Spet želi pšenico
V petek je bila v Bohinju po dolgem času spet žetev pšenice.
Nomenj – Miloš Hribernik, ki se ukvarja s pridelavo tega žita, pravi, da že trideset let ni nihče sejal pšenice v Bohinju. Že kot mladostnik si je vedno želel pridelovati pšenico, a so ga prepričevali, da ta v Bohinju ne obrodi dobro, da ni primerno okolje zanjo. Po dokončanem šolanju na kmetijskem področju pa se je vseeno odločil poskusiti, ali je res, kar so mu govorili. Do sedaj je nekaj let posejal le malo pšenice, bolj za seme. Letos pa se je odločil, da jo zaseje na njivi, veliki pet arov. In res je zraslo zdravo zrnje.
Hribernik je član društva Ajda iz Podhoma, ki na Gorenjskem združuje kmete, ki pridelujejo žita po biološko-dinamični metodi. To pomeni, da sledijo naravnemu ciklu in pri gnojenju ne uporabljajo nikakršnih umetnih snovi. »Beseda umetno, je pri bio-dinamiki prepovedana,« se je pošalil Hribernik. Tako vse potrebne minerale žitu priskrbijo z naravnimi preparati iz drugih rastlin, ki jih tudi sami pridobijo. Biološko-dinamična metoda je tako najboljši način pridelovanja zdrave hrane, ki obenem tudi ohranja zemljo plodno.
Pridelano pšenico bodo dali Hribernikovi zmleti v mlin in jo bodo nato prodali na tržnici, saj gre za kakovostno polnozrnato moko, ki dosega višjo ceno kot navadna in na tržnici tudi hitro gre v prodajo.