Kuhar Matjaž Kisovec je predstavil bogat jedilnik iz mesa drobnic.

Pri Ažbetu kuhali drobnico

Društvo rejcev drobnice Škofja Loka je Pri Ažbetu doma v Dolenčicah, po domače Pr` Matečk, pripravilo kuharsko delavnico jedi iz drobnice.

Dolenčice – »Za jedilnik smo izbrali jedi, pri katerih lahko porabimo meso celotne drobnice in ne le najboljših delov, saj tudi naši člani še ne poznajo vseh možnosti priprave okusnih jedi iz mesa jagenjčkov in kozličkov,« nam je ob sredini delavnici povedal Janez Kisovec, predsednik društva. Kuharske delavnice društvo prireja v sklopu rednega letnega programa dela, vedno v drugi občini na Škofjeloškem, saj člani prihajajo iz vseh štirih občin.

Demonstrator delavnice, kuhar Matjaž Kisovec, je pripravil jedilnik za bogato kosilo iz mesa drobnice, najprej za hladno predjed beli sir (iz ovčjega sira) in za tople predjedi: mesno zelenjavno obaro z jagnječjim mesom in kruhovimi cmoki s slanino, pražena jagnječja jetrca in ocvrte mesne cmočke iz jagnječjega mletega mesa ter tri glavne jedi: pečeno jagnječje stegno z naravno omako, ocvrt jagnječji kotlet s sezamom in jagnječjo rulado s sirom in suhimi slivami.

Med 140 člani društva jih je veliko, ki imajo le po nekaj glav drobnice, večina ima trope po 20 do 40 glav koz ali ovc, le trije ali štirje pa se intenzivno ukvarjajo z drobnico in imajo trop okoli sto glav drobnice. »Opažamo, da se zanimanje za meso iz drobnice povečuje, saj ga trenutno celo primanjkuje. Kakih posebnih prijemov za prodajo zato člani ne uporabljajo, imajo svoje ustaljene prodajne kanale,« pojasnjuje Germana Pivk, strokovna tajnica društva.

Zato pa člani z zanimanjem prisluhnejo nasvetom strokovnjakov za pripravo hrane, saj želijo tudi sami ponuditi okusne jedi iz drobnice. Društvo za širjenje porabe sicer sodeluje na vsakoletnih prireditvah po občinah, kjer degustacijsko ponudijo pečene jagnje ali kozlička in opažajo, da potrošniki zadnja leta na piknikih zamenjujejo čevapčiče s pečenim jagnječjim mesom. Srečanje, kot je bilo minuli teden, je tudi priložnost za izmenjavo izkušenj med rejci, sicer pa udeležujejo tudi predavanj in drugih demonstracij. Koliko uporabljajo meso drobnice, smo vprašali domačo gospodarico. Katarina Ažbe pravi, da imajo doma trop desetih koz in kozla, zato uporabljajo kozje mleko vsak dan: »Z našimi gosti na turistični kmetiji se z gosti dogovarjamo o jedilnikih. Kadar imamo domače meso, tako bo znova čez nekaj tednov, pa ga seveda tudi ponudimo.«

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Zanimivosti / ponedeljek, 5. december 2022 / 16:45

Praznično vzdušje

Rdeče, zlate, modre, srebrne? Katere so vaše najljubše barvne kombinacije na smrečici? In kdaj jo boste okrasili? V Kongresnem centru Brdo so jo že in letos prisegajo na zlato. Katera koli barva (a...

Objavljeno na isti dan


Rekreacija / sreda, 12. oktober 2016 / 12:45

Veronikin tek presežkov

Osmi Veronikin tek po kamniških mestnih ulicah je postregel z največjo udeležbo do zdaj in rekordom proge Petra Lamovca.

Nasveti / sreda, 12. oktober 2016 / 12:42

Prehlad ali gripa?

Tako radi rečemo kar počez, spet se me je lotil en virus ... Kako pa vemo, ali gre za prehlad ali gripo? O tem smo govorili z zdravnico družinske medicine Tatjano Peharc.

Jesenice / sreda, 12. oktober 2016 / 12:17

Sodoben center za ravnanje z odpadki

Družba EKOGOR je na deponiji Mala Mežakla zgradila sodoben center za mehansko-biološko obdelavo mešanih komunalnih odpadkov. Mehanska obdelava že poteka, biološka bo poskusno stekla ta mesec.

Razvedrilo / sreda, 12. oktober 2016 / 12:16

S traktorjem v sedemdeseta

Franc Sekne iz Vogelj je pred dobrim tednom dni praznoval 70. rojstni dan. Dan pred 5. oktobrom bi mu sosedje pripravili mlaj, a so jim njegovi najbližji razložili, da mu pripravljajo pres...

Mularija / sreda, 12. oktober 2016 / 11:13

Kranj na slikah otrok

V Turističnem društvu Kranj so minuli četrtek podelili priznanja učencem, ki so sodelovali na letošnji likovni koloniji, na kateri so upodabljali kranjske zanimivosti.