Še več marmelad

Čebulna marmelada

Potrebujemo: 4 velike rdeče čebule, 5 žlic oljčnega olja, 3 dl rdečega vina, 3 žlice vinskega kisa, 5 žlic sladkorja, ščep soli in sveže mlet poper.

Čebulo olupite in narežite na kockice. V posodi segrejte oljčno olje, nanj stresite čebulo, jo potresite s soljo in jo na majhnem ognju počasi pražite 15 minut. Dodajte sladkor in malo popra ter pražite še 15 minut. Čebulo stresite v kozico, jo zalijte z vinom in kisom, pokrijte in dušite eno uro. Marmeladi odstranite peno in jo takoj nalijte v čiste kozarce. Kozarce zaprite s primernimi pokrovčki, jih pokrijte z odejo in pustite, da se ohladijo. Takšna marmelada je odlična na kruhu, Francozi pa jo najraje ponudijo kot prilogo k pečenemu mesu.

Džem iz buč in jabolk

Potrebujemo: 50 dag kislih jabolk, 50 dag muškatne buče, sveže stisnjen sok ene limone, 60 dag sladkorja, 1 vrečko želina za marmelade, 1 strok vanilije in pol žličke mletega cimeta.

Jabolka in bučo olupite, odstranite pečke, narežite na majhne kocke in stresite v primerno kozico. Dodajte limonin sok, sladkor, želin, strok vanilije in cimet. Vse skupaj premešajte ter pustite stati dve do tri ure. Bučno-jabolčno zmes med mešanjem zavrite, jo kuhajte 5 minut, odstranite peno ter vanilijo in marmelado takoj nalijte v čiste kozarce. Kozarce zaprite s primernimi pokrovčki, jih pokrijte z odejo in pustite, da se ohladijo.

Marmelada iz suhih sliv

Potrebujemo: 1 kg izkoščičenih suhih sliv in 80 dag sladkorja.

Slive stresite v posodo in jih prelijte z veliko vrele vode ter pustite namakati, dokler se voda ne ohladi. Ohlajene slive odcedite in jih grobo narežite. Narezane stresite v posodo, dodajte sladkor, zavrite in kuhajte 20 minut. Marmeladi odstranite peno in jo takoj nalijte v čiste kozarce. Kozarce zaprite s primernimi pokrovčki, jih pokrijte z odejo in pustite, da se ohladijo.

Jabolčni džem z ingverjem

Potrebujemo: 1,2 kg jabolk, sveže stisnjen sok ene limone, 10 dag svežega ingverja, 1 žličko mletega cimeta in 80 dag sladkorja.

Jabolka olupite, jim odstranite peščišče in jih narežite na kocke. Stresite jih v posodo, jih takoj pokapljajte z limoninim sokom in dodajte sladkor, sesekljan ingver ter cimet. Prilijte 2 dl vode, zavrite in kuhajte 10 minut. Marmeladi odstranite peno in jo takoj nalijte v čiste kozarce. Kozarce zaprite s primernimi pokrovčki, jih pokrijte z odejo in pustite, da se ohladijo.

Mangova marmelada

Potrebujemo: 1,5 kg manga in 80 dag sladkorja.

Mango olupite, meso porežite iz koščice in ga zmeljite v električnem mešalniku. Zmlet mango stresite v kozico, dodajte sladkor, zavrite in kuhajte 15 minut. Marmeladi odstranite peno in jo takoj nalijte v čiste kozarce. Kozarce zaprite s primernimi pokrovčki, jih pokrijte z odejo in pustite, da se ohladijo.

Žele zelenih paradižnikov

Potrebujemo: 1,5 kg zelenih paradižnikov, 2 dl naravnega jabolčnega soka in 80 dag sladkorja.

Paradižnike dobro operite in jih narežite na krhlje. Stresite jih v lonec, zalijte s 4 dl vode zavrite in kuhajte 15 minut. Kuhane paradižnike stresite na cedilo z gazo in pustite čez noč, da se odtečejo. Izmerite 1 l tekočine, dodajte sladkor in jabolčni sok ter zavrite. Na močnem ognju kuhajte 30 minut, odstranite peno in žele takoj nalijte v čiste kozarce. Kozarce zaprite s primernimi pokrovčki, jih pokrijte z odejo in pustite, da se ohladijo.

Pomarančna marmelada

Potrebujemo: 2 kg neškropljenih pomaranč, 1 vrečko želina za marmelade in 80 dag sladkorja.

Pomaranče operite in obrišite s suho krpo. Najprej naribajte za eno žlico pomarančne lupinice in jo prihranite. Pomaranče potem olupite tako, da ne ostane niti sledu bele kožice ali nitk. Pomaranče zmeljite z električnim mešalnikom in jih pretlačite skozi redkejše cedilo. Pretlačeni masi dodajte želin in sladkor, zavrite ter kuhajte 15 minut. Odstranite peno in žele takoj nalijte v čiste kozarce. Kozarce zaprite s primernimi pokrovčki, jih pokrijte z odejo in pustite, da se ohladijo.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Zanimivosti / petek, 22. december 2006 / 06:00

Poleg jaslic še božične razglednice in znamke

Rodine - V nedeljo bodo v rojstni hiši Janeza Jalna na Rodinah odprli jubilejno deseto razstavo jaslic. »Predstavilo se bo 35 avtorjev iz vse Slovenije, na ogled pa bomo...

Objavljeno na isti dan


Medvode / sreda, 4. september 2013 / 14:53

Zabave bodo nadaljevali

Bojazni krajanov Spodnjih Pirnič in Zavrha, da bodo prireditve v lokalu Lipa spet vnesle nemir in hrup v njihovo okolje, se (za zdaj) niso uresničile.

Radovljica / sreda, 4. september 2013 / 14:52

Trinajst novih večnih mladcev

Lepo vreme, dobra družba, stara prijateljstva in tradicija so na letošnji pohod Večno mladih fantov na Stol privabili skoraj sto pohodnikov.

Rekreacija / sreda, 4. september 2013 / 14:51

Janez, mamice in drugi

Čudovito vreme je minulo soboto nagradilo udeležence Cebe triatlona jeklenih v Bohinju, zmago si je z rekordom priboril biatlonec Janez Marič, zmagovalke pa so tudi jeklene mamice, ki so imele ob prog...

Kultura / sreda, 4. september 2013 / 14:47

Prihajajo Jesenske serenade

Medvode - Glasbena mladina ljubljanska skupaj z drugimi lokalnimi prireditelji tudi v letošnjem letu, že sedemintridesetič po vrsti, v septembru vabi na Jesenske serenade. Eno šestih prizo...

Nasveti / sreda, 4. september 2013 / 14:46

Povej, kaj sanjaš ...

»Sanjala sem sošolca iz srednje šole, ki ga nisem videla vsaj 15 let. Kolikor vem, je v Ameriki, Miamiju, in je zelo aktiven na gejevski sceni. Zelo podrobno mi je pripovedoval o svojem ži...