Pomaranče

Pomaranča izvira iz Kitajske in Azije. Trgovci pa so raznosili pomaranče v Indijo in Arabijo in od tod v Sredozemlje.

Pomarančevec je do 12 metrov visoko drevo s podolgovatimi mesnatimi listi in popolnoma belimi cvetovi. Poznamo veliko različnih sort pomaranč, meso sadeža pa je lahko oranžne do rdeče barve. Barva lupine ne pove ničesar o stopnji zrelosti sadeža; tako so na primer predvsem pomaranče iz Brazilije pogosto zelene. Pri nakupu smo pozorni, da je lupina nepoškodovana, da ni plesniva in nagubana. V hladilniku jih lahko hranimo do dva tedna, pomarančno lupino in sok lahko tudi zamrznemo. Pomaranče v prodaji so večinoma konzervirane z voskom, da se ne pokvarijo, zato njihove lupine ne uporabljamo. Kadar potrebujemo lupino, kupimo neškropljene in nepovoskane pomaranče, ki so ponavadi posebej označene. Nikakor jih ne smemo shranjevati pri temperaturi, nižji od 2 stopinj Celzija, sicer postanejo grenke. V naših krajih so pomaranče značilno zimsko sadje, tam, kjer jih pridelujejo, pa simbolizirajo poletje. Pomaranče so sicer na voljo vse leto, vendar so najboljše pozimi in na začetku pomladi. Iz pomaranče lahko kuhamo marmelado, uporabljamo jih za pripravo likerjev, sadnih krem, dodajamo jih lahko pijačam, v solate, v različnih omakah. Odlično se ujemajo s perutnino in ribami. Pomaranče uporabljamo predvsem za presno uživanje, iz njih stiskamo sok, lahko pa jih uporabimo tudi kot dekoracijo mesnih jedi.

 

Solata s pomarančami

Za 3 osebe potrebujemo: 3 pomaranče, 1 manjšo rdečo papriko, 1 manjšo čebulo, 10 črnih oliv, sveže stisnjen sok ene limone, 3 žlice oljčnega olja in sol.

Pomaranče olupite in narežite na tanke rezine. Zmešajte z na tanke lističe narezano čebulo in papriko. Dodajte še črne olive, začinite z oljčnim oljem in limoninim sokom, solite, narahlo premešajte ter postrezite.

Račje prsi s pomarančno omako

Za 5 oseb potrebujemo: 1 kg račjih prsi, ingver, 1 žlico masla, malo pomarančne lupine, 2 dl sveže stisnjenega pomarančnega soka, 1 žlico moke, 1 dl vode in sol.

Račje prsi narežite na rezine in jih natrite s soljo in ingverjem. Na maslu jih z obeh strani rjavo popecite, pomokajte, zalijte s pomarančnim sokom in vodo ter dodajte malo nastrgane pomarančne lupine. Račje prsi pokrite dušite pol ure. Rezine račjih prsi naložite na krožnike, jih prelijte z omako, ki je nastala med dušenjem, in postrezite s pire krompirjem ali zdrobovimi cmočki.

V foliji pečen brancin s pomarančo

Za 4 osebe potrebujemo: 4 manjše brancine težke 20-30 dag, nekaj lističev pehtrana, pol žličke sveže sesekljanega peteršilja, 1 pomarančo, pol dl suhega belega vina, 3 žlice najboljšega oljčnega olja in sol.

Brancine očistite, oluskajte in operite. Obrišite jih s kuhinjsko krpo, jih solite in začinite s pehtranom ter peteršiljem. Ribe položite vsako na svoj kos alu folije, jih obložite z rezinami olupljene pomaranče ter jih pokapljajte z vinom in oljčnim oljem. Folijo zaprite in jih naložite v pekač. Pecite 20 minut v na 200 stopinj Celzija ogreti pečici. Pečene brancine vzemite iz folije, jih prelijte z omako, ki je nastala med pečenjem in postrezite s kuhanim krompirjem.

Palačinke z marmelado in pomarančno glazuro

Potrebujemo: 2,5 dl mleka, 2 jajci, 20 dag moke, ščep soli, marelično marmelado, sok dveh pomaranč in 3 žlice sladkorja v prahu.

Iz mleka, jajc, moke in soli razžvrkljajte testo in specite tanke palačinke. Namažite jih z marelično marmelado in jih zvijte. Na ponvi prevrite sveže stisnjen pomarančni sok skupaj s sladkorjem v prahu in v tako pripravljenem sirupu glazirajte zvite palačinke. Ljubitelji manj sladkih palačink pa lahko marmelado tudi opustite in palačinke le zvijete in glazirate.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

GG Plus / ponedeljek, 21. avgust 2023 / 16:05

Svoje znanje širi po celem svetu

V začetku avgusta se je v Sloveniji mudila Italijanka Kyt Lyn Walken, uradna evropska predstavnica ameriške Hullove šole za sledenje (Hulls trackingschool), ki se že več let ukvarja s starodavno umetn...

Objavljeno na isti dan


Zanimivosti / petek, 3. februar 2012 / 07:00

V Medvodah tečejo na smučeh

Medvode - Letošnja zima po nižinah s snegom še ni radodarna, so pa v zadnjih dneh vsaj temperature krepko pod lediščem, kar omogoča izdelavo umetnega snega. Tega so se razveselil...

GG Plus / petek, 3. februar 2012 / 07:00

Ne, ni bila finta (1)

Včasih, medtem ko zapisujem zgodbo, razmišljam, da bi bilo marsikaj drugače, če nas ne bi na vsakem koraku, kamor pridemo, posiljevali ogromni nakupovalni centri, pa...

Šport / petek, 3. februar 2012 / 07:00

Med turnimi smučarji slavil Nejc Kuhar

Jezersko - Člani Planinskega društva Jezersko in GRS Jezersko so ob pomoči Občine Jezersko ter domačih gasilcev, lovcev, športnega in upokojenskega društva ter Aktiva kmečkih žen...

GG Plus / petek, 3. februar 2012 / 07:00

Kultura se ne da

»Slovenija se sooča z resno družbeno krizo. Iščemo odgovore. Kultura je prav v nemirnih časih polje, ki odpira horizonte in prebuja potenciale. Tudi zato - in ne zgolj zaradi zgod...

Šport / petek, 3. februar 2012 / 07:00

Najbolj si želi dvigniti kozla v Kitzbühlu

"Pred zadnjima dvema tekmama sem bil prvič v življenju prepričan, da sem sposoben priti na zmagovalni oder. Upam, da se bo to zgodilo čim prej," pravi Andrej Šporn, trenutno petnajsti smukač sezone.