V Besnici dišalo po domačem
Na Rokovnjaškem Kostanovem pikniku so se mize šibile od kulinaričnih dobrot in izdelkov domače in umetnosti obrti. To nedeljo vas v dobro družbo vabijo še enkrat.
Zgornja Besnica - Kostanov piknik v Zgornji Besnici je na sončno jesensko nedeljo privabil množico obiskovalcev. Letošnja prireditev je bila enajsta po vrsti, organiziralo jo je Rekreativno društvo Rokovnači. Poleg pečenega kostanja in domačega mošta so ponudili dobrote iz pečic in kotlov, iz katerih se je širil vonj po gobovi juhi, srnjakovem golažu ... V enem od kotlov so Marjan in Luka Eržen ter Vili Janc kuhali bograč. »Za osnovni recept smo vzeli prekmurski bograč, dokončali smo ga po svojem okusu. Skuhali smo ga približno sedemdeset litrov, pa nisem prepričan, da ga bo dovolj za vse,« je povedal Marjan Eržen. Krožnik bograča je stal 25 dimežov. Dimež je uradna valuta na Kostanovem pikniku, za ta namen so imeli tudi svojo menjalnico; en evro je bil vreden pet dimežov. Ime dimež so vzeli po znanem in pretkanem rokovnjaču, ki se je s svojimi šestnajstimi pomagači preganjal po Besniški dolini v prvi polovici 19. stoletja.
Na Kostanovem pikniku so se predstavila domača društva, otroci in vzgojiteljice iz besniškega vrtca so ustvarjali jesenske dekoracije. Domačinka Barbara Čirič je imela razstavo gob. Na stojnicah so razstavljale gospodinje, sirarji, čebelarji, zeliščarji, izdelovalci domače in umetnostne obrti ... »Približno petdeset nas je delalo na tem projektu, letošnja posebnost je prikaz dela tesarja. Že vsa leta sledimo temu, da v ličnih lesenih stojnicah ni kiča. V nedeljo, 19. oktobra, bomo Kostanov piknik ponovili, dogajanje bo z nastopom popestril Pihalni orkester Alples Železniki,« je povedal Miro Kemperle, predsednik Rekreativnega društva Rokovnači, ki je bil zelo zadovoljen z obiskom minulo nedeljo. Če ne drugega, Kostanov piknik je priložnost tudi za to, da obiskovalci malce tevljajo med seboj. Tevljati je star besniški izraz in pomeni klepetati.