Lahke jedi za poletne dni

Zdrobova juha z lisičkami

Sestavine: 3 dag masti, 6 dag mešane zelenjave, 1,50 l kostne juhe ali vode, 4 dag pšeničnega zdroba, malo masla ali margarine, sesekljani peteršilj, 16 dag lisičk.

Priprava: Na maščobi prepražimo naribano jušno zelenjavo, jo zalijemo s kostno juho in kuhamo 20 minut. Juho precedimo, zavremo in vanjo zakuhamo zdrob. Na maslu prepražimo narezane lisičke in jih dodamo juhi. Kuhani juhi dodamo še stepeno jajce in sesekljan drobnjak. Juho po okusu še začinimo.

Gnjatne krpice

Sestavine: Testo za rezance - 20 dag moke, 2 jajci; slan krop, 3 dag maščobe, 15 dag gnjati, 2 jajci, peteršilj.

Priprava: Naredimo testo za rezance. Ko se spočije, ga razvaljamo za nožev rob debelo. Na pol osušenega zrežemo na enakomerno velike krpice. Skuhamo jih v slanem kropu, ki smo mu dodali malo olja, da se pri kuhanju ne sprimejo. Odcejene oplaknemo s toplo vodo. Posebej v kozici segrejemo maščobo, ji dodamo na koščke narezano gnjat, vse skupaj prepražimo. Dolijemo še stepeno jajce in dodamo kuhane krpice. Potresemo sesekljanim peteršiljem. Na krožniku jed potresemo še z naribanim parmezanom.

Sesekljani zrezki s skuto

Sestavine: 40 dag mešanega mletega mesa, 20 dag skute, 1 žemlja, 6 dag prepražene čebule, 2 pesti drobtin, sol, poper, 2 jajci, strt česen, malo majarona, timijan.

Priprava: Mletemu mesu dodamo v mleku namočeno pretlačeno žemljo, jajca, pretlačeno skuto, drobtine, začimbe in dobro pognetemo. Iz mase naredimo enake zrezke kot pleskavice. Spečemo jih v ponvi in jih damo na papirnato servieto, da se osušijo. Pečene ponudimo z dušenimi bučkami in praženim krompirjem.

Dušene bučke

Sestavine: 50 dag bučk, 2 žlici milega kisa, 4 dag maščobe, 6 dag čebule, 2 stroka česna, 12 dag svežega paradižnika, ščep kumine, sol, poper, ½ dl kisle smetane, 2 dag moke.

Priprava: Olupljene bučke grobo naribamo in jih okisamo. Na maščobi prepražimo sesekljano čebulo in česen, bučke, paradižnik, kumino in sol. Pokrijemo in dušimo. Ko voda izpari, prilijemo smetano, med katero smo zmešali moko, dušimo še nekoliko minut, nazadnje primešamo še sesekljan peteršilj.

Sadna strjenka

Sestavine:30 dag pretlačenega ali zmiksanega sadja, marelice, jagode, brusnice maline, 12 dag sladkorja, 3 liste želatine, sok pol limone, 1 dl vina, 2,5 dl sladke smetane.

Priprava: Pretlačenemu sadju primešamo sladkor. Namočeno želatino ožmemo stopimo v posodi nad soparo, dodamo vino, primešamo k sadju, dodamo še limonin sok in eno vrsto likerja. Vse skupaj premešamo s stolčeno sladko smetano. Napolnimo kozarce in jih za krajši čas postavimo v hladilnik, da se strjenka strdi Ponudimo jo s stepeno sladko smetano in narezanim sadjem.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kultura / sreda, 6. julij 2011 / 07:00

V okolju, ki daje navdih

V Vogljah bodo tudi letos na simpoziju keramike V-oglje v prvi polovici julija ustvarjali mojstri keramike. Obiskali smo jih sredi delovnega vzdušja.

Objavljeno na isti dan


Bohinj / petek, 26. september 2014 / 12:27

Temelji za nove gospodarske priložnosti

Na meji med občino Bohinj in Železniki – na Soriški planini – so postavili temeljni kamen povezovalnega 110- in 20-kilovoltnega daljnovoda, s katerim se bodo v obeh dolinah odprle tudi številne nove g...

Škofja Loka / petek, 26. september 2014 / 12:22

Dediščina gre letos v šole

Škofja Loka – Z včerajšnjo skupno prireditvijo, dopoldansko za otroke in popoldansko za starše, so se v Škofji Loki začeli letošnji Dnevi evropske kulturne dediščine. Potekajo po vsej Evropi, pridr...

Kultura / petek, 26. september 2014 / 12:21

Dvajset let poučevanja orgel

Jutri, v soboto, 27. septembra, ob 17. uri bo v župnijski cerkvi sv. Kancijana in tovarišev v Kranju koncert ob 20-letnici orgelskega oddelka Glasbene šole Kranj.

Slovenija / petek, 26. september 2014 / 12:20

Avstrijsko priznanje koroškima Slovencema

Država Avstrija je sredi septembra s pomembnima priznanjema nagradila dva koroška Slovenca. Mezzosopranis­tka Bernarda Fink, poročena Inzko, je prejela diplomo s častnim in obenem najvišjim strokov...

Šport / petek, 26. september 2014 / 12:19

Rokometašice Nakla Peka Tržič prvič doma

Kranj – Potem ko so v 1. krogu 1. A državne rokometne lige za ženske rokometašice Nakla Peka Tržič v Rdeči dvorani v Velenju s 17:18 premagale domačo ekipo Veplas Velenja, jih danes, 26. septembra,...