Grajsko obzidje so v soboto prekrili s štrudljem. (Foto: Anka Bulovec)

Sladko grajsko obzidje

Zgornje grajsko obzidje Blejskega gradu so v soboto povsem prekrili z doslej največjim blejskim štrudljem.

Bled – Na Blejski grad je minulo soboto množico obiskovalcev, večino od njih verjetno sladkosnedih, privabil dogodek, ki so ga poimenovali XXL štrudelj. V decembru, mesecu obdarovanj, so v hotelu Astoria skupaj z blejskim zavodom za kulturo namreč želeli vsem Blejcem in obiskovalcem Bleda podariti štrudelj.

Zato so soboto v hotelski kuhinji skupaj z grajskimi kuharji, na pomoč pa jim je priskočil tudi partner iz Radovljice, spekli kar 35 metrov te pri nas najbolj razširjene sladice, je pojasnil vodja kuhinje v hotelu Astoria Uroš Štefelin. Za pokritje grajskega obzidja ga je bilo sicer dovolj 19,5 metra, ves pa je končal v želodcih obiskovalcev, ki so z navdušenjem poskušali različne vrste »štrudlja«. Poleg z jabolčnim in sirovim se je bilo namreč mogoče posladkati tudi z orehovim in hruškovim, posebnost pa je bila njihova domača sladica blejska grmada, ki so jo prav tako zavili v štrudelj. »To našo sladico želimo narediti bolj prepoznavno,« je nekoliko nenavaden zavitek pojasnil Štefelin. Za pripravo največjega blejskega štrudlja so porabili okrog petdeset kilogramov jabolk, deset kilogramov orehov, petnajst kilogramov skute in trideset kilogramov hrušk. Trije najbolj sladkosnedi obiskovalci so se pomerili tudi v tekmovanju za naj jedca. V dveh minutah je največ sirovega štrudlja po grlu spravil Igor Tivadar iz Višnje Gore. »Vedel sem, da imajo na Bledu dober štrudelj, pa sem se odločil, da poskusim,« je po tekmovanju razložil zmagovalec, ki je zatrdil, da se mu ta sladica kljub velikemu zalogaju, ki ga je moral pojesti v kratkem času, ni zamerila in jo bo z veseljem jedel še naprej.

Obiskovalce so v soboto še poučili, da je bil štrudelj značilna sladica za celotno avstro-ogrsko cesarstvo, kriterije zanj pa je postavil kuhar avstro-ogrskega monarha. Zahteval naj bi namreč, da se testo razvalja tako široko, da bi nanj lahko napisali ljubezensko zgodbo. Konec verjetno ne bi bil samo srečen, ampak tudi sladek, so še ugotavljali v soboto.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kronika / sreda, 3. julij 2019 / 13:22

Med kuhanjem šel počivat

Medvode – V stanovanju v Medvodah se je v nedeljo zvečer na štedilniku žgala hrana, medtem ko je stanovalec počival. Ogenj je še pred prihodom gasilcev pogasil sosed. Gasilci iz PGD Preska Medvode...

Objavljeno na isti dan


GG Plus / četrtek, 14. april 2011 / 07:00

Juha, žar in sladoled Slovencem najbolj dišijo

Inštitut Marketagent.com je s spletno raziskavo na vzorcu pesto aktivnih uporabnikov interneta v starosti med 20 in 59 leti proučeval, kakšno hrano imajo Slovenci najraje. Najljubša predjed Slove...

GG Plus / četrtek, 14. april 2011 / 07:00

Matjaževa Štefka

Eni jo poimenujejo mleta pečenka, največ jo poznajo pod imenom pečenka Štefani, kranjskega kuharja Matjaža Erzarja pa smo ujeli ravno pri pripravi njegove "Štefke", kakor je smeje ljubkovalno poimenov...

GG Plus / četrtek, 14. april 2011 / 07:00

Letos okušali vina vinarja Rodice

Že drugo leto zapored je skupina krvodajalcev z Gorenjskega (z Golnika) obiskala transfuzijsko postajo v Izoli in darovala kri. Prvič jih je bilo v skupini sedem, sedaj že več kot trideset. Tako...

Bled / četrtek, 14. april 2011 / 07:00

Osemdeset let najimenitnejšega blejskega hotela

Domačinka Jula Molnar je leta 1919 kupila hotel Luisenbad in ga leta 1922 preimenovala v Toplice. Po prenovi je bil novi Grand hotel Toplice odprt leta 1931.

Zanimivosti / četrtek, 14. april 2011 / 07:00

Anketa: Podružnične šole polne prednosti

Društvo učiteljev podružničnih šol je v Motniku konec tedna pripravilo strokovni posvet na temo Gibanje je jezik otrok, mi pa smo nekaj učiteljic vprašali, kakšne so prednosti in slabosti dela v teh m...