Lahke jedi za poletne dni

Zdrobova juha z lisičkami

Sestavine: 3 dag masti, 6 dag mešane zelenjave, 1,50 l kostne juhe ali vode, 4 dag pšeničnega zdroba, malo masla ali margarine, sesekljani peteršilj, 16 dag lisičk.

Priprava: Na maščobi prepražimo naribano jušno zelenjavo, jo zalijemo s kostno juho in kuhamo 20 minut. Juho precedimo, zavremo in vanjo zakuhamo zdrob. Na maslu prepražimo narezane lisičke in jih dodamo juhi. Kuhani juhi dodamo še stepeno jajce in sesekljan drobnjak. Juho po okusu še začinimo.

Gnjatne krpice

Sestavine: Testo za rezance - 20 dag moke, 2 jajci; slan krop, 3 dag maščobe, 15 dag gnjati, 2 jajci, peteršilj.

Priprava: Naredimo testo za rezance. Ko se spočije, ga razvaljamo za nožev rob debelo. Na pol osušenega zrežemo na enakomerno velike krpice. Skuhamo jih v slanem kropu, ki smo mu dodali malo olja, da se pri kuhanju ne sprimejo. Odcejene oplaknemo s toplo vodo. Posebej v kozici segrejemo maščobo, ji dodamo na koščke narezano gnjat, vse skupaj prepražimo. Dolijemo še stepeno jajce in dodamo kuhane krpice. Potresemo sesekljanim peteršiljem. Na krožniku jed potresemo še z naribanim parmezanom.

Sesekljani zrezki s skuto

Sestavine: 40 dag mešanega mletega mesa, 20 dag skute, 1 žemlja, 6 dag prepražene čebule, 2 pesti drobtin, sol, poper, 2 jajci, strt česen, malo majarona, timijan.

Priprava: Mletemu mesu dodamo v mleku namočeno pretlačeno žemljo, jajca, pretlačeno skuto, drobtine, začimbe in dobro pognetemo. Iz mase naredimo enake zrezke kot pleskavice. Spečemo jih v ponvi in jih damo na papirnato servieto, da se osušijo. Pečene ponudimo z dušenimi bučkami in praženim krompirjem.

Dušene bučke

Sestavine: 50 dag bučk, 2 žlici milega kisa, 4 dag maščobe, 6 dag čebule, 2 stroka česna, 12 dag svežega paradižnika, ščep kumine, sol, poper, ½ dl kisle smetane, 2 dag moke.

Priprava: Olupljene bučke grobo naribamo in jih okisamo. Na maščobi prepražimo sesekljano čebulo in česen, bučke, paradižnik, kumino in sol. Pokrijemo in dušimo. Ko voda izpari, prilijemo smetano, med katero smo zmešali moko, dušimo še nekoliko minut, nazadnje primešamo še sesekljan peteršilj.

Sadna strjenka

Sestavine:30 dag pretlačenega ali zmiksanega sadja, marelice, jagode, brusnice maline, 12 dag sladkorja, 3 liste želatine, sok pol limone, 1 dl vina, 2,5 dl sladke smetane.

Priprava: Pretlačenemu sadju primešamo sladkor. Namočeno želatino ožmemo stopimo v posodi nad soparo, dodamo vino, primešamo k sadju, dodamo še limonin sok in eno vrsto likerja. Vse skupaj premešamo s stolčeno sladko smetano. Napolnimo kozarce in jih za krajši čas postavimo v hladilnik, da se strjenka strdi Ponudimo jo s stepeno sladko smetano in narezanim sadjem.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Pisma bralcev / četrtek, 28. junij 2007 / 07:00

Nevarno otroško igrišče

Komentar na članek »Nevarno otroško igrišče na Pungertu«, ki je bil objavljen v Gorenjskem glasu dne 15. junija 2007. Članek govori o poškodovanih otroških igralih na Pungertu in med dru...

Objavljeno na isti dan


Slovenija / petek, 16. januar 2015 / 13:28

Jaz (ni)sem Charlie!

Evropa se je na pokol v Parizu odzvala z neverjetno enotnostjo, obsojajo ga tako rekoč vsi. Le malokdo si upa sredi te solidarne enoumnosti nastopiti z (malo) drugačnim pogledom, zavzeti kritično dist...

Slovenija / petek, 16. januar 2015 / 13:23

Štetje vodnih ptic

Kranj – Ta konec tedna, v soboto in v nedeljo, bo v Sloveniji potekalo tradicionalno januarsko štetje vodnih ptic, ki je najobsežnejši in najbolj organiziran popis tovrstnih ptic v državi in poteka...

Šport / petek, 16. januar 2015 / 13:11

Tekmi FIS pokala v Kranju

Kranj – Medtem ko se bodo ta konec tedna najboljši smučarski skakalci na svetu merili na skakalnici v poljskih Zakopanah, bosta v Kranju potekali tekmi nižjega ranga za FIS pokal, ki ju organizira...

Šport / petek, 16. januar 2015 / 13:10

Jutri tekmovanje Dr. Fig

Kranj – Plavalni klub Triglav jutri organizira tradicionalno mednarodno tekmovanje Dr. Fig za mlade plavalke in plavalce od osem do petnajst let. Poleg tekmovalnega sporeda so organizatorji tudi le...

Šport / petek, 16. januar 2015 / 13:10

Jesenice z vodilnim moštvom

V jutrišnjem 3. krogu hokejske lige INL bodo jeseniški hokejisti v Podmežakli gostili vodilni Bregenzerwald.