Lahke jedi za poletne dni
Zdrobova juha z lisičkami
Sestavine: 3 dag masti, 6 dag mešane zelenjave, 1,50 l kostne juhe ali vode, 4 dag pšeničnega zdroba, malo masla ali margarine, sesekljani peteršilj, 16 dag lisičk.
Priprava: Na maščobi prepražimo naribano jušno zelenjavo, jo zalijemo s kostno juho in kuhamo 20 minut. Juho precedimo, zavremo in vanjo zakuhamo zdrob. Na maslu prepražimo narezane lisičke in jih dodamo juhi. Kuhani juhi dodamo še stepeno jajce in sesekljan drobnjak. Juho po okusu še začinimo.
Gnjatne krpice
Sestavine: Testo za rezance - 20 dag moke, 2 jajci; slan krop, 3 dag maščobe, 15 dag gnjati, 2 jajci, peteršilj.
Priprava: Naredimo testo za rezance. Ko se spočije, ga razvaljamo za nožev rob debelo. Na pol osušenega zrežemo na enakomerno velike krpice. Skuhamo jih v slanem kropu, ki smo mu dodali malo olja, da se pri kuhanju ne sprimejo. Odcejene oplaknemo s toplo vodo. Posebej v kozici segrejemo maščobo, ji dodamo na koščke narezano gnjat, vse skupaj prepražimo. Dolijemo še stepeno jajce in dodamo kuhane krpice. Potresemo sesekljanim peteršiljem. Na krožniku jed potresemo še z naribanim parmezanom.
Sesekljani zrezki s skuto
Sestavine: 40 dag mešanega mletega mesa, 20 dag skute, 1 žemlja, 6 dag prepražene čebule, 2 pesti drobtin, sol, poper, 2 jajci, strt česen, malo majarona, timijan.
Priprava: Mletemu mesu dodamo v mleku namočeno pretlačeno žemljo, jajca, pretlačeno skuto, drobtine, začimbe in dobro pognetemo. Iz mase naredimo enake zrezke kot pleskavice. Spečemo jih v ponvi in jih damo na papirnato servieto, da se osušijo. Pečene ponudimo z dušenimi bučkami in praženim krompirjem.
Dušene bučke
Sestavine: 50 dag bučk, 2 žlici milega kisa, 4 dag maščobe, 6 dag čebule, 2 stroka česna, 12 dag svežega paradižnika, ščep kumine, sol, poper, ½ dl kisle smetane, 2 dag moke.
Priprava: Olupljene bučke grobo naribamo in jih okisamo. Na maščobi prepražimo sesekljano čebulo in česen, bučke, paradižnik, kumino in sol. Pokrijemo in dušimo. Ko voda izpari, prilijemo smetano, med katero smo zmešali moko, dušimo še nekoliko minut, nazadnje primešamo še sesekljan peteršilj.
Sadna strjenka
Sestavine:30 dag pretlačenega ali zmiksanega sadja, marelice, jagode, brusnice maline, 12 dag sladkorja, 3 liste želatine, sok pol limone, 1 dl vina, 2,5 dl sladke smetane.
Priprava: Pretlačenemu sadju primešamo sladkor. Namočeno želatino ožmemo stopimo v posodi nad soparo, dodamo vino, primešamo k sadju, dodamo še limonin sok in eno vrsto likerja. Vse skupaj premešamo s stolčeno sladko smetano. Napolnimo kozarce in jih za krajši čas postavimo v hladilnik, da se strjenka strdi Ponudimo jo s stepeno sladko smetano in narezanim sadjem.