Koprive

Kot kopriva je pravzaprav mišljena velika kopriva, ker obstaja še mala kopriva in mrtve koprive. Mala kopriva je sestra velike koprive in je prav tako uporabna, mrtve koprive pa še sestrične niso, kajti s koprivami jih družijo le podobni listi. Koprivo štejemo med najboljša čistila za kri, obenem pa tudi spodbuja presnovo in je zato še posebej dobrodošla v predjedeh.

Koprive so vedno pri roki in imajo rade z dušikom bogata tla, zato rade rastejo tudi ob pripotjih smetišč, tako da velja biti pozoren, kje jih nabiramo. Za prehrano nabiramo mlade poganjke in vršičke večjih kopriv, dokler le te ne vzcvetijo. Nabiramo jih sproti, po možnosti zjutraj, ko je še rosa, pa tudi rokavice nam pridejo zelo prav, v hladilniku pa jih hranimo le kakšen dan. Koprive so najbolj »mesna« rastlina, saj se po okusu in vsebnosti sestavin nagibajo že k hrani živalskega izvora. Vsebujejo neverjetno veliko beljakovin in železa. Zmlete koprive brez pekoče vesti zmešamo v prelive za solate ali soparjeno zelenjavo. Lahko jih prav na kratko skuhamo ter začinimo z oljčnim oljem in česnom. Pripravljamo jih lahko kot špinačo ali blitvo. V družbi s pečenim ali kuhanim krompirjem je pravšnja popestritev času med zimo in pomladjo. Iz kopriv pa pripravljamo tudi pivo in šabeso.

Skutni namaz s koprivami

Potrebujemo: 30 dag skute, 4 žlice kisle smetane, 10 dag sveže zmletih kopriv, 1 strt strok česna, sol, sveže mleti poper.

Skuto spasirajte, ji dodajte kislo smetano, koprive, česen in solite ter popoprajte po okusu. Vse skupaj dobro premešajte in postrezite s toastom ali svežim kruhom.

Česnova juha s koprivami in krompirjem

Za 5 oseb potrebujemo: 2 žlici oljčnega olja, 5 strokov česna, 1 grobo sesekljano čebulo, 1,2 l mesne juhe, 40 dag olupljenega in na kocke narezanega krompirja, 1 žlico koruzne moke, 1,5 dl sladke smetane, 20 dag grobo narezanih kopriv, sol, sveže mleti poper.

V večji kozici segrejte oljčno olje in na njem 5 minut pražite čebulo in na kolobarje narezan česen. Zalijte z juho in dodajte krompir. Zavrite in kuhajte, da se krompir zmehča. Dodajte koprive in sladko smetano, v katero ste zmešali koruzno moko. Med mešanjem dobro prevrite, solite in popoprajte po okusu ter takoj postrezite.

Rižota s koprivami in gorgonzolo

Za 4 osebe potrebujemo: 1 čebulo, 3 žlice oljčnega olja, 20 dag kopriv, 20 dag riža arborio, 7 dl kokošje juhe, 5 dag masla, 10 dag gorgonzole, sol, sveže mleti poper.

Na oljčnem olju prepražite nasekljano čebulo, dodajte kuhane in sesekljane koprive ter vse skupaj malo popražite. Dodajte riž, malo popražite in zalijte s kokošjo juho. Dušite toliko časa, da riž vpije vso tekočino in vmes občasno premešajte. Odstavite, po potrebi solite in popoprajte ter vmešajte maslo in naribano gorgonzolo. Takoj postrezite.

Ravioli s skuto in koprivami

Za 4 osebe potrebujemo: za testo: 20 dag moke, 3 jajca, 1 ščep soli, za nadev: 20 dag kuhanih in odcejenih kopriv, 15 dag skute, 5 dag drobno naribanega parmezana, sol, sveže mleti poper.

Iz moke, jajc in ščepa soli ugnetite testo in ga pustite počivati v hladilniku. Medtem spasirajte skuto in ji primešajte sesekljane koprive ter parmezan. Solite in poprajte po okusu. Testo razdelite na dva dela in oba razvaljajte 1 milimeter na debelo. Razvaljana kosa testa razrežite na 5 centimetrov široke trakove. Na polovico trakov naložite po žličko nadeva in sicer v razmakih po 5 centimetrov. Trakove z nadevom pokrijte s trakovi brez nadeva in jih rahlo pritisnemo, da iztisnemo zračne žepke. Trakove narežite na kvadrate z nadevom v sredini. Če se robovi ne držijo dovolj tesno, jih navlažite z mlekom in stisnite skupaj, da se zlepijo. Tako pripravljene raviole skuhajte v slanem kropu, jih odcedite in prelijte z maslom ali oljčnim oljem, na katerem ste prepražili nekaj vejic žajblja.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kronika / ponedeljek, 6. julij 2020 / 14:07

Izsilila prednost avtobusu

Lukovica – V sredo nekaj pred 8. uro se je na cesti med Želodnikom in Prevojami pri odcepu za Moravče zgodila prometna nesreča, v kateri sta bila udeležena voznica osebnega vozila in voznik avtobus...

Objavljeno na isti dan


Cerklje na Gorenjskem / torek, 11. avgust 2020 / 23:51

Preprečili izseljevanje naroda

Štefanja Gora – Ob 78. obletnici napada na 2. grupo odredov, v spomin na 13 padlih borcev 2. grupe odredov ter tri padle domačine Krvavške čete je bila pri lovskem domu Lovske družine Krvavec na Št...

Šport / torek, 11. avgust 2020 / 23:51

Že na prvo tekmo po zmago

Prejšnji teden je člansko nogometno ekipo Triglava prevezel trener Damjan Gajser, ki je prepričan, da je mlado moštvo ambiciozno, da pa bodo za vrnitev v prvo ligo potrebne tudi okrepitve.

Kranj / torek, 11. avgust 2020 / 23:51

Hotel Brdo še naprej sameva

Potem ko naj bi se po prvotnih načrtih prenova Hotela Brdo začela že lansko poletje, pa vse kaže, da se ne bo niti naslednji mesec, ko je bil predviden zadnji rok za začetek del.

Gorenjska / torek, 11. avgust 2020 / 12:35

Epidemiološke razmere relativno stabilne

V ponedeljek so v Sloveniji potrdili 17 okužb z novim koronavirusom, od tega po eno tudi v občinah Kamnik, Medvode in Šenčur. Uradni vladni govorec Jelko Kacin opozarja, da so okužbe še vedno tudi pos...

Rekreacija / torek, 11. avgust 2020 / 11:00

Na kolesih so premagali »pukle« in vročino

Športno društvo Špik Lučine je minulo nedeljo pripravilo kolesarski vzpon na Pasjo ravan, v poletni vročini pa je imel največ moči Jani Prešeren, ki je s časom pod 25 minut opravil s progo med Todraže...