Jedi za jesenske dni

Prekajena postrv na kruhovih rezinah

Sestavine: 10 rezin kruha, malo zeliščnega masla, 2 sardelna fileta, 2 filirane postrvi (lahko druge prekajene ribe), 1,5 dl sladke smetane za stepanje, 6 dag naribanega hrena, sol, limonin sok, dekorativni peteršilj, nekaj črnih in zelenih oliv.

Priprava: Kruh narežemo na kose, ga nekoliko popečemo na teflonski ponvi, nato ga namažemo z zeliščnim maslom (maslo umešamo, dodamo gorčico, sol, poper, sesekljan peteršilj in sardelna fileta). Namazane kruhke obložimo s fileti prekajene ribe, na sredino dodamo stepeno sladko smetano s hrenom, ki smo jo po okusu začinili. V vsak kruh zabodemo še vejico peteršilja in obložimo z narezanimi črnimi in zelenimi olivami. Kruhke ponudimo v servietah. Običajno jih ponudimo k aperitivu na začetku, ko gostje prihajajo.

Kuhano jagnje z zelenjavo

Sestavine: 70 dag jagnjetine – plečka ali rebra, 10 dag korenja, 8 dag peteršiljeve korenine, 10 dag mladih čebulic, 20 dag svežega zelja, sol, poper, lovorov list, česen, 20 dag svežega paradižnika, 20 dag krompirja, kis po okusu.

Priprava: Jagnjetino narežemo na kose, ki jih naložimo v kozico z narezano zelenjavo. Nato dodamo začimbe, ki jih povijemo v šopek, da jih kasneje lažje odstranimo iz juhe. Jed počasi kuhamo 50 minut. Običajno jo ponudimo kot enolončnico. Če jo ponudimo v obliki menija, meso in zelenjavo narežemo nekoliko bolj na drobno. Juha bo odlična, če vanjo zakuhamo vodne žličnike.

Koprc s sirovo skorjo

Sestavine: 70 dag koprca, 6 dag masla ali margarine, 4 dag moke, osminko l mleka, sol, poper, poper, malo naribanega muškatnega oreščka, 8 dag sveže naribanega sira – parmezana.

Priprava: Očiščen in opran koprc razrežemo na četrtine. Liste sesekljamo in postavimo na stran. V slani vreli vodi kuhamo koprc 35 minut. Ognjevarno posodo namažemo z margarino. Pečico segrejemo na 220 stopinj Celzija. Koprc odcedimo in 1/8 l vode zadržimo. V ponvi razpustimo žlico masla ali margarine, dodamo moko in naredimo svetlo rumeno prežganje, ki ga zalijemo z vodo od koprca, prilijemo mleko in vse skupaj kuhamo še nekoliko časa. Omako začinimo s soljo, poprom in naribanim muškatnim oreščkom. Koprc zložimo v pekač, potresemo s sesekljanimi listi koprca in prelijemo z omako. Po omaki pa potresemo še sir in kosmiče masla ali margarine. Jed pečemo približno 15 minut. Priporočilo: Da bo jed bolj izdatna, ji v sredino lahko damo popečene piščančje kose mesa in vse skupaj zapečemo. Poleg ponudimo zeleno solato.

 

Enostavno slivovo pecivo

Sestavine: Kvašeno testo - 4 jedilne žlice mleka, 2 dag kvasa, malo moke, 2 jedilni žlici sladkorja, moka, 1 rumenjak, 6 dag masla ali margarine, sol, limonina lupina, 1 vanilin sladkor, moka za posip.

Priprava testa: Kvas pristavimo tako, da v posodo zdrobimo kvas, dodamo moko in sladkor in nekaj žličk mleka. Ko je kvasa enkrat več, ga damo v moko z drugimi sestavinami za testo. Zamesimo boljše kvašeno testo, ga dobro obdelamo in pustimo počivati. Odpočito in vzhajano testo razvaljamo in damo v pomaščen pekač. Slive operemo, osušimo, razkoščičimo, razpolovimo in narežemo na tri dele. Testo dobro obložimo s slivami, potresemo s cimetom in sladkorjem. Pustimo nekaj časa počivati na toplem. Pečico segrejemo na 210 stopinj Celzija in pečemo 45 minut. Po testu lahko potresemo pest drobtin, sesekljanih mandljev ali orehov, lahko ga premažemo z marelično ali kakšno drugo marmelado. Namesto sliv lahko vzamemo kisla jabolka, takrat naj bo sladkorja nekaj več.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Prosti čas / četrtek, 16. oktober 2008 / 07:00

Dinamični oktober za L

Celovečerni film L kot ljubezen režiserke Janje Glogovac, ki so ga slovenski gledalci v domačih kinematografih lahko videli na začetku letošnjega leta, bo oktobra obiskal kar štiri mednarodne festival...

Objavljeno na isti dan


Kronika / sreda, 3. marec 2021 / 23:08

Usoden trk motorista v divjad

Britof – Na cesti Britof–Šenčur je danes popoldan umrl motorist, ki je trčil v divjad, so sporočili gorenjski policisti. »Cesta na kraju nesreče poteka skozi gozd, odsek pa je označen s prometnim z...

Kronika / sreda, 3. marec 2021 / 23:06

Iščejo pogrešano planinko

Radovljica – Radovljiški gorski reševalci, gorska policijska enota in policijski helikopter na območju med Drago in Begunjščico iščejo pogrešano 55-letno planinko Nušo Jerman iz Kranja. Njen osebni...

Jezersko / sreda, 3. marec 2021 / 22:45

Pobuda o krajinskem parku naj pride iz občin

Jezersko – Pred več kot desetletjem nastala pobuda o ustanovitvi krajinskega parka Kamniško-Savinjske Alpe spet oživlja, je na seji občinskega sveta Jezersko navzoče seznanil župan Andrej Karničar....

Preddvor / sreda, 3. marec 2021 / 22:43

Vzpostavili brezžično omrežje

Preddvor – Občina Preddvor je po uspešni kandidaturi na javnem razpisu Evropske komisije že v letu 2019 podpisala pogodbo za vzpostavitev brezplačnega brezžičnega dostopa do interneta na javnih mes...

Šport / sreda, 3. marec 2021 / 22:41

Gorenjske ekipe začele s porazi

Domžale – S prvimi tekmami se je začel drugi del tekmovanj košarkarski Ligi Nova KBM. V ligi za prvaka so bili košarkarji Term Olimia Podčetrtek boljši od Helios Sunsov (65 : 72). Mlada ekipa Cedev...