Jedi za poletne dni

Kuhani štruklji po poljsko

Sestavine za testo: 30 dag namenske moke, mlačna okisana slana voda, 1 žlica olja, 1 jajce

Priprava testa: iz moke in sestavin naredimo vlečno testo, premažemo z oljem in pustimo počivati 20 minut.

Nadev: 40 dag pretlačene skute, 2 dl kisle smetane, 2 jajci, 8 dag margarine, 8 dag margarine, 8 dag drobtin, 12 dag belega kruha ( samo sredice), sol, poper, sesekljani peteršilj

Priprava nadeva: maščobo umešamo, dodamo rumenjake in na koščke narezan navlažen kruh. Iz beljakov naredimo čvrst sneg. Nadev solimo in popramo. Če nadev sladkamo, lahko štruklje uporabimo za poobedek. Seveda jih takrat ne popramo. Takrat jih posladkamo s kristalnim sladkorjem.

Priprava: dobro odpočito testo najprej razvaljamo, nato ga še malo potegnemo. Pustimo, da se nekoliko posuši. Premažemo ga stepenim jajcem ali samo s raztopljeno margarino in nadevamo s pripravljenim nadevom. Štrukelj zvijemo in zavijemo v pomaščeno alufolijo. Kuhamo ga v slanem kropu 30 minut.

Kumarična juha s koprom

Sestavine: 80 dag svežih kumar, 1 vejica rožmarina, 1/2 l zelenjavnega izcedka- juhe, sok 1/2 limone, sol, poper, sesekljan peteršilj, 1 dl kisle smetane, nekaj žlic narezanega kopra

Priprava: od srednje debele kumare odrežemo nekaj cm dolg komad in ga odložimo. Preostale kumare na tanko olupimo, prerežemo po dolgem in jim z žličko odstranimo semenje. Narežemo jih na kocke in z vejico rožmarina skuhamo zelenjavno juho. Kuhamo nekaj časa, nato dodamo naribano kumaro, ki smo jo dali na stran, dodamo še limonin sok, sol, poper in vse skupaj premešamo. Na koncu juhi dodamo kislo smetano. Pred serviranjem juho potresemo s sesekljanim koprcem.

Narastek iz paprike

Sestavine: 1 kg krompirja, 10 dag mortadele, nekaj strokov česna, 3 dag olja, sesekljan peteršilj, 4 srednje velike zelene paprike, 3 jajca, 2 dl mleka, sol, poper, malo origana, žajblja, timijana, malo sveže naribanega parmezana, nekaj koščkov masla ali margarine

Priprava: krompir skuhamo, ohladimo. Mortadelo narežemo na kocke. Česen olupimo in drobno sesekljamo. Olje segrejemo, na njem hrustljavo zapečemo mortadelo in česen, dodamo peteršilj ter postavimo na stran. Paprike narežemo na četrtine, odstranimo semenje. Oprane posušimo in zrežemo na trakove. Krompir olupimo in zrežemo na lističe. Pečico segrejemo na 200 stopinj Celzija. Jajca razžvrkljamo z mlekom, solimo, popramo. V pekač naložimo izmenjaje krompir, papriko in popečeno mortadelo. Vse skupaj prelijemo z rojalom. Narastek pokrijemo z alufolijo in pečemo 25 minut v segreti pečici. Zelišča operemo in drobno narežemo. Med pečenjem sesekljana zelišča in nariban parmezan potresemo po jedi. Povrhu damo še nadrobljeno maslo ali margarino. Narastek pečemo še nekaj minut. Poleg ponudimo sezonsko solato. V času gob lahko dodamo še sveže oprane in narezane ter na čebuli spražene gobe.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Škofja Loka / sreda, 4. november 2009 / 07:00

Po pasijonu ne le aplavz

Ko so nadaljevali prekinjeno sejo občinskega sveta, so v Škofji Loki največ pozornosti namenili končnemu poročilu projekta Škofjeloški pasijon 2009.

Objavljeno na isti dan


Gospodarstvo / torek, 22. maj 2012 / 07:00

Mešetar

Tržne cene ovčjega mesa Agencija za kmetijske trge in razvoj podeželja pripravlja tudi tedensko tržno poročilo za ovčje meso, pri katerem kot reprezentativni trg upošt...

GG Plus / torek, 22. maj 2012 / 07:00

Zmagovali tudi na letošnji specialni olimpijadi

Radovljica - Letošnje, že 19. igre specialne olimpijade Gorenjske so pripravili v organizaciji Centra za usposabljanje, delo in varstvo Matevža Langusa Radovljica. V soboto se je...

GG Plus / torek, 22. maj 2012 / 07:00

Podarili so jim defibrilator

Podjetje MB - Naklo je Domu starejših občanov Naklo doniralo defibrilator v vrednosti približno 2500 evrov. »Že decembra smo razmišljali o tem, kako bi del sredstev, ki jih običajno namenjam...

GG Plus / torek, 22. maj 2012 / 07:00

Tom telefon v pomoč tudi pri spletnih težavah

Stari znanec slovenskih otrok in mladostnikov TOM telefon je postal uradna telefonska linija za pomoč pri težavah na spletu Centra za varnejši internet, ki ga koordinira Fakulteta za družbene ved...

GG Plus / torek, 22. maj 2012 / 07:00

Ortodontska obravnava pri odraslih

Koronarno društvo Gorenjske vabi na predavanje na temo Ortodontska obravnava pri odraslih, ki bo jutri ob 19. uri v veliki dvorani Doma krajanov na Primskovem v Kranju. Predavala bo Staša Melink,...