Iz malin si lahko pripravimo osvežilni malinovec.

Maline zbijajo vročino

Z malinami se najprej prvovrstno posladkamo in pošteno osvežimo, lahko pa si tudi krepimo zdravje in lajšamo nekatere bolezenske znake. Tako ga ljudsko zdravilstvo uporablja za zniževanje telesne temperature, urejanje prebave. Odpravijo tudi pomanjkanje vitamina C, zgago ...

Kot otroci smo radi zahajali v gozd nabirat maline, čeravno smo se navadno vsi opraskali na malinovem grmovju. Bili smo navdušeni nad tem izjemnim posladkom. A moja malinova pot se je kaj hitro in klavrno končala. Da bi bile še bolj okusne, smo jim nekega dne dodali stepeno sladko smetano. In tako so začeli iz malin prihajati črvički in se podajati proti smetani, kar me je popolnoma vrglo iz tira. Od takrat se jih nisem več pritaknila, niti pila malinovca. Nadaljnjih dvajset let. Po tem času sem končno prišla k sebi in sedaj se moja malinova pot nadaljuje. Spet sem navdušena »malinovka«. Črvički gor ali dol. Prepričala sem se, da so odlične in zdravju močno koristne. Brez malinovca pa se tako ne da preživeti pasje vročine, mar ne?

Posladek iz kamene dobe

Od kod izvirajo maline (Rubus idaeus), ni čisto jasno, a jedli naj bi jih že ljudje v pradavnini. Z vzgojo teh simpatičnih rdečih lepotičk so se začeli ukvarjati v srednjem veku, danes pa uspevajo domala povsod. Malinjak še posebej obilno obrodi v hribih, rad ima gozdne poseke, pa tudi sončna pobočja. Zlahka ga tudi udomačite. Sicer velja, da so najbolj okusni sadeži, ki jih naberemo na divjih malinovih grmih, a tudi kultivirane sorte so izredno okusne. Imajo intenzivnejši okus in so bolj sladke. Maline obiramo od junija do poznega poletja, morajo pa biti popolnoma zrele. Ste že videli črne, bele, oranžne ali rumene maline? Ja, tudi takšne so, odvisno od sorte. Pri nas smo najbolj navajeni na rdeče. So pa tudi te različnih velikosti – kar je spet odvisno od sorte. Obstaja namreč precej sort maline.

Izostrijo vid

Maline so poleti eden boljših posladkov, ki nam jih nudi narava. Pa naj se sladkamo s samimi ali jim dodamo sladkor, sladko smetano, jih predelamo v marmelado ali iz njih izdelamo najbolj okusen sirup, kar jih je kdajkoli bilo – malinovec. Ni boljše sadne solate, kot je najbolj osvežujoča iz svežih malin, jagod in ribeza. Maline pa so, če se izrazimo v jeziku sodobne trgovine, dva v enem – posladek in zdravilo. Poglejmo, pri katerih težavah nam koristijo. Priporočajo se za dietno hrano sladkornih, ledvičnih in revmatičnih bolnikov. Po njih naj pridno segajo tisti, ki jih muči zgaga. Če bomo uživali najmanj tri tedne tri polne žlice malin po jedi, bomo odpravili pomanjkanje vitamina C. Ker vsebujejo obilo vitamina A, veljajo za naravno sredstvo proti okvaram oči in za dober vid. Že Kitajci so jih uporabljali pri kurji slepoti in za izostritev vida. Rutin, ki ga maline vsebujejo, naj bi krepil ožilje v očeh in skrbel za zadosten dotok hranilnih snovi. Slabovidni naj jih torej pogosto uživajo. Maline delujejo odvajalno, čistijo črevesje, odpravljajo zaprtost in zdravijo želodčne bolezni. Ugoden je tudi njihov vpliv na jetra, kar najbolje deluje zoper vročino, angino, bronhitis, ustna vnetja in okužbe sečil.

Za bleščeče lase

Maline so bogate tudi z biotinom, ki prenaša žveplo, odgovorno za bleščeče in bujne lase ter napeto kožo. Če jih bomo radi jedli, bomo imeli bolj polne in bleščeče lase, kožo pa mehko in prožno.

Malinovec in malinov kis zbijata vročino

Malinov sirup oziroma malinovec je preizkušeno domače zdravilo pri zniževanju telesne temperature. Z njim krepimo tudi srce in celoten organizem. Če zmešamo malinovec z vinskim ali jabolčnim kisom, dobimo malinov kis, ki prav tako znižuje vročino in krepi srce. Z vodo razredčen malinov kis je dobra osvežilna pijača pri gripi in drugih prehladnih obolenjih z vročino.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

GG Plus / nedelja, 19. avgust 2012 / 07:00

Zlata pravila za družinski dopust (5)

Vsak dopust je lahko naša učna lekcija. Prevelika pričakovanja ubijajo še tako trdožive odnose. Še posebej če pričakujemo, kaj bodo drugi naredili za nas. Do sedaj sem se naučila o dopustu več st...

Objavljeno na isti dan


GG Plus / nedelja, 14. januar 2018 / 20:51

Zgodba o zmaju iz Kamniškega jezera

Marca bo minilo osemdeset let, odkar so pri izkopavanjih ob regulaciji struge Nevljice našli okostje mamuta.

Gospodarstvo / nedelja, 14. januar 2018 / 16:40

Čez šeststo tisoč kubičnih metrov lubadark

Kranj, Bled – Po podatkih Zavoda za gozdove Slovenije so lani (do 15. decembra) gozdarji lastnikom gozdov zaradi pretirane razmnožitve lubadarja izdali odločbe za izvedbo sanitarne sečnje in preven...

Gospodarstvo / nedelja, 14. januar 2018 / 16:40

Delavnice o uporabi računalnika na kmetiji

Radovljica – Kmetijska svetovalna služba bo pripravila več delavnic, na katerih bo kmetom predstavila najpomembnejše aplikacije, orodja in spletne strani s področja kmetijstva, ki jim bodo lahko po...

Gospodarstvo / nedelja, 14. januar 2018 / 16:40

Predstavitev rezultatov poskusov in novosti

Škofja Loka, Kranj - Semenarska hiša Pioneer bo v sodelovanju s KGZ Škofja Loka v ponedeljek, 15. januarja, ob 20. uri v gostilni Pri Ingliču v Škofji Loki predstavila rezultate poskusov s koruznim...

Gospodarstvo / nedelja, 14. januar 2018 / 16:39

Spremembe pri davkih in zavarovanju

Kranj, Cerklje – Kmetijska svetovalna služba pripravlja dve predavanji o spremembah pri obdavčitvi kmetijstva in pri kmečkem zavarovanju. Prvo predavanje bo v četrtek, 18. januarja, ob 10. uri v pr...