Zdrav in lahek jedilnik za hladnejše dni

Kremna jabolčna juha s hrenom

Sestavine: 30 dag krompirja, pol kg kiselkastih jabolk, sok 1 limone, 2 srednje veliki čebule, 10 dag sveže nastrganega hrena, pol dl olja, ali 6 dag margarine, pol l zelenjavne juhe ali zelenjavnega izcedka, 2 dl soka rdeče pese, 2 dl kisle smetane, sol, poper, 3 dag masla ali margarine, 1 vejica svežega majarona, 2 lista bazilike, limonina lupina narezana na rezance.

Priprava: Krompir olupimo in narežemo na kocke, 2 jabolki narežemo na četrtine, jim odrežemo peščišče, narežemo na kocke in pokapljamo z limoninim sokom, da ne porjavijo oz. oksidirajo. Čebulo olupimo, drobno sesekljamo. Olupljen hren nastrgamo. V posodi segrejemo olje in na njem prepražimo čebulo, dodamo krompir, narezana jabolka, hren in nekoliko podušimo. Dolijemo juho in sok rdeče pese. Juha naj vre počasi približno pol ure. S paličastim mešalnikom jo pretlačimo in dodamo smetano, ki smo jo razredčili z vodo, da se ne naredijo grudice. Juha naj nekoliko prevre in jo začinimo z začimbami. Preostala jabolka narežemo na četrtine in jim odrežemo peščišče, narežemo jih na tanke lističe. V ponvi segrejemo maslo ali margarino in na njem podušimo jabolka, ki morajo ostati še čvrsta. Majaron in baziliko oplaknemo, osušimo in liste osmukamo. Na maščobi jih nekoliko popečemo. Vsak krožnik juhe okrasimo s podušenimi jabolki, z listi bazilike, majarona in potresemo z limoninimi rezanci, sesekljanim peteršiljem ter nastrganim hrenom.

Kaneloni z blitvo in skuto

Sestavine: 40 dag mlade blitve, 2 stroka česna, 12 dag parmezana, 12 malih palačink, 1 žlico pinjol, 25 dag dobre skute, 3 jajca, sol, poper, 1 dl smetane, 1 žlica margarine ali masla.

Priprava: V skledo damo skuto in jajce, začinimo s soljo in poprom ter vse skupaj gladko razmešamo. Blitvo dobro operemo in skuhamo v slanem kropu. Dobro ožeto z nožem grobo narežemo. Nadevu dodamo očiščen in stisnjen česen. Pinjole postavimo v vročo pečico in jih nekoliko prepražimo ter ohladimo. Ohlajene sesekljamo in jih umešamo v nadev. Nadevu dodamo še blitvo in vse skupaj temeljito premešamo. Za kanelone lahko vzamemo testene kupljene cevke in jih nadevamo z malo žličko. Ali pa spečemo male palačinke, jih nadevamo in zvijemo v obliki sarmic. Kanelone zložimo v pomaščeno jensko posodo drugega ob drugem. Smetano zmešamo s parmezanom, 2 jajcema, začinimo in prelijemo po kanelonih. Po vrhu potresemo še nariban parmezan, potresemo še s koščki masla, da se parmezan lepo raztopi in da se pri peki ne zažge. Po vrhu potresemo še nekaj pinjol in pečeno okrasimo z listi bazilike.

Piščanec po domače

Sestavine: 15 dag sira ementalca, dva kosa piščančjih prsi, 4 dag moke, 2 jajci, 15 dag gnjati, 2 dl kisle smetane, 2 rumenjaka, 10 dag naribanega parmezana. Olje za peko.

Priprava: Piščančje prsi ločimo od kosti, jim odstranimo kožo, potolčemo jih v zrezek in solimo. Povaljamo jih v mehki moki in stepenih jajcih in v vročem olju ocvremo. Ocvrte položimo v namazano ognjevarno posodo drugega poleg drugega. Nanje položimo narezano gnjat in sir. Prelijemo jih z legirjem, ki ga pripravimo tako, da rumenjake, kislo smetano in nariban parmezan, sol in poper dobro premešamo in prelijemo po zrezkih. Tako pripravljeno jed zapečemo v pečici, da dobi lepo zlato rumeno barvo. Kot prilogo ponudimo pečeni krompirček z baziliko. Seveda tudi dobra sezonska solata ne sme manjkati.

Čokoladna rulada

Sestavine: 6 jajc, 15 dag sladkorja, 1 dl olja, 15 dag moke, 2 dag kakava, pol zavitka pecilnega praška.

Čokoladna krema; 25 dag masla ali margarine, 5 dag sladkorja v prahu, 6 dag čokolade, 1 žlička maraskina.

Priprava: Penasto umešamo rumenjake, ki smo jim dodali polovico sladkorja in po kapljicah tudi olje. Nato umešamo moko, pecilni prašek in kakav, dodamo sneg iz beljakov, v katerega smo vtepli preostali del sladkorja. Narahlo premešamo. Pekač namažemo z maslom ali margarino, ga potresemo z moko in po njem razgrnemo pripravljeno maso. Spečemo v segreti pečici na 180 stopinjah Celzija. Pečen biskvit zvrnemo na s sladkorjem posuto kuhinjsko krpo in ga takoj zvijemo in odvijemo ter ohladimo.

Krema: Maslo ali margarino penasto umešamo, med mešanjem dodamo sladkor v prahu in raztopljeno čokolado. Nazadnje primešamo še maraskino. Rulado navlažimo z rumovo vodo ali vodo iz kompota in jo premažemo s pripravljeno čokoladno kremo, potresemo s kakavom in ponudimo.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kultura / četrtek, 10. maj 2018 / 11:18

Slovenski Nušić navdušil Srbe

Na 35. Nušićevih dnevih v srbskem Smederevu se je Prešernovo gledališče uspešno predstavilo z Nušićevo komedijo Žalujoča družina.

Objavljeno na isti dan


Kronika / četrtek, 16. avgust 2007 / 07:00

Neurje nad Kranjem in okolico

Voda je zalila sedem kleti stanovanjskih hiš.

GG Plus / četrtek, 16. avgust 2007 / 07:00

Sedmica: Trije prašički

Čeprav je vic star in tvegam, da ga večina naslovnikov pozna, bom začela z njim, saj zaradi aktualnosti sodi v kontekst. Takole je bilo. Prekaljeni lovec in njegov pomočnik se plazita po host...

Gospodarstvo / četrtek, 16. avgust 2007 / 07:00

GBD pomemben "igralec" tudi na Stuttgartski borzi

Kranj - GBD Gorenjska borznoposredniška družba (GBD) je po ustvarjenem prometu na Ljubljanski borzi vsak mesec na najvišjih mestih, zadnje čase pa se po prometu občasno pridruži tudi svetovn...

Gospodarstvo / četrtek, 16. avgust 2007 / 07:00

Sodišče zavrnilo tožbo Vzajemne

Kranj - Triglav, zdravstvena zavarovalnica, je ob spremembi zakona o dopolnilnem zdravstvenem zavarovanju, ki omogoča prestope zavarovancev od ene k drugi zavarovalnici, tudi zavar...

Gospodarstvo / četrtek, 16. avgust 2007 / 07:00

Dobička ne bodo delili

Lesce - Leška Murka je ob koncu lanskega leta imela 723.201 evro oz. 173,3 milijona tolarjev bilančnega dobička. Uprava in nadzorni svet predlagata, da bi ves dobiček ostal nerazpo...