Kuhar Matjaž Kisovec je predstavil bogat jedilnik iz mesa drobnic.

Pri Ažbetu kuhali drobnico

Društvo rejcev drobnice Škofja Loka je Pri Ažbetu doma v Dolenčicah, po domače Pr` Matečk, pripravilo kuharsko delavnico jedi iz drobnice.

Dolenčice – »Za jedilnik smo izbrali jedi, pri katerih lahko porabimo meso celotne drobnice in ne le najboljših delov, saj tudi naši člani še ne poznajo vseh možnosti priprave okusnih jedi iz mesa jagenjčkov in kozličkov,« nam je ob sredini delavnici povedal Janez Kisovec, predsednik društva. Kuharske delavnice društvo prireja v sklopu rednega letnega programa dela, vedno v drugi občini na Škofjeloškem, saj člani prihajajo iz vseh štirih občin.

Demonstrator delavnice, kuhar Matjaž Kisovec, je pripravil jedilnik za bogato kosilo iz mesa drobnice, najprej za hladno predjed beli sir (iz ovčjega sira) in za tople predjedi: mesno zelenjavno obaro z jagnječjim mesom in kruhovimi cmoki s slanino, pražena jagnječja jetrca in ocvrte mesne cmočke iz jagnječjega mletega mesa ter tri glavne jedi: pečeno jagnječje stegno z naravno omako, ocvrt jagnječji kotlet s sezamom in jagnječjo rulado s sirom in suhimi slivami.

Med 140 člani društva jih je veliko, ki imajo le po nekaj glav drobnice, večina ima trope po 20 do 40 glav koz ali ovc, le trije ali štirje pa se intenzivno ukvarjajo z drobnico in imajo trop okoli sto glav drobnice. »Opažamo, da se zanimanje za meso iz drobnice povečuje, saj ga trenutno celo primanjkuje. Kakih posebnih prijemov za prodajo zato člani ne uporabljajo, imajo svoje ustaljene prodajne kanale,« pojasnjuje Germana Pivk, strokovna tajnica društva.

Zato pa člani z zanimanjem prisluhnejo nasvetom strokovnjakov za pripravo hrane, saj želijo tudi sami ponuditi okusne jedi iz drobnice. Društvo za širjenje porabe sicer sodeluje na vsakoletnih prireditvah po občinah, kjer degustacijsko ponudijo pečene jagnje ali kozlička in opažajo, da potrošniki zadnja leta na piknikih zamenjujejo čevapčiče s pečenim jagnječjim mesom. Srečanje, kot je bilo minuli teden, je tudi priložnost za izmenjavo izkušenj med rejci, sicer pa udeležujejo tudi predavanj in drugih demonstracij. Koliko uporabljajo meso drobnice, smo vprašali domačo gospodarico. Katarina Ažbe pravi, da imajo doma trop desetih koz in kozla, zato uporabljajo kozje mleko vsak dan: »Z našimi gosti na turistični kmetiji se z gosti dogovarjamo o jedilnikih. Kadar imamo domače meso, tako bo znova čez nekaj tednov, pa ga seveda tudi ponudimo.«

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Zanimivosti / petek, 21. december 2012 / 07:00

Tekmovali bodo v okraševanju jelk

Tržič - Turistično društvo Tržič in Občina Tržiča med 21. in 29. decembrom vabita v atrij Občine Tržič na božično-novoletni sejem s ponudbo izdelkov domače in umetnostne obrti in praznični...

Objavljeno na isti dan


Kranj / / 13:30

Člani kljub dvomom izvolili

Predzadnji dan leta 2015 je Društvu upokojencev Kranj vendarle uspelo sklicati in izpeljati letni zbor članov, ki je bil tokrat tudi volilni. Člani iniciativnega odbora za organizacijske spremembe so...

Nasveti / / 13:24

Zeljna in čebulna juha s parmezanovimi žličniki

Po novem letu se priležejo ''lahke'' jedi, ki ne obremenijo preveč naših želodcev. Posebej primerne so malo bolj obogatene juhe, ki so lahko s skledico solate ali kakšno sadno sladico tudi glavni o...

Kronika / / 13:11

Največkrat zagorelo v dimniku

V minulih prazničnih dneh gorenjski gasilci niso imeli pravega počitka. Poleg več tehničnih posredovanj v prometnih nesrečah so imeli največ dela s požari, še zlasti dimniškimi.

Kultura / / 13:09

Ikone – sporočilnost svetih podob

Tržič – V Galeriji Atrij Občine Tržič bo v četrtek, 7. januarja, ob 18. uri odprtje razstave Ikone – sporočilnost svetih podob avtorice Albine Nastran iz Škofje Loke. Nastranova je ena redkih v slo...

Mularija / / 13:08

10. silvestrovanje za otroke na Bledu uspelo

Zadnji dan preteklega leta se je na silvestrovanju za otroke na blejski promenadi zbrala velika množica otrok in njihovih staršev, ki so jo zabavali Romana Krajnčan, Ula Ložar, Ana Skumvač, mlade p...