Jedi za jesenske dni
Prekajena postrv na kruhovih rezinah
Sestavine: 10 rezin kruha, malo zeliščnega masla, 2 sardelna fileta, 2 filirane postrvi (lahko druge prekajene ribe), 1,5 dl sladke smetane za stepanje, 6 dag naribanega hrena, sol, limonin sok, dekorativni peteršilj, nekaj črnih in zelenih oliv.
Priprava: Kruh narežemo na kose, ga nekoliko popečemo na teflonski ponvi, nato ga namažemo z zeliščnim maslom (maslo umešamo, dodamo gorčico, sol, poper, sesekljan peteršilj in sardelna fileta). Namazane kruhke obložimo s fileti prekajene ribe, na sredino dodamo stepeno sladko smetano s hrenom, ki smo jo po okusu začinili. V vsak kruh zabodemo še vejico peteršilja in obložimo z narezanimi črnimi in zelenimi olivami. Kruhke ponudimo v servietah. Običajno jih ponudimo k aperitivu na začetku, ko gostje prihajajo.
Kuhano jagnje z zelenjavo
Sestavine: 70 dag jagnjetine – plečka ali rebra, 10 dag korenja, 8 dag peteršiljeve korenine, 10 dag mladih čebulic, 20 dag svežega zelja, sol, poper, lovorov list, česen, 20 dag svežega paradižnika, 20 dag krompirja, kis po okusu.
Priprava: Jagnjetino narežemo na kose, ki jih naložimo v kozico z narezano zelenjavo. Nato dodamo začimbe, ki jih povijemo v šopek, da jih kasneje lažje odstranimo iz juhe. Jed počasi kuhamo 50 minut. Običajno jo ponudimo kot enolončnico. Če jo ponudimo v obliki menija, meso in zelenjavo narežemo nekoliko bolj na drobno. Juha bo odlična, če vanjo zakuhamo vodne žličnike.
Koprc s sirovo skorjo
Sestavine: 70 dag koprca, 6 dag masla ali margarine, 4 dag moke, osminko l mleka, sol, poper, poper, malo naribanega muškatnega oreščka, 8 dag sveže naribanega sira – parmezana.
Priprava: Očiščen in opran koprc razrežemo na četrtine. Liste sesekljamo in postavimo na stran. V slani vreli vodi kuhamo koprc 35 minut. Ognjevarno posodo namažemo z margarino. Pečico segrejemo na 220 stopinj Celzija. Koprc odcedimo in 1/8 l vode zadržimo. V ponvi razpustimo žlico masla ali margarine, dodamo moko in naredimo svetlo rumeno prežganje, ki ga zalijemo z vodo od koprca, prilijemo mleko in vse skupaj kuhamo še nekoliko časa. Omako začinimo s soljo, poprom in naribanim muškatnim oreščkom. Koprc zložimo v pekač, potresemo s sesekljanimi listi koprca in prelijemo z omako. Po omaki pa potresemo še sir in kosmiče masla ali margarine. Jed pečemo približno 15 minut. Priporočilo: Da bo jed bolj izdatna, ji v sredino lahko damo popečene piščančje kose mesa in vse skupaj zapečemo. Poleg ponudimo zeleno solato.
Enostavno slivovo pecivo
Sestavine: Kvašeno testo - 4 jedilne žlice mleka, 2 dag kvasa, malo moke, 2 jedilni žlici sladkorja, moka, 1 rumenjak, 6 dag masla ali margarine, sol, limonina lupina, 1 vanilin sladkor, moka za posip.
Priprava testa: Kvas pristavimo tako, da v posodo zdrobimo kvas, dodamo moko in sladkor in nekaj žličk mleka. Ko je kvasa enkrat več, ga damo v moko z drugimi sestavinami za testo. Zamesimo boljše kvašeno testo, ga dobro obdelamo in pustimo počivati. Odpočito in vzhajano testo razvaljamo in damo v pomaščen pekač. Slive operemo, osušimo, razkoščičimo, razpolovimo in narežemo na tri dele. Testo dobro obložimo s slivami, potresemo s cimetom in sladkorjem. Pustimo nekaj časa počivati na toplem. Pečico segrejemo na 210 stopinj Celzija in pečemo 45 minut. Po testu lahko potresemo pest drobtin, sesekljanih mandljev ali orehov, lahko ga premažemo z marelično ali kakšno drugo marmelado. Namesto sliv lahko vzamemo kisla jabolka, takrat naj bo sladkorja nekaj več.