Jedi za poletne dni

Kuhani štruklji po poljsko

Sestavine za testo: 30 dag namenske moke, mlačna okisana slana voda, 1 žlica olja, 1 jajce

Priprava testa: iz moke in sestavin naredimo vlečno testo, premažemo z oljem in pustimo počivati 20 minut.

Nadev: 40 dag pretlačene skute, 2 dl kisle smetane, 2 jajci, 8 dag margarine, 8 dag margarine, 8 dag drobtin, 12 dag belega kruha ( samo sredice), sol, poper, sesekljani peteršilj

Priprava nadeva: maščobo umešamo, dodamo rumenjake in na koščke narezan navlažen kruh. Iz beljakov naredimo čvrst sneg. Nadev solimo in popramo. Če nadev sladkamo, lahko štruklje uporabimo za poobedek. Seveda jih takrat ne popramo. Takrat jih posladkamo s kristalnim sladkorjem.

Priprava: dobro odpočito testo najprej razvaljamo, nato ga še malo potegnemo. Pustimo, da se nekoliko posuši. Premažemo ga stepenim jajcem ali samo s raztopljeno margarino in nadevamo s pripravljenim nadevom. Štrukelj zvijemo in zavijemo v pomaščeno alufolijo. Kuhamo ga v slanem kropu 30 minut.

Kumarična juha s koprom

Sestavine: 80 dag svežih kumar, 1 vejica rožmarina, 1/2 l zelenjavnega izcedka- juhe, sok 1/2 limone, sol, poper, sesekljan peteršilj, 1 dl kisle smetane, nekaj žlic narezanega kopra

Priprava: od srednje debele kumare odrežemo nekaj cm dolg komad in ga odložimo. Preostale kumare na tanko olupimo, prerežemo po dolgem in jim z žličko odstranimo semenje. Narežemo jih na kocke in z vejico rožmarina skuhamo zelenjavno juho. Kuhamo nekaj časa, nato dodamo naribano kumaro, ki smo jo dali na stran, dodamo še limonin sok, sol, poper in vse skupaj premešamo. Na koncu juhi dodamo kislo smetano. Pred serviranjem juho potresemo s sesekljanim koprcem.

Narastek iz paprike

Sestavine: 1 kg krompirja, 10 dag mortadele, nekaj strokov česna, 3 dag olja, sesekljan peteršilj, 4 srednje velike zelene paprike, 3 jajca, 2 dl mleka, sol, poper, malo origana, žajblja, timijana, malo sveže naribanega parmezana, nekaj koščkov masla ali margarine

Priprava: krompir skuhamo, ohladimo. Mortadelo narežemo na kocke. Česen olupimo in drobno sesekljamo. Olje segrejemo, na njem hrustljavo zapečemo mortadelo in česen, dodamo peteršilj ter postavimo na stran. Paprike narežemo na četrtine, odstranimo semenje. Oprane posušimo in zrežemo na trakove. Krompir olupimo in zrežemo na lističe. Pečico segrejemo na 200 stopinj Celzija. Jajca razžvrkljamo z mlekom, solimo, popramo. V pekač naložimo izmenjaje krompir, papriko in popečeno mortadelo. Vse skupaj prelijemo z rojalom. Narastek pokrijemo z alufolijo in pečemo 25 minut v segreti pečici. Zelišča operemo in drobno narežemo. Med pečenjem sesekljana zelišča in nariban parmezan potresemo po jedi. Povrhu damo še nadrobljeno maslo ali margarino. Narastek pečemo še nekaj minut. Poleg ponudimo sezonsko solato. V času gob lahko dodamo še sveže oprane in narezane ter na čebuli spražene gobe.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Medvode / četrtek, 26. december 2019 / 17:09

Trideset slovesnih srečanj na Sv. Jakobu

V Knjižnici Medvode so odprli fotografsko razstavo ob tridesetletnici slovesnih srečevanj na Svetem Jakobu. Prvo srečanje je bilo že na dan razglasitve izidov plebiscita, trideseto bo ta četrtek.

Objavljeno na isti dan


Gorenjska / sreda, 3. februar 2021 / 00:58

Številni ponovljeni hitri testi kranjskih šolnikov negativni

Današnje ponovno testiranje kranjskih šolnikov, ki so bili na ponedeljkovem hitrem testiranju pozitivni na novi koronavirus, je pri številnih pokazalo negativne izvide. Ravnatelji od svojih zaposlenih...

Kranj / sreda, 3. februar 2021 / 00:55

Tudi v Kranju pozvali k odprtju šol

Kranj – Sobotnemu shodu v Trbovljah za ponovno odprtje šol je v nedeljo na pobudo Facebook skupine Otrok ne damo sledilo še več podobnih shodov po državi. Ob 16. uri je potekal tudi v Kranju, kjer...

Nasveti / sreda, 3. februar 2021 / 00:53

Tanja odgovarja

Hvala vam za vse odgovore. Čakam in čakam, da potem dočakam sama razočaranja in morda malo sreče. Vse hiti naprej, čas in življenje mimo mene. Kot vedno me zanima za vse tri hčerke in sina...

GG Plus / sreda, 3. februar 2021 / 00:52

Soba s klavirjem

V dolgih mesecih, kar smo bili v karanteni, so nekateri med nami prosti čas izkoristili tudi za urejanje različnih osebnih (hišnih) arhivov. Med njimi se je znašla tudi Polona. V predalih...

Razvedrilo / sreda, 3. februar 2021 / 00:51

Razstava domačih penin

Slovenski etnografski muzej (SEM) je vključen v promocijo naziva Slovenija – evropska gastronomska regija 2021 (že od kandidature za ta naziv naprej). Za leto 2021 je zasnoval cikel manjših lastnih ra...