Branko Celar (Foto: arhiv GG)

Z malim rokometom množičnost (3)

V letu 1949 je bila ustanovljena Rokometna zveza Slovenije, vanjo pa se je vključilo šest moških ekip: Kladivar Celje; Polet Maribor; Udarnik Ljubljana; Ptuj; Lendava in Murska Sobota.

Mali rokomet, kakršnega igramo danes, se je hitreje začel uveljavljati po letu 1952, saj so že leta 1953 izvedli prvo republiško prvenstvo Slovenije po turnirskem sistemu, od leta 1967 naprej pa potekajo tudi vsakoletna pokalna tekmovanja. Jugoslovanski mali rokomet je prvič sodeloval na svetovnem prvenstvu z moško reprezentanco leta 1958 in nato moral trdo delati naslednjih dvanajst let. Rezultati dela so se pokazali šele leta 1970, ko je jugoslovanski moški reprezentanci prvič uspelo osvojiti bronasto medaljo.

Slovenski rokomet je v nekdanji Jugoslaviji igral pomembno vlogo, predvsem so bili uspešni klubi Celje, Slovan, Olimpija, Rudar in Branik, ki so nastopali v prvi zvezni ligi in pokalu Jugoslavije. Največji uspeh je v tem obdobju dosegel ljubljanski Slovan, ki je z moško člansko ekipo v sezoni 1979/80 osvojil naslov državnega prvaka Jugoslavije. Uspešno pot v Evropi v pokalu državnih prvakov je Slovan nadaljeval s trenerjem Jožetom Šilcem, ki je bil kasneje tudi strokovni svetovalec škofjeloškega rokometnega kluba, saj je Slovan na poti do finala premagoval najboljša evropska moštva, kot so Barcelona, Steaua, CSKA medtem ko je moral v finalu priznati premoč Magdeburga iz takratne Vzhodne Nemčije. S to slovito evropsko ekipo je dve tekmi igral škofjeloški Termo v četrtem krogu pokala EHF v sezoni 2004/2005, kar je bil tudi največji mednarodni uspeh moške članske ekipe rokometašev iz Škofje Loke.

Rokomet v samostojni Sloveniji (1991-2008)

Z gotovostjo lahko trdimo, da je bil uspeh Slovana v osemdesetih letih začetek uspešne poti slovenskih klubov tudi po osamosvojitvi Slovenije v letu 1991.

Po osamosvojitvi Slovenije se je osamosvojila tudi naša panožna organizacija Rokometna zveza Slovenije in že naslednje leto 1992 postala enakopravna članica evropske (EHF) in mednarodne (IHF) rokometne zveze.

Že v tekmovalni sezoni 1991/92 je bilo odigrano prvo državno prvenstvo v samostojni Sloveniji. Ustanovili smo tudi svoje državne reprezentance. Na evropskem rokometnem prvenstvu v Španiji leta 1996 je v moški državni reprezentanci Slovenije igral tudi igralec škofjeloškega rokometnega kluba Sergej Sokolov.

Ženska rokometna reprezentanca je osvojila bronasto medaljo na sredozemskih igrah 1997 in še isto leto nastopila na svetovnem prvenstvu v Nemčiji.

Rokometna zveza Slovenije je leta 1999 praznovala svojo 50-letnico obstoja. Ob tej priložnosti je škofjeloški klub - RD Termo prejel srebrno plaketo RZS, posamezni člani našega kluba – Branko Celar, Jože Galof, Tone Kemperle, Igor Stupnišek in Jože Svoljšak so bili nagrajeni z zlatimi plaketami Rokometne zveze Slovenije, Jani Klemenčič pa z bronasto plaketo.

Moška rokometna reprezentanca, ki je na evropskem prvenstvu leta 2000 osvojila peto mesto, se je kot prva in doslej tudi edina med slovenskimi kolektivnimi športi uvrstila na olimpijske igre. Največji mednarodni reprezentančni uspeh pa je Slovenija dosegla z moško rokometno reprezentanco leta 2004 na evropskem rokometnem prvenstvu v Celju in Ljubljani, ko je osvojila drugo mesto. Kapetan takratne reprezentance je bil današnji igralec škofjeloške moške ekipe Boštjan Ficko.

Slovenska moška rokometna reprezentanca je na zadnjem evropskem prvenstvu 2008 na Norveškem zasedla deseto mesto.

V Sloveniji trenutno deluje 55 moških in 26 ženskih rokometnih klubov v članski konkurenci. Organizirana so tudi državna prvenstva v tekmovanju mladih v konkurenci mladincev, kadetov, starejših dečkov in deklic A in B ter mlajših dečkov in deklic A in B, med katerimi je bil po finalnih rezultatih škofjeloški klub v letu 2008 najuspešnejši v slovenskem merilu.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Zanimivosti / sobota, 5. december 2015 / 16:35

Drugačne 'igrače'

Mnogi slovenski otroci decembra pišejo želje dobrim možem, naj jim prinesejo sladkarije, legokocke, bleščice ... ali pa čudoviti koledar za leto 2016 pravljičarke Anje Štefan in ilustratorke Jelke...

Objavljeno na isti dan


Kranj / sobota, 28. oktober 2017 / 13:24

Oskrunjen spomenik

Kranj – Ko je ta teden Marija Sajovic iz Predoselj prinesla cvetje in svečko na spominsko obeležje, na katerem je vpisan tudi njen oče Janez Šenk, ki so ga domobranci v zaporu februarja 1945 mučili...

Gorenja vas-Poljane / sobota, 28. oktober 2017 / 13:24

Prihaja nova zdravnica

Župan občine Gorenja vas - Poljane Milan Čadež je z Ambulanto Lah iz Medvod podpisal koncesijsko pogodbo o izvajanju zdravstvene dejavnosti na področju splošne medicine na območju občine.

Bled / sobota, 28. oktober 2017 / 13:24

Tomaž Rogelj novi direktor Turizma Bled

Bled – Svet zavoda Turizem Bled je na sredini seji, potem ko so prisluhnili predstavitvam vseh petih kandidatov, za direktorja za naslednje štiriletno obdobje soglasno imenoval Tomaža Roglja, ki ga...

Vodice / sobota, 28. oktober 2017 / 13:23

Pregled socialnih transferjev v Vodicah

Vodice – Nadzorni odbor Občine Vodice je opravil pregled namenskosti in smotrnosti porabe sredstev občinskega proračuna pri določitvi transferjev posameznikov. Namen in cilj nadzora je bil preverit...

Slovenija / sobota, 28. oktober 2017 / 13:23

Letos volitve v državni svet

Volitve novih članov državnega sveta bodo 22. in 23. novembra.