Pomaranče

Pomaranča izvira iz Kitajske in Azije. Trgovci pa so raznosili pomaranče v Indijo in Arabijo in od tod v Sredozemlje.

Pomarančevec je do 12 metrov visoko drevo s podolgovatimi mesnatimi listi in popolnoma belimi cvetovi. Poznamo veliko različnih sort pomaranč, meso sadeža pa je lahko oranžne do rdeče barve. Barva lupine ne pove ničesar o stopnji zrelosti sadeža; tako so na primer predvsem pomaranče iz Brazilije pogosto zelene. Pri nakupu smo pozorni, da je lupina nepoškodovana, da ni plesniva in nagubana. V hladilniku jih lahko hranimo do dva tedna, pomarančno lupino in sok lahko tudi zamrznemo. Pomaranče v prodaji so večinoma konzervirane z voskom, da se ne pokvarijo, zato njihove lupine ne uporabljamo. Kadar potrebujemo lupino, kupimo neškropljene in nepovoskane pomaranče, ki so ponavadi posebej označene. Nikakor jih ne smemo shranjevati pri temperaturi, nižji od 2 stopinj Celzija, sicer postanejo grenke. V naših krajih so pomaranče značilno zimsko sadje, tam, kjer jih pridelujejo, pa simbolizirajo poletje. Pomaranče so sicer na voljo vse leto, vendar so najboljše pozimi in na začetku pomladi. Iz pomaranče lahko kuhamo marmelado, uporabljamo jih za pripravo likerjev, sadnih krem, dodajamo jih lahko pijačam, v solate, v različnih omakah. Odlično se ujemajo s perutnino in ribami. Pomaranče uporabljamo predvsem za presno uživanje, iz njih stiskamo sok, lahko pa jih uporabimo tudi kot dekoracijo mesnih jedi.

 

Solata s pomarančami

Za 3 osebe potrebujemo: 3 pomaranče, 1 manjšo rdečo papriko, 1 manjšo čebulo, 10 črnih oliv, sveže stisnjen sok ene limone, 3 žlice oljčnega olja in sol.

Pomaranče olupite in narežite na tanke rezine. Zmešajte z na tanke lističe narezano čebulo in papriko. Dodajte še črne olive, začinite z oljčnim oljem in limoninim sokom, solite, narahlo premešajte ter postrezite.

Račje prsi s pomarančno omako

Za 5 oseb potrebujemo: 1 kg račjih prsi, ingver, 1 žlico masla, malo pomarančne lupine, 2 dl sveže stisnjenega pomarančnega soka, 1 žlico moke, 1 dl vode in sol.

Račje prsi narežite na rezine in jih natrite s soljo in ingverjem. Na maslu jih z obeh strani rjavo popecite, pomokajte, zalijte s pomarančnim sokom in vodo ter dodajte malo nastrgane pomarančne lupine. Račje prsi pokrite dušite pol ure. Rezine račjih prsi naložite na krožnike, jih prelijte z omako, ki je nastala med dušenjem, in postrezite s pire krompirjem ali zdrobovimi cmočki.

V foliji pečen brancin s pomarančo

Za 4 osebe potrebujemo: 4 manjše brancine težke 20-30 dag, nekaj lističev pehtrana, pol žličke sveže sesekljanega peteršilja, 1 pomarančo, pol dl suhega belega vina, 3 žlice najboljšega oljčnega olja in sol.

Brancine očistite, oluskajte in operite. Obrišite jih s kuhinjsko krpo, jih solite in začinite s pehtranom ter peteršiljem. Ribe položite vsako na svoj kos alu folije, jih obložite z rezinami olupljene pomaranče ter jih pokapljajte z vinom in oljčnim oljem. Folijo zaprite in jih naložite v pekač. Pecite 20 minut v na 200 stopinj Celzija ogreti pečici. Pečene brancine vzemite iz folije, jih prelijte z omako, ki je nastala med pečenjem in postrezite s kuhanim krompirjem.

Palačinke z marmelado in pomarančno glazuro

Potrebujemo: 2,5 dl mleka, 2 jajci, 20 dag moke, ščep soli, marelično marmelado, sok dveh pomaranč in 3 žlice sladkorja v prahu.

Iz mleka, jajc, moke in soli razžvrkljajte testo in specite tanke palačinke. Namažite jih z marelično marmelado in jih zvijte. Na ponvi prevrite sveže stisnjen pomarančni sok skupaj s sladkorjem v prahu in v tako pripravljenem sirupu glazirajte zvite palačinke. Ljubitelji manj sladkih palačink pa lahko marmelado tudi opustite in palačinke le zvijete in glazirate.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kranj / četrtek, 1. julij 2021 / 09:52

Hvaležen za pomoč

Tim Vodnik, petindvajsetletnik s cerebralno paralizo, se zahvaljuje vsem, ki so mu pomagali pri nakupu športnega kolesa na ročni pogon.

Objavljeno na isti dan


Šport / sreda, 2. junij 2010 / 07:00

Rokava Koper in Triglav razred zase

Kranj – Drugi del državnega prvenstva se je prevesil v drugi del. V soboto je bil odigran četrti krog, do konca ligaškega dela torej ostajata le še dva. Rokava Koper, ki brani na...

GG Plus / sreda, 2. junij 2010 / 07:00

Restavracija je njegov dom

Janez Bratovž, danes prvi kuharski mojster slovenske prestolnice, po rodu sicer Gorenjec, se pridno prebija v sam svetovni vrh kulinarike. Beseda ´okusno´ že dolgo ni več dovolj za opis njegovih kulin...

Nasveti / sreda, 2. junij 2010 / 07:00

Cudermanov ovinek na Kerkezovem klancu ...

Gorenjska je bila nabita z veličastnimi športnimi prireditvami, zato sem se težko odločil, kje bom obtičal kot navijač.

Šport / sreda, 2. junij 2010 / 07:00

Irena Avbelj ne pozna poraza

Slovenskim padalcem na Grobniku dvojne stopničke

Jezersko / sreda, 2. junij 2010 / 07:00

O arbitražnem sporazumu

Jezersko, Tržič - O arbitražnem sporazumu bodo govorili na dveh javnih tribunah, ki ju ta teden pripravlja stranka SDS na Gorenjskem. Svoja stališča glede arbitražnega sporazuma...