dvakrat ali trikrat zmeljemo ocvirke, trdo kuhana jajca in kisle kumare. Dodamo gorčico, sol, poper ter vse skupaj dobro premešamo. Če so ocvirki presuhi, dodamo še 2 žlici majoneze. Pašteto dekorativno naložimo na krožnik. Toast kruh opečemo na plošči štedilnika in še toplega ponudimo s pašteto ter čebulo.

Ohrovtova juha malo drugače

Sestavine: 0,60 kg ohrovta, 1,5 l kostne juhe ali vode, 4 dag margarine ali masla, 3 dag moke, 1 rumenjak, pol dl kisle smetane, kis ali sok limone, sol, poper.

Priprava: V juho ali vodo damo kuhat narezan ohrovt. Ohrovt pretlačimo. Iz margarine ali masla naredimo prežganje, dodamo pretlačeni ohrovt in zalijemo s tekočino, v kateri se je kuhal. Juho solimo, popramo in kuhamo približno tri četrt ure. Pred serviranjem juho legiramo z rumenjakom in smetano. Nazadnje jo še okisamo z limonovim sokom. Postrežemo jo s svežim, na kocke narezanim kruhom. Če želimo, da bo juha izdatnejša, ji dodamo na kolobarje narezano hrenovko.

Piščančje prsi v gobovi omaki

Sestavine: 60 dag piščančjih prsi, 12 dag gob, 8 dag čebule, 25 dag drobnega paradižnika, pol dl oljčnega olja, 1 dl belega vina, 1 vejica sesekljanega peteršilja, sesekljana sveža bazilika, sol, poper.

Priprava: Očiščene gobe operemo in narežemo na lističe. Piščančje prsi narežemo na enake kose in odstranimo kožo, čebulo sesekljamo, opran paradižnik narežemo na kolobarje. V ponvi segrejemo maščobo, dodamo sesekljano čebulo in jo prepražimo, da postekleni. Dodamo kose piščanca in ga nekoliko popečemo. Prilijemo vino, dodamo peteršilj, baziliko, narezane paradižnike in gobe. Jed premešamo in pokrito dušimo še 15 minut. Tik pred koncem jo začinimo. Poleg ponudimo ajdovo kašo s porom in zeleno solato.

Ajdova kaša s porom

Sestavine: 25 dag ajdove kaše, 1 dl sezamovega olja, 20 dag pora, 2 dag česna, sol, poper.

Priprava: Ajdovo kašo operemo in skuhamo v vreli slani vodi. Kuhano kašo oplaknemo s toplo vodo. Česen sesekljamo. V ponvi segrejemo maščobo, dodamo česen in na kolobarje narezan ter dobro opran por. Začinimo in narahlo premešamo. Še toplo ponudimo k različnim mesnim in brezmesnim jedem.

Zdravilni kolač

Sestavine: 20 dag bio margarine, 10 dag medu, 5 jajc, četrt l mleka, 50 dag moke, 2 žlici sode bikarbone, 1 zavitek vanilin sladkorja, 15 dag sladkorja.

Priprava: Margarino penasto umešamo, dodamo med in rumenjake in še naprej mešamo. Ko masa naraste, prilijemo mleko, dodamo moko s sodo bikarbono, vanilin sladkor in trd sneg beljakov, v katerega smo vtepli preostali sladkor. Vse skupaj narahlo premešamo. Testo vlijemo v pomaščen rebrast pekač in ga v pečici pečemo pri 180 stopinj Celzija. Pecivo lahko postrežemo h kavi.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gorenjska / petek, 24. december 2021 / 14:36

Med Dnevi cepljenja opravili več kot 76.500 cepljenj

Ljubljana – V Sloveniji so med Dnevi cepljenja opravili 76.544 cepljenj proti covidu-19, je danes povedal minister za zdravje Janez Poklukar. Ocenjuje, da so z akcijo prihranili približno 2000 hosp...

Objavljeno na isti dan


Kultura / sreda, 14. avgust 2024 / 09:29

Festival Fragmenti

Kranj – Fragmenti je majhnem, a raznolik festival, ki ga bo gostilo staro mestno jedro Kranja. To je prva edicija festivala, ki želi postati vsakoletni dogodek. S festivalom, ki ga je organizator p...

Mengeš / sreda, 14. avgust 2024 / 09:26

V Mengšu korak bližje vrtcu

Občina Mengeš je že pridobila zemljišče za novi vrtec.

Jesenice / sreda, 14. avgust 2024 / 09:26

Počastili krajevni praznik

Jesenice – Krajevna skupnost Podmežakla je v soboto dopoldne v tamkajšnjem parku pripravila tradicionalno srečanje krajanov in s tem počastila praznik krajevne skupnosti, 10. avgust, posvečen spomi...

Zanimivosti / sreda, 14. avgust 2024 / 09:25

Mehiška pustolovščina gorjanskih učencev

Julija se je sedem učencev Osnovne šole Gorje v spremstvu petih odraslih podalo na pustolovščino v Mehiko, kjer so na mednarodnih otroških igrah ICG v različnih športnih disciplinah zastopali svojo ob...

Radovljica / sreda, 14. avgust 2024 / 09:02

V Lesce prihajajo legendarni hrošči

Lesce – VW Hrošč klub Slovenija v prihajajočem koncu tedna na letališču v Lescah pripravlja srečanje starodobnih Volkswagnovih vozil. Ljubitelji legendarnih hroščev se bodo začeli zbirati že v četr...