Martinovanje na Pungertu je bilo tudi v trinajsti ponovitvi veselo od začetka do konca, vrhunec pa je bilo kuhanje martinovega golaža, ki so ga tekmovalci pridno zalivali z mladim teranom.

Primož je naj martinov kuhar

"Preprosto je najboljše," pravi Primož Arzenšek, ki mu je na trinajstem martinovanju na Pungertu skupaj s pomočnikom Gabrijelom Brodarjem uspelo pripraviti najboljši golaž.

Kranj – Tako kot marsikje drugje so tudi pri kuhanju pomembne izkušnje. To je minulo soboto potrdil Primož Arzenšek, ki je na letošnjem martinovanju na Pungertu že tretjič nastopil v kuhanju govejega golaža in po oceni stroge žirije (glavni nadzorni je bil župan Damijan Perne) prvič osvojil laskavi naslov najboljšega martinovega kuharja.

»Bolj kot tekmovanje je zame na martinovo pomembno druženje, tako da sem se do sedaj vedno držal načela: pomembno je sodelovati, ne zmagati. Letos pa sem se vseeno odločil za zmagovalno taktiko. Pravi se ji - preprosto je najboljše,« je že pred razglasitvijo rezultatov tekmovanja treh dvočlanskih ekip, ki so iz istih sestavin skušale skuhati najboljši golaž, povedal Primož Arzenšek, ki mu je ob kotličku pomagal Gabrijel Brodar. Za naslov najboljšega para so se trudili še Sandi Šumi in Danijel Galjot ter Jernej Gradišar in Anže Grmič, ki so si na koncu razdelili drugo do tretje mesto.

Nato je Primož za naše bralce precej podrobno izdal zmagovalno taktiko. »Prav tako kot so za sočen golaž pomembne dobre sestavine, je pomembno pravo zaporedje dodajanja. V kotličku je namreč treba najprej popražiti čebulo, dodati ravno prav velike kose mesa bočnika, nato pa vse skupaj spet dobro prepražiti. Sledi dodajanje začimb, med katerimi je najbolj pomembna mleta sladka paprika, ostre paprike pa mora biti le za ščepec. Druge začimbe: lovorov list, majaron, mleto kumino in sesekljan česen, je treba dodati po koncu praženja. Za dober okus martinovega golaža pa je pomembno tudi vino. Že med praženjem sva dodajala mlado suho vino teran, vendar le toliko, da je povrelo. Kasneje pa sva golaž zalivala z vodo,« je pojasnil Primož, ki je po poklicu kuhar. Čeprav sedaj dela v farmaciji, je kuhanje ostalo njegov najljubši hobi. »Dober golaž se kuha najmanj štiri do pet ur, še boljši kot prvi pa je drugi dan,« je tudi svetoval najboljši martinov kuhar ter pristavil, da je ob govejem golažu dobro tako rdeče kot belo vino, najbolje pa je ob golažu piti vino, s katerim smo ga pri kuhanju zalivali. Najboljša priloga h golažu so kruhovi cmoki in polenta.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gorenja vas-Poljane / nedelja, 19. september 2010 / 07:00

V nedeljo srečanje na Blegošu

Blegoš - V nedeljo, 19. septembra, bo ob 11. uri pri koči na Blegošu deseto jubilejno srečanje, ki ga prirejajo občinski odbori SDS Gorenja vas – Poljane, Škofja Loka, Žiri in Že...

Objavljeno na isti dan


Škofja Loka / četrtek, 20. maj 2021 / 21:04

Vloga Rdečega križa se krepi

Od 8. do 15. maja je potekal teden Rdečega križa, letos pod sloganom Rešimo kriz(ž)e in težave, s katerim spodbujajo ljudi k skupnemu reševanju težav in solidarnosti vseh. Na Rdečem križu Slovenije –...

Razvedrilo / četrtek, 20. maj 2021 / 20:56

»Vzem'te si cajt za Radolco«

... je glavno sporočilo novega promocijskega videospota, s katerim Radovljičani to poletje Slovence vabijo v svoje mesto – mesto čokolade, muzejev, odlične kulinarike, pestrega kulturnega dogajanja in...

Kronika / četrtek, 20. maj 2021 / 20:55

Nedovoljeno zbiranje prostovoljnih prispevkov

Kranj – Kranjski policisti so v petek na Kokrici obravnavali prijavo suma nedovoljenega zbiranja prostovoljnih prispevkov. Osebe še niso izsledili. »Kdor sprejema prostovoljne prispevke, naj se vam...

Preddvor / četrtek, 20. maj 2021 / 20:54

Stavbi bodo energetsko sanirali

Preddvor – Za energetsko obnovo stavbe turističnega društva na Goričici v Preddvoru je že izbran izvajalec, in sicer podjetje Adaptacije-vzdrževanje. Hišici, ki so jo pred desetletji s prostovoljni...

Preddvor / četrtek, 20. maj 2021 / 16:06

V Bašlju obnavljajo vodovod

Bašelj – V občini Preddvor letos začenjajo več pomembnih naložb, nič manj pomembni pa niso gradbeni posegi v posameznih krajih, eden od njih v tem času poteka v Bašlju, kjer so dela pri obnovi salo...