Del nacionalne kuharske ekipe pri delu (Foto: Anka Bulovec)

Menija ne bodo več spreminjali

»Treningi, kot je bil današnji, so koristni, saj prispevajo k večji uigranosti ekipe. Ko kuhamo za večje število gostov, se ponavadi pokažejo še zadnje pomanjkljivosti, zaradi katerih bi na tekmovanju lahko izgubljali točke. Glede na to, da je do tekmovanja manj kot mesec dni, menija ne bomo več spreminjali, popravili bomo samo še nekatere malenkosti,« je po zadnjem uradnem treningu pred kuharsko olimpiado poudaril član nacionalne kuharske ekipe Igor Jagodic, sicer vodja kuhinje v Grand hotelu Toplice na Bledu.

Prav v Grand hotelu Toplice so namreč člani nacionalne kuharske ekipe, ki jo vodi Janez Dolšak, poleg Jagodica pa v njej sodelujejo še Danilo Kozar, Borut Jakič, Alenka Kodele in Matjaž Cotič, še zadnjič javnosti predstavili meni, s katerim bodo tekmovali na kuharski olimpiadi. Najprej so postregli z jastogovo kremo, filejem morske žabe s hrenovo skorjico na grahovem pireju z zeleno, oblitim z omako iz rumene paprike in popečeno jakobinko s kaviarjem lososa na ajdovem blinu. Sledila je pečena jagnječja zarebrnica z zelenjavo po provansalsko in paradižnikovo omako, ocvrt zajčji file in jetra na sotirani špinači, podlit z odišavljeno omako s pehtranom ter gratiniran krompir s sirom in pire iz jurčkov. Sladek vrhunec pa je predstavljal temni čokoladni mousse v čokoladnem tulcu, začinjeni biskvit in malinova pena na ananasovem karpaču ter korenjev sladoled v sladkem obroču. Jedi bodo na olimpiadi, ki bo od 19. do 22. oktobra potekala v Erfurtu v Nemčiji, pripravljali pred občinstvom in komisijo. Meniji morajo vključevati sestavine, tipične za državo, iz katere prihaja ekipa. Vsaka ekipa mora pripraviti meni s tremi hodi za 110 oseb. Ker je čas za pripravo jedi omejen, so pred tekmovanjem potrebni številni treningi. Ocenjuje pa se tako priprava sestavin kot profesionalna priprava jedi, aranžiranje in videz krožnika ter razmere v kuhinji po opravljenem delu.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kamnik / petek, 19. maj 2017 / 09:47

Razstava fotografij iz Kamniške Bistrice

Kamniška Bistrica – Planinsko društvo Ljubljana Matica vabi na odprtje razstave stotih fotografij iz Kamniške Bistrice in okoliških gora, ki jo je postavil dolgoletni član društva Ciril Velkovrh. R...

Objavljeno na isti dan


Naklo / petek, 15. december 2017 / 07:00

Božično-novoletni koncert v Naklem

Naklo – V Domu Janeza Filipiča bo danes ob 19. uri božično-novoletni koncert, na katerega vabi Občina Naklo. Čarobno vzdušje veselih decembrskih dni bo pričaral Dekliški pevski zbor Gimnaz...

Slovenija / petek, 15. december 2017 / 18:29

Jerušalajm in Al Kuc

Voditelji in diplomati mnogih držav, tudi ameriških zaveznic, menijo, da je predsednik Trump ravnal nespametno, ko je priznal Jeruzalem kot glavno mesto Izraela in bo tja iz Tel Aviva preselil tudi am...

GG Plus / petek, 15. december 2017 / 18:28

»Ni ga tiča čez prašiča!«

S to ugotovitvijo je etnolog dr. Janez Bogataj naslovil svojo najnovejšo strokovno monografijo o kulturi kolin na Slovenskem, kjer svoje mesto najdejo tudi gorenjske posebnosti.

Kultura / petek, 15. december 2017 / 18:27

Premiera Misetango v Sokolskem domu

Škofja Loka – V četrtek, 21. decembra, ob 19. uri bodo v Kristalni dvorani Sokolskega doma v Škofji Loki prvič v Sloveniji izvedli delo argentinskega skladatelja Martina Palmierija Misa a Buenos Ai...

Šport / petek, 15. december 2017 / 18:27

Jutri tekma za zmagovalca vaterpolskega pokala

Kranj – Jutri, v soboto, bodo vaterpolisti AVK Triglav in VK Ljubljana Slovan odigrali finalno tekmo pokala Slovenije. To bo že četrti dvoboj teh dveh moštev v finalu pokalnega tekmovanja, uspešnej...