Soba za prodajo in okušanje
Na Turkovi kmetiji, kjer se v okviru dopolnilne dejavnosti ukvarjajo s predelavo sadja, so uredili prodajalno - lično opremljeno sobo za prodajo in okušanje izdelkov iz sadja.
Rovte - Na kmetiji Pr' Turk obdelujejo deset hektarjev kmetijskih zemljišč in skrbijo za petindvajset hektarjev gozda. Redijo dvajset krav dojilj in pitancev ter trinajst koz, nekaj časa jim vzame tudi delo v gozdu, že dogo tradicijo na kmetiji pa ima sadjarstvo. Do leta 1943 so imeli tudi gostilno, v tistih časih so iz brinovih jagod kuhali brinjevec in z njim zalagali vse boljše gorenjske gostilne. Ko je pred štirinajstimi leti vajeti kmetije vzel v roke sedanji gospodar Ivo Potočnik, so začeli razmišljati, kako bi še povečali dohodek. Najprej so turistom ponujali apartma, a so to po dveh letih zaradi kratke turistične sezone in velikih stroškov opustili, in so se raje bolj usmerili v sadjarstvo in predelavo sadja. Dobre možnosti za to jim nudi domači travniški visokodebelni sadovnjak z več kot dvesto drevesi jablan, hrušk, češpelj, orehov, med njimi so tudi jablane starih sort – boskopski kosmač, gorenjska voščenka, bobovec, reneta, carjevič …
Najprej so prodajali le sadje za ozimnico in »čisto« žganje, potem so začeli izdelovati različna naravna in zeliščna žganja ter likerje. Pred štirimi leti so predelavo sadja tudi uradno registrirali kot dopolnilno dejavnost, v okviru katere izdelujejo sadni sok v steklenicah in v petlitrskih »boksih«, suhe krhlje, kis, zeliščni kis, čemaž ter različne vrste žganih pijač - sadjevec, viljamovko, slivovko, brinjevec, karmeličansko in medeno žganje, tradicionalno pijačo kroparskih kovačev – bolcmajstr, sadno žganje z vinsko rutico, srednjeveški zeliščni liker s sedmimi zdravilnimi zelišči, liker z okusom žajblja in limone, borovničev in lovski liker, smrekovec … Letos so na kmetiji uvedli dve novosti. Da bi izboljšali opraševanje sadnega drevja in obogatili ponudbo še z medom in izdelki iz medu, so postavili čebelnjak, v katerem imajo za zdaj šest panjev čebel, lahko pa jih bo še enkrat toliko. In druga novost: v novi stavbi nasproti stare hiše, kjer so že pred leti uredili prostore za predelavo sadja, so pred kratkim odprli še prodajalno – lično sobo za prodajo in okušanje njihovih izdelkov. Na kmetiji že zdaj večino izdelkov prodajo doma, v prihodnje bi jih želeli še več, zato so tudi uredili prodajalno. Druge izdelke prodajo na prireditvah, tržnicah, v prodajalnah s spominki ter prek turističnih društev.