Martinovanje na Pungertu je bilo tudi v trinajsti ponovitvi veselo od začetka do konca, vrhunec pa je bilo kuhanje martinovega golaža, ki so ga tekmovalci pridno zalivali z mladim teranom.

Primož je naj martinov kuhar

"Preprosto je najboljše," pravi Primož Arzenšek, ki mu je na trinajstem martinovanju na Pungertu skupaj s pomočnikom Gabrijelom Brodarjem uspelo pripraviti najboljši golaž.

Kranj – Tako kot marsikje drugje so tudi pri kuhanju pomembne izkušnje. To je minulo soboto potrdil Primož Arzenšek, ki je na letošnjem martinovanju na Pungertu že tretjič nastopil v kuhanju govejega golaža in po oceni stroge žirije (glavni nadzorni je bil župan Damijan Perne) prvič osvojil laskavi naslov najboljšega martinovega kuharja.

»Bolj kot tekmovanje je zame na martinovo pomembno druženje, tako da sem se do sedaj vedno držal načela: pomembno je sodelovati, ne zmagati. Letos pa sem se vseeno odločil za zmagovalno taktiko. Pravi se ji - preprosto je najboljše,« je že pred razglasitvijo rezultatov tekmovanja treh dvočlanskih ekip, ki so iz istih sestavin skušale skuhati najboljši golaž, povedal Primož Arzenšek, ki mu je ob kotličku pomagal Gabrijel Brodar. Za naslov najboljšega para so se trudili še Sandi Šumi in Danijel Galjot ter Jernej Gradišar in Anže Grmič, ki so si na koncu razdelili drugo do tretje mesto.

Nato je Primož za naše bralce precej podrobno izdal zmagovalno taktiko. »Prav tako kot so za sočen golaž pomembne dobre sestavine, je pomembno pravo zaporedje dodajanja. V kotličku je namreč treba najprej popražiti čebulo, dodati ravno prav velike kose mesa bočnika, nato pa vse skupaj spet dobro prepražiti. Sledi dodajanje začimb, med katerimi je najbolj pomembna mleta sladka paprika, ostre paprike pa mora biti le za ščepec. Druge začimbe: lovorov list, majaron, mleto kumino in sesekljan česen, je treba dodati po koncu praženja. Za dober okus martinovega golaža pa je pomembno tudi vino. Že med praženjem sva dodajala mlado suho vino teran, vendar le toliko, da je povrelo. Kasneje pa sva golaž zalivala z vodo,« je pojasnil Primož, ki je po poklicu kuhar. Čeprav sedaj dela v farmaciji, je kuhanje ostalo njegov najljubši hobi. »Dober golaž se kuha najmanj štiri do pet ur, še boljši kot prvi pa je drugi dan,« je tudi svetoval najboljši martinov kuhar ter pristavil, da je ob govejem golažu dobro tako rdeče kot belo vino, najbolje pa je ob golažu piti vino, s katerim smo ga pri kuhanju zalivali. Najboljša priloga h golažu so kruhovi cmoki in polenta.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kronika / torek, 4. avgust 2009 / 07:00

V Savi našli truplo pogrešane

Lancovo - V soboto kmalu po poldnevu so Policijsko postajo Radovljica obvestili, da so v reki Savi pri Lancovem našli žensko truplo. Kasneje so ugotovili, da gre za Matejo Fortič...

Objavljeno na isti dan


Škofja Loka / četrtek, 19. oktober 2023 / 23:46

Kolesarska povezava Škofja Loka–Virmaše

Škofjeloški in kranjski župan, Tine Radinja in Matjaž Rakovec, sta v petek na mejo med občinama prikolesarila. S srečanjem sta uradno odprla kolesarsko povezavo Škofja Loka–Virmaše.

Slovenija / četrtek, 19. oktober 2023 / 23:31

Želimo živeti v miru

Izrael je v soboto, 7. oktobra, po raketnem napadu in vdoru borcev palestinske oborožene skupine Hamas uradno razglasil vojno stanje. V deželi že osem let živi in dela Jan Zavrl z Jame pri Mavčičah.

Mularija / četrtek, 19. oktober 2023 / 23:18

Jezikovna tržnica

Ob evropskem dnevu jezikov so na Osnovni šoli Gorje pripravili kulturni dan, ki so ga poimenovali Jezikovna tržnica. Gostili so tujejezične govorce, ki živijo v Sloveniji.

Nasveti / četrtek, 19. oktober 2023 / 23:18

Jabolčne rezine z orehi

Jabolčne rezine z orehi so še en dokaz, kako uporabna so jabolka v naši kuhinji. Gre za enostavno pecivo, sestavljeno iz plasti krhkega testa, sočne jabolčne plasti in mehke orehove meringe. Tako o...

Bohinj / četrtek, 19. oktober 2023 / 18:51

Bohinjska hiša odpira vrata

Izpraznjene prostore nekdanjega vrtca v Bohinjski Bistrici namenjajo delavnicam medgeneracijskega centra, ki nosi ime Bohinjska hiša.