Še več marmelad

Čebulna marmelada

Potrebujemo: 4 velike rdeče čebule, 5 žlic oljčnega olja, 3 dl rdečega vina, 3 žlice vinskega kisa, 5 žlic sladkorja, ščep soli in sveže mlet poper.

Čebulo olupite in narežite na kockice. V posodi segrejte oljčno olje, nanj stresite čebulo, jo potresite s soljo in jo na majhnem ognju počasi pražite 15 minut. Dodajte sladkor in malo popra ter pražite še 15 minut. Čebulo stresite v kozico, jo zalijte z vinom in kisom, pokrijte in dušite eno uro. Marmeladi odstranite peno in jo takoj nalijte v čiste kozarce. Kozarce zaprite s primernimi pokrovčki, jih pokrijte z odejo in pustite, da se ohladijo. Takšna marmelada je odlična na kruhu, Francozi pa jo najraje ponudijo kot prilogo k pečenemu mesu.

Džem iz buč in jabolk

Potrebujemo: 50 dag kislih jabolk, 50 dag muškatne buče, sveže stisnjen sok ene limone, 60 dag sladkorja, 1 vrečko želina za marmelade, 1 strok vanilije in pol žličke mletega cimeta.

Jabolka in bučo olupite, odstranite pečke, narežite na majhne kocke in stresite v primerno kozico. Dodajte limonin sok, sladkor, želin, strok vanilije in cimet. Vse skupaj premešajte ter pustite stati dve do tri ure. Bučno-jabolčno zmes med mešanjem zavrite, jo kuhajte 5 minut, odstranite peno ter vanilijo in marmelado takoj nalijte v čiste kozarce. Kozarce zaprite s primernimi pokrovčki, jih pokrijte z odejo in pustite, da se ohladijo.

Marmelada iz suhih sliv

Potrebujemo: 1 kg izkoščičenih suhih sliv in 80 dag sladkorja.

Slive stresite v posodo in jih prelijte z veliko vrele vode ter pustite namakati, dokler se voda ne ohladi. Ohlajene slive odcedite in jih grobo narežite. Narezane stresite v posodo, dodajte sladkor, zavrite in kuhajte 20 minut. Marmeladi odstranite peno in jo takoj nalijte v čiste kozarce. Kozarce zaprite s primernimi pokrovčki, jih pokrijte z odejo in pustite, da se ohladijo.

Jabolčni džem z ingverjem

Potrebujemo: 1,2 kg jabolk, sveže stisnjen sok ene limone, 10 dag svežega ingverja, 1 žličko mletega cimeta in 80 dag sladkorja.

Jabolka olupite, jim odstranite peščišče in jih narežite na kocke. Stresite jih v posodo, jih takoj pokapljajte z limoninim sokom in dodajte sladkor, sesekljan ingver ter cimet. Prilijte 2 dl vode, zavrite in kuhajte 10 minut. Marmeladi odstranite peno in jo takoj nalijte v čiste kozarce. Kozarce zaprite s primernimi pokrovčki, jih pokrijte z odejo in pustite, da se ohladijo.

Mangova marmelada

Potrebujemo: 1,5 kg manga in 80 dag sladkorja.

Mango olupite, meso porežite iz koščice in ga zmeljite v električnem mešalniku. Zmlet mango stresite v kozico, dodajte sladkor, zavrite in kuhajte 15 minut. Marmeladi odstranite peno in jo takoj nalijte v čiste kozarce. Kozarce zaprite s primernimi pokrovčki, jih pokrijte z odejo in pustite, da se ohladijo.

Žele zelenih paradižnikov

Potrebujemo: 1,5 kg zelenih paradižnikov, 2 dl naravnega jabolčnega soka in 80 dag sladkorja.

Paradižnike dobro operite in jih narežite na krhlje. Stresite jih v lonec, zalijte s 4 dl vode zavrite in kuhajte 15 minut. Kuhane paradižnike stresite na cedilo z gazo in pustite čez noč, da se odtečejo. Izmerite 1 l tekočine, dodajte sladkor in jabolčni sok ter zavrite. Na močnem ognju kuhajte 30 minut, odstranite peno in žele takoj nalijte v čiste kozarce. Kozarce zaprite s primernimi pokrovčki, jih pokrijte z odejo in pustite, da se ohladijo.

Pomarančna marmelada

Potrebujemo: 2 kg neškropljenih pomaranč, 1 vrečko želina za marmelade in 80 dag sladkorja.

Pomaranče operite in obrišite s suho krpo. Najprej naribajte za eno žlico pomarančne lupinice in jo prihranite. Pomaranče potem olupite tako, da ne ostane niti sledu bele kožice ali nitk. Pomaranče zmeljite z električnim mešalnikom in jih pretlačite skozi redkejše cedilo. Pretlačeni masi dodajte želin in sladkor, zavrite ter kuhajte 15 minut. Odstranite peno in žele takoj nalijte v čiste kozarce. Kozarce zaprite s primernimi pokrovčki, jih pokrijte z odejo in pustite, da se ohladijo.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Cerklje na Gorenjskem / ponedeljek, 9. november 2015 / 10:29

To zimo bo končno na toplem

Marija Jenko iz Stiške vasi, ki je doslej živela v izredno slabih bivanjskih razmerah, bo to zimo na toplem v domu starejših v Cerkljah. K selitvi jo je nagovoril župan Franc Čebulj.

Objavljeno na isti dan


Kranj / petek, 28. april 2017 / 18:27

Na Golniku bodo gradili nov laboratorij

Ljubljana, Golnik – Vlada je na torkovi seji Odbora za državno ureditev in javne zadeve v Načrt razvojnih programov za obdobje 2017–2020 uvrstila investicijo v gradnjo novih prostorov laboratorija...

Gospodarstvo / petek, 28. april 2017 / 18:27

Spodbude za samooskrbo z električno energijo

Kranj – Eko sklad je pred kratkim objavil nov javni poziv, na podlagi katerega bo namenil občanom tri milijone evrov nepovratnih sredstev za nove naložbe v naprave za samooskrbo z električno energi...

GG Plus / petek, 28. april 2017 / 18:23

Na poti v prvi maj

Pred letošnjim praznikom dela socialisti predlagamo sveženj krepitve delavskih pravic. Uvedba plačane bolniške za enoosebne podjetnike, redne zaposlitve namesto prekarnih in dvig minimalne...

Slovenija / petek, 28. april 2017 / 18:21

Še o prepovedanih krajih

Zadnjič smo na kratko popisali pet krajev na planetu, kamor navadni smrtniki nimamo vstopa. To pot jih dodajamo še šest. So v šestih državah: Severni Koreji, Japonski, Rusiji, ZDA, Braziliji in Veliki...

Slovenija / petek, 28. april 2017 / 18:17

Poskrbeli za starejše

Poslanci državnega zbora so v torek sprejeli novelo pokojninskega zakona, po kateri bo ob izpolnjenih polnih upokojitvenih pogojih najnižja pokojnina znašala petsto evrov.