Kuhar Matjaž Kisovec je predstavil bogat jedilnik iz mesa drobnic.

Pri Ažbetu kuhali drobnico

Društvo rejcev drobnice Škofja Loka je Pri Ažbetu doma v Dolenčicah, po domače Pr` Matečk, pripravilo kuharsko delavnico jedi iz drobnice.

Dolenčice – »Za jedilnik smo izbrali jedi, pri katerih lahko porabimo meso celotne drobnice in ne le najboljših delov, saj tudi naši člani še ne poznajo vseh možnosti priprave okusnih jedi iz mesa jagenjčkov in kozličkov,« nam je ob sredini delavnici povedal Janez Kisovec, predsednik društva. Kuharske delavnice društvo prireja v sklopu rednega letnega programa dela, vedno v drugi občini na Škofjeloškem, saj člani prihajajo iz vseh štirih občin.

Demonstrator delavnice, kuhar Matjaž Kisovec, je pripravil jedilnik za bogato kosilo iz mesa drobnice, najprej za hladno predjed beli sir (iz ovčjega sira) in za tople predjedi: mesno zelenjavno obaro z jagnječjim mesom in kruhovimi cmoki s slanino, pražena jagnječja jetrca in ocvrte mesne cmočke iz jagnječjega mletega mesa ter tri glavne jedi: pečeno jagnječje stegno z naravno omako, ocvrt jagnječji kotlet s sezamom in jagnječjo rulado s sirom in suhimi slivami.

Med 140 člani društva jih je veliko, ki imajo le po nekaj glav drobnice, večina ima trope po 20 do 40 glav koz ali ovc, le trije ali štirje pa se intenzivno ukvarjajo z drobnico in imajo trop okoli sto glav drobnice. »Opažamo, da se zanimanje za meso iz drobnice povečuje, saj ga trenutno celo primanjkuje. Kakih posebnih prijemov za prodajo zato člani ne uporabljajo, imajo svoje ustaljene prodajne kanale,« pojasnjuje Germana Pivk, strokovna tajnica društva.

Zato pa člani z zanimanjem prisluhnejo nasvetom strokovnjakov za pripravo hrane, saj želijo tudi sami ponuditi okusne jedi iz drobnice. Društvo za širjenje porabe sicer sodeluje na vsakoletnih prireditvah po občinah, kjer degustacijsko ponudijo pečene jagnje ali kozlička in opažajo, da potrošniki zadnja leta na piknikih zamenjujejo čevapčiče s pečenim jagnječjim mesom. Srečanje, kot je bilo minuli teden, je tudi priložnost za izmenjavo izkušenj med rejci, sicer pa udeležujejo tudi predavanj in drugih demonstracij. Koliko uporabljajo meso drobnice, smo vprašali domačo gospodarico. Katarina Ažbe pravi, da imajo doma trop desetih koz in kozla, zato uporabljajo kozje mleko vsak dan: »Z našimi gosti na turistični kmetiji se z gosti dogovarjamo o jedilnikih. Kadar imamo domače meso, tako bo znova čez nekaj tednov, pa ga seveda tudi ponudimo.«

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kultura / torek, 28. december 2010 / 07:00

Pestro v Groharjevem letu

Ob stoletnici smrti slikarja Ivana Groharja se bodo prihodnje leto v njegovi rojstni Sorici in okoliških krajih zvrstile številne prireditve.

Objavljeno na isti dan


Gorenjska / ponedeljek, 20. januar 2020 / 18:43

Nadgradnja le tretjine proge

V letih 2020 in 2021 bodo namesto celotne gorenjske železniške proge posodobili le odsek od Podnarta do Lesc. Naložbo, vredno 45 milijonov evrov, naj bi podprl tudi podnebni sklad.

Kranjska Gora / ponedeljek, 20. januar 2020 / 18:36

Dovžani so po požaru odločno stopili skupaj

Občina Kranjska Gora iz proračunske rezerve za pomoč pri odpravljanju posledic požara na Dovjem namenja sedemdeset tisoč evrov, župan celoletno župansko plačo, svetniki pa sejnine izredne seje. Pomoč...

GG Plus / ponedeljek, 20. januar 2020 / 18:35

Knjiga o tem, kako se rešimo skrbi

Mladi Jeseničan Davor Georgiev je napisal knjigo z naslovom Nimaš kaj. Kot pravi, se s tema dvema besedicama lahko vsakdo reši odvečnih skrbi. In takrat postane vse lažje ...

Zanimivosti / ponedeljek, 20. januar 2020 / 18:05

Začelo se je s staro prešo

V svoji hiši na Muravah Milan Čemažar ureja zbirko starih predmetov, ki jih je začel zbirati pred četrt stoletja. Zbirko neprestano dopolnjuje s predmeti, ki komu postanejo odveč, sam pa jih restavrir...

Zanimivosti / ponedeljek, 20. januar 2020 / 18:05

Je potreben še en priključek

Mestna občina Kranj želi z izgradnjo novega avtocestnega priključka Kranj sever med Kranjem in Šenčurjem razbremeniti promet. Mimoidoče na kranjskih ulicah smo povprašali, ali se jim zdi š...