Jedi za poletne dni

Kuhani štruklji po poljsko

Sestavine za testo: 30 dag namenske moke, mlačna okisana slana voda, 1 žlica olja, 1 jajce

Priprava testa: iz moke in sestavin naredimo vlečno testo, premažemo z oljem in pustimo počivati 20 minut.

Nadev: 40 dag pretlačene skute, 2 dl kisle smetane, 2 jajci, 8 dag margarine, 8 dag margarine, 8 dag drobtin, 12 dag belega kruha ( samo sredice), sol, poper, sesekljani peteršilj

Priprava nadeva: maščobo umešamo, dodamo rumenjake in na koščke narezan navlažen kruh. Iz beljakov naredimo čvrst sneg. Nadev solimo in popramo. Če nadev sladkamo, lahko štruklje uporabimo za poobedek. Seveda jih takrat ne popramo. Takrat jih posladkamo s kristalnim sladkorjem.

Priprava: dobro odpočito testo najprej razvaljamo, nato ga še malo potegnemo. Pustimo, da se nekoliko posuši. Premažemo ga stepenim jajcem ali samo s raztopljeno margarino in nadevamo s pripravljenim nadevom. Štrukelj zvijemo in zavijemo v pomaščeno alufolijo. Kuhamo ga v slanem kropu 30 minut.

Kumarična juha s koprom

Sestavine: 80 dag svežih kumar, 1 vejica rožmarina, 1/2 l zelenjavnega izcedka- juhe, sok 1/2 limone, sol, poper, sesekljan peteršilj, 1 dl kisle smetane, nekaj žlic narezanega kopra

Priprava: od srednje debele kumare odrežemo nekaj cm dolg komad in ga odložimo. Preostale kumare na tanko olupimo, prerežemo po dolgem in jim z žličko odstranimo semenje. Narežemo jih na kocke in z vejico rožmarina skuhamo zelenjavno juho. Kuhamo nekaj časa, nato dodamo naribano kumaro, ki smo jo dali na stran, dodamo še limonin sok, sol, poper in vse skupaj premešamo. Na koncu juhi dodamo kislo smetano. Pred serviranjem juho potresemo s sesekljanim koprcem.

Narastek iz paprike

Sestavine: 1 kg krompirja, 10 dag mortadele, nekaj strokov česna, 3 dag olja, sesekljan peteršilj, 4 srednje velike zelene paprike, 3 jajca, 2 dl mleka, sol, poper, malo origana, žajblja, timijana, malo sveže naribanega parmezana, nekaj koščkov masla ali margarine

Priprava: krompir skuhamo, ohladimo. Mortadelo narežemo na kocke. Česen olupimo in drobno sesekljamo. Olje segrejemo, na njem hrustljavo zapečemo mortadelo in česen, dodamo peteršilj ter postavimo na stran. Paprike narežemo na četrtine, odstranimo semenje. Oprane posušimo in zrežemo na trakove. Krompir olupimo in zrežemo na lističe. Pečico segrejemo na 200 stopinj Celzija. Jajca razžvrkljamo z mlekom, solimo, popramo. V pekač naložimo izmenjaje krompir, papriko in popečeno mortadelo. Vse skupaj prelijemo z rojalom. Narastek pokrijemo z alufolijo in pečemo 25 minut v segreti pečici. Zelišča operemo in drobno narežemo. Med pečenjem sesekljana zelišča in nariban parmezan potresemo po jedi. Povrhu damo še nadrobljeno maslo ali margarino. Narastek pečemo še nekaj minut. Poleg ponudimo sezonsko solato. V času gob lahko dodamo še sveže oprane in narezane ter na čebuli spražene gobe.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Šport / četrtek, 19. avgust 2010 / 07:00

Izboljšan rekord proti Lučinam

Vladimir Stankovič je tudi letos zmagal na mednarodni gorsko-hitrostni dirki Lučine, na sobotnem treningu mu je rekord proge odvzel Čeh Jaroslav Krajči. Nov najboljši čas na 3950 metrov dolgi progi od...

Objavljeno na isti dan


Kranj / četrtek, 28. avgust 2008 / 07:00

Ferjan v. d. dekana FOV

Kranj - Za vršilca dolžnosti dekana Fakultete za organizacijske vede, ki spada k Univerzi v Mariboru, je bil na skupni predlog rednih profesorjev FOV imenovan prof. dr. Marko...

Prosti čas / četrtek, 28. avgust 2008 / 07:00

Helena se je vrnila iz Avstralije

Včeraj je v večernih urah na Brniku pristala Helena Blagne Zaman, ki se je po mesecu in pol vrnila s turneje po Avstraliji. V Sydneyju je imela kar štiri nastope, vsakič pa se ji...

Zanimivosti / četrtek, 28. avgust 2008 / 07:00

Prikaz starih obrti in običajev

V Turističnem društvu Tuhinjska dolina so pripravili tridnevno etnološko prireditev z naslovom Bilo je nekoč.

Zanimivosti / četrtek, 28. avgust 2008 / 07:00

Predstavili novo pot

V sklopu Kovaškega vikenda v Železnikih so predstavili Fužinarsko-kovaško pot, ki razširja vedenje o znamenitih Železnikarjih.

Prosti čas / četrtek, 28. avgust 2008 / 07:00

Sanje pod Jenkovo lipo se iztekajo

Jutri lahko zaplešete v ritmu swinga z Nejcem Zupanom, v soboto pa bo nastopila Eva Moškon s svojo novo zasedbo E.V.A. in tako zaključila devetdnevni festival Sanje pod Krvavcem.