Še več marmelad

Čebulna marmelada

Potrebujemo: 4 velike rdeče čebule, 5 žlic oljčnega olja, 3 dl rdečega vina, 3 žlice vinskega kisa, 5 žlic sladkorja, ščep soli in sveže mlet poper.

Čebulo olupite in narežite na kockice. V posodi segrejte oljčno olje, nanj stresite čebulo, jo potresite s soljo in jo na majhnem ognju počasi pražite 15 minut. Dodajte sladkor in malo popra ter pražite še 15 minut. Čebulo stresite v kozico, jo zalijte z vinom in kisom, pokrijte in dušite eno uro. Marmeladi odstranite peno in jo takoj nalijte v čiste kozarce. Kozarce zaprite s primernimi pokrovčki, jih pokrijte z odejo in pustite, da se ohladijo. Takšna marmelada je odlična na kruhu, Francozi pa jo najraje ponudijo kot prilogo k pečenemu mesu.

Džem iz buč in jabolk

Potrebujemo: 50 dag kislih jabolk, 50 dag muškatne buče, sveže stisnjen sok ene limone, 60 dag sladkorja, 1 vrečko želina za marmelade, 1 strok vanilije in pol žličke mletega cimeta.

Jabolka in bučo olupite, odstranite pečke, narežite na majhne kocke in stresite v primerno kozico. Dodajte limonin sok, sladkor, želin, strok vanilije in cimet. Vse skupaj premešajte ter pustite stati dve do tri ure. Bučno-jabolčno zmes med mešanjem zavrite, jo kuhajte 5 minut, odstranite peno ter vanilijo in marmelado takoj nalijte v čiste kozarce. Kozarce zaprite s primernimi pokrovčki, jih pokrijte z odejo in pustite, da se ohladijo.

Marmelada iz suhih sliv

Potrebujemo: 1 kg izkoščičenih suhih sliv in 80 dag sladkorja.

Slive stresite v posodo in jih prelijte z veliko vrele vode ter pustite namakati, dokler se voda ne ohladi. Ohlajene slive odcedite in jih grobo narežite. Narezane stresite v posodo, dodajte sladkor, zavrite in kuhajte 20 minut. Marmeladi odstranite peno in jo takoj nalijte v čiste kozarce. Kozarce zaprite s primernimi pokrovčki, jih pokrijte z odejo in pustite, da se ohladijo.

Jabolčni džem z ingverjem

Potrebujemo: 1,2 kg jabolk, sveže stisnjen sok ene limone, 10 dag svežega ingverja, 1 žličko mletega cimeta in 80 dag sladkorja.

Jabolka olupite, jim odstranite peščišče in jih narežite na kocke. Stresite jih v posodo, jih takoj pokapljajte z limoninim sokom in dodajte sladkor, sesekljan ingver ter cimet. Prilijte 2 dl vode, zavrite in kuhajte 10 minut. Marmeladi odstranite peno in jo takoj nalijte v čiste kozarce. Kozarce zaprite s primernimi pokrovčki, jih pokrijte z odejo in pustite, da se ohladijo.

Mangova marmelada

Potrebujemo: 1,5 kg manga in 80 dag sladkorja.

Mango olupite, meso porežite iz koščice in ga zmeljite v električnem mešalniku. Zmlet mango stresite v kozico, dodajte sladkor, zavrite in kuhajte 15 minut. Marmeladi odstranite peno in jo takoj nalijte v čiste kozarce. Kozarce zaprite s primernimi pokrovčki, jih pokrijte z odejo in pustite, da se ohladijo.

Žele zelenih paradižnikov

Potrebujemo: 1,5 kg zelenih paradižnikov, 2 dl naravnega jabolčnega soka in 80 dag sladkorja.

Paradižnike dobro operite in jih narežite na krhlje. Stresite jih v lonec, zalijte s 4 dl vode zavrite in kuhajte 15 minut. Kuhane paradižnike stresite na cedilo z gazo in pustite čez noč, da se odtečejo. Izmerite 1 l tekočine, dodajte sladkor in jabolčni sok ter zavrite. Na močnem ognju kuhajte 30 minut, odstranite peno in žele takoj nalijte v čiste kozarce. Kozarce zaprite s primernimi pokrovčki, jih pokrijte z odejo in pustite, da se ohladijo.

Pomarančna marmelada

Potrebujemo: 2 kg neškropljenih pomaranč, 1 vrečko želina za marmelade in 80 dag sladkorja.

Pomaranče operite in obrišite s suho krpo. Najprej naribajte za eno žlico pomarančne lupinice in jo prihranite. Pomaranče potem olupite tako, da ne ostane niti sledu bele kožice ali nitk. Pomaranče zmeljite z električnim mešalnikom in jih pretlačite skozi redkejše cedilo. Pretlačeni masi dodajte želin in sladkor, zavrite ter kuhajte 15 minut. Odstranite peno in žele takoj nalijte v čiste kozarce. Kozarce zaprite s primernimi pokrovčki, jih pokrijte z odejo in pustite, da se ohladijo.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kamnik / ponedeljek, 26. avgust 2019 / 10:29

Gradu vračajo dobro ime

Stari grad nad Kamnikom je priljubljena pohodniška in izletniška točka, ki pa je imela v preteklosti zaradi težav z najemnikom že precej slab prizvok. Občina se, odkar ima objekt znova v posesti, trud...

Objavljeno na isti dan


Zanimivosti / sreda, 14. september 2011 / 07:00

Obvoznica, igrišča odpadki

Prebivalci Blejske Dobrave pravijo, da potrebujejo obvoznico mimo Lipc, da je premalo otroških igrišč, biološke odpadke bodo pa kompostirali sami.

Zanimivosti / sreda, 14. september 2011 / 07:00

Zvesti Gorenjskemu glasu

Marija (76) in Filip Urh (80) sta doma v lepo urejeni hiši v predelu Radovljice, ki je malo odmaknjen od strnjenega dela naselja. Filip, ki je bil rojen pod Rati...

Gospodarstvo / sreda, 14. september 2011 / 07:00

Siliranje koruze

Kranj - "Zelo važno je, da koruzo siliramo, ko je ravno prav zrela. Celotna rastlina naj vsebuje še 33 do 35 odstotkov vlage. Če je prezrela oz. presuha, se težje tlači, že na stoje...

Nasveti / sreda, 14. september 2011 / 07:00

Priprava orodja (4)

Ob koncu vojne, leta 1918, pa je med vojaško zapuščino, ki je ležala vsepovsod ob cestah, tedaj 14-letni Francelj našel pod savskim mostom v Kranju »meh«, prenosljivo kovaško napravo, na kateri s...

GG Plus / sreda, 14. september 2011 / 07:00

Bosonogi biatlonec

Športnik iz Ihana se je tega nenavadnega dogodka nameraval udeležiti že lani, a termin zanj ni bil ugoden. Tokrat je vendarle šlo. »Odločitev o tem, da grem zraven, je padla že zgolj...