Zdrav in lahek jedilnik za hladnejše dni
Kremna jabolčna juha s hrenom
Sestavine: 30 dag krompirja, pol kg kiselkastih jabolk, sok 1 limone, 2 srednje veliki čebule, 10 dag sveže nastrganega hrena, pol dl olja, ali 6 dag margarine, pol l zelenjavne juhe ali zelenjavnega izcedka, 2 dl soka rdeče pese, 2 dl kisle smetane, sol, poper, 3 dag masla ali margarine, 1 vejica svežega majarona, 2 lista bazilike, limonina lupina narezana na rezance.
Priprava: Krompir olupimo in narežemo na kocke, 2 jabolki narežemo na četrtine, jim odrežemo peščišče, narežemo na kocke in pokapljamo z limoninim sokom, da ne porjavijo oz. oksidirajo. Čebulo olupimo, drobno sesekljamo. Olupljen hren nastrgamo. V posodi segrejemo olje in na njem prepražimo čebulo, dodamo krompir, narezana jabolka, hren in nekoliko podušimo. Dolijemo juho in sok rdeče pese. Juha naj vre počasi približno pol ure. S paličastim mešalnikom jo pretlačimo in dodamo smetano, ki smo jo razredčili z vodo, da se ne naredijo grudice. Juha naj nekoliko prevre in jo začinimo z začimbami. Preostala jabolka narežemo na četrtine in jim odrežemo peščišče, narežemo jih na tanke lističe. V ponvi segrejemo maslo ali margarino in na njem podušimo jabolka, ki morajo ostati še čvrsta. Majaron in baziliko oplaknemo, osušimo in liste osmukamo. Na maščobi jih nekoliko popečemo. Vsak krožnik juhe okrasimo s podušenimi jabolki, z listi bazilike, majarona in potresemo z limoninimi rezanci, sesekljanim peteršiljem ter nastrganim hrenom.
Kaneloni z blitvo in skuto
Sestavine: 40 dag mlade blitve, 2 stroka česna, 12 dag parmezana, 12 malih palačink, 1 žlico pinjol, 25 dag dobre skute, 3 jajca, sol, poper, 1 dl smetane, 1 žlica margarine ali masla.
Priprava: V skledo damo skuto in jajce, začinimo s soljo in poprom ter vse skupaj gladko razmešamo. Blitvo dobro operemo in skuhamo v slanem kropu. Dobro ožeto z nožem grobo narežemo. Nadevu dodamo očiščen in stisnjen česen. Pinjole postavimo v vročo pečico in jih nekoliko prepražimo ter ohladimo. Ohlajene sesekljamo in jih umešamo v nadev. Nadevu dodamo še blitvo in vse skupaj temeljito premešamo. Za kanelone lahko vzamemo testene kupljene cevke in jih nadevamo z malo žličko. Ali pa spečemo male palačinke, jih nadevamo in zvijemo v obliki sarmic. Kanelone zložimo v pomaščeno jensko posodo drugega ob drugem. Smetano zmešamo s parmezanom, 2 jajcema, začinimo in prelijemo po kanelonih. Po vrhu potresemo še nariban parmezan, potresemo še s koščki masla, da se parmezan lepo raztopi in da se pri peki ne zažge. Po vrhu potresemo še nekaj pinjol in pečeno okrasimo z listi bazilike.
Piščanec po domače
Sestavine: 15 dag sira ementalca, dva kosa piščančjih prsi, 4 dag moke, 2 jajci, 15 dag gnjati, 2 dl kisle smetane, 2 rumenjaka, 10 dag naribanega parmezana. Olje za peko.
Priprava: Piščančje prsi ločimo od kosti, jim odstranimo kožo, potolčemo jih v zrezek in solimo. Povaljamo jih v mehki moki in stepenih jajcih in v vročem olju ocvremo. Ocvrte položimo v namazano ognjevarno posodo drugega poleg drugega. Nanje položimo narezano gnjat in sir. Prelijemo jih z legirjem, ki ga pripravimo tako, da rumenjake, kislo smetano in nariban parmezan, sol in poper dobro premešamo in prelijemo po zrezkih. Tako pripravljeno jed zapečemo v pečici, da dobi lepo zlato rumeno barvo. Kot prilogo ponudimo pečeni krompirček z baziliko. Seveda tudi dobra sezonska solata ne sme manjkati.
Čokoladna rulada
Sestavine: 6 jajc, 15 dag sladkorja, 1 dl olja, 15 dag moke, 2 dag kakava, pol zavitka pecilnega praška.
Čokoladna krema; 25 dag masla ali margarine, 5 dag sladkorja v prahu, 6 dag čokolade, 1 žlička maraskina.
Priprava: Penasto umešamo rumenjake, ki smo jim dodali polovico sladkorja in po kapljicah tudi olje. Nato umešamo moko, pecilni prašek in kakav, dodamo sneg iz beljakov, v katerega smo vtepli preostali del sladkorja. Narahlo premešamo. Pekač namažemo z maslom ali margarino, ga potresemo z moko in po njem razgrnemo pripravljeno maso. Spečemo v segreti pečici na 180 stopinjah Celzija. Pečen biskvit zvrnemo na s sladkorjem posuto kuhinjsko krpo in ga takoj zvijemo in odvijemo ter ohladimo.
Krema: Maslo ali margarino penasto umešamo, med mešanjem dodamo sladkor v prahu in raztopljeno čokolado. Nazadnje primešamo še maraskino. Rulado navlažimo z rumovo vodo ali vodo iz kompota in jo premažemo s pripravljeno čokoladno kremo, potresemo s kakavom in ponudimo.