Martinovanje na Pungertu je bilo tudi v trinajsti ponovitvi veselo od začetka do konca, vrhunec pa je bilo kuhanje martinovega golaža, ki so ga tekmovalci pridno zalivali z mladim teranom.

Primož je naj martinov kuhar

"Preprosto je najboljše," pravi Primož Arzenšek, ki mu je na trinajstem martinovanju na Pungertu skupaj s pomočnikom Gabrijelom Brodarjem uspelo pripraviti najboljši golaž.

Kranj – Tako kot marsikje drugje so tudi pri kuhanju pomembne izkušnje. To je minulo soboto potrdil Primož Arzenšek, ki je na letošnjem martinovanju na Pungertu že tretjič nastopil v kuhanju govejega golaža in po oceni stroge žirije (glavni nadzorni je bil župan Damijan Perne) prvič osvojil laskavi naslov najboljšega martinovega kuharja.

»Bolj kot tekmovanje je zame na martinovo pomembno druženje, tako da sem se do sedaj vedno držal načela: pomembno je sodelovati, ne zmagati. Letos pa sem se vseeno odločil za zmagovalno taktiko. Pravi se ji - preprosto je najboljše,« je že pred razglasitvijo rezultatov tekmovanja treh dvočlanskih ekip, ki so iz istih sestavin skušale skuhati najboljši golaž, povedal Primož Arzenšek, ki mu je ob kotličku pomagal Gabrijel Brodar. Za naslov najboljšega para so se trudili še Sandi Šumi in Danijel Galjot ter Jernej Gradišar in Anže Grmič, ki so si na koncu razdelili drugo do tretje mesto.

Nato je Primož za naše bralce precej podrobno izdal zmagovalno taktiko. »Prav tako kot so za sočen golaž pomembne dobre sestavine, je pomembno pravo zaporedje dodajanja. V kotličku je namreč treba najprej popražiti čebulo, dodati ravno prav velike kose mesa bočnika, nato pa vse skupaj spet dobro prepražiti. Sledi dodajanje začimb, med katerimi je najbolj pomembna mleta sladka paprika, ostre paprike pa mora biti le za ščepec. Druge začimbe: lovorov list, majaron, mleto kumino in sesekljan česen, je treba dodati po koncu praženja. Za dober okus martinovega golaža pa je pomembno tudi vino. Že med praženjem sva dodajala mlado suho vino teran, vendar le toliko, da je povrelo. Kasneje pa sva golaž zalivala z vodo,« je pojasnil Primož, ki je po poklicu kuhar. Čeprav sedaj dela v farmaciji, je kuhanje ostalo njegov najljubši hobi. »Dober golaž se kuha najmanj štiri do pet ur, še boljši kot prvi pa je drugi dan,« je tudi svetoval najboljši martinov kuhar ter pristavil, da je ob govejem golažu dobro tako rdeče kot belo vino, najbolje pa je ob golažu piti vino, s katerim smo ga pri kuhanju zalivali. Najboljša priloga h golažu so kruhovi cmoki in polenta.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kranj / nedelja, 7. junij 2009 / 07:00

Na volitve četrtina volivcev

Kranj - Po podatkih, ki jih je državna volilna komisija sporočila dve uri po zaprtju volišč, je bila volilna udeležba 24,87-odstotna. V gorenjski volilni enoti je bila nekoliko b...

Objavljeno na isti dan


Šport / torek, 27. marec 2012 / 07:00

Tradicionalen hokejski finale

Jesenice, Kranj - Konec tedna so bile odigrane polfinalne tekme državnega prvenstva v hokeju na ledu. V obračunu med ekipama Triglava in Acronija Jesenic so Jeseničani v Kranju v...

Avtomobilizem / torek, 27. marec 2012 / 07:00

Racionalnost in preračunljivost

Test: SSangyong Korando D20T AWD Comfort

Bled / torek, 27. marec 2012 / 07:00

Najbolj množično čistili v Naklem

Vseslovenski prostovoljski akciji Očistimo Slovenijo 2012, ki jo je organiziralo društvo Ekologi brez meja, se je odzvalo tudi skoraj 20 tisoč prostovoljcev na Gorenjskem.

Tržič / torek, 27. marec 2012 / 07:00

Rupar še dolguje občini

Tržič - Občina Tržič bo v postopku izterjave zoper Pavla Ruparja nadaljevala že obstoječ izvršilni postopek, v okviru katerega je še vedno dolg v višini 4700 evrov. Kot je še pov...

Mularija / torek, 27. marec 2012 / 07:00

S pesmijo do lepših hodnikov

Osnovna šola Davorina Jenka Cerklje na Gorenjskem je minuli teden že dvanajsto leto zapored organizirala dobrodelno prireditev Podarim ti pesem, s katero zbirajo denar za šolski sklad. V nabito p...