Mošt iz vreče v škatli
Na Matijovčevi kmetiji v Podbrezjah predelujejo sadje tudi v sladki mošt, ki ga polnijo v škatle s pet- in desetlitrskimi vrečami.
Podbrezje – Na kmetiji, kjer obdelujejo sedemnajst hektarjev lastne in najete kmetijske zemlje in redijo do dvajset govedi, ima sadjarstvo že dolgo tradicijo, še iz časov umnega sadjarja Franca Pirca. Poleg visokodebelnega kmečkega sadovnjaka imajo tudi dva hektarja intenzivnih nasadov, prvega so zasadili pred dvajsetimi leti, zadnjega pred štirimi. Večino sadja prodajo kot namizno sadje, v zadnjih letih pa se vse bolj usmerjajo v predelavo. Sadje predelujejo v sok, jabolčni kis, krhlje in različna žganja. Kot je povedal gospodar Janko Jeglič, so se lani opremili še z napravami, ki jim omogočajo pranje in mletje sadja ter filtriranje, pasteriziranje in polnjenje soka v škatle s pet- in desetlitrskimi vrečkami. Vsaka vrečka ima pipico, iz katere je možno sok enostavno točiti v kozarce. Sok iz že načete vrečke oz. škatle je obstojen dva do tri mesece, v zaprti škatli najmanj eno leto. Storitev, to je stiskanje mošta in polnjenje v vreče, opravljajo tudi za druge.
»Pri nas bo letošnja letina sadja kar dobra, toča je nasad obšla, le enkrat ga je malo oplazila,« je dejal Janko in poudaril, da bodo sadovnjak zavarovali z mrežami proti toči takrat, ko bodo obnavljali nasad. Bolj kot o obnovi nasada za zdaj razmišljajo o treh apartmajih, ki jih urejajo nad prostori za predelavo sadja. Kdaj bodo končali naložbo, bo odvisno tudi od tega, ali bodo uspeli na razpisu pridobiti evropski denar. Na kmetiji se že zdaj ustavljajo skupine domačih in tujih gostov, domači jim radi pokažejo bližnjo taborsko cerkev, sadovnjak in postopek predelave sadje, prepričani pa so, da bi na kmetiji marsikdo tudi preživel dopust ali bi mu bilo to izhodišče za izlete.