Divji riž

Pri nekaterih rastlinah ime res povsem zataji, ena takšnih je prav gotovo divji riž, ki ni divji, še manj pa riž.

Rastlina je izvorno res samonikla, vendar je divji riž v prodaji gojen. Divji riž je obvodna rastlina, ki raste na vzhodu in v osrednjem delu Severne Amerike, predvsem na območju Velikih jezer in na meji med ZDA ter Kanado, kjer ga že nekaj desetletij gojijo. Rastlina je nekakšna vodna trava, ki korenini v mokrih tleh, iz katerih se dviguje do tri metre nad vodo. Pridelek žanjejo iz čolnov z otresanjem rastlin, tako da zrelo zrnje popada v čoln. Da zrnje ločijo od plev, ga morajo segreti, zato semena niso kaljiva in se brez posebnih pozornosti pri hrambi ohranijo tudi tri leta. Pridelka pri divjem rižu z intenzivno pridelavo ni mogoče posebej zvečati, zato je ponudba omejena, cena pa visoka. Pri nas ga je v zadnjem času mogoče kupiti skoraj v vseh večjih trgovskih centrih in v trgovinah z zdravo prehrano. Divji riž ima prijetno oreškasto aromo, ki pride še bolj do izraza, če ga pred pripravo malce popražimo. Kuhamo ga od 40 do 60 minut, odvisno od tega, ali hočemo bolj čvrstega ali mehkega. Čas kuhanja pa lahko skrajšamo s predhodnim namakanjem. Divji riž je nadvse hranljiv in zdrav, uporabljamo pa ga samega ali zmešanega s pravim rižem. Če ga zmešamo s pravim rižem, ga uporabljamo kot slednjega, sam pa se najbolje znajde v nadevih, solatah in pilavih.

Juha z divjim rižem, kolerabo, porom in krompirjem

Za 4 osebe potrebujemo: 10 dag divjega riža, 20 dag pora, 30 dag kolerabe, 25 dag krompirja, 1,2 l mesne juhe ali vode, 2 žlici olja, 1 žlico moke, 1 strt strok česna, 1 dl sladke smetane, sol, sveže mleti poper in 1 žličko sveže sesekljanega peteršilja.

Na olju prepražite divji riž ter očiščen in na kolobarje narezan por, dodajte na kocke narezano, očiščeno kolerabo in krompir. Zalijte z juho, začinite in kuhajte, dokler se divji riž ne zmehča. Nazadnje zalijte še s sladko smetano, prevrite, potresite s peteršiljem in takoj postrezite.

Divji riž z gobami

Za 4 osebe potrebujemo: 20 dag divjega riža, 30 dag jurčkov ali kakšnih drugih gob, 1 čebulo, 2 žlici olja sol, poper, peteršilj, 3 stroke česna in 1 dl sladke smetane.

Divji riž malce popražite, ga zalijte z vodo, skuhajte in odcedite. Na olju prepražite čebulo, toliko da porumeni. Dodajte narezane jurčke, malo popražite in začinite s soljo, poprom, peteršiljem in česnom. Dodajte še kuhan divji riž in sladko smetano, dušite še nekaj minut in takoj postrezite samostojno s solato ali pa kot prilogo k pečenemu mesu.

Divji riž z jurčki in rumeno papriko

Za 5 oseb potrebujemo: 20 dag divjega riža, 40 dag jurčkov, 10 dag pršuta, 1 čebulo, 5 žlic oljčnega olja, 1 dl suhega belega vina, 3 rumene paprike, 1 žlico sesekljanega peteršilja, sol in sveže mlet poper.

Divji riž malce popražite, ga zalijte z vodo, skuhajte in odcedite. Jurčke očistite in jih narežite na 0,5 centimetra debele rezine. Na trakove narezan pršut in sesekljano čebulo prepražite na oljčnem olju, dodajte jurčke, nekaj minut pražite in zalijte z belim vinom. Dodajte na trakove narezano papriko in solite ter popoprajte po okusu. Dušite še toliko časa, da se paprika zmehča, dodajte kuhan divji riž, potresite s sesekljanim peteršiljem in takoj postrezite kot samostojno jed ali pa kot prilogo k mesu.

Krompirjeva solata z divjim rižem in gorgonzolo

Za 5 oseb potrebujemo: 1 kg krompirja, 5 dag divjega riža, 1 belo mlado čebulo, 1 žlico drobno narezanega drobnjaka, 1 žlico sveže sesekljanega peteršilja, 5 žlic majoneze, 5 žlic kisle smetane, 3 žlice jabolčnega kisa, sol, sveže mlet poper in 10 dag gorgonzole.

Divji riž malce popražite, ga zalijte z vodo, skuhajte in odcedite. Krompir skuhajte v vodi, ga ohladite do mlačnega in narežite na kocke. Dodajte še vroč divji riž, narezano čebulo in začinite z drobnjakom, peteršiljem, majonezo, kislo smetano, jabolčnim kisom, soljo in poprom. Premešajte in pustite stati pol ure. Nazadnje na solato naribajte ali nastrgajte gorgonzolo ter postrezite samostojno ali pa kot prilogo k pečenemu mesu.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gorenja vas-Poljane / sreda, 10. avgust 2016 / 13:17

Dan oglarjev na Starem vrhu

Turistično društvo Stari vrh je v nedeljo pripravilo tradicionalni, tokrat že petinštirideseti Dan oglarjev na Starem vrhu, ki je s kulturno-etnografskim programom in pestrim glasbenim dogajanjem uspe...

Objavljeno na isti dan


Bled / torek, 8. november 2016 / 07:00

Okusi Bleda v restavracijah

V novembru izbrane blejske restavracije razveseljujejo goste z meniji Okusov Bleda, katerih vodilo je domača, letnemu času prilagojena ponudba po dostopnih cenah. Blejski kulinarični mesec bo trajal d...

Razvedrilo / torek, 8. november 2016 / 07:00

Veselo in po domače

Prigode gorenjskih 'gaunarjev' so prava filmska senzacija, ansambel Svetlin ima nov valček, veselo pa je bilo tudi v soboto na martinovanju po domače z ozarčani in amsamblom Dor ma cajt.

Razvedrilo / torek, 8. november 2016 / 07:00

Koncertni večer ob jubileju

Ob deseti obletnici svojega glasbenega ustvarjanja je Žiga Janežič v Kulturnem domu v domačih Vodicah pripravil koncertni večer z mnogimi gosti.

Kultura / torek, 8. november 2016 / 07:00

Dobrodošli na Luni

Druga letošnja premiera gledališke skupine iz Gozda - Martuljka nas popelje v podeželski bife. Za mizo v lokalu, ki ga spretno obvladuje odločna natakarica Francka (Cvetka Pavlovčič), se v štirih priz...

Kronika / torek, 8. november 2016 / 07:00

Tudi nune videle konopljo

Na kranjskem okrožnem sodišču so včeraj svoje zagovore podali Danijel Oset, Anes Dukić, Matjaž Smolinsky in Ugo Grbec, obtoženi sodelovanja v organizirani kriminalni združbi, ki naj bi se od oktobra 2...