Še več marmelad

Čebulna marmelada

Potrebujemo: 4 velike rdeče čebule, 5 žlic oljčnega olja, 3 dl rdečega vina, 3 žlice vinskega kisa, 5 žlic sladkorja, ščep soli in sveže mlet poper.

Čebulo olupite in narežite na kockice. V posodi segrejte oljčno olje, nanj stresite čebulo, jo potresite s soljo in jo na majhnem ognju počasi pražite 15 minut. Dodajte sladkor in malo popra ter pražite še 15 minut. Čebulo stresite v kozico, jo zalijte z vinom in kisom, pokrijte in dušite eno uro. Marmeladi odstranite peno in jo takoj nalijte v čiste kozarce. Kozarce zaprite s primernimi pokrovčki, jih pokrijte z odejo in pustite, da se ohladijo. Takšna marmelada je odlična na kruhu, Francozi pa jo najraje ponudijo kot prilogo k pečenemu mesu.

Džem iz buč in jabolk

Potrebujemo: 50 dag kislih jabolk, 50 dag muškatne buče, sveže stisnjen sok ene limone, 60 dag sladkorja, 1 vrečko želina za marmelade, 1 strok vanilije in pol žličke mletega cimeta.

Jabolka in bučo olupite, odstranite pečke, narežite na majhne kocke in stresite v primerno kozico. Dodajte limonin sok, sladkor, želin, strok vanilije in cimet. Vse skupaj premešajte ter pustite stati dve do tri ure. Bučno-jabolčno zmes med mešanjem zavrite, jo kuhajte 5 minut, odstranite peno ter vanilijo in marmelado takoj nalijte v čiste kozarce. Kozarce zaprite s primernimi pokrovčki, jih pokrijte z odejo in pustite, da se ohladijo.

Marmelada iz suhih sliv

Potrebujemo: 1 kg izkoščičenih suhih sliv in 80 dag sladkorja.

Slive stresite v posodo in jih prelijte z veliko vrele vode ter pustite namakati, dokler se voda ne ohladi. Ohlajene slive odcedite in jih grobo narežite. Narezane stresite v posodo, dodajte sladkor, zavrite in kuhajte 20 minut. Marmeladi odstranite peno in jo takoj nalijte v čiste kozarce. Kozarce zaprite s primernimi pokrovčki, jih pokrijte z odejo in pustite, da se ohladijo.

Jabolčni džem z ingverjem

Potrebujemo: 1,2 kg jabolk, sveže stisnjen sok ene limone, 10 dag svežega ingverja, 1 žličko mletega cimeta in 80 dag sladkorja.

Jabolka olupite, jim odstranite peščišče in jih narežite na kocke. Stresite jih v posodo, jih takoj pokapljajte z limoninim sokom in dodajte sladkor, sesekljan ingver ter cimet. Prilijte 2 dl vode, zavrite in kuhajte 10 minut. Marmeladi odstranite peno in jo takoj nalijte v čiste kozarce. Kozarce zaprite s primernimi pokrovčki, jih pokrijte z odejo in pustite, da se ohladijo.

Mangova marmelada

Potrebujemo: 1,5 kg manga in 80 dag sladkorja.

Mango olupite, meso porežite iz koščice in ga zmeljite v električnem mešalniku. Zmlet mango stresite v kozico, dodajte sladkor, zavrite in kuhajte 15 minut. Marmeladi odstranite peno in jo takoj nalijte v čiste kozarce. Kozarce zaprite s primernimi pokrovčki, jih pokrijte z odejo in pustite, da se ohladijo.

Žele zelenih paradižnikov

Potrebujemo: 1,5 kg zelenih paradižnikov, 2 dl naravnega jabolčnega soka in 80 dag sladkorja.

Paradižnike dobro operite in jih narežite na krhlje. Stresite jih v lonec, zalijte s 4 dl vode zavrite in kuhajte 15 minut. Kuhane paradižnike stresite na cedilo z gazo in pustite čez noč, da se odtečejo. Izmerite 1 l tekočine, dodajte sladkor in jabolčni sok ter zavrite. Na močnem ognju kuhajte 30 minut, odstranite peno in žele takoj nalijte v čiste kozarce. Kozarce zaprite s primernimi pokrovčki, jih pokrijte z odejo in pustite, da se ohladijo.

Pomarančna marmelada

Potrebujemo: 2 kg neškropljenih pomaranč, 1 vrečko želina za marmelade in 80 dag sladkorja.

Pomaranče operite in obrišite s suho krpo. Najprej naribajte za eno žlico pomarančne lupinice in jo prihranite. Pomaranče potem olupite tako, da ne ostane niti sledu bele kožice ali nitk. Pomaranče zmeljite z električnim mešalnikom in jih pretlačite skozi redkejše cedilo. Pretlačeni masi dodajte želin in sladkor, zavrite ter kuhajte 15 minut. Odstranite peno in žele takoj nalijte v čiste kozarce. Kozarce zaprite s primernimi pokrovčki, jih pokrijte z odejo in pustite, da se ohladijo.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kranj / petek, 10. maj 2013 / 07:00

Nogomet in zabava na Tednu mladih

Kranj - Na festivalu Teden mladih, ki se začne danes na Glavnem trgu ob 19. uri z ´budnico´ Pihalnega orkestra in trenutno vročimi Maestro Sista´z, bodo na svoj račun prišli tudi...

Objavljeno na isti dan


Gorje / sreda, 26. februar 2014 / 15:00

Zaznamovali obletnico rojstva Albina Belarja

Podhom – Občina Gorje je v petek pripravila slovesnost ob 150. obletnici rojstva znanstvenika in naravovarstvenika, seizmologa Albina Belarja. Ta je v Podhomu živel po prvi svetovni vojni, potem ko...

Kamnik / sreda, 26. februar 2014 / 14:48

S počitnic v novo šolo

Učenci in učitelji Osnovne šole Toma Brejca so se po letošnjih zimskih počitnicah pouka razveselili kot že dolgo ne. Po skoraj dveh letih gradbenih del je njihova šola predvčerajšnjim povsem nova le o...

Šport / sreda, 26. februar 2014 / 14:27

S Petrom proslavili olimpijski medalji

Po slabem letu dni so se navijači našega smučarskega skakalca Petra Prevca znova zbrali v Dolenji vasi, kjer so lahko od blizu občudovali srebrno in bronasto olimpijsko kolajno, ki ju je Peter z odlič...

Kranj / sreda, 26. februar 2014 / 14:22

Kvaliteta pitne vode v Besnici

V tokratni anketi smo prebivalce Besnice vprašali, kako zadovoljni so s kvaliteto pitne vode. Zanimalo nas je, ali bi bila potrebna pločnik do šole ter gradnja kanalizacijskega sistema. Preverili s...

Razvedrilo / sreda, 26. februar 2014 / 13:24

Slovenski pozdravi z Gorenjske

Sedemčlanski narodno-zabavni ansambel si je ime Slovenski pozdravi nadel že na začetku, do danes pa doživel nekaj manjših sprememb, zamenjav. Ko smo jih povprašali, kako je z glasbeno izobrazbo v njih...