Martinovanje na Pungertu je bilo tudi v trinajsti ponovitvi veselo od začetka do konca, vrhunec pa je bilo kuhanje martinovega golaža, ki so ga tekmovalci pridno zalivali z mladim teranom.

Primož je naj martinov kuhar

"Preprosto je najboljše," pravi Primož Arzenšek, ki mu je na trinajstem martinovanju na Pungertu skupaj s pomočnikom Gabrijelom Brodarjem uspelo pripraviti najboljši golaž.

Kranj – Tako kot marsikje drugje so tudi pri kuhanju pomembne izkušnje. To je minulo soboto potrdil Primož Arzenšek, ki je na letošnjem martinovanju na Pungertu že tretjič nastopil v kuhanju govejega golaža in po oceni stroge žirije (glavni nadzorni je bil župan Damijan Perne) prvič osvojil laskavi naslov najboljšega martinovega kuharja.

»Bolj kot tekmovanje je zame na martinovo pomembno druženje, tako da sem se do sedaj vedno držal načela: pomembno je sodelovati, ne zmagati. Letos pa sem se vseeno odločil za zmagovalno taktiko. Pravi se ji - preprosto je najboljše,« je že pred razglasitvijo rezultatov tekmovanja treh dvočlanskih ekip, ki so iz istih sestavin skušale skuhati najboljši golaž, povedal Primož Arzenšek, ki mu je ob kotličku pomagal Gabrijel Brodar. Za naslov najboljšega para so se trudili še Sandi Šumi in Danijel Galjot ter Jernej Gradišar in Anže Grmič, ki so si na koncu razdelili drugo do tretje mesto.

Nato je Primož za naše bralce precej podrobno izdal zmagovalno taktiko. »Prav tako kot so za sočen golaž pomembne dobre sestavine, je pomembno pravo zaporedje dodajanja. V kotličku je namreč treba najprej popražiti čebulo, dodati ravno prav velike kose mesa bočnika, nato pa vse skupaj spet dobro prepražiti. Sledi dodajanje začimb, med katerimi je najbolj pomembna mleta sladka paprika, ostre paprike pa mora biti le za ščepec. Druge začimbe: lovorov list, majaron, mleto kumino in sesekljan česen, je treba dodati po koncu praženja. Za dober okus martinovega golaža pa je pomembno tudi vino. Že med praženjem sva dodajala mlado suho vino teran, vendar le toliko, da je povrelo. Kasneje pa sva golaž zalivala z vodo,« je pojasnil Primož, ki je po poklicu kuhar. Čeprav sedaj dela v farmaciji, je kuhanje ostalo njegov najljubši hobi. »Dober golaž se kuha najmanj štiri do pet ur, še boljši kot prvi pa je drugi dan,« je tudi svetoval najboljši martinov kuhar ter pristavil, da je ob govejem golažu dobro tako rdeče kot belo vino, najbolje pa je ob golažu piti vino, s katerim smo ga pri kuhanju zalivali. Najboljša priloga h golažu so kruhovi cmoki in polenta.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Splošno / sobota, 10. maj 2008 / 07:00

Najbolj ogrožena so manj zaščitena vozila

V pomladno-poletnem času se pogosteje z avtomobilom odpravimo v naravo, tudi na kakšno večjo prireditev na prostem. Jekleni konjički, parkirani morda na manj obljudenih ali bolj odročnih mestih,...

Objavljeno na isti dan


Gorenjska / torek, 28. julij 2020 / 17:14

Prva okužba v Žireh

Po dva bolnika sta umrla v občinah Jesenice in Domžale, po eden pa v Kranju, Naklem, Šenčurju in Žirovnici. V nedeljo so potrdili prvi primer okužbe v občini Žiri, ki je bila doslej »oaza« brez virusa...

Nasveti / torek, 28. julij 2020 / 17:11

Prvi paradižniki

Če imamo srečo, lahko na svojih vrtovih že odtrgamo prve paradižnike. Res je, da so najboljši sveži v solati, a so še kako dobrodošel dodatek v kuhanih jedeh.

Kronika / torek, 28. julij 2020 / 17:08

Kudić v priporu izvedel za naroke

Zlatan Kudić, ki državo v več pravdah toži za več kot petdeset milijonov evrov, kranjskemu sodišču predlaga, naj pravde vrne na začetek.

Jezersko / torek, 28. julij 2020 / 16:50

Pripravljajo narečni slovar

Jezersko – Pred več kot dvema desetletjema je Jože Meško začel zbirati in zapisovati jezerske narečne izraze in reke. Zdaj bodo v sodelovanju s Kulturno-umetniškim društvom in Občino Jezersko zbran...

Nasveti / torek, 28. julij 2020 / 16:48

Tanja odgovarja

Dolgo časa sem odlašala s pisanjem. Pa poglejmo, kaj pravijo karte. Imam en velik problem, ki se vleče leta in leta in mi ne da spati. Zavedam se, da tega denarja ne bom videla, če ne vlož...