Iz malin si lahko pripravimo osvežilni malinovec.

Maline zbijajo vročino

Z malinami se najprej prvovrstno posladkamo in pošteno osvežimo, lahko pa si tudi krepimo zdravje in lajšamo nekatere bolezenske znake. Tako ga ljudsko zdravilstvo uporablja za zniževanje telesne temperature, urejanje prebave. Odpravijo tudi pomanjkanje vitamina C, zgago ...

Kot otroci smo radi zahajali v gozd nabirat maline, čeravno smo se navadno vsi opraskali na malinovem grmovju. Bili smo navdušeni nad tem izjemnim posladkom. A moja malinova pot se je kaj hitro in klavrno končala. Da bi bile še bolj okusne, smo jim nekega dne dodali stepeno sladko smetano. In tako so začeli iz malin prihajati črvički in se podajati proti smetani, kar me je popolnoma vrglo iz tira. Od takrat se jih nisem več pritaknila, niti pila malinovca. Nadaljnjih dvajset let. Po tem času sem končno prišla k sebi in sedaj se moja malinova pot nadaljuje. Spet sem navdušena »malinovka«. Črvički gor ali dol. Prepričala sem se, da so odlične in zdravju močno koristne. Brez malinovca pa se tako ne da preživeti pasje vročine, mar ne?

Posladek iz kamene dobe

Od kod izvirajo maline (Rubus idaeus), ni čisto jasno, a jedli naj bi jih že ljudje v pradavnini. Z vzgojo teh simpatičnih rdečih lepotičk so se začeli ukvarjati v srednjem veku, danes pa uspevajo domala povsod. Malinjak še posebej obilno obrodi v hribih, rad ima gozdne poseke, pa tudi sončna pobočja. Zlahka ga tudi udomačite. Sicer velja, da so najbolj okusni sadeži, ki jih naberemo na divjih malinovih grmih, a tudi kultivirane sorte so izredno okusne. Imajo intenzivnejši okus in so bolj sladke. Maline obiramo od junija do poznega poletja, morajo pa biti popolnoma zrele. Ste že videli črne, bele, oranžne ali rumene maline? Ja, tudi takšne so, odvisno od sorte. Pri nas smo najbolj navajeni na rdeče. So pa tudi te različnih velikosti – kar je spet odvisno od sorte. Obstaja namreč precej sort maline.

Izostrijo vid

Maline so poleti eden boljših posladkov, ki nam jih nudi narava. Pa naj se sladkamo s samimi ali jim dodamo sladkor, sladko smetano, jih predelamo v marmelado ali iz njih izdelamo najbolj okusen sirup, kar jih je kdajkoli bilo – malinovec. Ni boljše sadne solate, kot je najbolj osvežujoča iz svežih malin, jagod in ribeza. Maline pa so, če se izrazimo v jeziku sodobne trgovine, dva v enem – posladek in zdravilo. Poglejmo, pri katerih težavah nam koristijo. Priporočajo se za dietno hrano sladkornih, ledvičnih in revmatičnih bolnikov. Po njih naj pridno segajo tisti, ki jih muči zgaga. Če bomo uživali najmanj tri tedne tri polne žlice malin po jedi, bomo odpravili pomanjkanje vitamina C. Ker vsebujejo obilo vitamina A, veljajo za naravno sredstvo proti okvaram oči in za dober vid. Že Kitajci so jih uporabljali pri kurji slepoti in za izostritev vida. Rutin, ki ga maline vsebujejo, naj bi krepil ožilje v očeh in skrbel za zadosten dotok hranilnih snovi. Slabovidni naj jih torej pogosto uživajo. Maline delujejo odvajalno, čistijo črevesje, odpravljajo zaprtost in zdravijo želodčne bolezni. Ugoden je tudi njihov vpliv na jetra, kar najbolje deluje zoper vročino, angino, bronhitis, ustna vnetja in okužbe sečil.

Za bleščeče lase

Maline so bogate tudi z biotinom, ki prenaša žveplo, odgovorno za bleščeče in bujne lase ter napeto kožo. Če jih bomo radi jedli, bomo imeli bolj polne in bleščeče lase, kožo pa mehko in prožno.

Malinovec in malinov kis zbijata vročino

Malinov sirup oziroma malinovec je preizkušeno domače zdravilo pri zniževanju telesne temperature. Z njim krepimo tudi srce in celoten organizem. Če zmešamo malinovec z vinskim ali jabolčnim kisom, dobimo malinov kis, ki prav tako znižuje vročino in krepi srce. Z vodo razredčen malinov kis je dobra osvežilna pijača pri gripi in drugih prehladnih obolenjih z vročino.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kronika / torek, 6. julij 2021 / 10:44

Tatovi ne počivajo

Ta konec tedna so bili dejavni tudi tatovi, znova pa je tudi več kraj na avtocestnih postajališčih.

Objavljeno na isti dan


Šenčur / torek, 9. november 2021 / 11:00

Sredstva za vzgojitelja

V osnovni šoli v Šenčurju želijo za prvošolce zagotoviti pomoč dodatnega vzgojitelja.

Kronika / torek, 9. november 2021 / 21:09

Sodišče bo odločilo v sporu med T-2 in državo

T-2 z lastnikom Garnolom od države terja povrnitev škode zaradi uvedenega stečaja v višini skoraj 55 milijonov evrov.

GG Plus / torek, 9. november 2021 / 21:08

Ob njeni smrtni postelji

»Tistega 15. novembra ne bom pozabila. Okoli pol desetih me je poklicala tašča in mi povedala, da je njen Gorazd poskušal narediti samomor. 'Ti si kriva!' mi je zabrusila.«

Razvedrilo / torek, 9. november 2021 / 21:07

Slavljenci na Tangu okusov v Podvinu

Marsikdo je narobe razumel, da z dogodkom, ki so ga poimenovali Zadnji tango v Podvinu, Vila Podvin že zapira svoja vrata. A ta se bodo zaprla decembra, ko se ekipa seli v Linhart Hotel & Bistr...

Gospodarstvo / torek, 9. november 2021 / 21:05

Denar za gozdne ceste in vlake

Država namenja za urejanje gozdnih cest in vlak dva milijona evrov nepovratnih sredstev.