Priprava sadja za mletje (Foto: Tina Dokl)

Mošt iz vreče v škatli

Na Matijovčevi kmetiji v Podbrezjah predelujejo sadje tudi v sladki mošt, ki ga polnijo v škatle s pet- in desetlitrskimi vrečami.

Podbrezje – Na kmetiji, kjer obdelujejo sedemnajst hektarjev lastne in najete kmetijske zemlje in redijo do dvajset govedi, ima sadjarstvo že dolgo tradicijo, še iz časov umnega sadjarja Franca Pirca. Poleg visokodebelnega kmečkega sadovnjaka imajo tudi dva hektarja intenzivnih nasadov, prvega so zasadili pred dvajsetimi leti, zadnjega pred štirimi. Večino sadja prodajo kot namizno sadje, v zadnjih letih pa se vse bolj usmerjajo v predelavo. Sadje predelujejo v sok, jabolčni kis, krhlje in različna žganja. Kot je povedal gospodar Janko Jeglič, so se lani opremili še z napravami, ki jim omogočajo pranje in mletje sadja ter filtriranje, pasteriziranje in polnjenje soka v škatle s pet- in desetlitrskimi vrečkami. Vsaka vrečka ima pipico, iz katere je možno sok enostavno točiti v kozarce. Sok iz že načete vrečke oz. škatle je obstojen dva do tri mesece, v zaprti škatli najmanj eno leto. Storitev, to je stiskanje mošta in polnjenje v vreče, opravljajo tudi za druge.

»Pri nas bo letošnja letina sadja kar dobra, toča je nasad obšla, le enkrat ga je malo oplazila,« je dejal Janko in poudaril, da bodo sadovnjak zavarovali z mrežami proti toči takrat, ko bodo obnavljali nasad. Bolj kot o obnovi nasada za zdaj razmišljajo o treh apartmajih, ki jih urejajo nad prostori za predelavo sadja. Kdaj bodo končali naložbo, bo odvisno tudi od tega, ali bodo uspeli na razpisu pridobiti evropski denar. Na kmetiji se že zdaj ustavljajo skupine domačih in tujih gostov, domači jim radi pokažejo bližnjo taborsko cerkev, sadovnjak in postopek predelave sadje, prepričani pa so, da bi na kmetiji marsikdo tudi preživel dopust ali bi mu bilo to izhodišče za izlete.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Slovenija / sobota, 9. julij 2022 / 08:45

Koreografija intimnosti

Seksualne prizore na platnu oziroma na ekranu poznamo vsi. Malo pa vemo o tem, kaj vse se dogaja med snemanjem teh prizorov. Veliko je (bilo) tudi spolnih zlorab, ki pa se jim je mogoče s posebno »kor...

Objavljeno na isti dan


Cerklje na Gorenjskem / ponedeljek, 13. maj 2019 / 18:15

Prijatelji Štefanje gore

Na Kmečkem turizmu Pri Mežnarju so že dvaindvajsetič podelili priznanja in nagrade najvztrajnejšim pohodnikom, ki so se na Štefanjo goro povzpeli od lanskega 1. maja do letošnjega 30. aprila. V vpisni...

Kamnik / ponedeljek, 13. maj 2019 / 18:14

Usposabljanje za kulturne mediatorje

Kamnik – Občina Kamnik vabi na dvodnevno usposabljanje za kulturne mediatorje, ki bo potekalo v okviru projekta PlurAlps, in sicer 14. in 15. maja od 10. do 15. ure v samostanu Mekinje. Usposabljan...

Železniki / ponedeljek, 13. maj 2019 / 18:14

Načrtujejo poti mimo utrdb

V Železnikih si v sodelovanju s sosednjimi občinami prizadevajo za ureditev tematskih poti ob objektih Rupnikove linije in rapalske meje.

Gospodarstvo / ponedeljek, 13. maj 2019 / 18:13

Zlato za Hribarjeve klobase

Marko Dolenc s Hribarjeve kmetije v Predosljah je na ocenjevanju Dobrote slovenskih kmetij prejel za klobase tri zlate medalje.

GG Plus / ponedeljek, 13. maj 2019 / 18:12

Pes – naš najboljši prijatelj

Celo več, skorajda enakovreden družinski član. Pa je naš odnos do hišnih ljubljenčkov pravilen? David Pogačnik s Prebačevega, ki že 25 let praktične izkušnje in strokovno znanje usmerja v vzgojo in šo...