Jedi za jesenske dni

Cvetačna juha s sončničnimi semeni

Sestavine: 70 dag cvetače, 1 por, 4 dag olja, 2 dag bele moke, sol, poper, 8 dag sončničnih semen, 4 dag margarine, nekaj listov regrata.

Priprava: Cvetačo očistimo zunanjih delov, kocen damo na stran, cvetačo za nekaj časa postavimo v mlačno slano vodo, da se odstrani morebitni mrčes. Nato jo v vodi skuhamo do polovice. Kocen in porove liste narežemo na lističe. Čebulo očistimo in drobno sesekljamo. V posodi segrejemo olje in svetlo rumeno prepražimo čebulo, dodamo por in kocen cvetače. Pražimo samo za hipec, nato pomokamo in še malo prepražimo. Postopoma prilijemo 1,25 l zelenjavne juhe, v kateri se je kuhala cvetača. Juho med kuhanjem začinimo s soljo in poprom. Kuhano cvetačo razdelimo na cvetke in damo v juho ter znova prevremo. Na margarini zlato rumeno prepražimo sončnična semena in skupaj z nasekanimi regratovimi listi potresemo po juhi. Juho takoj ponudimo. Nasvet: mlad regrat je užiten skozi celo leto.

Zeleni rezanci z ragujem iz cukinov in gobami

Sestavine: 20 dag zrelih cukinov, 20 dag paradižnikov, 25 dag svežih gob, 1 srednje velika čebula, 2 dag oljčnega olja, 2 stroka česna, malo paradižnikove mezge in vina, sol, poper, nekaj origana, rožmarina, malo sojine omake, 3 dl zelenjavne juhe ali vode, 1 kavna žlička škrobne moke, drobno sesekljan peteršilj in bazilika.

Priprava: Cukine operemo in narežemo na primerne kocke. Paradižnike olupimo (nabodemo jih na vilice in jih za hipec damo na plin, da kožica poči, nato jih olupimo). Nato jih prav tako narežemo na male kocke. Gobe očistimo, operemo, jih narežemo na večje kose. Čebulo, česen očistimo in drobno sesekljamo. Na oljčnem olju prepražimo čebulo in česen, dodamo cukine in še malo prepražimo, dodamo polovico narezanega paradižnika in še nekaj časa dušimo, začinimo z belim vinom, začinimo s soljo, origanom, rožmarinom, poprom in sojino omako. Dodamo narezane gobe, prelijemo z zelenjavno juho in kuhamo še nekaj minut. Jedilni škrob zmešamo z zelenjavno juho in vlijemo v jed, dodamo še preostali paradižnik. Po okusu še začinimo. Rezance skuhamo v dobro osoljenem kropu, ki smo mu dodali nekoliko kapelj olja. Kuhane oplaknemo z vročo vodo, jih damo na krožnik in prelijemo s pripravljeno omako. Ponudimo jih z naribanim parmezanom. Poleg ponudimo še sezonsko solato.

Cmoki s suhimi hruškami

Sestavine za testo: 25 dag drobno mlete pirine moke, sol, 1 jajce, malo olja, voda po potrebi. Nadev: 30 dag zmletih hrušk, 30 dag skute, cimet po okusu, 2 dag medu, 5 dag sesekljanih orehov, malo mletih klinčkov, ščep pimente, limonina lupina, malo ruma. Omaka iz medu in masla: 5 dag masla, 2 žlici vode, 6 dag medu.

Priprava: Zamesimo srednje trdo testo in ga pustimo nekaj časa počivati. Suhe hruške očistimo in jih drobno sesekljamo, lahko tudi zmeljemo. Premešamo jih dobro z drugimi sestavinami. Oblikujemo jih v kroglice v velikosti cmoka. Testo razvaljamo na pomokani deski, za nožev hrbet debelo. V presledkih, na približno 5 centimetrov, ga nadevamo, čez položimo testo in ga stisnemo okoli nadeva. Izrežemo žepke in jih ob robovih stisnemo z vilicami. V vreli slani vodi jih kuhamo približno 12 minut. S penovko jih poberemo iz vode in za trenutek potopimo v hladno vodo in takoj odcedimo. Cmoke prelijemo s pripravljeno omako iz medu in masla ter potresemo s kristalnim sladkorjem, zmešanim s cimetom. Za omako iz medu in masla zavremo maslo z vodo in primešamo med.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Splošno / petek, 29. junij 2007 / 07:00

Pohod na Vajnež uspel

Občina Jesenice je v sodelovanju s Planinskim društvom Javornik-Koroška Bela, Zavodom za šport Jesenice in Planinskim društvom Jesenice organizirala že 9. tradicionalni pohod na Vajnež, najvi...

Objavljeno na isti dan


Nasveti / četrtek, 14. marec 2013 / 07:00

Okraševanje pirhov s staljenim voskom in buciko (1)

To je preprost način, kjer se lahko že otroci seznanijo z batik tehniko. Batik je indonezijska tehnika krašenja, predvsem tkanin. Podobno krasijo pirhe s staljenim voskom v Beli krajini in nekate...

Zanimivosti / četrtek, 14. marec 2013 / 07:00

Praznovali biserni jubilej

Društvo upokojencev Predoslje se je na praznovanju šestdesetletnice preimenovalo v Društvo upokojencev Britof - Predoslje. Za novega predsednika so izvolili Mira Zelnika.

GG Plus / četrtek, 14. marec 2013 / 07:00

Ledeni čaj ali sedem žličk sladkorja

V okviru projekta Voda zmaga, ki ga vodi Pediatrična klinika Ljubljana, želijo spodbuditi otroke, da sladke pijače nadomestijo z nesladkanim čajem in vodo.

Zanimivosti / četrtek, 14. marec 2013 / 07:00

Anketa: Dobrodelnosti je vse več

V teh kriznih časih se dobrodelni koncerti in različne akcije za pomoč socialno šibkim kar vrstijo. Zanimalo nas je, ali se jih udeležujete oz. kako pomagate sami. Smo Slovenci dovolj dobrodelni?

GG Plus / četrtek, 14. marec 2013 / 07:00

Narodov blagor se pozna (tudi) po višini profila pnevmatik

Pokaži mi gume in povem ti, kdo si. Stavek, ki opisuje poklicno deformacijo tistih, ki si kruh služijo s prodajo avtomobilskih pnevmatik.