Martinovanje na Pungertu je bilo tudi v trinajsti ponovitvi veselo od začetka do konca, vrhunec pa je bilo kuhanje martinovega golaža, ki so ga tekmovalci pridno zalivali z mladim teranom.

Primož je naj martinov kuhar

"Preprosto je najboljše," pravi Primož Arzenšek, ki mu je na trinajstem martinovanju na Pungertu skupaj s pomočnikom Gabrijelom Brodarjem uspelo pripraviti najboljši golaž.

Kranj – Tako kot marsikje drugje so tudi pri kuhanju pomembne izkušnje. To je minulo soboto potrdil Primož Arzenšek, ki je na letošnjem martinovanju na Pungertu že tretjič nastopil v kuhanju govejega golaža in po oceni stroge žirije (glavni nadzorni je bil župan Damijan Perne) prvič osvojil laskavi naslov najboljšega martinovega kuharja.

»Bolj kot tekmovanje je zame na martinovo pomembno druženje, tako da sem se do sedaj vedno držal načela: pomembno je sodelovati, ne zmagati. Letos pa sem se vseeno odločil za zmagovalno taktiko. Pravi se ji - preprosto je najboljše,« je že pred razglasitvijo rezultatov tekmovanja treh dvočlanskih ekip, ki so iz istih sestavin skušale skuhati najboljši golaž, povedal Primož Arzenšek, ki mu je ob kotličku pomagal Gabrijel Brodar. Za naslov najboljšega para so se trudili še Sandi Šumi in Danijel Galjot ter Jernej Gradišar in Anže Grmič, ki so si na koncu razdelili drugo do tretje mesto.

Nato je Primož za naše bralce precej podrobno izdal zmagovalno taktiko. »Prav tako kot so za sočen golaž pomembne dobre sestavine, je pomembno pravo zaporedje dodajanja. V kotličku je namreč treba najprej popražiti čebulo, dodati ravno prav velike kose mesa bočnika, nato pa vse skupaj spet dobro prepražiti. Sledi dodajanje začimb, med katerimi je najbolj pomembna mleta sladka paprika, ostre paprike pa mora biti le za ščepec. Druge začimbe: lovorov list, majaron, mleto kumino in sesekljan česen, je treba dodati po koncu praženja. Za dober okus martinovega golaža pa je pomembno tudi vino. Že med praženjem sva dodajala mlado suho vino teran, vendar le toliko, da je povrelo. Kasneje pa sva golaž zalivala z vodo,« je pojasnil Primož, ki je po poklicu kuhar. Čeprav sedaj dela v farmaciji, je kuhanje ostalo njegov najljubši hobi. »Dober golaž se kuha najmanj štiri do pet ur, še boljši kot prvi pa je drugi dan,« je tudi svetoval najboljši martinov kuhar ter pristavil, da je ob govejem golažu dobro tako rdeče kot belo vino, najbolje pa je ob golažu piti vino, s katerim smo ga pri kuhanju zalivali. Najboljša priloga h golažu so kruhovi cmoki in polenta.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kultura / nedelja, 27. avgust 2017 / 23:01

Pravljičnost športa in branja

V pričakovanju letošnjega evropskega prvenstva v košarki, ki se začne prihodnji teden, je pri založbi DZS izšla slikanica Goran, legenda o zmaju. Zgodbo o našem vrhunskem košarkarju Goranu Dragiću je...

Objavljeno na isti dan


Gospodarstvo / torek, 4. avgust 2015 / 07:00

Boljše za Elan?

»Vsekakor upamo, da bo novi lastnik v Elanu videl pridne in sposobne delavce in da odpuščanje ne bo potrebno,« pravi sindikalist Dušan Ferjan.

Kultura / torek, 4. avgust 2015 / 07:00

Razstavljata Franc Bešter in Boleslav Čeru

Kranj – Mala Galerija Kranj vas danes zvečer ob 19. uri vabi na odprtje likovne razstave dveh umetnikov, Franca Beštra in Boleslava Čeruja. Umetnika bosta predstavili umetnostni zgodovinarki Petra...

Radovljica / torek, 4. avgust 2015 / 20:50

Občinski praznik v Radovljici

Osrednja slovesnost s podelitvijo priznanj ob občinskem prazniku bo jutri v Baročni dvorani Radovljiške graščine. Ob 18. uri odkritje kipa častnega občana dr. Ceneta Avguština.

Razvedrilo / torek, 4. avgust 2015 / 20:48

Festival Kanal v Bohinju

Začel se je s 1. julijem, končuje se z 19. avgustom. Avgustovski del bo odprla Anja Baš, slovenska pevka, ki je marca izdala prvo samostojno ploščo z avtorsko glasbo z naslovom Punca iz tvoje ulice...

Slovenija / torek, 4. avgust 2015 / 20:40

V spomin: Jože Logar (1943–2015)

Najina skupna profesionalna radijska pot se je začela nekje sredi sedemdesetih let. Poznala sva se najmanj štirideset let. Jože Logar je bil eden najbolj prepoznavnih radijskih glasov takratnega Ra...