Prizor iz filma (Foto: RTV SLO)

Film o Angeli Boškin

Življenjsko zgodbo prve medicinske sestre na Slovenskem Angele Boškin so snemali tudi na Jesenicah.

Jeseničani, ki igrajo v filmu, so Mojca in Manca Kobentar, Tim in Gašper Klinar ter najmlajša igralka – komaj enoletna Alja Klinar.

V Kasarni na Stari Savi na Jesenicah je potekala predpremiera filma Angela Boškin – Poti k ljudem. Predstavitev sta pripravila Izobraževalni program Televizije Slovenija in Gornjesavski muzej Jesenice. Igrano-dokumentarni film, ki govori o življenju in delu prve medicinske sestre na Slovenskem, so snemali tudi na Jesenicah. Angela Boškin je namreč svojo pionirsko pot v tem humanem poklicu leta 1919 začela prav na Jesenicah.

Kot je povedala Irena Lačen Benedičič, direktorica Gornjesavskega muzeja Jesenice, so s Televizijo Slovenija že nekajkrat sodelovali, zlasti pri snemanju filmov o zgodovini železarstva. Tudi tokrat so jih televizijci povabili k sodelovanju, kajti v Gornjesavskem muzeju hranijo bogato zbirko muzejskih eksponatov iz začetka prejšnjega stoletja, ki so se za potrebe snemanja spremenili v rekvizite. Med njimi so bili denimo kolo, kovček in druga oprema. Nekaj prizorov so posneli v delavskem stanovanju v Kasarni na Stari Savi, nekaj pa na drugih lokacijah na Jesenicah. Sicer so film snemali še v drugih krajih Slovenije, ki jih je s svojim delom zaznamovala Angela Boškin - v Ljubljani, v Trbovljah in v Pevmi pri Gorici.

Film je nastal v Izobraževalnem programu TV Slovenija po scenariju Metke Jakšič in v režiji Petre Hauc, direktor fotografije in snemalec je bil Janez Kališnik, montažerka pa Maja Nikita Lah. V vlogi Angele Boškin je v filmu nastopila dramska igralka Vesna Jevnikar, strokovna sodelavka pri nastajanju filma je bila Irena Keršič Ramšak z Društva medicinskih sester, babic in zdravstvenih tehnikov Ljubljana. V igranih prizorih so nastopili šečlani Mladinskega gledališča Svoboda Trbovlje in tudi člani Gledališča Toneta Čufarja z Jesenic.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Splošno / četrtek, 12. julij 2007 / 07:00

Obnova oken in fasade na občinski stavbi

Trakt stavbe C Mestne občine Kranj na Slovenskem trgu 1 je bil zgrajen leta 1942, mansarda pa dograjena leta 1989. V tem času so bila okna le nekajkrat pleskana. Okna so v zelo slabem stanju,...

Objavljeno na isti dan


Nasveti / petek, 17. maj 2013 / 00:57

Tanja odgovarja

Že dolgo čakam na neko uresničitev. Povej mi, prosim, kdaj se premaknem z mrtve točke?

Mularija / petek, 17. maj 2013 / 00:53

Saj smo punce

Dragi otroci, medtem ko še vedno čakamo na vaše prispevke na temo hišnih ljubljenčkov, naj vam na kratko predstavimo knjigo, ki bo najbolj prav prišla dekletom na prehodu iz otroš­tva v na...

Kultura / petek, 17. maj 2013 / 00:52

Z vražjo karizmo

V Galeriji Ivana Groharja so odprli razstavo fotografij Igorja Pustovrha (1961–2011). »Fasciniral me je, tako po umetniški kot človeški plati,« je dejal njegov prijatelj, umetnostni zgodovinar Boštjan...

Zanimivosti / petek, 17. maj 2013 / 00:51

Spreminjajo se samo na zunaj …

… značaj pa ostaja isti, so znova ugotavljali nekdanji sošolci letnika 1972/73 iz osnovne šole Lucijana Seljaka v Stražišču, ki so se minuli petek zbrali na 40. obletnici valete.

Razvedrilo / petek, 17. maj 2013 / 00:50

Saškina trojka z ničlo

Trideseti rojstni dan je tisti prvi, ki ga ne čakaš prav z velikim navdušenjem. Vendar, ko ga preživiš, ugotoviš, da niti ni tako hudo v primerjavi z drugimi okroglimi obletnicami, ki še pridejo.