Jedi za jesenske dni (v kotličku)
Perutninska obara z medom
Sestavine: 60 dag domače kokoši, 8 dag korenja, 5 dag gomolja zelene, 4 dag peteršiljeve korenine, 12 dag bamije – okre, 2 dag riža, 2 dl kisle smetane, 3 rumenjaki, limonin sok, sol, poper, 2 žlici medu.
Priprava: Oprano kokošje meso s kostmi vred narežemo na večje kose, solimo, popramo in premažemo z medom. Pustimo ga nekaj časa, da se marinira. V lonec nalijemo vodo, solimo in popramo ter dodamo na kocke narezano zelenjavo. Nazadnje še marinirano meso. Kuhamo do mehkega. Med kuhanjem dodamo še v hladni vodi namočeno bamijo ali okro in še kuhamo. Ko je meso mehko, ga poberemo iz juhe, odluščimo od kosti in narežemo na drobne kocke. Riž skuhamo posebej in damo v juho pred koncem kuhanja. Juho po okusu še začinimo s soljo, poprom in kisom ali vinom. Za nekaj minut jo odstavimo, da preneha vreti, in jo zgostimo s kislo smetano in rumenjaki. Obara ne sme več vreti. Bamija je vrsta zelenjave, ki se podaja zelo dobro k perutnini in ki je zelo iskana in zelo draga. Ljudje pravijo, da ima zdravilno moč. Prodajajo jo svežo, konzervirano v slanici in posušeno.
Zelenjavni lonec z medom
Sestavine: 2 l zelenjavne juhe ali zelenjavnega izcedka, 1 dl sezamovega olja, mehka moka, 12 dag čebule, strt česen, 1 žlica paprike v prahu, 20 dag korenja, 8 dag kolerabe, 5 dag sveže paprike, 10 dag pora, 20 dag ohrovta, 30 dag krompirja, 20 dag cvetače, 20 dag cukinov, 10 dag melancanov, 20 dag paradižnika, janež, sol, poper, 3 žlice medu, sveža bazilika, majaron, timijan, 2 dl belega vina.
Priprava: Zelenjavo očistimo in poljubno narežemo. V kotličku segrejemo olje, dodamo drobno narezano čebulo in česen. Ko je čebula svetlo rjava, dodamo še zelenjavo po vrstnem redu. Najprej zelenjavo, ki se kuha dalj časa, nato pa še ostalo zelenjavo. Nekoliko jo prepražimo, nato jo pomokamo in še nekoliko prepražimo in zalijemo. Nazadnje dodamo še cvetačo in kuhamo do mehkega. Med kuhanjem dodamo še sveže začimbe, zvezane v šopek, ki ga kasneje potegnemo iz juhe. Jedi dodamo še med in na koncu še vino ter po potrebi še začinimo.
Mariborski kotliček z medom
Sestavine: 70 dag jagnjetine, 50 dag perutnine, 1 dl oljčnega olja, 25 dag rdeče čebule, sol, poper, 1 dl belega vina, ½ kg svežega paradižnika, malo ostre paprike v prahu, nekaj mlade čebule, 2 žlici cvetličnega medu.
Priprava: Čebulo sesekljamo, meso narežemo na manjše kose. Na ogenj postavimo kotliček, prilijemo maščobo, dodamo sesekljano čebulo in česen, nekaj časa pražimo, dodamo meso, solimo in popramo, prilijemo malo vode ali juhe ter dušimo. Ko je meso napol mehko, dodamo ostro papriko, nekoliko pomokamo, dodamo še paradižnikovo mezgo in narezan paradižnik. Jed dušimo do mehkega, dodamo zelene liste mlade čebule in dušimo še nekoliko časa. Jedi dodamo še med in zalijemo z belim vinom. Ponudimo jo z v žerjavici pečenim krompirjem.
Medena potica
Sestavine - testo: 55 dag namenske moke, 4 dag kvasa, ½ dl olja, 5 dag medu, 3 rumenjake, sol, limonina lupinica, žlica ruma, mleko po potrebi (približno 2 dl in pol). Nadev: 20 dag medu, 2 žlički masla ali margarine, 30 dag mletih orehov, 2 jajci, nekaj drobtin. Priprava – testo: kvas pristavimo v pol dl mleka z dvema žlicama moke in 1 žlico medu.
Vzhajan kvas zmešamo s sestavinami za testo in iz njega naredimo boljše kvašeno testo. Testo naj vzhaja, da bo testa enkrat več. Vzhajanega razvaljamo na kuhinjski krpi in ga nadevamo s pripravljenim nadevom. Zvijemo v štrukelj, položimo v namazan pekač in pustimo znova vzhajati. Nato ga premažemo s stepenim jajcem in postavimo v segreto pečico na 180 stopinj Celzija. V segreti pečici pečemo približno 40 minut. Pečeno pustimo nekaj časa v pekaču, nato jo zvrnemo na kuhinjsko desko. Pokrijemo jo s kuhinjsko krpo, da se dodobra ohladi. Nadev: Med segrejemo, dodamo maslo ali margarino, mlete orehe, rumenjake, drobtine, naribano limonino in pomarančno lupino. Iz beljakov naredimo trd sneg in rahlo vmešamo k nadevu. Če je nadev premehak, dodamo še nekaj mletih orehov ali piškotnih drobtin.