Kuhar Matjaž Kisovec je predstavil bogat jedilnik iz mesa drobnic.

Pri Ažbetu kuhali drobnico

Društvo rejcev drobnice Škofja Loka je Pri Ažbetu doma v Dolenčicah, po domače Pr` Matečk, pripravilo kuharsko delavnico jedi iz drobnice.

Dolenčice – »Za jedilnik smo izbrali jedi, pri katerih lahko porabimo meso celotne drobnice in ne le najboljših delov, saj tudi naši člani še ne poznajo vseh možnosti priprave okusnih jedi iz mesa jagenjčkov in kozličkov,« nam je ob sredini delavnici povedal Janez Kisovec, predsednik društva. Kuharske delavnice društvo prireja v sklopu rednega letnega programa dela, vedno v drugi občini na Škofjeloškem, saj člani prihajajo iz vseh štirih občin.

Demonstrator delavnice, kuhar Matjaž Kisovec, je pripravil jedilnik za bogato kosilo iz mesa drobnice, najprej za hladno predjed beli sir (iz ovčjega sira) in za tople predjedi: mesno zelenjavno obaro z jagnječjim mesom in kruhovimi cmoki s slanino, pražena jagnječja jetrca in ocvrte mesne cmočke iz jagnječjega mletega mesa ter tri glavne jedi: pečeno jagnječje stegno z naravno omako, ocvrt jagnječji kotlet s sezamom in jagnječjo rulado s sirom in suhimi slivami.

Med 140 člani društva jih je veliko, ki imajo le po nekaj glav drobnice, večina ima trope po 20 do 40 glav koz ali ovc, le trije ali štirje pa se intenzivno ukvarjajo z drobnico in imajo trop okoli sto glav drobnice. »Opažamo, da se zanimanje za meso iz drobnice povečuje, saj ga trenutno celo primanjkuje. Kakih posebnih prijemov za prodajo zato člani ne uporabljajo, imajo svoje ustaljene prodajne kanale,« pojasnjuje Germana Pivk, strokovna tajnica društva.

Zato pa člani z zanimanjem prisluhnejo nasvetom strokovnjakov za pripravo hrane, saj želijo tudi sami ponuditi okusne jedi iz drobnice. Društvo za širjenje porabe sicer sodeluje na vsakoletnih prireditvah po občinah, kjer degustacijsko ponudijo pečene jagnje ali kozlička in opažajo, da potrošniki zadnja leta na piknikih zamenjujejo čevapčiče s pečenim jagnječjim mesom. Srečanje, kot je bilo minuli teden, je tudi priložnost za izmenjavo izkušenj med rejci, sicer pa udeležujejo tudi predavanj in drugih demonstracij. Koliko uporabljajo meso drobnice, smo vprašali domačo gospodarico. Katarina Ažbe pravi, da imajo doma trop desetih koz in kozla, zato uporabljajo kozje mleko vsak dan: »Z našimi gosti na turistični kmetiji se z gosti dogovarjamo o jedilnikih. Kadar imamo domače meso, tako bo znova čez nekaj tednov, pa ga seveda tudi ponudimo.«

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kronika / četrtek, 5. december 2013 / 12:22

Šibek potresni sunek pri Škofji Loki

Škofja Loka – Seizmografi državne mreže potresnih opazovalnic so v nedeljo 16 minut po polnoči zabeležili šibek potresni sunek. Žarišče potresa je bilo v bližini Škofje Loke, poleg Škofjeločanov pa...

Objavljeno na isti dan


GG Plus / nedelja, 7. april 2019 / 14:44

Bog ima smisel za humor

Gregor Čušin s Koroške Bele, dramski igralec, mojster komedije, režiser in pisatelj, je napisal novo knjigo z naslovom Zgodbe iz velike knjige in malega predala.

GG Plus / nedelja, 7. april 2019 / 14:41

Liga, ki je zaznamovala generacije

Šolska košarkarska liga je v petindvajsetih letih delovanja po vsej Sloveniji združila 350 tisoč mladih. Ob obletnici konec aprila v kinematografe prihaja dokumentarec ŠKL – Šport tisočerih obrazov To...

GG Plus / nedelja, 7. april 2019 / 14:41

Šola naj pomaga otroku odkriti v sebi skriti zaklad

Leta 1996 smo dobili slovenski prevod poročila Mednarodne komisije o izobraževanju za 21. stoletje z naslovom Učenje: skriti zaklad, ki je bilo pripravljeno za Unesco. S poročilom je komisija želel...

Gospodarstvo / nedelja, 7. april 2019 / 14:39

Spar Slovenija širi trgovsko mrežo

Kranj – Podjetje Spar Slovenija je lani ustvarilo 804 milijone evrov bruto prometa in poslovno leto sklenilo s pozitivnim finančnim rezultatom. Kot so povedali na nedavni predstavitvi rezultatov po...

Gospodarstvo / nedelja, 7. april 2019 / 14:39

Divji prašiči še kar rijejo

V Gorenjskem lovsko upravljavskem območju so lani največ odškodnine izplačali za škodo, ki so jo povzročili divji prašiči....