Kuhar Matjaž Kisovec je predstavil bogat jedilnik iz mesa drobnic.

Pri Ažbetu kuhali drobnico

Društvo rejcev drobnice Škofja Loka je Pri Ažbetu doma v Dolenčicah, po domače Pr` Matečk, pripravilo kuharsko delavnico jedi iz drobnice.

Dolenčice – »Za jedilnik smo izbrali jedi, pri katerih lahko porabimo meso celotne drobnice in ne le najboljših delov, saj tudi naši člani še ne poznajo vseh možnosti priprave okusnih jedi iz mesa jagenjčkov in kozličkov,« nam je ob sredini delavnici povedal Janez Kisovec, predsednik društva. Kuharske delavnice društvo prireja v sklopu rednega letnega programa dela, vedno v drugi občini na Škofjeloškem, saj člani prihajajo iz vseh štirih občin.

Demonstrator delavnice, kuhar Matjaž Kisovec, je pripravil jedilnik za bogato kosilo iz mesa drobnice, najprej za hladno predjed beli sir (iz ovčjega sira) in za tople predjedi: mesno zelenjavno obaro z jagnječjim mesom in kruhovimi cmoki s slanino, pražena jagnječja jetrca in ocvrte mesne cmočke iz jagnječjega mletega mesa ter tri glavne jedi: pečeno jagnječje stegno z naravno omako, ocvrt jagnječji kotlet s sezamom in jagnječjo rulado s sirom in suhimi slivami.

Med 140 člani društva jih je veliko, ki imajo le po nekaj glav drobnice, večina ima trope po 20 do 40 glav koz ali ovc, le trije ali štirje pa se intenzivno ukvarjajo z drobnico in imajo trop okoli sto glav drobnice. »Opažamo, da se zanimanje za meso iz drobnice povečuje, saj ga trenutno celo primanjkuje. Kakih posebnih prijemov za prodajo zato člani ne uporabljajo, imajo svoje ustaljene prodajne kanale,« pojasnjuje Germana Pivk, strokovna tajnica društva.

Zato pa člani z zanimanjem prisluhnejo nasvetom strokovnjakov za pripravo hrane, saj želijo tudi sami ponuditi okusne jedi iz drobnice. Društvo za širjenje porabe sicer sodeluje na vsakoletnih prireditvah po občinah, kjer degustacijsko ponudijo pečene jagnje ali kozlička in opažajo, da potrošniki zadnja leta na piknikih zamenjujejo čevapčiče s pečenim jagnječjim mesom. Srečanje, kot je bilo minuli teden, je tudi priložnost za izmenjavo izkušenj med rejci, sicer pa udeležujejo tudi predavanj in drugih demonstracij. Koliko uporabljajo meso drobnice, smo vprašali domačo gospodarico. Katarina Ažbe pravi, da imajo doma trop desetih koz in kozla, zato uporabljajo kozje mleko vsak dan: »Z našimi gosti na turistični kmetiji se z gosti dogovarjamo o jedilnikih. Kadar imamo domače meso, tako bo znova čez nekaj tednov, pa ga seveda tudi ponudimo.«

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Škofja Loka / sreda, 8. junij 2016 / 23:42

Predstavitev nove številke Loških razgledov

Škofja Loka – Muzejsko društvo Škofja Loka bo v četrtek ob 19.30 v Sokolskem domu pripravilo predstavitev nove številke Loških razgledov. Vsebino nove številke bo predstavila urednica Marija Lebar....

Objavljeno na isti dan


Slovenija / sobota, 12. maj 2018 / 17:20

Je Marx še aktualen?

Minilo je že dvesto let od rojstva Karla Marxa. Ob tej obletnici po svetu – na Zahodu bolj kot na nekdanjem komunističnem Vzhodu – potekajo številne razprave o vplivu tega velikega misleca na potek sv...

Gospodarstvo / sobota, 12. maj 2018 / 17:18

Dražba za premoženje Triglava Konfekcije

Nova dražba za prodajo proizvodno-skladiščnih prostorov v Kranju bo v torek, 15. maja.

Gospodarstvo / sobota, 12. maj 2018 / 17:15

Okusne gorenjske dobrote

V okviru priprav na državno razstavo Dobrote slovenskih kmetij nadaljujejo ocenjevanje prehranskih izdelkov. Priznanja dobivajo tudi okusne gorenjske dobrote.

Šport / sobota, 12. maj 2018 / 17:12

Skakalci se potijo na suhem

Slovenski smučarski skakalci so v tretjem tednu priprav na novo sezono. Na skakalnico konec maja.

Radovljica / sobota, 12. maj 2018 / 17:03

Urejajo trg pred cerkvijo

Kropa – Občina Radovljica nadaljuje urejanje trga pred cerkvijo v Kropi. Lani je bil zgrajen oporni zid, v pomladnih mesecih pa urejajo stopnice in klančino za dostop za invalide. Trg je tudi že as...