Razdejanje v vasi Gozd (Foto: Gorazd Kavčič)

Veter v nekaj minutah odpihnil skoraj vse premoženje

Nedeljsko neurje je v občini Kamnik najbolj prizadelo vas Gozd v krajevni skupnosti Črna. Močan in vrtinčast veter je odkril vse hiše in gospodarska poslopja ter pretrgal električno napeljavo.

Kakšna ironija, zaradi nepredstavljivega razdejanja, ki je ostalo po nedeljskem neurju, se je Janez Golob v zadnjih dneh rokoval in pogovarjal z mnogimi pomembnimi politiki, tudi s premierom Janezom Janšo. S pomočjo gasilcev Gozd že dobiva nekdanjo podobo, vse hiše postopoma znova prekrivajo s pravo kritino, razdejanje je odstranjeno. »Lahko rečem, da je Gozd že v veliki meri saniran,« je včeraj ocenil poveljnik PGD Kamnik Jože Oblak.

Gozd – Naselje Gozd nad dolino Črne te dni ne kaže idilične podobe, kakršne so vajeni njeni prebivalci in obiskovalci. Nedeljsko neurje je namreč v občini Kamnik najbolj prizadelo prav to vas. A razmere se umirjajo, tako da danes po Gozdu ni več razmetano, kot je bilo v prvih dneh. Ko smo vas prvič obiskali dan po neurju, je bilo po njej vse razmetano. Po tleh so ležali drogovi električne napeljave, strešniki, polno lesa, celo betonski stebri, kamorkoli je seglo oko, so se videli veliki vetrolomi. Izgledalo je grozovito, kot bi Gožani doživeli sodni dan. Tudi na njihovih obrazih se je zrcalil šok, ki jim ga je povzročila neustavljiva sila vrtinčastega vetra, ki je odpihnila vse, kar se je samo oplazila. Toda popolne obupanosti pri domačinih vseeno nismo opazili, pa čeprav je nekaterim veter odnesel skorajda celotno premoženje. Morda so jih ohrabrili številni gasilci, ki so se kmalu po neurju z motornimi žagami prebili v od sveta odrezano vas in se tja vestno vračali tudi v naslednjih dneh. Da po najboljših močeh pomagajo prizadetim vaščanom - z zasilnim prekrivanjem streh, postavljanjem drogov električne napeljave, čiščenjem, ... Še največ pa so prostovoljni gasilci Gožanom pomagali s tem, da so jim s svojo prisotnostjo dali vedeti, da v nesreči niso ostali sami.

»Danes je že bolje, da bi videli, kako je bila vas videti takoj po neurju. Bilo je neopisljivo, še danes smo v šoku. Veter je bil kot vrtinec, ki je vse posrkal in vzel s seboj. Kaj takega še nisem videla. Glasno je pokalo, vse je bilo v zraku, v petih minutah nam je odneslo vse, kar smo vse življenje skupaj spravljali. Upam, da bo država našla razumevanje za našo stisko in nam pomagala obnoviti vsaj uničene domove. Saj imamo nekaj zavarovano, a tolikšne škode sami ne bomo zmogli odpraviti,« je pojasnila Darinka Šuštar z Gozda 15. Tako kot drugod v vasi tudi na njihovi kmetiji, po domače Na Golobovem, ni objekta, ki ga veter ne bi odkril. Večino v celoti. »Odneslo je strehe na stari in novi hiši, hlevu, gospodarskem poslopju. Z možem in hčerkama smo se umaknili v klet in trdno držali vrata, da jih ne bi odneslo, saj je bilo kot v vakuumu. Mislili smo, da nam bije zadnja ura. Šele ko je pojenjalo in smo zapustili hišo, smo lahko videli, kaj se je zgodilo,« je še dejala.

Ostala jim je samo živina

Najhuje se je na Gozdu godilo na kmetiji Pri Janezku, na Gozdu 11. Veter jim je odkril staro in novo hišo, pri slednji je odneslo kar celotno ostrešje, streho je odneslo s hleva, garaže, drvarnice, svinjaka. Leseno kaščo je v celoti prestavilo za deset, dvajset metrov. »Kot kombajn je okoli 14. ure prihrumelo s Črnivca. Povsem se je stemnilo, nato pa je približno deset minut neprestano pihalo in ropotalo. Betonske stebre je kot slamice nosilo po zraku. Z ženo in bratom smo bili v stari hiši, hči in nečakinja pa v novi. Komaj sta se rešili, saj ko je odneslo streho, se je nanju skoraj podrla stena,« se spominja gospodar Janez Golob. V novi hiši so popokala okna, vrata na stopnišču je odneslo s tečajev. »Kam je odneslo streho s hiše, se mi sploh ne sanja. Vse nam je uničilo, k sreči je bila vsaj živina na planini, kjer se ni zgodilo nič hudega,« dodaja. Veliko škode je imel tudi v gozdu, saj je polomilo ogromno drevja. »Požagali ga bomo in ga porabili za kurjavo ali pa celulozo,« razmišlja. Kakšna ironija, zaradi nepredstavljivega razdejanja, ki je ostalo po nedeljskem neurju, se je Janez Golob v zadnjih dneh rokoval in pogovarjal z mnogimi pomembnimi politiki – s premierom Janezom Janšo, ministroma Dragutinom Matejem in Andrejem Bajukom ... Zaskrbljeni župan Tone Smolnikar si razmere v vasi ogleduje vsakodnevno, tam je bil že večkrat poveljnik Civilne zaščite Miran Bogataj, pa poveljnik Gasilske zveze Slovenije Matjaž Klarič.

Obe stanovanjski hiši pri Janezkovih sta bili preveč uničeni, da bi se v njih dalo spati prve dni po neurju, zato se je vsa družina Golob najprej preselila k sorodnikom na drugem koncu vasi, ki so utrpeli manj škode. V torek jim je Civilna zaščita pripeljala bivalnik, ki je postal njihov začasni dom. Kot vse kaže, pa bodo že v nekaj dneh spet lahko spali pod domačo streho, saj na novi hiši s pomočjo gasilcev ravno te dni postavljajo novo ostrešje.

Gasilci takoj priskočili na pomoč

Na Gozdu je v nedeljskem neurju škoda nastala na vseh 37 hišah, trinajstih hlevih, devetih gospodarskih poslopjih, sedmih kozolcih, štirih kaščah, treh vikendih, petih drvarnicah in štirih čebelnjakih. Domačinom je posledice nesreče že prvo popoldne pomagalo odstranjevati približno sto prostovoljnih gasilcev. »V vas smo uspeli priti okoli 18. ure, saj smo morali na več mestih odstraniti polomljene smreke, ki so zaprle cesto. Z druge strani so drevje že odstranjevali tudi domačini, ki so želeli vzpostaviti stik z dolino. Telefoni niso delali, bili so tudi brez elektrike,« je razložil vodja intervencije Jože Oblak, sicer poveljnik Prostovoljnega gasilskega društva Kamnik. Gasilci so že prvi dan vztrajali na Gozdu do 2. ure zjutraj in pomagali pokrivati odprte strehe s polivinilom, ki ga je prispeval republiški štab Civilne zaščite, lokalna skupnost pa je priskrbela deske, s katerimi so ga pribijali na strehe.

V ponedeljek popoldne je bilo v vasi okoli 180 gasilcev iz gasilskih zvez Kamnik, Komenda, Mengeš in Domžale. »Danes bomo poskrbeli, da bodo tako pokrite strehe vzdržale vsaj deset dni. Prav tako pomagamo postavljati nove drogove električne napeljave, vaščanom pa pospravljati razdejanje. Na Gozd bomo hodili, dokler bo treba,« je dan po neurju obljubil Oblak. In besedo so gasilci držali. Z njihovo pomočjo vas že dobiva nekdanjo podobo, vse hiše postopoma znova prekrivajo s pravo kritino, razdejanje je odstranjeno. »Lahko rečem, da je Gozd že v veliki meri saniran,« je včeraj ocenil Oblak. Gasilci so sicer pomagali tudi drugod po občini, kjerkoli so potrebovali njihovo pomoč.

Komisije popisale škodo

»Ko sem prvič prišel na Gozd, nisem mogel verjeti svojim očem, čeprav so me o razdejanju že predhodno obvestili. Hudo je, še posebej, ker večina hiš ni zavarovanih in me skrbi, kje bodo vaščani našli denar za obnovo domov in gospodarskih objektov. Imenoval sem štiri ekipe strokovnjakov, ki bodo popisale vso škodo,« je ob našem prvem obisku vasi dejal župan Tone Smolnikar. Neurje je sicer veliko škodo v Kamniku povzročilo tudi na OŠ Marije Vere, odkrilo je tudi strehe petih večstanovanjskih objektov (v Jakopičevi, Groharjevi in Zikovi ulici), odneslo streho na gostišču Stari Grad nad Kamnikom ter uničilo strehe več individualnih stanovanjskih hiš.

Veter je v nedeljo na območju Gozda podrl približno 80 odstotkov drogov električne napeljave, zato je bila oskrba vasi z elektriko onemogočena, zato so vas oskrbeli z agregati. Številni delavci Elektra Ljubljane so sicer do včeraj poskrbeli, da žarnice svetijo že v skorajda vseh hišah.

           

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kronika / četrtek, 23. februar 2012 / 07:00

Policisti so tudi na smučeh

V Kranjski Gori so se policisti usposabljali v obravnavi nesreče na smučišču, tehnikah smučanja in drugih preventivnih aktivnostih.

Objavljeno na isti dan


Slovenija / nedelja, 12. julij 2020 / 19:23

Zakon je povozil čas

Sedmega julija leta 1976, je avstrijski zvezni parlament sprejel zakon o narodnih skupnostih, ki je določil pravne ovire za delovanje narodnih manjšin, gledano skozi slovenske oči pa je bil že ob n...

Zanimivosti / nedelja, 12. julij 2020 / 19:18

Maske

Zaščitne maske za obraz so dandanes stalnica, tudi pri nogometaših, seveda tistih, ki sedijo na klopi. Tako je bilo tudi na nedeljski tekmi med Triglavom in Olimpijo. Takole skladne s klubskimi bar...

GG Plus / nedelja, 12. julij 2020 / 19:17

Trubarjev spomenik v Ljubljani

»Trubar 'raste' iz marmornatega čoka in se razvije polagoma in organsko v plastičen kip. Trubar stoji na prižnici (leci). Obe roki upira pred seboj. Desnica drži slovensko biblijo, levica pa se je...

Zanimivosti / nedelja, 12. julij 2020 / 19:14

Zaščita

Dolgo preden so športniki, tako rekreativni kot profesionalni, začeli za zaščito glave pred poškodbami uporabljati čelade, so hokejisti na glavah nosili tako imenovani križ. Pletenino zani...

GG Plus / nedelja, 12. julij 2020 / 19:12

Odpor do šole naj zamenja veselje do učenja

Ideal slovenske šole prihodnosti naj bi bil poln in harmoničen razvoj čisto vsakega otroka, pravi Janez Svetina v svoji knjigi Slovenska šola za novo tisočletje. Glavne naloge uspešne vzgoje in šol...